Sabin Dima: Dacă AI poate crea procese de la zero, nu ar putea să reproducă și ființele umane?

Sabin Dima: Dacă AI poate crea procese de la zero, nu ar putea să reproducă și ființele umane?

”Tot ceea ce iti poti imagina poate fi real. Iar tu vei contribui la construirea acestei realitati.” Asa ar putea suna pitch-ul in fata unui student la IT pentru explorarea unei tehnologii noi: syntethic media - prin care se poate reda virtual vocea, imaginea sau gesturile unei persoane. De fapt, cam toti suntem studenti acum, pentru ca lucrurile sunt abia la inceput. Sabin Dima, CEO Humans, a tinut sa profite de acest context si anunta primul summit din lume pe aceasta tema, organizat impreuna cu echipa sa. Digital DNA Summit se va desfasura pe 10-11 decembrie si va reuni experti worldwide din Inteligenta Artificiala si domenii conexe.

”Intram deja in a doua era a Inteligentei Artificiale - daca pana acum AI putea sa inteleaga lumea, acum poate sa o creeze. Am depasit deja acest point of no return (...). Synthetic media inseamna o revolutie, putand fi aplicata in domenii si cu efecte pozitive imposibil de imaginat in acest moment.”

Noi am povestit in continuare, cu Sabin, despre cum pregatesc evenimentul si despre potentialele riscuri legate de etica utilizarii unei astfel de tehnologii, tema ce va fi abordata predominant si in cadrul summit-ului. 

 

Humans

Am experimentat cativa ani cu Inteligenta Artificiala, asa ca am ajuns la o intrebare, as spune, eu, inevitabila – daca AI poate crea procese de la zero, nu ar putea sa reproduca si fiintele umane?

Imaginati-va o clona in mediul digital, dar care, fiind construita, poate beneficia de noi abilitati. In plus, iti permite sa te afli simultan in mai multe locuri diferite. Pentru prima data, scalarea timpului devenea posibila. Astfel, am format o echipa de specialisti in tehnologie si business - ceea ce astazi numim HUMANS.

Lucram in prezent la dezvoltarea unei tehnologii inovatoare capabile să genereze synthetic (AI-created) media. In acelasi timp, organizam, la inceputul lunii decembrie, Digital DNA Summit, primul eveniment la nivel mondial pe tema synthetic media, unde vor vorbi unele dintre cele mai vizionare minți ale prezentului din intreaga lume.

 

Ecosistemul de start-up-uri 

In Romania, zona de deep tech este dezvoltata prin prisma talentului existent in aria cercetarii. Avem programatori foarte buni in crearea de tehnologie. Exista insa un gap mare intre zona de cercetare si cea de business. Tocmai de aceea, la Humans suntem foarte deschisi si colaboram deja cu mediul academic, pe care il consideram motorul inovatiei. Ne-am propus ca, atat prin Humans, cat si prin Digital DNA Summit, sa reducem din acest gap existent intre mediul de business si cel academic, si cred ca deja se vad primele rezultate.

La nivel local avem toate ingredientele sa cream startup-uri de succes la nivel international. Ce ne lipsea pana acum era increderea ca putem face acest lucru – dar a aparut UiPath si acum stim ca se poate.

 

Competitori

Daca vorbim strict de ceea ce dezvolta Humans, nu exista competitiori – lucram la ceva inovator si nu exista cineva care sa dezvolte ceva identic.

Daca ne referim la synthetic media, domeniul e inca la inceput. Este o tehnologie care acum isi gaseste locul in piata si identifica use case-urile de business unde poate aduce cel mai mare impact. Este o zona de pionierat si tocmai de aceea am si deschis conversatia la nivel modial pe acest subiect, prin organizarea summit-ului.

 

Genomul digital

ADN-ul digital reprezintă totalitatea datelor care definesc vocea, imaginea și gesturile unei persoane și este folosit în scopul generării unor reprezentări sintetice ale identităţii sale, cunoscute sub denumirea de synthetic sau algorithmically generated media.

Am putea spune ca a luat nastere odata cu primele date pe care cineva le-a pus in mediul virtual, odata cu prima interactiune pe internet, cand am introdus o parte din „noi” in mediul online. Sky is the limit. Vom putea crea absolut orice ne imaginam.

Unde suntem acum? Intram deja in a doua era a Inteligentei Artificiale - daca pana acum AI putea sa inteleaga lumea, acum poate sa o creeze. Am depasit deja acest point of no return.

Tehnologia evolueaza si depaseste limite continuu - limitele care existau astazi, cand am scris acest raspuns, pot sa nu mai existe cand acest interviu este publicat.

Synthetic media inseamna o revolutie, putand fi aplicata in domenii si cu efecte pozitive imposibil de imaginat in acest moment.

 

Timing

Ritmul de dezvoltare este exponential, dar cel mai important este sa cream cadrul – tehnologic, de business si etic - in care sa se produca aceasta dezvoltare. Vom putea construi orice, dar critic este sa stabilim ce este viabil din punctul de vedere al businessului intr-un cadru etic.

 

Riscuri & etica

Principalul motiv pentru care am decis sa organizam Digital DNA Summit a fost tocmai acela ca vrem sa mapam si sa identificam solutii pentru potentiale riscuri legate de etica. Vedem efectele negative ale fake news – ca de multe ori tehnologia a luat-o inaintea tuturor, iar acum reglementatorii, mediul de business si societetea civila incearca sa gaseasca solutii, mai mult sau mai putin eficiente.

Noi dorim sa preintampinam acest lucru, deschizand conversatia la nivel mondial cu privire la ADN-ul digital si propunandu-ne sa cream un cadru etic in care sa se dezvolte aceasta tehnologie.

 

Cum ai convinge un tanar din IT sa exploreze domeniul

Tot ceea ce iti poti imagina poate fi real. Iar tu vei contribui la construirea acestei realitati!

 

Digital DNA Summit

Suntem constienti ca democratizarea synthetic media vine cu o nevoie de responsabilitate din partea celor implicati atat in dezvoltarea, cat si in utilizarea sa, de aceea ne-am propus să deschidem conversația despre acest subiect – prin Digital DNA Summit.

Ne-am propus sa ajutam inovatorii sa inteleaga in ce mod ideile lor vor schimba lumea, pe de o parte, si sa ajutam lumea sa inteleaga viitorul pe care il aduce synthetic media, pe de alta parte.

 

Pregatirile

Sunt intense. Este un eveniment foarte ambitios – este primul de acest tip, este de talie mondiala si este facut de un start-up din Romania. Insa, noutatea si relevanta subiectului a atras unele dintre cele mai mari nume din zona tehnologiei.

Avem peste 30 de speakeri - cercetatori din domeniul Inteligentei Artificiale, fondatori de start-up-uri de tehnologie, nume consacrate din business sau jurnalisti internationali. Industriile pe care le acopera sunt foarte diverse - de la zona medicală la sectorul de entertainment, de la educație la fashion, de la gaming la social media.

Tema in sine convinge – este de actualitate si, totusi, neabordata pana acum la nivel international. Si cred ca a ajutat si pasiunea noastra.

 

Topicurile

Digital DNA Summit va aborda doua teme majore: progresele din domeniul Inteligentei Artificiale si cadrul etic din jurul acestor progrese. Pentru prima tema, am urmarit sa acoperim toate use case-urile tehnice si de business. Pentru a doua, am incercat sa identificam cei mai buni specialisti in domeniu pentru a veni la eveniment.

 

Asteptari

Sa deschida conversatia despre viitorul generat de Inteligenta Artificiala si sa creeze o comunitate de oameni care sunt capabili si vor sa identifice si sa gaseasca solutii pentru eventualele riscuri legate de syntethic media.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Oameni

Pozitii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related