Contrar miturilor, politica nu e doar pentru ceilalti, crede Diana Stoica. Diana e specializată în Drept Internațional Public, a făcut parte din echipa care a transformat în lege proiectul «Fiecare copil în grădiniță», a fost consilierul Ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, în timpul Guvernului Cioloș și a coordonat elaborarea Planului de Resuscitare a Sistemului de Transfuzii. A co-fondat Donorium: in 2 ani de la lansare, peste 40.000 de donatori s-au alăturat comunității. Diana candideaza pentru parlament pe listele #USRPLUS si isi propune să continue reforma din sănătate, începută în 2016.
In randurile de mai jos, Diana povesteste despre decizia de a intra in politica, idealism, mituri si unde se blocheaza ideile bune si proiectele ambitioase.
De ce ai intrat in politica
Am intrat în politică pentru că mi-am dat seama că indiferent cât de mult bine facem din societatea civilă, niciodată nu va fi suficient pentru a schimba fundamental lucrurile și pentru a ajunge la fiecare om. Doar statul are resursele, instrumentele, și mai ales responsabilitatea să facă asta. A contribuit și experiența de aproape doi ani în Ministerul Sănătății, unde am văzut cât de mare este nevoia de viziune și de bună-voință. Și am văzut că se poate face mult bine, într-un timp relativ scurt. Contrar miturilor, există și “la stat” oameni care vor să facă bine. Dar ei au tot fost conduși de diverse sinecuri, care aveau alte interese, nu de lideri puși pe treabă.
Ce planuri ai
În Parlament vreau să continui lupta pentru șansa la viață a oamenilor, începută acum 5 ani. Sănătatea va fi prioritatea mea.
1 din 2 români care mor ar fi trebuit să trăiască. Rata deceselor evitabile prin prevenție sau ale căror cauze sunt tratabile este printre cele mai ridicate din UE. Deci este esențial să facem prevenție ca la carte. În același timp, infrastructura de sănătate este extrem de vulnerabilă și siguranța pacientului este neglijată. Așa că trebuie să le abordăm împreună.
Pe partea de siguranță a pacientului, vreau să mă asigur că fiecare mamă, copil, bunic va fi tratat bine în spitale moderne. Pentru asta, în echipa Alianței USR PLUS ne-am asumat că vom investi 1 miliard de euro în infrastructura de sănătate, în următorii 4 ani. De asemenea, vom implementa Strategia pentru Resurse Umane în Sănătate, inițiată în 2016 în cabinetul Ministrului Vlad Voiculescu. Este esențial ca fiecare medic să aibă tot ce îi trebuie ca să își facă meseria bine și să aibă oportunitatea să se îmbunătățească profesional constant.
De câțiva ani mă lupt ca fiecare pacient să primească sângele de care are nevoie, așa că în mod natural voi continua proiectul inițiat în 2016, la Ministerul Sănătății, Planul pentru Resuscitarea Sistemului de Transfuzii. Și sper să reușesc să extindem la nivel național proiectul Donorium, care în doar 2 ani a facilitat procesul de donare pentru peste 40.000 de donatori de sânge din 15 județe.
Pe partea de prevenție, angajamentul meu de suflet pentru a schimba această statistică tragică este Ora de Sănătate. Aceasta va fi adaptată fiecărui ciclu educațional și obiectivul este ca fiecare copil să crească sănătos, informat și responsabil. Vor avea majoritar elemente de practică și vor învăța despre importanța vizitelor regulate la medic, alimentație și sport, igienă orală și corporală, cunoștințe de prim-ajutor, siguranță în caz de dezastru, impactul alcoolului/fumatului și altor substanțe nocive, sănătate mentală și donarea de sânge.
De asemenea, depolitizarea managementului de spitale (măsură începută în 2016, dar eliminată de guvernul PSD în 2017) trebuie să continue pentru a elimina corupția și faimosul “merge și așa” din sistemul nostru de sănătate. Nu mai merge și așa. Am văzut asta foarte clar, iar, în tragedia de la Piatra Neamț. Sănătatea este unul dintre cele mai păgubite domenii. Chiar acum câteva zile un fost șef al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a fost condamnat pentru luare de mită în formă continuată, în valoare de 6.300.000 de euro. Da, ați citit bine: peste șase milioane de euro. În același timp, 1 din 10 români trăiește în condiții de sărăcie extremă (fără apă curentă/baie, într-un spațiu impropriu, fără electricitate etc)
Cum rezista idealismul
Obama, unul dintre liderii pe care îi admir, a spus la un moment dat “Let us reach for the world that ought to be.” Nu știu dacă eu sunt o idealistă, ce știu este că îmi doresc să trăiesc într-o țară în care fiecare om să aibă șansa să își atingă potențialul. O Românie din care să nu mai vrem să plecăm. Pentru asta sunt dispusă să contribui cu tot know-how-ul și energia. Și pentru asta este esențial să avem un sistem de sănătate sănătos și modern. Educația să fie de calitate și accesibilă tuturor. Oportunități profesionale pentru fiecare. Și musai să avem grijă de bunicii noștri. Ați observat cum în țările civilizate, cei în vârstă pe care îi întâlnim pe stradă zâmbesc și se plimbă? Ați văzut asta în România? Nu-i de mirare că nu. În țările civilizate, ei sunt încă integrați în societate, au parte de tratamente medicale adecvate și au pensii care să le asigure un trai cel puțin decent.
Cred mai degrabă că astea sunt niște lucruri de bun-simț, și abia după ce le avem pe acestea începe idealismul. De câțiva ani fac tot ce pot pentru a construi această Românie în care să avem șansa să ne atingem potențialul. Deci doza mea de idealism a rezistat prin muncă.
De ce ti-e teama
Mi-e teamă că avem puțin timp și extrem de multe lucruri de reparat - cam tot ce s-a stricat/nu s-a făcut în ultimii 30 de ani. Spun “puțin timp” pentru că răbdarea oamenilor este la limită și schimbarea profundă durează, iar pentru câteva milioane de oameni suntem ultima speranță pentru a nu renunța la România.
Mi-e teamă că vocea noastră nu va fi suficient de puternică pentru a face toate reformele de care avem nevoie -- dar puterea vocii noastre depinde doar de cât de mulți oameni ne vor acorda încrederea la vot duminica aceasta, pe 6 decembrie. Și feedback-ul primit până acum este pozitiv. Așa că sunt optimistă că vom avea o echipă puternică a Alianței USR PLUS în Camera Deputaților și în Senat.
Cum e campania
Noi de când am construit partidul PLUS și Alianța USR PLUS suntem într-o continuă campanie :) Acum este diferită pentru mine deoarece sunt candidată, nu mă mai ocup de coordonare la nivel național sau municipal.
Foarte diferit este și contextul epidemiologic, care nu ne-a mai permis să fim atât de aproape de oameni ca în ultimii ani. Înainte, eram prezenți în fiecare zi pe străzi și povesteam cu oamenii. Ne-am adaptat însă și facem asta mai mult telefonic sau în online.
Surpriza neplăcută pe care o am, dar nu de ieri de azi, ci de când am intrat în politică, sunt ipocrizia și lipsa de asumare a partidelor din vechea clasă politică.