Capsula asta duce pana in sufletul omului

Capsula asta duce pana in sufletul omului

Ok, Elon Musk. Am inteles. Esti bun. Am auzit cu totii de tine. Dar tu ai auzit de Vasile? De Madalin? Au lansat si ei o capsula. Duce mult mai departe. Duce pana in sufletul omului ranit de pandemie. Si il face sa rada. 

Se intelege ca Sergiu Vasile (UtopiaBalcanica) si Madalin Dragnea (Mad Animatornu lucreaza de capul lor. Au in spatele lor ditamai corporatia: Capsula MegaCorp Global Cartoon Investments, cunoscuta printre altele si pentru servicii de anatomia guvizilor. Iar pe ei nu ii gasesti niciodata la birou. Nu. Ei sunt mereu pe iahturile lor imaginare. Ce-i drept, Vasile mai parcheaza uneori la mal, ca sa mearga in piata sa faca observatie sociala. Merita, pentru ca ii vin mai multe idei pentru continutul paginii Capsula si reduce si riscul ca una din capsulele lui Musk sa cada pe iahtul lui. 

Povestim cu el si cu Madalin despre proiect si despre cum e sa infingi chestii intr-un fel de panou de pluta virtual. Despre misiune, viziune si valori. 

 

Cum v-ati cunoscut

Mădălin: I-am scris eu într-o zi lui Vasile că sunt cel mai mare fan al lui. Ne urmăream de ceva timp pe Facebook. El a spus că și el e fanu' meu, ce era să zică. Și-atunci i-am propus să facem ceva animație semi-glorioasă împreună. A făcut greșeala să se entuziasmeze și el și să accepte. De-atunci îl bat la cap în fiecare zi.

 

Work from home

Vasile: Io-s încântat de lucrul de acasă. Problema e că s-au transformat şi serile de după muncă. Frecatul coatelor de tejghea în Măria Sa Barul™ ajuta atât pe plan profesional (că deh - în branşa noastră totul e networking!), cât şi la confortu' psihic. Şi la inspiraţie, că puteai sonda creierele atâtor oameni.

Bârfe şi şpriţuri pe Zoom, cu pixeli şi întreruperi? Ce surogat. Ce apă chioară. Acum, ca să mă inspir, cobor până la piaţă, mă uit la oameni şi trag cu urechea de la distanţă.

Mădălin: Băi, mie îmi este din ce în ce mai greu. Juniorul, care are doi ani, este pe mine aproape toată ziua. Când apuc să mă concentrez cât de cât se urcă pe birou să îi desenez camioane, tancuri și gărgărițe care trebuie salvate de pe Lună și nu îl pot refuza. Apoi, cum spune și Vasile, îmi este dor de inspirația din afara celor 4 pereți.

 

Vibe-ul de pe paginile personale

Vasile (Utopia Balcanica): N-am cum să stau de vorbă cu fiecare în parte şi nici n-aş şti să fac sondaje. Sigur că atenţia tuturor în perioada asta e pe o molimă care zguduie omenirea şi care ne face pe toţi anxioşi şi nesiguri, da' au părut bucuroşi să vadă desene mişcătoare proaspete în româneşte. S-a simţit un "at least 2020 got SOMETHING right" acolo.

Mădălin (Mad.animator): Pare că oamenii au mai mult timp pentru glume animate și chiar au nevoie de ele să se mai deconecteze puțin de la apocalipsa de afară. Problema, la mine cel puțin, este că nu am deocamdată destul de mult timp să animez cât mi-aș dori. DAR, se va schimba și asta de la anul. Can't wait!

 

Capsula

Vasile: A fost 100% impulsul lui Mădălin. El cred că a copt-o mai mult timp. Eu visam aşa, difuz, să fac la un moment dat şi poante animate, dar n-aş fi avut răbdare să învăţ să fac asta singur. Nici încrederea în mine să abordez pe cineva. ("Hei, animatorule X, vreau să munceşti gratis la ceva şi probabil eu să culeg laurii"). Vorba aia, la barza chioară îi face Mădălin cuib.

Am pornit de la ideea de "pastile animate", am socotit că n-are sens să complicăm treaba şi am ales între Pilula şi Capsula. Ambele erau super-clare şi în acelaşi timp aveau subtextul ăla golănesc, "hă, hă, ...ula". Pilula era mai bătrânesc-Urzica în timp ce Capsula trimitea mai degrabă la SF.

Mădălin: Ohoo, da! Vasile a intuit bine. Îmi doresc dintotdeauna să fac content animat și mă bucur că am găsit un om care nu doar scrie poante bune, dar le și ilustreaza. De obicei, fac toată treaba singur. Îmi ia mai mult timp, iar în final nu iese atât de bine. Lucrul în echipă cu oameni care sunt pe aceeași lungime de undă rulează! Despre numele "CAPSULA" ar mai fi o completare sau glumă ascunsă: "The S is silent". Vasile a evitat să spună asta, pentru ca este un domn.

 

Daca Capsula ar fi o corporatie…

Vasile: Noi la Capsula MegaCorp Global Cartoon Investments credem în a transforma glumele tâmpiţele în aur, astfel încât Vasile să-şi ia un iaht şi Mădălin să facă ce vrea el cu cealaltă jumătate de aur. Promit că voi folosi iahtul 90% din timp pentru stat şi gândit la alte glume tâmpiţele. 10% pentru navigat efectiv. Valorile noastre sunt onestitatea şi bărcile şi ce vrea Mădălin (o să-l întrebăm). Mai ales onestitatea. No bullshit is the best bullshit.

Mădălin: De acord cu Vasile. Cu cealaltă jumătate îmi voi lua și eu un iaht, să-l urmăresc pe Vasile pentru a-l bate la cap în continuare, să-mi dea ilustrațiile alea să mă apuc și eu de animat. Pe iahtul meu ar scrie și: "Capsula. The most successful shitty animations". Dar, tre' să mă consult cu Vasile aici. El este șefu' la texte.

 

Cum comunicati

Vasile: Discutăm foarte mult fiecare detaliu mărunt prin diferite servicii de mesagerie (şi uneori la bere pe google hangouts). Ne trimitem fişiere pe mail la ore ciudate din noapte.

Înfigem chestii într-un fel de panou de plută virtual. Ne încălcăm adesea "jurisdicţiile" pentru că amândoi suntem nişte genii multilaterale. De obicei Mădălin are o idee haioasă, dar complicată, iar eu încerc s-o transform într-o idee la fel de haioasă, dar mai uşor de executat, în spiritul balcanic al tragerii pe c*r.

Mădălin: E mult spus că vin de la mine idei haioase. Mai mult găsesc teme, Vasile coace o idee la care eu râd tare, apoi face un storyboard de bandă desenată. Mai dezbatem puțin cadrele pe care trebuie sa le desenăm în plus pentru a transforma banda desenată în animație cursivă, apoi eu mă apuc de animat și pus sunete. Vocile le facem noi și din când în când mai apelăm la prieteni.

Cu ocazia asta îi mulțumim și lui Alex Drăghici, care ne-a ajutat cu muzica din generic. Eu sunt surprins de cât de organizați suntem cu ajutorul panoului ăla de plută virtual de care amintea Vasile și care se numește Milanote (poate ne dau și nouă abonament gratis că i-am menționat). Proiectul arată din ce în ce mai tare a treabă serioasă, aranjată, ceea ce este WOW. Până la urmă suntem 2 artiști-wannabe aerieni.

 

Procesul de creatie

Vasile: Uneori mă gîndesc la un banc şi-mi dau seama că nu l-am auzit de la altcineva, ci s-a format la mine în creier, din piese rămase de la alte bancuri. Sau doar un joc de cuvinte tâmpit. Dacă mă preocupă în acel moment un subiect (de exemplu alegerile din SUA sau anatomia guvizilor), e mai probabil ca scânteia de inspiraţie să vină din direcţia respectivă.

Oricum, notez totul într-un carneţel. Când ajung la birou, iau ideile care încă mă amuză şi le încropesc nişte containere vizuale, aceste 'desene' despre care vorbeşte toată lumea. Din partea mea, ar putea fi şi nişte cartofi cu ochi. Poanta contează. Nu vreau să rămân în istorie pentru măiestria cu care desenam (dacă scriam poezii nu voiam să fiu ţinut minte pentru caligrafie). Uneori, ca să muncesc mai cu spor, ascult muzica din Warcraft 2.

Mădălin: După ce primesc bancul ilustrat de la Vasile îl despart de obicei în mai multe cadre și îl pregătesc pentru animație. Asta înseamnă să rup fiecare ilustrație în foarte multe layere care urmează sa fie animate în After Effects. Provocarea cea mai mare este să faci personajele credibile, să se miște realist. Slavă Domnului că îmi place atât de mult să fac asta, încât am puterea să trec peste toate durerile și fail-urile de care mă lovesc când mă apuc de fiecare animație.

 

Primul desen

Vasile: Printre primele mele amintiri - aveam vreo 3 ani şi încercam să imit o cizmă desenată de taică-miu. De atunci am tot mâzgălit caiete, am desenat mustăţi (şi nu numai) pe pozele oamenilor din ziare, iar problema s-a intensificat când am descoperit tableta grafică. Sunt în continuare foarte entuziast, ca vikingii când mergeau la prădat sau ca pisicile când s-a inventat ghemul de aţă.

 

Prima animatie

Mădălin: Pot spune că am avut prima revelație cu animația atunci când am făcut un curs de web design prin 2007 și care m-a învățat și Flash. Am avut o temă să animăm o roată care se plimba de la stânga la dreapta. Eu nu m-am oprit acolo și am făcut un întreg oraș văzut de sus, plin de mașini care se opreau la semafoare, la treceri de pietoni sau în garaje și peste care treceau avioane și elicoptere.

Țin minte că profesoru' s-a uitat lung la mine ca la un nebun. A doua revelație, care m-a și convins definitiv să devin un animator, a fost după ce am făcut animație de personaj, prin 2016. După ce m-am chinuit o grămadă și am înjurat în toate limbile, chiar și în limbile pe care nu le cunoșteam, eram fascinat că am reușit să fac un personaj să se miște cât de cât decent. De atunci reușesc să îmi păstrez motivația încercând mereu lucruri noi și experimentând. Motivația pentru Capsula vine din dorința de a face content animat. My biggest dream.

 

Planuri

Mădălin: Faptul că am lucrat atât de bine împreună de la prima încercare ne-a încurajat să visăm la lucruri măricele. Ne-am dori să facem în viitor o capsulă ceva mai lungă, cu personaje fixe. Avem deja și niște idei de short-uri și tot felul de alte gânduri, dar le luăm pe rând, nu ne aruncăm. Deocamdată vrem să ducem la bun sfârșit primul sezon din Capsula și vedem atunci cum stăm și ce mai facem. No pressure, Vasile!

Vasile: Vezi mai sus la misiune-viziune-valori Capsula MegaCorp Global Cartoon Investments.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Sectiune



Branded


Related