Adulții și copiii cu dizabilități locomotorii din naștere sau dobândite în urma unor accidente fac parte din rândul oamenilor pe care traiul în România nu îi ajută să aibă o viață măcar aproape de normal. Au acces limitat la dispozitivele de mobilitate și asistență de care au nevoie, deoarece costul unui scaun rulant de calitate nou poate depăși 3000 de euro. Sistemul de asigurări de sănătate decontează 170 de euro, o dată la trei ani. În plus, în multe zone de la noi, lipsa accesibilității pentru persoanele cu probleme locomotorii este încă un impediment destul de mare.
Pe mulți dintre acești oameni îi ajută Fundația Motivation, o organizație care a împlinit anul acesta 25 de ani de existență și care a strâns în jurul său o comunitate considerabilă. O parte dintre voluntari sunt foști beneficiari care dau mai departe din experiența lor și se implică în consilierea altor oameni cu dizabilități. Unul dintre ei este Ciprian Lupu, primul pilot de raliu în scaun cu rotile din România.
”Când văd rezultatul muncii noastre, și faptul că sfaturile și ajutorul nostru au avut impact, satisfacția mea este foarte mare. Știu că am contribuit masiv la incluziunea acelei persoane în comunitate.”
Fundația Motivation a dat recent drumul unei noi campanii pentru a crește Fondul Scaunelor Rulante, la care oricine poate contribui cu 2 euro lunar printr-un SMS cu textul „activ” la 8844.
Prin acest proiect al ong-ului sunt donate scaune rulante adaptate copiiilor și adulților care trăiesc cu dizabilități locomotorii, majoritatea dobândite prin accidente auto, plonjon în apă de adâncime mică sau căzături de la înălțime. De cele mai multe ori, după o astfel de traumă, ei încearcă să se izoleze și ajung să devină vulnerabili pentru că nu mai au acces la activitățile de dinaintea accidentului. Cu scaunul rulant potrivit, ei pot ajunge să reia multe dintre acestea, să fie activi din nou.
În continuare, Monica Tăutul, omul responsabil de comunicarea Fundației Motivation, spune istoria organizației și vorbește despre proiecte, beneficiari și voluntari. Iar Ciprian Lupu povestește din experiența personală.
Și din scaunul cu rotile poți face multe lucruri
Ciprian: Sunt din Brașov și locuiesc în continuare în Brașov, am 36 de ani, și sunt manager zonal în cadrul Fundației Motivation România.
În timpul liber, care din păcate este din ce în ce mai puțin, îmi place să călătoresc și să merg cu cortul. Dar mare parte din timpul liber aleg să mi-l petrec participând la competițiile de motorsport la care iau startul și la pregătirea mașinii de curse.
Foto: Attila Szabo
Primul meu contact cu Fundația Motivation a fost în anul 2003. Trecuseră opt luni de zile după ce am suferit o leziune medulară în urma unui plonjon în apă de mică adâncime, în vacanța de vară la mare. După acel accident, am fost nevoit să folosesc un scaun rulant pentru a mă deplasa. Atunci am văzut că, în ciuda așteptărilor, și din scaunul rulant poți face în continuare foarte multe lucruri și poți avea o viață normală.
După ce am primit scaunul rulant potrivit de la echipa Motivation, am păstrat tot timpul legătura cu ei. Ulterior, în 2010, aceștia mi-au devenit colegi pentru că s-a conturat și în Brașov o echipă regională a fundației, pe care o coordonez și acum.
De fiecare dată când, alături de colegii mei, întâlnim o persoană care se află în aceeași situație în care mă aflam și eu, în primul rând îi furnizăm un scaun rulant potrivit nevoilor pe care le are. Pe parcurs, o învățăm să îl folosească astfel încât să fie cât mai independentă posibil și să facă multe dintre activitățile zilnice fără să aibă nevoie de ajutor. Când văd rezultatul muncii noastre, și faptul că sfaturile și ajutorul nostru au avut impact, satisfacția mea este foarte mare. Știu că am contribuit masiv la incluziunea acelei persoane în comunitate.
Foto: Attila Szabo
Depășirea limitelor, către pilotajul sportiv
Ciprian: Am fost pasionat de mașini de mic copil, iar apoi am devenit pasionat de motorsport. Eram spectator constant la competițiile ținute în jurul Brașovului. În anul 2007 mi-am adaptat prima mașină și am obținut permisul de conducere. În anul 2009 am avut ocazia să mă urc prima dată într-o mașină de curse în dreapta unui pilot. Atunci s-a produs declicul și mi-am spus că trebuie să fac tot posibilul pentru a îmi îndeplini acest vis.
În anul 2017, am urmat un curs de pilotaj sportiv susținut de cei de la Napoca Rally Academy și, sub îndrumarea lor, în anul 2018, am luat startul la prima etapă de Viteză în Coastă cu o mașină pe care am construit-o special pentru nevoile mele.
Am avut nevoie de un timp destul de îndelungat și am făcut niște sacrificii financiare destul de mari pentru a-mi îndeplini visul, dar a meritat totul. Faptul că eram la start atunci, la fel ca acum, este probabil cea mai mare realizare a mea de până acum. Am avut foarte multe obstacole de depășit.
În mașină, când sunt la volan, mă simt la fel ca toți ceilalți colegi piloți, pentru că îmi regăsesc libertatea de care am nevoie.
Foto: Attila Szabo
Viața persoanelor cu dizabilități în România
Ciprian: În primul rând, persoanele cu dizabilități din România au acces limitat la dispozitivele de mobilitate și la cele asistive de care au nevoie. Un scaun rulant potrivit te ajută să ieși din casă, să poți merge la job, la cumpărături etc. Pe lângă acest lucru, lipsa accesibilității este încă un impediment foarte mare pentru a avea o viață normală.
Am avut norocul să vizitez mai multe țări și suntem cu mult în urmă la aceste capitolele. Nu trebuie să facem foarte multe eforturi, doar să se construiască niște rampe accesibile (acestea sunt folosite inclusiv de părinții cu copii mici în cărucioare), băi accesibile, trotuare accesibile și locuri de parcare special destinate. Trebuie să ne respectăm unii pe ceilalți.
Gânduri pentru oamenii care trăiesc cu o dizabilitate
Ciprian: Pentru mine nu există cuvintele „nu pot‘’; trebuie să încerci, măcar. Dacă te plafonezi, nu ieși din casă, stai să îți plângi de milă și nu faci nimic să îți îmbunătățești starea, nu îți va pica nimic din cer. Mă bucur foarte mult că prin ceea ce fac eu le pot da un exemplu de voință multora și că reușesc să schimb foarte multe mentalități cu privire la abilitățile persoanelor cu dizabilități.
Povestea Fundației Motivation
Monica: Fundația Motivation România a aniversat anul acesta, în luna februarie, 25 de ani. În acești ani, Motivation a redat libertatea de mișcare și speranța într-o viață împlinită pentru mai bine de 25.000 de persoane cu dizabilități din țară.
Povestea noastră a început în anul 1995, în contextul în care sistemul medical și social din România nu era calibrat la nevoile persoanelor cu dizabilități. La începutul anilor `90, scaunele rulante erau produse de două firme românești deținute de stat, iar calitatea acestora era una slabă. Accesul persoanelor cu dizabilități la dispozitivele de mobilitate era redus, astfel că majoritatea trăiau în izolare.
Cristian Ispas, fondator și director general al Fundației Motivation, și-a propus să promoveze și în România drepturile persoanelor cu dizabilități locomotorii pentru ca acestea să aibă acces la scaune rulante potrivite și la servicii de sprijin adecvate, necesare reluării unei vieți active, în comunitate. La acel moment, Motivation avea ca principal obiect de activitate producerea și donarea de scaune rulante. Însă, pe parcurs, s-a constatat că scaunele rulante nu erau folosite la întreaga lor capacitate, din lipsă de instruire pentru utilizarea lor corectă și în condiții de siguranță.
Datorită exemplelor de bune practici din țările vecine, Motivation a dezvoltat programe de recuperare activă, prin care sunt oferite servicii de instruire pentru viață independentă, kinetoterapie și consiliere. Cu ajutorul celor 15 echipe regionale Motivation, care includ instructori de viață independentă, ei înșiși utilizatori de scaune rulante, peste 25.000 de copii și adulți din România se bucură acum de libertate de mișcare și premisele unei vieți active.
Oamenii organizației
Monica: Motivation înseamnă peste 250 de angajați și voluntari care lucrează împreună pentru a face posibilă furnizarea programelor, finanțarea acestora sau administrarea lor în condiții de siguranță și responsabilitate.
La 25 de ani de la înființare, Fundația Motivation România este prezentă la nivel național prin intermediul a 15 echipe regionale. Acestea includ instructori de viață independentă – utilizatori de scaune rulante și kinetoterapeuți.
Unii dintre aceia pentru care lucrează Motivation – utilizatori de scaune rulante – au ajuns în timp să facă parte din echipă, în calitate de instructori de viață independentă, tehnicieni de evaluare, prescriere și adaptare de scaune rulante, coordonatori de echipe regionale Motivation sau manageri în organizație.
Odată cu independența personală redobândită cu ajutorul serviciilor Motivation, persoanele în scaune rulante care au devenit angajați au primit libertatea de a face și alte alegeri: ce sport să practice, unde să locuiască, unde să lucreze, cărei cauze să i se dedice. Unii au ales să rămână, alții au plecat. Însă, pe toți ne-a unit un singur scop – acela de a reda libertatea de mișcare persoanelor cu dizabilități locomotorii.
Comunitatea: donatori, sponsori, parteneri
Monica: Prin programele noastre, ne-am propus să sprijinim cât mai multe persoane cu dizabilități locomotorii, în fiecare an. Acest lucru este posibil doar prin implicarea constantă a prietenilor Motivation - donatori individuali și companii partenere.
De-a lungul anilor, susținerea financiară a venit din surse diverse:
1. Sponsorizări de la companii - parteneri de care ne leagă colaborări de mai mulți ani și companii noi. Unele dintre companiile abordate oferă sponsorizări pentru donarea unui număr prestabilit de scaune rulante recondiționate, pe baza unei estimări de cost de 100 euro/scaun rulant.
2. Proiecte finanțate de companii în cadrul programelor de CSR, care includ donarea de scaune rulante alături de alte servicii de viață independentă.
3. Participarea alergătorilor-fundraiseri din #TeamMotivation la evenimente sportive de renume în București, Galați, Cluj, Făgăraș, Urlați. Aceștia au profiluri de fundraiseri pe platforma Galantom.ro și susțin proiectele Motivation prin implicarea prietenilor, colegilor, a familiei.
4. Campanie de strângere de fonduri de la donatori individuali din afara României prin platforma GlobalGiving, cu startul anual pe 3 Decembrie (Giving Tuesday 2020 și Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități).
5. Program de team building de asamblare de scaune rulante pentru angajați din companii. Scaunele rulante asamblate cu ajutorul angajaților sunt donate de Motivation prin Fondul Scaunelor Rulante.
Foto: Flavius Croitoriu
În septembrie 2019 am lansat prima campanie de donații prin SMS prin care ne dorim să implicăm cât mai mult persoanele fizice în efortul de a reda independența utilizatorilor de scaune rulante cu ajutorul echipamentelor de mobilitate de calitate, donate în România. Printr-o modalitate ce este la îndemâna oricui - trimiterea unui SMS cu textul ACTIV la 8844 - oricine poate ajuta cu doar 2 euro lunar la strângerea fondurilor necesare donării de echipamente de mobilitate adaptate copiilor și adulților care au nevoie de acestea pentru a se deplasa. Puțini știu că un scaun rulant potrivit trebuie să i se potrivească persoanei care-l folosește atât din punct de vedere al dimensiunii, cât și din punct de vedere al tipului și caracteristicilor pe care le are. Și mediul în care este folosit echipamentul de mobilitate joacă un rol important în recomandarea lui. Tocmai de aceea este nevoie de o evaluare individuală a fiecărei persoane, pe care echipele Motivation sunt instruite să o facă.
Ne dorim ca, în timp, cauza pentru care luptăm să fie în atenția unui public cât mai numeros, iar persoanele cu dizabilități din România să fie sprijinite în procesul redobândirii vieții independente, pentru a contribui, cu toții, la o societate care are la bază incluziunea.
De asemenea, dacă ne referim la comunitatea noastră, e important de menționat că printre voluntarii noștri se numără persoane în scaune rulante care au trecut pe la programele noastre în calitate de beneficiari, iar acum folosesc experiența lor pentru a-i ghida și pe alții spre o viață independentă. Despre noi, serviciile noastre și impactul lor vorbesc cel mai bine oamenii în scaune rulante, copii și adulți, care au fost alături de noi în diverse momente, iar acum sunt oameni activi, care-și pun abilitățile în slujba comunităților din care fac parte.
Dezvoltarea Fundației Motivation în timp
Monica: Din 1995, Motivation a cunoscut o creștere și dezvoltare constante, atât din punct de vedere al resurselor umane, cât și ca număr al beneficiarilor.
Pornită inițial cu o echipă de doar trei persoane, Motivation este în prezent o familie formată din peste 250 de membri - beneficiari care au trecut în tabăra angajaților, persoane noi care s-au alăturat echipelor operative și administrative și voluntari.
În cei 25 de ani, Motivation a donat scaune rulante adaptate și dispozitive de mobilitate la peste 25.000 de copii și adulți cu dizabilități.
Obiectivul nostru este ca, an de an, să redăm libertatea de mișcare pentru peste 1000 de beneficiari cu dificultăți de deplasare. Acest lucru presupune costuri importante, pe care le acoperim din surse diferite – sprijin din partea companiilor partenere și a donatorilor individuali, granturi sau participarea la evenimente de fundraising.
Pentru ca proiectul de donare a echipamentelor de mobilitate să funcționeze cât mai bine, acesta se bazează pe personal instruit, care beneficiază de formare constantă pentru a fi la curent cu cele mai recente recomandări ale Organizației Mondiale a Sănătății. Pe lângă pregătirea constantă a personalului, Motivation investește în servicii conexe ce sunt livrate beneficiarilor odată cu donarea dispozitivului de mobilitate.
Pentru ca întregul proces să se desfășoare coerent, Motivation alocă în fiecare an peste 100,000 euro pentru programele dedicate persoanelor cu dizabilități locomotorii.
În anul 2002, Fundația Motivation a dezvoltat un program diferit față de ceea ce făcea până la acel moment. Prin programul IMPACT, am transferat 37 de tineri cu dizabilități medii și severe din centre de plasament din județul Ilfov în case de tip familial ale Fundației Motivation. La vremea aceea copii, în prezent tineri adulți cu diferite grade de dizabilitate intelectuală, 25 dintre ei încă trăiesc la Motivation și participă la programe personalizate de kinetoterapie, terapie prin culori, sau ateliere ocupaționale în domeniile grădinăritului, olăritului, tâmplăriei, obiectelor decorative sau picturii.
Programul IMPACT nu ar putea funcționa fără personalul care le acordă tinerilor noștri grijă, hrană și sprijin permanent în casele de tip familial, sau servicii specializate la Centrul de zi. Costurile anuale ale acestui program se ridică la aproximativ 300,000 EUR.
Servicii mai bune, odată cu experiența
Monica: În cei 25 de ani de experiență, Motivation și-a îmbunătățit serviciile de sprijin pentru viață independentă în scaun rulant prin diversificarea constantă a acestora. Astfel, dacă am început cu donarea de scaune rulante pe măsura utilizatorului, treptat am adăugat diferite tipuri de servicii de instruire sau sprijin pentru viață independentă, servicii de consiliere pentru accesibilizarea spațiilor, pentru angajare, precum și organizarea de activități sportive adaptate.
Stagiile și taberele de recuperare activă pentru viață independentă au durata de una-două săptămâni și sunt derulate sub îndrumarea unei echipe multidisciplinare, din care face parte și un instructor de viață independentă, care este el însuși utilizator de scaun rulant. Instructorii Motivation reprezintă modele de reușită care se folosesc de exemplul personal și de experiența trăită, pentru a-i învăța pe noii utilizatori de scaun rulant cum să se descurce singuri. În cadrul sesiunilor, sunt abordate teme ca poziționarea corectă în scaun rulant, tehnicile de manevrare și deplasare în scaun rulant (urcarea și coborârea rampelor, a bordurilor, a treptelor), tehnicile de transfer în/din scaunul rulant pe alte suprafețe, prevenirea unor complicații medicale asociate dizabilității (management vezical și intestinal, prevenirea escarelor), gestionarea aspectelor emoționale și legate de sexualitate, accesarea drepturilor persoanelor cu dizabilități în baza Legii 448/2006, tehnicile de bază în autoservire și autoîngrijire. Pe lângă informațiile care-i ajută în viața de zi cu zi, participanții câștigă încredere în forțele proprii, sunt motivați să depășească obstacolele pe care le întâlnesc și leagă prietenii cu echipa Motivation.
1. Serviciile de mentorat pentru persoanele cu leziuni medulare din țară sunt oferite cu sprijinul unor mentori voluntari, persoane active în scaune rulante, care le oferă altora sprijin individual la distanță, pentru a-i ghida spre o viață independentă.
2. Aplicația mobilă MotiActiv, disponibilă momentan pentru dispozitivele Android, poate fi descărcată gratuit din Google Play și este o sursă de informare pentru utilizatori privind sănătatea și viața independentă în scaun rulant.
Toate proiectele pe care le implementează Motivation pentru beneficiarii săi nu ar putea fi posibile fără sprijinul financiar al companiilor și al persoanelor fizice. Pentru ca mesajele noastre să ajungă la oameni, dezvoltăm campanii de conștientizare pentru promovarea abilităților și drepturilor persoanelor cu dizabilități din România.
Campanii
Monica: Lansată în urmă cu 3 ani, campania #PeBune? este o campanie de educare și conștientizare privind eliberarea locurilor de parcare dedicate persoanelor cu dizabilități și ocupate abuziv. Mesajele campaniei s-au născut în urma nenumăratelor constatări ale colegilor noștri cu dizabilități care sunt și conducători auto, în privința dificultății de a găsi libere locurile de parcare dedicate. #PeBune? este o întrebare prin care dorim să atragem atenția persoanelor din pături sociale diverse asupra importanței caracteristicilor specifice locurilor de parcare dedicate persoanelor cu dizabilități și, implicit, a importanței lor. Persoanele cu dizabilități nu își doresc loc de parcare dedicat, însă au nevoie de el.
O altă campanie pe care o desfășurăm cu scopul de a îmbunătăți calitatea vieții beneficiarilor noștri este campania de donații prin SMS pentru Fondul Scaunelor Rulante. Aceasta își propune să implice un număr cât mai mare de donatori din categoria persoanelor fizice, care să contribuie recurent la Fondul Scaunelor Rulante, astfel încât să acoperim aproximativ 30% din suma necesară donării a peste 1000 de scaune rulante anual.
Prin toate proiectele și campaniile dezvoltate în timp, ne-am propus să contribuim consistent la îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu dizabilități, copii și adulți.
În pandemie
Monica: Motivation a continuat și pe perioada stării de urgență în contextul pandemiei de COVID-19, să aducă în România scaune rulante de calitate, prin colaborările cu partenerii internaționali tradiționali. Pentru a limita răspândirea coronavirusului și pentru a-i proteja pe beneficiarii și colegii noștri, am limitat deplasările în teren pentru evaluarea și prescrierea unui scaun rulant sau pentru instruire individuală a utilizatorilor.
De asemenea, am fost nevoiți să amânăm stagiile și taberele de recuperare activă. Cu toate acestea, colegii noștri au lucrat în schimburi, pentru a respecta prevederile impuse și au oferit în continuare sprijin de la distanță pentru persoanele în scaune rulante din toată țara. Am păstrat legătura telefonic cu beneficiarii noștri, am dezvoltat o procedură de evaluare și instruire la distanță și am continuat să furnizăm servicii de scaune rulante.
Până la finalul lunii octombrie au fost recondiționate și livrate peste 500 de scaune rulante. Peste 100 de persoane care au devenit recent utilizatoare de scaune rulante din cauza unor accidente – de înot, auto, prin cădere de la înălțime, de ex., primesc regulat îndrumare de la o echipă de instructori de recuperare activă și kinetoterapeuți, pentru a preveni complicațiile medicale și a-și îmbunătăți abilitățile de viață independentă.
30 de persoane cu leziuni medulare sau afectări funcționale similare și acces limitat la resurse au primit seturi cu produse de îngrijire a sănătății, cu ajutorul celor care au donat, în perioada mai-octombrie 2020, 2 euro prin SMS cu textul ACTIV la 8844.
Comunicăm cu persoanele în scaune rulante prin intermediul echipelor regionale, al Telefonului Utilizatorului de Scaun Rulant – 0800.030.762, apelabil gratuit sau prin aplicația #MotiActiv.
În acest timp, activitățile planificate pentru finanțarea Fondului Scaunelor Rulante au fost suspendate temporar. Evenimentele sportive la care sportivii cu și fără dizabilități din #TeamMotivation participă anual au fost sever afectate, la fel ca și mulți dintre donatorii și sponsorii noștri tradiționali.
Deoarece dificultățile de mobilitate, accesibilitate și integrare cu care se confruntă persoanele în scaun rulant persistă și pe durata pandemiei, activitățile de promovare și fundraising necesare finanțării programelor prin care Motivation redă mobilitatea acestor persoane continuă și ele:
- Donații de 2 euro/lună prin SMS cu textul ACTIV trimis la 8844;
- Donații online prin Paypal, transfer bancar, prin platformele GlobalGiving sau Benevity;
- Participarea alături de #TeamMotivation, ca sportiv, Galantom sau voluntar, la evenimente sportive naționale. Primul eveniment sportiv a fost în luna octombrie – Maratonul Raiffeisen Bank;
- Sponsorizări în natură sau financiare pentru programele noastre;
- Din ianuarie 2021, direcționarea anuală către Motivation a 3,5% din impozitul pe venitul persoanelor fizice.
Ce impact a avut anul acesta pentru Fundația Motivation
Monica: Activitatea Fundației Motivation România a fost afectată, dar ne străduim să adaptăm cât mai multe dintre activitățile noastre și să găsim soluțiile potrivite pentru a rămâne alături de beneficiarii noștri.
Una dintre modificările pe care am implementat-o a fost în campania de donații prin SMS. Astfel, în perioada mai – octombrie am direcționat fondurile strânse pentru achiziționarea și livrarea de seturi cu produse de îngrijire a sănătății pentru beneficiarii care au întâmpinat probleme de accesibilitate, pierderea contactului cu persoanele de sprijin, pierderea locurilor de muncă și, de aici, dificultăți financiare și de aprovizionare cu produse esențiale pentru protecția sănătății (ex. măști, dezinfectanți, creme de protecție etc).
Motivation a oferit în tot acest răstimp consiliere și sprijin la distanță, prin serviciul de mentorat dedicat utilizatorilor de scaune rulante, cu sprijinul unor mentori voluntari, ei înșiși persoane în scaune rulante. De asemenea, am pus foarte mult accent pe informarea beneficiarilor privind viața activă și sănătatea în scaun rulant, prin aplicația mobilă MotiActiv – o aplicație unică în România, disponibilă gratuit în Google Play.
Situația impusă de răspândirea coronavirusului ne-a învățat să ne adaptăm rapid la o situație nemaiîntâlnită până acum, pentru a răspunde nevoilor urgente ale beneficiarilor noștri. Chiar dacă am restricționat interacțiunea directă a echipelor Motivation cu beneficiarii, am învățat să livrăm serviciile noastre într-o altă manieră, însă nu ne-am abătut de la îndeplinirea misiunii noastre.
Campania de donații prin SMS
Monica: Campania de donații prin SMS a fost lansată în luna septembrie 2019, fiind conturată în cadrul proiectului „8 ore peste program pentru o cauză bună” al Fundației Comunitare București. Reprezentanții Fundației Motivation România au lucrat alături de un grup de voluntari specialiști din cadrul agenției de comunicare Graffiti PR, care ne-au susținut în lansarea campaniei și în următoarele 6 luni de implementare.
„Sunt pantofi care te duc departe. La fel și scaune rulante!” creează o punte între categoria persoanelor cu dizabilități locomotorii și persoanele fără dizabilități, prin transmiterea mesajului cu care pot rezona majoritatea: așa cum o pereche de pantofi trebuie să fie pe măsura celui care îi poartă, la fel și un scaun rulant trebuie să fie potrivit utilizatorului.
Campania își propune să finanțeze 300 dintre cele peste 1000 de scaune rulante pe care le donăm anual în România, prin strângerea a cel puțin 30.000 euro din donații de la persoane fizice. Obiectivele non-financiare constau în consolidarea identității și notorietății Motivation ca furnizor nonprofit de echipamente și servicii de mobilitate și viață independentă pentru persoanele cu dizabilități locomotorii din România. Astfel, persoanele cu dizabilități și familiile lor au acces la serviciile noastre, iar membrii comunității contribuie la îmbunătățirea accesului și incluziune.
Proiectul Fondul Scaunelor Rulante
Monica: Fondul Scaunelor Rulante este proiectul prin care Fundația Motivation, alături de donatorii săi – persoane fizice și companii, redă libertatea de mișcare persoanelor cu dizabilități din România, prin donarea de dispozitive de mobilitate adaptate. Beneficiarii sunt copii și adulți care au o dizabilitate locomotorie de la naștere sau dobândită în urma unui accident auto, prin plonjon, cădere de la înălțime sau alte cauze. Costul scaunului rulant de calitate, nou, poate depăși 3000 EUR, dar sistemul de asigurări de sănătate decontează 170 EUR/886,33 lei o dată la 3 ani. Motivation aduce în România, recondiționează și donează echipamente de mobilitate la mâna a doua, de calitate, la costul mediu de 100 EUR/scaun rulant.
Fondul Scaunelor Rulante este un proiect derulat de Fundația Motivation România în colaborare cu parteneri internaționali recunoscuți în domeniul furnizării scaunelor rulante de calitate: United Cerebral Palsy (UCP), Biserica lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă (LDS) și Fundația Agape din Suedia.
Strategia de comunicare a campaniei
Monica: Campania constă în încheierea de parteneriate media și de promovare cu companii și agenții care pot duce mesajul campaniei în medii sociale diverse.
La lansarea campaniei, am încheiat parteneriate cu cinematografe independente din București pentru distribuirea unei animații video cu mesajul campaniei și îndemnul la donație, difuzată înainte de rularea proiecțiilor, am beneficiat de publicitate stradală și publicitate în clădirile de birouri. De data aceasta, în contextul pandemiei, strategia de comunicare vizează promovarea în mediul online, radio și print.
De la începutul lunii noiembrie, odată cu relansarea campaniei, am încheiat o serie de parteneriate media cu reviste ce acoperă subiecte medicale, pentru realizarea de materiale editoriale și publicarea de machete în presă scrisă și online, cu posturi de radio naționale și regionale, pentru realizarea de interviuri audio și pentru difuzarea spotului radio al campaniei, și materiale video.
Foto: Flavius Croitoriu
O altă componentă a campaniei este postarea mesajelor pe website-ul propriu, pe pagina de facebook a Fundației, pe pagina de LinkedIn și Instagram, precum și păstrarea constantă a legăturii cu donatorii prin trimiterea de SMS-uri de mulțumire sau buletine informative.
Pentru că este o campanie recurentă, planul de implementare pe termen lung implică informarea periodică a donatorilor, jurnaliștilor și partenerilor despre evoluția campaniei prin intermediul buletinului informativ, a paginilor de social media, dar și dezvoltarea de parteneriate cu magazine de încălțăminte pentru adulți și copii pentru atragerea de noi donatori din rândul persoanelor fizice, clienți ai magazinelor partenere.