Ciprian Homorodean: Nu mai trebuie să trecem prin bariere vamale, dar există și alte tipuri de obstacole. Nu este același lucru să fii român în Spania, Franța, Olanda, Italia sau Germania...

Ciprian Homorodean: Nu mai trebuie să trecem prin bariere vamale, dar există și alte tipuri de obstacole. Nu este același lucru să fii român în Spania, Franța, Olanda, Italia sau Germania...

27 de bariere. Și Limbo Rock pe fundal. Cam așa arată Uniunea Europeană în viziunea lui Ciprian Homorodean. Barierele fizice au fost date la o parte, au ramas cele din mentalul colectiv. E tema pe care a construit lucrarea sa din cadrul Europa Wonderland, expoziție de artă contemporană, pe care o puteți vedea până pe 13 noiembrie. 

Tema barierelor a fost cumva evidentă... Gândind totusi la alt nivel subiectul, la ce este concret UE, ce înțelege lumea în general prin UE? Libera circulație? Lipsa frontierelor, deși ele totuși există dar la alt nivel.

Vorbim cu Ciprian Homorodean în rândurile de mai jos despre Uniunea Europeană, pandemie, artă, adaptare și vechiul normal:

 

Situația din UE: 27 de bariere

Limbo 20/20, o sculptură, 27 de bariere evocând cele 27 de state membre a Uniunii Europene în 2020. Pe fundal rulează melodia lui Chubby Checker – “Limbo Rock”.

Este o redare vizuală a situației actuale a Uniunii Europene, ce acordă liberă circulație membrilor săi.

Într-adevăr, nu mai trebuie să trecem prin bariere vamale sau fizice, dar există și alte tipuri de obstacole. Din experiența mea, nu este același lucru să fii român în Spania, Franța, Olanda, Italia sau Germania... 

 

Punctul de pornire

Eram pe punctul de a mă muta din Barcelona,... de ce? Știam ce nu mai doream și cred că e suficient: toată situația din ultima perioadă cu naționalismul Catalan și atmosfera de oraș turistic - destinație de petrecere, nu mă mai inspira, deci am decis să ne mutăm și una din opțiuni era să revin în România.

Ca o coincidență, această expoziție ce propune o reflexie asupra Uniunii Europene, din perspectiva mea amuzantă chiar - un fel de statement asupra acestor ani buni petrecuți în “Europa Wonderland”.

 

Tema

Tema barierelor a fost cumva evidentă...Mă găseam într-o călătorie și asta cred că era subiectul cel mai potrivit pe ce a lucra, mai ales luând în vedere circumstanțele actuale.

Gândind totusi la alt nivel subiectul, la ce este concret UE, ce înțelege lumea în general prin UE? Libera circulație? Lipsa frontierelor deși ele totuși există dar la alt nivel.

Uniunea Europeană e formată acum din 27 de țări, cu o “floră” culturală și bineînțeles cu multe, multe diferențe; Inconștient sau nu de multe ori ne confruntăm cu situații în care ne găsim etichetați și nu e rar să te întâlnești cu idei preconcepute. 

Când prezint aceste bariere eu mă gândesc și la aceste tipuri de limitări și cum se manifestă în societate. 

A da, mai sunt măștile, gest gen bariera.

Limbo 20/20

 

Cât ai lucrat pentru această lucrare

E o întrebare interesantă, putem calcula orele petrecute realizând fizic aceste bariere sau cât timp am petrecut făcând calculele materialelor, timpul dedicat conceptualizării lucrării sau a studiului pe subiect.

Dacă vorbim despre Uniunea Europeană inevitabil ne gândim la economie. Personal economia proiectului a devenit un element esențial, mi-am dat seama că era important să evit risipa și apare conceptul Economiei Circulare. Dacă lucrarea nu este cumpărată, ea trebuie și vă deveni altceva.

 

Ce a fost greu, ce a fost ușor în pandemie

Totul a fost și e greu. Mult stres și multe schimbări.

 

Ce ai creat în perioada asta

Da, am lucrat, poate chiar mai mult decât de obicei. Toată situația asta m-a făcut să mă gândesc la viitor și la ce e cu adevărat important în viață.

Limbo 20/20

 

Adaptarea la noul normal

Nu e nimic normal în pandemie, într-adevăr trebuie să ne adaptăm, dar nu există un “nou normal”.

Trebuie să fim uniți, e un interes comun să se treacă peste asta, …E nevoie de înțelegere, respect, muncă și „physical distancing”. 

 

Cum va schimba aceasta criză comportamentele viitoare ale creatorilor și ale publicului

Posibil, dar cu criză sau fără criză, arta e în permanentă transformare, altfel devine o chestie banală. Acum, cum se vă schimba cu aceasta criză? Cine știe? 

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related