Munteanu PandemicFest sau cum sa faci un festival de ziua ta

Munteanu PandemicFest sau cum sa faci un festival de ziua ta

”Tocmai aflasem ca am primit drept cadou de ziua mea un festival”. Cati se pot lauda cu asta? Munteanu poate. Daca te-ai intrebat vreodata care e opusul unui cadou de tipul agenda + pix, asta e, un festival care sa-ti poarte numele. Prietenii l-au asteptat pe Bogdan Munteanu intr-un pub din centrul vechi, acum 4 ani, cu trupe, rasete si tricouri imprimate. Afise, tort si atmosfera. Dar si cu donatii pentru o cauza sociala. El isi aminteste ca: ”m-am trezit buimac a doua zi, nu mi-a venit sa cred, efectiv”.  

Si cum s-a nimerit ca de atunci inainte ziua lui sa pice in fiecare an, la aceeasi data, Bogdan a pus experienta pe repeat. Cu prieteni si trupe noi. Cum ajungea sa-i cunoasca si sa le recunoasca? Munteanu recomanda. E comunitatea lui de pe Facebook in care promoveaza oameni faini si creativi din Bucuresti sau din tara.

Anul acesta festivalul poarta numele de Munteanu PandemicFest si in principiu, participantii nu trebuie decat "sa stea comod pe izopren, in balcon, sub lumina calduta a soarelui de octombrie". Pentru ca se va desfasura online.

”O sa ne punem cortul pe balcon, exact cum am fi facut-o in camping-urile festivalurilor la care am fi mers vara asta. Iar pentru ca va fi ziua mea, vom desface o sticla de ceva licoare magica ca sa ciocnim un pahar si o sa ne bucuram de concerte pe ecranul laptopului.”

Concertele trupelor invitate anul acesta, pe 11 octombrie, vor fi transmise prin live-stream pe Facebook, incepand cu ora 17:00, iar banii stransi vor merge către Fundația World Vision România care implementeaza proiecte de educatie in zonele rurale. Donatiile se pot face prin platforma Eventbook. 

Pana atunci, noi am povestit cu Bogdan despre cum a traversat anul acesta, cum si-a antrenat creativitatea si ce isi doreste de la a 5a editie a festivalului.

 

Pauza pandemică

Ce-i drept, toata situatia aceasta m-a luat putin pe nepregatite. Mi-amintesc ca in luna Martie tocmai creionam calendarul de evenimente si concerte pentru primavara si pentru vara: era unul destul de incarcat. Apoi, dintr-o data, totul s-a prabusit in momentul in care starea de urgenta a fost decretata. S-a asternut o negura brusc. Daca cineva m-ar fi intrebat in primavara: "Cum te vezi peste 3 ani?" cu siguranta nu as fi stiut ce sa raspund… nu ma vedeam nici peste 3 luni nu puteam sa zaresc prea departe in viitor, nu era nicio luminita acolo in capat. Ultimul concert organizat in perioada pre-pandemie a fost cel al formatiei Partizan pe 7 martie in Londophone. Urmatorul planificat in calendar era al celor de la ZMEI3 pe 11 martie in Expirat care a fost si primul anulat din lunga serie de evenimente ce au fost sterse rand pe rand din calendar.

A trebuit sa ma adaptez din mers. Pauza de la evenimente s-a dovedit "benefica". Am reusit sa ajung la zi cu toate mail-urile si task-urile ce se stransesera de la inceputul anului. Dar cel mai important lucru a fost faptul ca am rezolvat tot ce inseamna contabilitatea firmei, pentru ca iarna a fost una plina de evenimente si, efectiv, nu reusisem sa gasesc un moment de respiro si sa ma ocup de gestiunea actelor. Asa incat, timp de cateva saptamani bune, m-am ingropat in hartii, contracte, facturi, chitante, zeci si zeci de mail-uri si telefoane. Dar a meritat! Mi-am facut contabila fericita.

 

Lipsa evenimentelor

Stii cum a fost? Exact ca o lovitura primita in plexul solar. M-am dezmeticit dupa o vreme... mi-am revenit greu. Am suferit destul de mult. Nu doar ca nu am mai putut sa organizez evenimente, dar nici nu am mai putut sa ies din casa, eu care sunt obisnuit sa ies zilnic, sa ma intalnesc cu oameni, sa socializez fata in fata, sa merg la concerte si la evenimente, sa vad ce se mai intampla prin oras si sa ii iau pulsul.

Au fost doua momente in care mi-am ridicat moralul: atunci cand am aflat ca se va elimina starea de urgenta si ca voi putea sa misun pe ici pe colo; si atunci cand am aflat ca se vor redeschide terasele si voi putea sa imi reiau activitatea. A fost o vara atipica, insa am reusit sa mai "respir" cat de cat prin prisma evenimentelor si a concertelor outdoor ce au umplut iarasi Bucurestiul de oameni frumosi si cu pofta de cultura.

Printre altele, mi-am antrenat creativitatea alaturi de cei de la J'ai Bistrot; am incercat sa venim cu solutii imediat dupa ce barurile si restaurantele s-au inchis in Martie. Si am ajuns la ideea de a implementa sistemul de delivery, idee care a prins rapid in randul clientelei J'ai. Initial, eram prezenti intr-o singura platforma de delivery, iar in prezent suntem prezenti in nu mai putin de 4 platforme. Numarul comenzilor a crescut semnificativ.

 

Comunitatea MunteanuRecomandă

Munteanu Recomanda s-a nascut in 2015, pe vremea cand mergeam foarte des la evenimente, concerte si festivaluri cu gasca de prieteni. Si atunci a venit ideea de a centraliza undeva tot ceea ce experimentam din punct de vedere cultural, intr-un singur loc, de a share-ui si cu cei care nu sunt prezenti. Si am decis ca o pagina dedicata de Facebook ar fi o solutie buna. Ceea ce s-a adeverit in timp a fi o decizie inspirata. Pagina a crescut organic in ani, iar acum numara undeva la peste 8.000 de followers.

Aloc zilnic destul de mult timp pentru aceasta pagina. O componenta importanta este zona de research. Trebuie sa stiu cam ce se intampla prin Bucuresti si prin tara. Sa imi completez calendarul de evenimente pe zile, pe ore. Apoi vine partea de promovare a evenimentelor. Incerc sa acopar o arie cat mai mare din zonele cu o latura artistica, culturala sau educativa. Promovez evenimente zilnic. De ceva vreme, am inceput sa colaborez cu festivalurile, localurile sau formatiile pe care le-am promovat de-a lungul timpului. Mai nou, sunt partener media la multe dintre festivaluri ori evenimente, drept pentru care le ofer o extra promovare.

Legat de planuri, pot doar sa dezvalui faptul ca website-ul este aproape gata, am lucrat la el in perioada pandemiei. Mai sunt cateva lucruri de pus la punct la el si il voi lansa in curand.

 

Munteanu Fest. Primele ediții.

Munteanu Fest a inceput in 2016. Tocmai iesisem de la spectacolul “Alcool” (daca imi amintesc bine) de la Teatrul Nottara, eram pe strada, cand am primit un telefon de la amici sa merg sa bem o bere in Centrul Istoric (la Geobar - acolo unde mergeam foarte des). Am pasit in bar si am observat pe pereti afise cu Munteanu Fest… si nu intelegeam nimic. M-am gandit ca mi se coace ceva. Dupa ce am facut cativa pasi, zeci de prieteni au sarit dintr-o camera alaturata si m-au surprins. Toti aveau tricouri cu Munteanu Fest. Tocmai aflasem ca am primit drept cadou de ziua mea un festival.

Au cantat 7 formatii (Crowd Control, Ulise, A-C Leonte, Orizontal, Miss Tincea, Gray Matters, The Kryptonite Sparks), plus ca au mai fost invitati alti cativa artisti, s-a lasat si cu jam session, am cantat si eu la microfon alaturi de trupe, am dansat, a fost nebunie curata. Totul s-a desfasurat atat de rapid incat abia am putut sa procedez ce se intampla in jur, eram ca intr-un vis. M-am trezit buimac a doua zi, nu mi-a venit sa cred, efectiv.

 

Evoluția festivalului

Am vrut sa continui aceasta idee an de an: ziua mea sa insemne o reuniune alaturi de gasca extinsa de prieteni, de cunoscuti, de oameni cu care mergeam la concerte, si mai ales la festivaluri prin tara. Si uite asa a trecut editie dupa editie, fiecare incarcata cu concerte, jam session, rasete, cadouri, energie pozitiva, dar si cu donatii. Am ales 2 ani la rand campania celor de la "Darueste viata", am dorit alaturi de lumea faina stransa in jurul acestui festival sa ajutam copiii bolnavi de cancer din Romania prin construirea primului Spital de Oncologie si Radioterapie din Romania.

 

Motivațiile tale

In primul rand, m-a motivat faptul ca anul acesta cam toate festivalurile cu care am fost obisnuit ani la randul s-au anulat si nu am mai avut ocazia sa merg prin tara si sa ma bucur de ele. In al doilea rand, m-a motivat campania celor de la World Vision (o stiam de cateva luni). In al treilea rand, m-a motivat faptul ca, prin prisma unui festival, pot sa aduc o bucurie unei mici parti din publicul care ar fi dorit sa mearga la fel ca si mine la festivaluri prin tara anul asta si nu a avut ocazia. Si sa aduc laolalta (macar online) cateva formatii faine si un public adunat de prin toate colturile tarii - iar cu totii sa fim despartiti doar de ecranele telefoanelor ori ale laptopurilor.

 

Campania ”Daruiește educație”

Am aflat de aceasta cauza chiar de la cei de la World Vision care si-au dorit sa aiba ca partener J'ai Bistrot in campania lor de a strange fonduri pentru copiii si scolile din mediul rural. Am intrat in legatura si am lucrat foarte bine impreuna. Au pregatit niste stickere personalizate foarte faine cu care am impanzit gradina J'ai.

In momentul in care am decis sa organizez acest festival, m-am gandit putin care ar putea sa fie cauza pe care sa o sustin. Si mi s-a aprins beculetul. Mi-am spus: "Ia sa le scriu eu celor de la World Vision". Au fost foarte receptivi la auzirea ideii, am batut palma imediat si am dezvoltat rapid totul.

 

Convingerea artiștilor

Pot spune ca am discutat cu destul de multe formatii pana sa ajung la prezentul line-up. Unele dintre ele au fost receptive la aflarea ideii si a demersului meu, altele mai reticente, altele care nu erau laolalta in perioada asta din cauza pandemiei si-ar fi dorit sa cante si tot asa. Dupa cateva zile de sunat, scris, discutat, am reusit sa stabilesc cele 6 formatii din program. Au spus DA din prima, fara ezitari. Unele dintre ele chiar au mai cantat din confortul casei pentru spectatori virtuali in timpul pandemiei.

Nu am vrut sa fie un program prea lung, nu de alta, dar este obositor sa rezisti 6 ore incontinuu, chiar si pe canapea in fata ecranului. Tin sa le multumesc si aici formatiilor ce iau parte la aceasta a 5-a editie a Munteanu Fest: Alma-Nicole, We Singing Colors, Alexu and The Voices Inside, Soul Serenade, Adi Stoenescu Group, Adam's Nest.

 

Ce vei face în timpul festivalului?

Voi fi acasa alaturi de prietena mea care a fost mana mea dreapta in organizarea acestui eveniment. Nu m-as fi gandit ca voi reusi vreodata sa fac un festival in doi oameni.  Iar pentru ca dorim sa ne simtim cat mai aproape de atmosfera unui festival, o sa ne punem cortul pe balcon, exact cum am fi facut-o in camping-urile festivalurilor la care am fi mers vara asta. Iar pentru ca va fi ziua mea, vom desface o sticla de ceva licoare magica ca sa ciocnim un pahar si o sa ne bucuram de concerte pe ecranul laptopului.

 

Așteptări

Eu imi doresc ca participantii sa se simta la fel de bine cum ar fi facut-o la un festival desfasurat in conditii normale. Este zi libera, e duminica. Vremea pare ca va tine cu noi. Asa ca sunt toate premisele ca ei sa stea comod pe izopren, in balcon, sub lumina calduta a soarelui de octombrie, sa bea ceva bun alaturi de atatia prieteni virtuali si sa asculte muzica faina pentru cateva ore bune.

Bineinteles, imi doresc sa se stranga cat mai multi bani pentru copiii din mediul rural. Consider ca este foarte important ca orice copil din lumea asta sa aiba acces la educatie. Donatiile se pot face prin platforma Eventbook.

Le transmit participantilor sa se distreze si sa intre in atmosfera specifica a unui festival. Sa uite de griji si de ceea ce vedem imprejur in perioada aceasta. Imi doresc sa aduc zambete pe buze pentru cateva ore, ca e de ajuns cate nefericiri ne aduc stirile zilnic.

Eu unul voi tine minte aceasta aniversare toata viata. Si imi doresc sa organizez cea de-a 6-a editie cu public in fata scenei.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related