[Netul salbatic] Alina Greavu (Aluziva): In fiecare agentie ar trebui sa existe un departament specializat in verificarea influencerilor

[Netul salbatic] Alina Greavu (Aluziva): In fiecare agentie ar trebui sa existe un departament specializat in verificarea influencerilor

Ar fi oportun ca in online-ul romanesc sa apara mai multi creatori din categoria de varsta 25-30+, care sa ridice nivelul continutului si sa nu se fereasca de subiectele cu greutate, crede Alina Greavu (Aluziva). Acele subiecte cu greutate care nu sunt usor de abordat, consumat si mai ales, de monetizat, iar asta ne duce in zona asumarii responsabilitatii de formator sau leader de opinie:

”Sunt mai multe motive la mijloc (pentru evitarea subiectelor sensibile): lipsa de interes fata de astfel de problematici ale societatii, lipsa de informare cu privire la realitatea din teren, poate chiar un trai in puf al unora dintre influenceri, care nu se pricep sau nu se simt capabili sa vorbeasca despre sexism sau egalitatea de sanse.”

Despre vibe-ul si continutul Alinei am povestit pe larg cu un an in urma, inclusiv despre trecerea ei de la jurnalism la vlogging, statutul de mama de tip #shitmom in loc de #mommy.vlogger, si chiar despre cum ar putea fi YouTube peste 20 de ani. Pana atunci insa, vorbim cu ea despre online-ul zilelor noastre, dinamica dintre branduri si influenceri si despre un public mai selectiv.

 

Comunitatea influencerilor din Romania

Comunitatea influencerilor din Romania nu e unita, ceea ce mi se pare o risipa enorma de energie si potential. Exista sute sau mii de influenceri mari si mici care ar putea aduce schimbari enorme daca si-ar uni fortele pentru un scop comun. Ca in orice industrie, exista competitie si un anumit grad de rivalitate intre influenceri si gastile lor, lucru care este totusi firesc sa existe. 

In schimb, nici nu vreau sa ma gandesc ce ar insemna o campanie caritabila in care sa se implice cateva sute de influenceri si sa o faca fara bani sau alte interese, ci doar pentru educatia din Romania sau orice alt scop maret. 

Ce apreciez insa, este ca atunci cand un influencer este pus la zid se gasesc mereu altii care sa le sara in ajutor sau sa le ia apararea, fiind un gest de solidaritate fata de colegii de breasla.

 

Responsabilitatea unui influencer

Un influencer trebuie sa fie responsabil pentru ceea ce recomanda comunitatii lui/ei. Fie ca vorbim de servicii, produse, ideologii sau pareri. Cred ca este datoria morala a fiecarui influencer sa nu puna in pericol vietile urmaritorilor, referindu-ma aici atat la recomandari dubioase (cum ar fi scandalul Plush Bio), cat si prin cine stie ce provocari periculoase. E mai mult voba de o limita morala, daca nu chiar legala in anumite cazuri. 

Un exemplu negativ care imi vine acum in minte este Mimi, cu un public majoritar minor, care a facut reclama unui vaporizator cu CBD – a promovat fumatul in fata unor copii de 12 ani, ceea ce este nu numai o problema de moralitate, ci si una legala intr-un domeniu inca neclar reglementat in Romania. 

 

Lipsa subiectelor ”grele”

Cred ca sunt mai multe motive la mijloc: lipsa de interes fata de astfel de problematici ale societatii, lipsa de informare cu privire la realitatea din teren, poate char un trai in puf al unora dintre influenceri, care nu se pricep sau nu se simt capabili sa vorbeasca despre sexism sau egalitatea de sanse (de exemplu). 

Foarte important, astfel de pareri exprimate public pot imparti audienta in tabere si asta poate face un creator sa isi piarda din urmaritori. In plus, multi dintre ei, daca nu majoritatea, doresc sa evadeze in online si sa creeze continut de entertainment, pentru ca se vorbeste destul in presa de politica, de exemplu. Sa nu uitam si ca, in general, continutul de entertainment face mai multe vizualizari fata de unul pe tema egalitatii de drepturi si este deseori mai usor exploatabil si in relatia cu brandurile.

 

Relatia dintre influenceri si branduri

Este de datoria agentiilor si respectiv a brandurilor sa fie atente la ce influenceri aleg pentru campanii, pentru ca o alegere gresita poate afecta toate partile implicate. In fiecare agentie ar trebui sa existe un departament specializat care sa se ocupe cu verificarea influencerilor pe indelete, nu doar sa dea cateva scroll-uri pe paginile lor de social media, punand accentul pe cifre, reach, engagement. In plus, sunt de parere ca brandul si influencerul ar trebui sa lucreze impreuna la bine si la rau, nu sa arunce pisica moarta peste gard, de la unul la altul, in caz ca se intampla ceva nasol. 

 

Semnalarea continutului sponsored

Sunt total de acord cu semnalarea lui, lucru pe care il faceam si inainte ca acest subiect sa devina prezent in agenda publica. Comunitatile trebuie sa stie daca influencerul pe care il urmaresc recomanda un produs pe care il folosesc ei sau sunt platiti sa-l promoveze, pentru ca asta implica si ridica alte probleme: „Tu folosesti produsul? Chiar e bun sau esti platit sa spui ca e bun? Sa am incredere in recomandarea ta?”

 

Un mediu online mai curat

Ar trebui sa apara mai multi creatori de varsta 25-30+, care sa aduca un aport de continut mai intelept, mai util si care sa abordeze subiectele grele de care vorbeam mai devreme.

Publicul, la randul lui, va creste, si intr-un scenariu ideal va deveni din ce in ce mai selectiv cu continutul urmarit si eventual mai interesat de acele subiecte. Intr-un cod etic as spune ca semnalarea continutului sponsorizat sa fie obligatoriu si ca influencerul se face direct responsabil de ceea ce promoveaza, de la produse si branduri, pana la ideologii si comportamente, fiind formator sau leader de opinie.  

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Oameni

Subiecte

Sectiune



Branded


Related