Poate ca aceasta industrie ar avea mare nevoie de reglementari clare care sa contina si metode coercitive, crede Alex Ciocan. In acest moment, activitatea unui influencer este cumva reglementata doar prin filtrul propriu, care poate fi gresit, si prin gura lumii.
Alex este un micro-influencer, recomandat de BUZZStore, cunoscut pentru cariera sa de ciclist profesionist, comentator sportiv Eurosport și organizator Road Grand Tour, si spune ca in aceasta perioada, micro si macro influencerii sunt mai cautati, desi gap-ul dintre bugetele celor doua categorii e destul de mare. Cel putin in cazul primei categorii, Alex observa o naivitate cand vine vorba de oferta unui brand de a-l reprezenta, care poate influenta gandirea critica asupra termenilor relatiei, in sensul unei acceptari grabite.
”Nu este neaparat necesar sa ai o relatie de iubire cu un brand ca sa-l poti endorsa, dar bunul simt ar trebui sa-ti dea exact masura in care poti ajuta un brand.”
Il cunoastem, in continuare, pe Alex si povestim despre responsabilitatea unui influencer, abordarea subiectelor sensibile si semnalarea continutului sponsored.
Comunitatea influencerilor
Inca suntem in etapa de invatare. Si noi, si brand-urile. Odata cu pandemia, numarul contractelor a scazut pentru influencerii mijlocii. Se merge mult pe influencerii mari, gen Andra sau Inna, si pe cei mici, nisati, ca mine. Dar si disproportia dintre bugete este pe masura. Unul dintre motivele care explica aceasta situatie este faptul ca 99% din influenceri nu aduc nicio valoare publicului și, prin extensie, nici brandurilor care desfășoară campanii.
Companiile au inceput sa aleaga influencerii cu mai multa grija si sa nu mai foloseasca în campanii oameni care nu "consumă produsul" on a daily basis, adica sa rupa acest cerc al lipsei de credibilitate.
Ce lipseste? Poate un agregator de informatii despre influenceri. In acest moment, chiar daca nu e nevoie sa duci cuiva pachetul de cafea și Kent ca sa te bage in fata pe lista de influenceri care asteapta sa facă parteneriate cu branduri, tot e important sa cunosti cat mai multi oameni din zone conexe producerii de content: un fotograf profi, o copywriterita de la o agentie de publicitate, un brand manager.
Responsabilitatea unui influencer
Avand in vedere natura foarte personala a relatiei care se creeaza intre un influencer si persoanele care il urmăresc, influencerul ar trebui sa aiba o deontologie a minimului bun-simt. In plus, influencerul este un canal de publicitate si ar trebuisa respecte, pana la urma, regulile din materia publicității. Adica, Art. 4 – Comunicarea comerciala prin intermediul influencerilor, 4.2. Raportul contractual dintre influencer si anuntator trebuie divulgat clar si vizibil in cadrul comunicarilor. Divulgarea trebuie efectuata in cadrul fiecărui articol, postare, videoclip, tweet, etc., in partea de inceput, 4.3. Afirmatiile facute de influenceri trebuie sa fie veridice, neinselatoare si verificabile, 4.4. Influencerii ar trebui sa faca afirmatii care reprezinta parerile lor oneste si experienta lor personala, autentica cu produsul, bazate pe dovezile pe care le detin, oferind, daca este cazul, marturiile corespunzatoare.
Subiectele ”grele” din conversatia influencerilor
Subiectele sensibile sunt abordate de foarte putini influenceri pentru ca este mai simplu sa prezinti o versiune calduta si cumva vesnic molcoma a caracterului si vietii tale. In afara de cunostinte exhaustice pe marginea subiectului respectiv (pentru ca nu stii niciodata de unde apare un oponent serios), este necesara o implicare care sa depaseasca limita ta de timp si disponibilitate. Nu sunt nici pentru ascuns capul in nisip, precum strutul, dar nici pentru dezbateri fara sens, doar de dragul argumentatiei. Oamenii sunt atrasi in mod irezistibil de certuri, iar cele online, in care nu exista o raspundere directa, fac deliciul internetului.
Relatia cu brandurile
Exista cumva o relatie de subordonare. Brandul, prin intermediul agentiei, vine si spune: te-am ales pe tine sa ne reprezinti. Iar, de obicei, reactia ta este: wow! Dintre toti, m-a ales pe mine. Si treci, fara sa-ti dai seama, de acea judecata analitica care ar trebui sa stea la baza oricarui inceput: ma plateste la valoarea pe care o consider eu adecvata? Produsul este conform asteptarilor mele? Va fi o relatie pe termen scurt sau una pe termen lung, benefica pentru ambele parti? Iar acest lucru se intampla pentru simplul motiv ca nu exista o
piata matura, asezata, ci invatam pe parcurs cum sa administram lucrurile si sa le facem mai consistente, nu neaparat din punct de vedere financiar.
Nu este neaparat necesar sa ai o relatie de iubire cu un brand ca sa-l poti endorsa, dar bunul simt ar trebui sa-ti dea exact masura in care poti ajuta un brand. Nu toti ajungem sa fim contactati de Nike, dar, daca nu poti integra brandul in viata ta personala, e mai bine sa spui pas de la bun inceput.
Responsabilitatile brandurilor
Asa cum unui influencer i se solicita o identificare cu brand-ul, si brand-ul ar trebui sa se identifice, intr-o anumita masura, cu cei care-l endorseaza, ceea ce ar presupune crearea de relatii pe termen lung, cu comunicari mai sincere si mai eficiente. Nu e corect sa-mi ceri sa fiu doar calul din reclama cu Marlboro si sa nu accept endorsarea unui brand concurent care-mi ofera sa fiu Robert Norris un an mai tarziu.
Semnalarea continutului sponsored
Intotdeauna am fost si voi fi pentru semnalare. Am endorsat doar brand-uri/produse in care am crezut, care nu m-au dezamagit, iar endorsement-ul meu a reflectat mereu realitatea. Transparenta ar trebui sa constituie prima regula, mai ales in online.