Cu memele nu-i de glumă. Adică e, dar sunt mai mult decât simple improvizații de text pe anumite imagini. Ai putea să faci o lucrare de doctorat despre ele. Narcis a făcut. El e unul din fondatorii paginii Meme literare, alături de Adrian și Andreea.
Tehnic vorbind, memele sunt unități de informație culturală care se răspandesc de la persoană la persoană. Se referă la simboluri culturale, idei sociale sau evenimente curente. Denumirea vine din greacă, iar termenul a fost introdus de Richard Dawkins în bestsellerul lui din 1976, ”The Selfish Gene”. Dar, pe scurt, tot ce trebuie să știm despre meme e că fac viața suportabilă. În același timp, memele sunt cea mai lungă unitate de măsură din univers, pentru că pot porni de la niște pisici drăguțe și ajunge până la Dostoievski. În aceeași postare. De altfel, pe pagina mai sus amintită, cele mai populare meme sunt cu scriitorul rus.
”Avem, din câte am observat, atât cititori din domenii fără legătură cu literatura, cât și elevi, studenți la filologie sau filosofie, ba chiar, ca să ne mândrim acum, niște critici literari tineri, din generația nouă.”
Povestim în continuare cu cei trei despre cum subscriu la ”principiile umanismului memar”, ce au mai citit în pandemie, ce n-au reușit niciodată să termine de citit și despre un business plan serios ca o memă cu pisici - fără Dostoievski.
Background-ul vostru
Adrian: În momentul de față sunt medic specialist. Legătura a început din copilărie când mergeam la biblioteca din sat împreună cu colegii și împrumutăm ce părea mai atractiv la vârsta noastră.
Andreea: Am terminat Facultatea de Litere și lucrez momentan în domeniu, ca asistent de cercetare. Legătura cu literatura e veche, din școala generală, treptat a devenit o pasiune și am ajuns să fac și să scriu lucruri legate de literatură, mai ales de cea contemporană. Timpul acordat paginii variază, uneori 20 de minute pe zi, alteori 5, de obicei e o metodă de relaxare care durează infim față de restul activităților din timpul zilei.
Narcis: Suntem o echipa tânără, dinamică și mixtă care așteaptă provocări de la locul de memat. Am început să produc conținut pentru internet in 2006 când mi-am pozat casa bunicilor și am pus-o pe gigel.org la categoria „Gospodarul”. În 2010 am făcut un doctorat la Universitatea Sorbonne din Paris. Lucrarea de absolvire care mi-a adus faima și recunoașterea internațională în domeniu, s-a numit „Le même”. Momentan m-am retras din acest domeniu academic, mai fac meme doar ca hobby. Cum alții merg la fotbal în weekend, așa mai pun eu cuvinte pe poze.
Ideea proiectului
Adrian: Am postat câteva meme având că tematică operele lui Dostoievski pe pagina personală și au avut mai mult succes decât mă așteptam. Având în vedere că aveam câteva idei și cu autori mai puțin cunoscuți, iar o pagină care să se plieze pe tipul acesta de meme nu exista în limba română, am luat legătura cu 2 prieteni cu interese asemănătoare și am pornit proiectul „Meme literare”.
Argumente
Adrian: Prima memă creată a fost acum 4-5 ani, pe grupul Utopia. Odată cu răspândirea fenomenului memelor, au apărut pagini din ce în mai specializate (meme axate pe istorie, filosofie, psihanaliză etc). Era natural să avem în cele din urmă și un proiect axat pe meme literare.
Andreea: Nu fac doar meme literare, sunt adepta diversității. Ce-i drept, cele literare îmi plac mai mult pentru că sunt mai dificile. E interesant să iei un autor clasic, să zicem Balzac, și să-l asociezi cu meme contemporane, cu Tarantino sau o replică random de pe Recorder.ro. Amestecul ăsta de imagini noi care transmit idei vechi e foarte mișto. Poate o să mă apuc cândva să scriu despre asta. Unul din regretele mele e că nu am scris o licență sau un doctorat despre meme, ca Narcis, doar un eseu amărât la un curs de Comunicare din anul al III-lea (sad reacts only).
Narcis: E o nișă care nu a fost exploatată la noi în țară. Având exclusivitate pe acest domeniu, avem cele mai mari șanse să fim cei mai buni din România. Prima memă cred că a fost cea cu „Moromeții”.
Meme populare
Toți 3: Am observat 2 categorii până acum. Din literatura universală, Dostoievski are cel mai mare succes (deși trebuie menționat că i-am acordat și cea mai semnificativă proporție din memele postate până acum). Din cea națională, autorii din programa școlară au iarăși succes. Ar mai fi și o a treia categorie, cea a scriitorilor ironizați. Au succes mai ales autorii de literatură pentru coafeze, cum ar fi Irina Binder, Eric-Emanuel Schmitt, Paolo Coelho, dar și unii autori canonici de la noi pe care toată lumea pare să îi deteste, cum ar fi Sadoveanu.
Meme din literatura română vs universală
Toți 3: Ponderea e în mare parte egală, nu am stat să facem o statistică. Din avion privite, apar în proporție egală. Publicul e uneori mai reticent față de anumiți autori cu care nu e familiarizat, deși sunt foarte cunoscuți, mă gândesc la Camus, Sartre, Tristan Tzara. Par să fi auzit de ei, dar nu au ajuns încă în mintea lor la gradul de guru absolut obținut de Dostoievski. Ne-a cam mirat popularitatea lui, recunosc, nu e un autor ușor. Memele cu autori români sunt apreciate mai ales în rândul tinerilor (liceenilor), ceea ce era de așteptat.
Fenomenul memelor
Andreea: Memele au un evident rol de detensionare, exprimând deseori frustrările oamenilor, când sunt politice, lehamitea de apucăturile conaționalilor, cum ar fi teama de curent, leacurile băbești & co, și, în cazul nostru, pasiunile lor. Avem, din câte am observat, atât cititori din domenii fără legătură cu literatura, cât și elevi, studenți la filologie sau filosofie, ba chiar, ca să ne mândrim acum, niște critici literari tineri, din generația nouă.
Narcis: Fenomenul memelor așa cum îl știm e pe moarte. Memele noi făcute de tineri sunt prea abstracte. Suntem ultima generație care mai face meme, în 2-3 ani nu o să mai fie sub forma asta. Rolul receptorului este să râdă și al emițătorului, adică eu, este să se mângâie pe sfârcuri de plăcere când vede numărul de like-uri.
Comunitatea
Toți 3: Nu știu dacă am devenit o comunitate doar pentru că citim. Ar trebui poate să ne lege mai multe lucruri. Profilul e cel de cititor avizat sau aproape avizat, întotdeauna curios, care citește și literatură proastă uneori, dar care nu ezită să o taxeze. Mai pune Adrian din când în când întrebări oamenilor despre ce au citit recent și e plăcut să vezi experiențe de lectură foarte diferite. La unele mai și zâmbești, dar într-o țară ca România e important că lumea totuși citește și literatură tolerabilă din punct de vedere calitativ, nu doar Binder sau alte orori.
Procesul creativ
Adrian: E relativ ușor, am observat că cele mai de succes meme sunt cele care vin într-un moment de spontaneitate.
Andreea: În cazul meu nu prea e research, de obicei adaptez formate clasice de meme sau cele la modă la situații și personaje din literatură. Mai pierd uneori câte 10 minute pe reddit ca să-mi vină inspirația, dar cam asta e tot. Să zicem, așadar, că e mai multă spontaneitate decât cercetare.
Narcis: Research-ul a fost făcut când am citit cărțile, acum doar încerc să mi le amintesc. Toate sunt spontane și majoritatea se datorează alcoolului.
Cititul in Romania
Adrian: Statisticile o zic clar, suntem pe ultimul loc din Europa la capitolul citit. Sunt ușor optimist că în anii ce urmează o să se mai remedieze problema asta. Avem chiar un parlamentar, Ovidiu Raețchi, care are în lucru un pachet de legi pentru sporirea consumului de carte, sper să fie și aprobat.
În pandemie am citit doar „Anna Karenina”, volumul de muncă a fost mai mare decât în mod normal, așa că timpul liber a fost limitat.
Andreea: Cu rata noastră de analfabetism funcțional și piața minusculă de carte, e evident că se citește prea puțin. Tirajele sunt mici, pentru că se cumpără puțin, iar când vine vorba de literatură contemporană stăm foarte prost. În carantină am început o amplă relectură, dar am citit și cărți noi, cum ar fi „Toți copiii librăresei”, de Veronica D. Niculescu, „Prevestirea”, de Ioana Pârvulescu, „Țipă cât poți”, de Moni Stănilă, poeți contemporani cum ar fi Vlad Sibechi, Anastasia Gavrilovici, Artiom Oleacu, Artur Cojocaru. Am citit și mult Ted Berrigan, Frank O’Hara, poeți americani în general.
Carti neterminate
Adrian: În general termin volumele de care mă apuc. O excepție ar fi „De veghe în lanul de secară” care nu a reușit deloc să mă impresioneze, poate de vină fiind și traducerea.
Andreea: Hah, bine că sunt sub relativ anonimat. Nu am reușit să termin „În căutarea timpului pierdut” (mă întreb dacă a reușit cineva vreodată, în afara traducătorilor). Am încercat să citesc, ca să nu critic fără să fiu în cunoștință de cauză, „Alchimistul” lui Coelho și proza lui Dan Alexe, dar am abandonat rapid. Chiar și cele 20-30 de pagini citite sunt material suficient pentru a-i desființa avizat.
Narcis: Eu nu dau înapoi niciodată. Nu mă opresc, dacă nu îmi place o carte, chiar dacă durează 3 luni să o termin.
Promovarea
Toți 3: Promovarea vine natural, prin intermediul urmăritorilor paginii, cărora le și suntem recunoscători. Numărul de like-uri a crescut în ritm accelerat, fără să plătim pentru promovare. O provocare ar fi să postăm constant fără a ne repeta și a scădea calitatea memelor.
Planuri
Adrian: Ne gândim să organizăm concursuri cu premii în cărți și, de ce nu, colaborări cu diverse edituri/magazine online dacă va exista ocazia.
Andreea: In general tindem către o pagină multilateral dezvoltată, care să fie în acord cu principiile umanismului memar. Vrem să facem meme despre toate genurile și toate epocile, inclusiv meme de nișă ceva mai des, odată ce ne liniștim în jurul a 15.000-20.000 de likes de pagină. Suntem de asemenea împotriva discriminării, astfel încât literatura bună și cea proastă se vor întâlni deseori pe pagina noastră, cea dintâi în meme pozitive, cea de-a doua în ipostaze negative și intens ironice, așa cum merită. Nu cred că vom reuși să-i facem pe oameni să citească, dar măcar îi vom ajuta să-și aducă aminte de cărțile citite sau pur și simplu să râdă și să se bucure că mai sunt și alți nebuni ca ei.
Narcis: Am pornit cu un business plan solid, dar a fost dat peste cap de pandemie. Din păcate a trebuit să aplicăm la programul IMM Invest pentru a accesa un împrumut cu fonduri garantate de guvern, altfel nu am mai fi putut sa plătim salariile. Sperăm ca din toamnă să găsim câțiva parteneri care să fie dispuși să investească în pagină. Banii obținuți o să îi direcționăm către cercetare și dezvoltare. Bineînțeles o să păstrăm noi pachetul majoritar de 51%. Estimăm că după o perioadă de creștere constantă o să ajungem la o anumită stabilitate și singurul lucru pe care o să îl putem face pentru a ne mai dezvolta va fi să ne listăm pe bursă. Estimăm că acest lucru o să se întâmple în Q4 2021 și sperăm ca în 2022 să devenim primul unicorn din domeniul paginilor de meme. Bineînțeles există și varianta în care ne plictisim în câteva luni și nu mai facem nicio memă.