Lumea lui Vali. Un documentar parodie care scoate umorul din istorie

Lumea lui Vali. Un documentar parodie care scoate umorul din istorie

Daca am fi la un curs de istorie predat de Dan Panaet, el n-ar fi acolo. Dar l-ar trimite pe Vali Vlahopol, in locul lui. Tot ce-ar trebuie sa faca Vali (Nicu Banea), ar fi sa ajunga la timp si sa stie textul. Cam asta trebuiau sa faca si domnitorii inaintea unei lupte, nu? Mai putin faza cu textul, ca de asta se ocupa acum Dan, in mockumentarul ”Lumea lui Vali”.

In timpul scolii, cei doi aveau pasiunea comuna pentru streaming din cartile de istorie, sau istoriografie cum ne-ar corecta Neagu Djuvara, unde luptele deveneau blockbustere si domnitorii influenceri. Exact, Netflixul n-a existat dintotdeauna, recunoaste Dan.

Acesti domnitori luptau in primul rand pentru tara noastra, dar nu-i exclus, ca o parte din ei sa fi manuit sabia mai bine, doar ca sa fie amintiti ca niste achieveri in ”Lumea lui Vali”. De fapt, este exclus, dar, in lecturile lui, Nicu avea mereu speranta ca la finalul luptei, victoria va fi de partea romanilor.

Despre personajul sau, Nicu spune ca e posibil sa fi studiat la Oxford, fara sa stie engleza, iar Dan il vede ca un impostor incompetent, care se demască singur. Povestim, in continuare, cu amandoi si cunoastem mai bine, lumea lui Vali.

 

Pasiunea pentru istorie

Dan Panaet: Pasiunea mea e foarte veche, vine din negura timpului. Țin minte că citeam istorie prin clasele primare, înainte să studiez materia la școală. Era varianta naționalist-ceaușistă a istoriei, cu voievozii români care le-au ținut piept turcilor timp de sute de ani și românii care n-au dus niciodată războaie de cucerire. Ce mă atrăgea la domeniu era povestea. Manualele de istorie erau singurele manuale școlare de acțiune, cu bătăi. Pentru că n-aveam Netflix în 1992, citeam despre bătălia de la Călugăreni.

Umorul poate să fie ușor de găsit în istorie dacă ești gata să comiți un anacronism. E suficient să pui elemente familiare din prezent într-un context istoric. Umorul se bazează de obicei pe alăturarea surprinzătoare a două elemente care n-au nimic în comun. Poți să te gândești la Mircea cel Bătrân ca la un pensionar din prezent, care intra în bătălie încălțat cu șosete și sandale.

 

Personajul favorit 

Dan Panaet: Probabil că Nicolae Ceaușescu. Nici măcar nu e nevoie de cuvinte, sunt suficiente imaginile, fotografiile din epocă.


”Lumea lui Vali”

Dan Panaet: De mult voiam să fac un mockumentary, nu neapărat pe teme istorice. Inițial voiam să fie un fel de parodie de Teleenciclopedia, care să aibă secțiuni și despre artă, știință etc. Nu cred că am renunțat niciodată la planul ăsta.

 

Cum l-ai cunoscut pe Nicu Banea

Dan Panaet: L-am cunoscut la o bere, parcă. Nicu e actorul ideal pentru un mockumentary, îi ies foarte bine rolurile astea de impostor incompetent, care se demască singur.

 

Numele Vali Vlahopol

Nicu Banea: L-am ales impreuna cu Dan. Ne gandeam ca numele de familie sa sune a nume de boier, sa para ceva care sa atraga atentia asupra presupusului grad de cultura a personajului. Iar Vali suna a un tip pe care l-ai cunoscut la fotbal si nimeni nu stie exact cine este, poate nici nu-l cheama Vali.

Nu i-as spune tactica, sa spunem  ca asa a fost contextul. Stiu sigur ca voi face pe canalul meu de youtube (Nicu Banea), un sketch in care imi voi folosi numele real.

 

Backstory-ul lui Vali

Nicu Banea: Noi ne gandeam sa facem un episod cu backstory-ul lui Vali, asa ca nu stiu exact cat si ce pot spune acum. Insa stim deja ca Vali e un om al extremelor. Poate a studiat istoria la Oxford si nu stia engleza foarte bine si a ramas cu ce ii suna familiar, sau poate doar e un baiat simplu care pur si simplu nu era bun la Geografie, a dat bacul la Istorie si a concluzionat ca asta va fi meseria lui.

 

Intrarea in personaj

Nicu Banea: Nu m-am gandit deloc la asta. Cel mai probabil pentru ca nu exista un proces in cazul asta. In mare parte, trebuie sa ajung la timp si sa stiu textul.

 

Cu 10 minute inainte de filmare

Nicu Banea: Obisnuiam sa beau cafea si sa fumez doua tigari. Dar acum ca m-am lasat si de una si de altele, incerc doar sa mimez fericirea timp de 10 minute.

 

Echipa

Dan Panaet: În afară de mine și de Nicu, din echipă mai fac parte Adrian Pârcălabu, care e responsabil de imagine, Alex Lungu, care ne ajută la partea de editare și prieteni de-ai noștri care apar în roluri episodice de experți.


Procesul de creatie

Dan Panaet: Aleg subiectele pe seama potențialului umoristic, deci la loc de frunte vor fi dacii și voievozii. În legătură cu ei sunt pretențiile noastre cele mai mari, deci aici e și mult loc de făcut glume pe seama proporțiilor pe care le-au căpătat aceste personaje în mentalul nostru colectiv.

Acum scriu la un episod despre Vlad Țepeș, care a fost un domnitor crud și sângeros, dar a avut și defecte, pentru că asta-i situația, nimeni nu e perfect.

Locațiile sunt ușor de găsit, mai ales datorită cartierelor din București unde se trăiește ca la 1800.

La episodul cu dacii, ne-a ajutat foarte mult statuia dacului de pe Calea Rahovei, acolo am filmat secvența mea preferată de până acum.

 

Publicul

Dan Panaet: Ne-am gândit la un public de nișă, care înțelege și trimiterile istorice, și convenția documentarului fals, dar am descoperit repede că oamenii care se uită la Lumea lui Vali și gustă umorul emisiunii sunt mai mulți decât credeam. Poate și pentru că n-aveam așteptări foarte mari.

 

Cum ai preda un curs de istorie

Dan Panaet: L-aș ruga pe Vali Vlahopol să țină cursul în locul meu.

 

Grupul de Facebook

Dan Panaet: Nu m-am gândit să am vreun plan cu grupul de Facebook, dar acum, că zici…

 

Istoria din scoala

Nicu Banea: Cand eram mic eram foarte pasionat de istorie, citeam orice gaseam legat mai ales, evident, de domnitori si de lupte. Reciteam aceleasi povesti si de fiecare data stateam cu sufletul la gura sperand ca tot noi castigam (am zis ca eram pasionat, nu si destept).

In schimb la scoala eram ca orice alt elev. Ma chinuiam sa tin minte niste ani si niste nume pentru test. Nu prea exista context. Uitam totul destul de repede. Abia de curand am vazut un documentar la tv despre Dinastia Carolingiana si am zis "Aha! Acum am inteles si eu despre ce era vorba!". Dar am uitat si documentarul destul de repede, deci nu stiu daca era vina scolii.

 

Filmarile

Nicu Banea: E distractiv sa lucrez cu Dan. E ca o plimbare in parc. Doar ca si filmam in timpul asta. O intamplare amuzanta sau neobisnuita ar fi cand trageam o gluma care a picat la montaj si anume, il sunam pe un domn istoric sa il intreb daca in Epoca de Piatra totul era din piatra, nu le era greu oamenilor sa umble cu haine din piatra? Si in timpul asta trece prin dreptul nostru un domn in etate, un senior, la costum, care fuma o tigara si avea o tunsoare si o barba ca Ion C. Bratianu, care imi spune: "Zi-i sa iti zica cum se descurcau cu prezervativele din piatra!" Si apoi s-a dus sa urineze pe gardul din apropiere.

 

Timpul liber

Nicu BaneaDe vreo doi ani nu mai am nicio legatura cu teatrul, insa nu ne-am despartit de tot. Ramane de vazut. Cand nu lucrez la proiecte online sau tv, scriu chestii care probabil nu vor aparea niciodata.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related