In turismul de pandemie se cauta distanta si siguranta, nu este intelept sa ne mai aruncam cu atata lejeritate in multimi. Invatam sa cercetam mai atent destinatiile in care calatorim, locurile de cazare pe care le alegem, primeaza masurile de igiena si siguranta acum. Nu mai sunt la moda zonele aglomerate si pozele cool din social media, ci locurile mai ascunse si linistite, pe care ne este si teama sa le dezvaluim tuturor.
Vorbim in continuare cu Razvan Pascu, specialist in marketing de turism despre comportamentul de calatorie in criza al romanilor si despre cum ar putea sa se promoveze mai bine locurile izolate din Romania.
”La cat de schimbatoare este situatia si la cum, de la o zi la alta, mai apar alte reguli si restrictii, este cumva de inteles ca preferi sa pleci undeva „last-minute”. Se cauta acum locatiile mai izolate, locurile in care ajungi cu masina, unde poti face activitati in aer liber, cazari pe care le poti inchiria integral sau unde nu interactionezi cu prea multe persoane”
Dupa mai bine de o jumatate de an haotic, plin de stres si avalansa de mesaje negative, cu totii avem nevoie de o pauza in care sa ne relaxam. Sau macar sa incercam sa ne mai schimbam starea, la mare sau la munte. Important este sa fim precauti cand calatorim si sa respectam regulile cu strictete.
O scurta prezentare
Am inceput blogul in urma cu vreo 12 ani, din pura pasiune, in timp de lucram la o corporatie. Nu am intuit ca voi transforma asta intr-un business si nici nu m-am gandit atunci cat de multa vizibilitate imi poate aduce si cate sute de mii de oameni voi influenta. Imi doream sa impartasesc cu ceilalti impresii oneste de vacanta, sa ii ajut in crearea unor amintiri de exceptie, sa fiu util celor care calatoreau pe cont propriu, ca si mine, pentru ca eu imi planificam totul foarte in detaliu, ma documentam temeinic, ca sa cheltuiesc cat mai putin si sa vizitez cat mai multe locuri. Era atunci o moda a blogurilor si am profitat de ea, dar imi doream tare mult sa fiu util celor care calatoresc si ma gandeam ca prin intermediul blogului voi cunoaste oameni cu aceleasi pasiuni ca ale mele.
Eu sunt creatorul de content din spatele blogului, dar recunosc ca apelez adesea si la ajutorul sotiei mele pentru a completa experientele pe care le impartasesc cu cititorii.
Intre timp insa, blogul a trecut oricum pe plan secund si sunt mult mai activ pe Facebook, unde frecvent postez texte destul de complexe, ce ar putea trece usor drept articole pe blog. Am si cont de Instagram, insa eu cu Facebook-ul ma identific cel mai bine si mai usor, mie imi place sa comunic cu oamenii mai ales prin cuvinte, nu neaparat prin fotografii si cadre gandite ore intregi.
Destinatiile preferate
Toate calatoriile sunt aparte si imi place sa iau ce e mai frumos din fiecare experienta. Nu am o singura destinatie preferata, ci mai degraba as face un top 5 in care as include Coasta de Vest a SUA, Tanzania, Japonia, Seychelles si America de Sud. Imi doresc de mult timp sa ajung in Polinezia Franceza si sper sa se si intample cat mai curand.
Experiente, si surprinzatoare, si neplacute
Cred ca in ultimii ani cel mai mult m-au surprins intr-un mod placut Mexic si Iran. Am plecat cu asteptari foarte scazute in aceste destinatii, dar m-am intors acasa impresionat si mi-am dorit sa ma reintorc, desi initial spusesem ca voi merge o singura data aici. In Iran deja am repetat experienta, iar in Mexic urmeaza sa calatoresc din nou in februarie 2021 cu un grup de turisti.
Cat despre cea mai neplacuta experienta de travel, dupa cum mentionam mai sus, tind sa iau ce e mai bun din tot ceea ce mi se intampla, insa intr-adevar sunt si momente mai putin placute care isi lasa amprenta asupra amintirilor din destinatia respectiva. Eram, spre exemplu, anul trecut in Kenya cu un grup de 40 de turisti si trebuia sa ajungem in Tanzania traversand Parcul National Maasai Mara. Urma sa dureze cam 3-4 ore maxim, iar pe traseu sa facem si safari, insa din cauza ploilor, podul pe unde planificasem sa trecem a fost complet inundat si a trebuit sa alegem o ruta ocolitoare, ce a durat aproape 10 ore.
Nu doar durata a fost problema, ci si faptul ca drumul nu era deloc amenajat, ci chiar distrus de-a dreptul. Mult praf, haos, aglomeratie, gropi, am ajuns noaptea la lodge-ul din parcul unde urma sa ne cazam si teoretic nu ai voie sa mai intri in parcuri noaptea, fiind destul de periculos. A fost o reala aventura, o zi de care nu pot spune ca imi amintesc cu prea mult drag si o experienta pe care nu imi doresc sa o mai repet.
Locuri supraestimate
As raspunde fara sa clipesc „Paris”. Desi am fost de mai multe ori aici si am incercat sa inteleg de ce este atat de vizitat orasul, inca mi-e neclar si se afla in topul meu personal de destinatii supraestimate. Intr-adevar, e chic, cumva a reusit sa aiba si un aer „sofisticat”, iar atmosfera aceea boema de prin unele cartiere e placuta, dar mi se pare ca e totul mult prea gri, aglomerat, murdar, localnicii nu sunt nici ei prea primitori, ci mai degraba aroganti si prea putin dispusi sa te ajute, traficul e haos, poluarea este la ea acasa, preturile prea mari pentru serviciile oferite, iar lista poate continua.
Am si amintiri frumoase de la Paris insa, si cred ca oriunde am merge putem descoperi locuri frumoase atata vreme cat calatorim cu sufletul si mintea deschise.
Obiceiuri de calatorie inainte de pandemie
Calatoream cam o data pe luna, de obicei in destinatii exotice si eram plecat aproximativ jumatate din an. Imi plac locurile aparte, iar de cativa ani aleg preponderent calatoriile premium, indiferent ca vorbim de cazare, zboruri sau destinatia in sine. Optez si voi continua sa o fac pentru experiente altfel, pentru turismul facut din pasiune. Caut sa inteleg si sa descopar si alte locuri decat cele traditionale, in care se inghesuie toata lumea sa faca poze, imi plac boutique hotelurile care isi spun singure povestea, dar si resorturile mari, unde te simti totusi ca acasa.
Nu as spune ca sunt pretentios, ci mai degraba selectiv. Dupa aproape 100 de tari vizitate, mi-am rafinat optiunile pornind de la experienta fiecarei vacante. Am invatat ca timpul este pretios si ca de fapt este cea mai scumpa resursa pe care o am, iar economia de timp a devenit mai importanta decat cea de bani. Confortul a devenit adesea mai important decat locatia, mai ales cand calatoresc cu familia. Nu mai calatoresc doar pentru a bifa destinatii, iar uneori simt nevoia de a experimenta ceva special, de a face lucrurile altfel, de a testa locuri unice, de a gusta ceva ce nu am mai gustat niciodata, de a iesi din rutina, inclusiv in calatorii.
Nu cred ca mi se vor schimba prea mult obiceiurile cand ne vom relua calatoriile. In mod cert voi evita aglomerarile si voi fi mai prudent. Ma voi documenta temeinic ce masuri s-au luat in locurile de cazare in care voi merge, ce conditii de calatorie sunt pe zborurile alese si in aeroporturile in care ajungem, ce restrictii impun sau au impus tarile de destinatie, cum au gestionat pandemia.
Experiente de calatorie dupa izolare
Am iesit chiar in prima zi dupa relaxarea restrictiilor, pe 1 iunie, am mers la picnic undeva aproape de Bucuresti si am avut o senzatie de libertate de nedescris. De atunci am tot calatorit prin tara cam in fiecare weekend. Am mers initial in Covasna, apoi in Delta, am fost la Neamt, in Prahova, la un conac de pe Drumul Vinului, am „fugit” pentru 2 zile si la Snagov, la un hotel boutique cu centru SPA, am mers la Sibiu la festivalul ASTRA Multicultural si mai am multe plecari programate. Am anulat in schimb calatoriile intercontinentale pana in luna septembrie inclusiv. Vedem ce va mai fi, sper ca macar in ultimele 3 luni ale anului sa revenim la un oarecare normal in ceea ce priveste vacantele.
La inceput mi-era usor teama sa ies inclusiv din casa, a fost tare ciudat. Parca evitam sa plec, nu imi venea deloc sa ma urc in masina si sa merg in Covasna, dar odata ce am trecut peste bariera psihologica, mi-am dat seama ca atata vreme cat sunt prudent si respect toate regulile, sunt in continuare in siguranta si trebuie sa trec peste aceasta temere.
Cam peste tot pe unde am fost, oamenii respectau si ei regulile, purtau masti, pastrau distanta, hotelurile si terasele isi luasera toate masurile, ba chiar si in plus. Poate ca am fost eu norocos sau am stiut sa aleg unde sa merg, ca uneori cand ma uit la televizor si vad ce haos este prin unele colturi ale tarii, am senzatia ca sunt imagini sau video-uri din alti ani, nu de acum.
Activitatea ta in pandemie
A trebuit sa ma opresc pentru cateva zile din tot ce eram obisnuit sa fac si sa imi regandesc strategia, abordarile. S-a schimbat totul peste noapte si am fost practic obligat sa ma adaptez la un nou normal care imi demonta toate planurile existente.
Activitatea mea din primele saptamani de pandemie s-a axat mult pe informare, pe interactiunea cu romanii care aveau vacante rezervate si cu cei care aveau planuri de calatorie. Am incercat sa le raspund tuturor si sa ii ghidez, intrucat informatiile pe care le primeau din diverse surse erau contradictorii sau chiar lipseau, iar oamenii aveau nevoie sa stie ce optiuni au de a isi recupera banii, amana sau anula vacantele etc.
Ulterior, mi-am concentrat atentia pe planuri de relansare si redresare dupa perioada de criza sanitara. Colaborez cu agentii de turism, hoteluri, regiuni turistice din Romania si strainatate, ii ajut sa gaseasca modalitati optime prin care sa isi reia activitatea in conditii de siguranta atat pentru ei, cat si pentru turisti, si ii ghidez in vederea unei comunicari si promovari corecte si eficiente.
O privire asupra turismului romanesc
Dupa cum spuneam mai sus, pana acum am avut numai experiente ok, hotelierii isi luasera chiar si masuri extra de siguranta, turistii respectau regulile, insa in continuare sunt multe nereguli si cumva adevarul este la mijloc. Inteleg si faptul ca tu, ca antreprenor, esti tentat sa „fentezi” regulile pentru a iti putea reveni dupa 4 luni de activitate suspendata, insa cred ca ar trebui sa primeze sanatatea si implicit siguranta de data aceasta. Cred ca daca intelegem cu totii ca trebuie sa respectam strict niste reguli de bun simt pana la urma, putem trece mai usor peste acest virus.
Comportamente de calatorie ale romanilor
Romanii se tem in aceste momente sa plece prea departe de casa, insa isi fac planuri pe termen mediu-lung. Rezerva vacante pentru Revelion sau prima parte a anului 2021, dar ezita sa plateasca excursii pentru august-septembrie. Ce-i drept, la cat de schimbatoare este situatia si la cum de la o zi la alta mai apar alte reguli si restrictii, este cumva de inteles ca preferi sa pleci undeva „last-minute”. Se cauta acum locatiile mai izolate, locurile in care ajungi cu masina, unde poti face activitati in aer liber, cazari pe care le poti inchiria integral sau unde nu interactionezi cu prea multe persoane.
Ponturi pentru calatorii de pandemie
Celor care vor sa mearga in vacanta, le recomand sa faca asta, dar sa respecte regulile indiferent unde ar merge. Sa nu ne culcam pe o ureche ca daca o destinatie pare mai safe, suntem automat feriti de pericole. Sa isi faca o asigurare de calatorie care sa includa si clauza COVID, sa fie protejati in caz de o eventuala imbolnavire si sa caute sa se relaxeze. Avem cu totii nevoie de o pauza de la toata avalansa de mesaje negative care s-a abatut asupra noastra timp de aproape 4 luni.
Am observat ca exista si o oarecare reticenta cu privire la calatoriile cu avionul si multi prefera sa mearga ore in sir cu masina, pentru ca li se pare mai safe. Aici nu sunt neaparat de acord. Regulile in aeroport si aeronave sunt destul de stricte, pasagerii si personalul poarta toti masti, atat in aeroporturi, cat si pe durata zborului, durata calatoriei si implicit a „expunerii” este redusa... cred ca sunt mai multe pericole daca stai prin vami si opresti in diverse benzinarii pe traseu decat daca mergi la aeroport si zbori cu avionul, dar fiecare trebuie sa faca exact ce simte ca este mai bine pentru sanatatea lui.
Locuri retrase de vacanta
In Tinutul Conacelor – Covasna, in Delta Dunarii, in sudul litoralului, in Delta Siretului, avem multe variante, din fericire, trebuie doar sa ne si dorim sa nu mergem undeva doar pentru ca e „cool” si ca merge toata lumea.
Cum s-ar putea promova aceste locuri
Acesta este unul dintre subiectele mele preferate in perioada asta si chiar tin seminarii si workshop-uri pe acest topic pentru cei din turism si ospitalitate. Ar fi foarte multe de spus, dar daca e sa ma rezum la o fraza, as zice sa se axeze pe faptul ca fiind o unitate de cazare cu numar restrans de camere, oaspetii sunt mai putin expusi, sa prezinte in detaliu masurile de siguranta si preventie luate, sa propuna oferte si reduceri de preturi, sa ofere experiente „extra”, care sa compenseze faptul ca exista inca restrictii care ar putea rapi din bucuria unui concediu, cum ar fi conceptul de in-room dining. Ok, nu poti lua masa la restaurant, dar poti avea parte pe balconul camerei sau in curte de o cina memorabila, pe care ti-o aranjam noi conform unei tematici la alegere, iti pregatim si un meniu aparte etc.
Ce putem invata din turismul de pandemie
In mod cert aproape nimic nu va mai fi la fel pentru macar 1 an – 1 an si jumatate. Dar partea buna este ca toate aceste masuri care se impun pentru prevenirea virusului sunt cumva si in avantajul nostru pe termen lung. Vom fi mai atenti la curatenie, igiena, poate vom invata sa nu ne mai suflam in ceafa cand stam la o coada si sa respectam spatiul celuilalt, vom aprecia mai mult fiecare moment si libertate de care ne bucuram, nu vom mai cauta doar experiente copy-paste de vacanta, ci vom lua in considerare si experientele altfel, pe care de multe ori doar la hoteluri boutique sau pensiuni si alte locuri mici de cazare similare le poti avea.