Din practică, psihologul și consilierul pentru dezvoltare personală Alice Macrina a observat că interesul românilor pentru sănătatea mintală și pentru autocunoaștere evoluează într-un ritm constant în România. Schimbările se întâmplă cu repeziciune în toate mediile și, odată cu ele, comportamentele și nevoile oamenilor se modifică. Unii au realizat că o viață împlinită înseamnă mai mult decât acoperirea nevoilor de bază și, astfel, există de ani buni o categorie bine conturată de oameni care sunt angajați într-un continuu proces de evoluție emoțională și mentală.
”Din ce în ce mai mult observ orientarea oamenilor mai mult pe ceea ce îi împlinește în activitatea lor profesională și mai puțin asupra obținerii unui statut. Foarte mulți dintre clienții mei au obtinut deja statutul profesional pe care și-l doreau, însă acest fapt nu mai este împlinitior pentru ei, nu mai este important, așa că încep să se reorienteze spre ceea este important acum pentru ei.”
În continuare povestim cu Alice Macrina despre ce a observat la clienții ei în această perioadă de foc. Și aflăm mai multe obiceiuri sănătoase, pe care le-am putea dezvolta pentru a trece mai ușor prin provocările vremurilor moderne.
Istoric profesional
Eu sunt Alice Macrina și pasiunea mea este despre oameni. De orice vârstă, educație, mediu de viață sau context social. Îmi place să-i ascult pentru a-i cunoaște, să-i sprijin pentru a depăși obstacole și să le observ evoluția pentru a învăța la rândul meu.
Pasiunea pentru oameni se traduce pentru mine în contribuția pe care vreau să o aduc în viețile lor și implicit oamenilor din viața lor. Orice interacțiune umană este pentru mine o ocazie de a servi într-un mod semnificativ și valoros persoana respectivă, astfel încât viețile noastre să se îmbogățească și fiecare să începem să fim, să facem și să avem și ceea ce ne dorim.
Studiind psihologia de la vârsta de 13 ani, am înțeles că oamenii obțin cele mai bune rezultate Împreună! Da, împreună cu părinții, cu prietenii, cu un profesor, cu un coach, cu orice prezența semnificativă care te poate însoți în procesul de creștere și evoluție continuă.
În timp ce îmi urmam pasiunea pentru psihologie în timpul facultății, am înțeles că nu-i poți ajuta pe ceilalți până când nu te ajuți pe tine.
Așadar, încă din 2006, am parcurs peste 300 de ore de dezvoltare personală în rol de client și alți 6 ani prin psihoterapie, punând astfel în ordine ”bagajele emoționale” acumulate de-a lungul timpului.
În continuare lucrez conștient și intenționat pentru a-mi modela personalitatea și a-mi defini noi obiceiuri sănătoase de viață, mai productive și mai adaptate etapelor pe care le parcurg.
În plus față de acestea, am absolvit masterul de Psihologie Organizațională și acreditarea în rol de coach, consilier vocațional și pentru dezvoltare personală. După 8 ani de experiență organizațională în roluri de dezvoltare personală și profesională a angajaților, am început dezvoltarea afacerii proprii de training și coaching începând cu anul 2015. Ariile de expertiză în care activez sunt: trainingul, consilierea pentru dezvoltare personală, consiliere vocațională și coaching.
Așa cum spune și mentorul meu, John Maxwell, ”vreau să fac o diferența cu oameni ce vor să facă o diferență, făcând ceva ce va face o diferență”.
Schimbări și efecte a tot ceea ce trăim acum
Efectele acestei perioade sunt de mai multe feluri. Undele se observă imediat. Altele se vor observa pe termen lung. Schimbările cele mai evidente sunt cele resimțite la nivel emoțional, care, bineînțeles, se văd apoi la nivel comportamental.
Dacă până acum ne întâlneam cu alții din proprie inițiativă, pentru că ne făcea păcere interacțiunea umană; acum, unii s-au obișnuit cu retragerea socială, mai ales introverții, și nu mai simt aceeași plăcere pentru interacțiunea umană. Unii s-au obișnuit deja cu izolarea, simțind in același timp, tristețe, neîncredere, o lipsă de inițiativă, și chiar dezinteres pentru toate pasiunile anterioare.
Ceea ce primează acum este siguranța și zona de confort. Având in vedere nevoia de adaptare, cu greu împlinită în contextul atâtor pericole/schimbări, psihicul este epuizat de eforturile făcute în acest proces de autoreglare. Ne autoreglam doar prin interactiunea cu altă ființă umană, de aceea le-a fost atât de greu unora să treacă prin perioada de izolare, mai ales dacă locuiesc singuri.
Ce am observat în schimb, privind serviciile pe care le ofer, a crescut numarul de clienti pentru consiliere voacțională care își doresc să își clarifice următoarea etapă în cariera lor sau, unii chiar își caută vocația.
De ce s-au plâns cel mai mult oamenii în izolare
Oamnii s-au plâns cel mai mult de lipsa unor pasiuni, de faptul că ”s-au plictisit” și din această cauză s-au ”îmbibat” de știri, adică de urmărirea emisiunilor TV, ceea ce reprezenta și înainte principala activitte de relaxare. Din păcate, în perioada de izolare, toate posturile de știri și nu numai nu mai difuzau materiale pentru relaxare telespectatorilor, ci pentru „informarea” lor, mai mult sau mai puțin corectă. Aceasta e o altă discuție.
În loc ca oamenii să își găsească bucurii cu familia, să fie în conexiunine cu propriul suflet, corp, și propria minte, ei au continuat același obiceiuri neproductive: statul la televizor (mai mult decât inainte din cauza izolării în casă toată ziua), consumul de alcool, de tutun sau alte substanțe, navigarea internetului fără pauză, adormitul la ore târzii, samd.
Toate obiceiurile, atât productive cât și neproductive s-au accentuat. Psihicul, creierul nostru, fiind ocupat cu grija și precauția pentru supraviețuire, ne pune imediat celelalte procese pe pilot automat pentru că acestea nu necesită prea multă energie. De aceea unii au gestionat mai ușor perioada de izolare, alții mai greu. După natura obiceiurilor pe care le aveau deja instalate”.
Instrumente pe care le putem folosi
- Gestionarea orelor de somn: pentru somn odihnitor și suficient, alege să te trezești sau să te culci la aceeași oră. Așa vei pune ordine în programul de somn și apoi în energia ta de pe timpul zilei.
- Cumpărături conștiente, nu bazate pe instinctul ”poftelor de moment”: pentru meniuri sănătoase și echilibrate în nutrienți.
- Alegerea conștientă de a face mișcare, orice fel de mișcare, care să ne facă plăcere, să fie din proprie inițiativă și să fie constantă. Min 15 minute/zi.
Oricine poate să aplice aceste instrumente. Sunt la indemâna oricui. Dar, pentru că ne-am obisnuit să rămânem în starea ”Eului Copil” și să ne gratificăm plăcerile imediat, nu mai suntem dispuși să investim timp pentru a instala obiceirui, pentrua amâna plăcerea imediată pentru beneficii pe termen lung. Nu sunt mulți dispuși să plătească prețul responsabilității propriei vieți, așa cum ar face starea”Eului Adult” din fiecare dintre noi.
La ce este bine să fim atenți
Schimbări majori vor fi în felul în care ne vom raporta la evenimentele cu mulți oameni. Va fi nevoie de mult timp până când oamenii vor fi din nou dispuși să iasă în mulțimi. Oamenii vor cântări de 2x mai mult timp dacă merg într-o excursie oricât de departe în afara orașului de reședință. Oricât de mult ne ajută interacțiunea umană, pe atât de mult ne protejăm supraviețuirea, și în ultimă înstanță, aceasta din urmă primează.
Repercusiuni vom vedea în tot mai multă anxietate, panică, izolare și dezvoltarea unui cerc vicios: cu cât interacțiunea cu alți oameni este mai mult online decât față în față, cu atât oamenii se vor simți mai singuri, mai înstrăinați și mai plini de tristețe.
Ar trebui să fim atenți la schimbările bruște de stare emoțională, de la nervozitate, la tristețe, de la apatie la iritabilitate, de la entuziasm, la pierderea stăpânirii emoționale. Orice extreme dăunează grav sănătății. Aceste schimbări denotă emoții neconsumate, negestionate, refulate, care au nevoie să fie acceptate, asumate, trăite și integrate.
Interesul românilor pentru autocunoaștere și dezvoltare personală
Evoluția preocupării pentru minte și spirit a avut o explozie începând cu anul 2011, urmând să trăim un apogeu între anii 2012-2015. De atunci încoace, piața dezvoltarii personale și spirituale a cunoscut un oarecare declin, rămânând pe piață aceia care cu adevărat își doresc să contribuie dincolo de veniturile monetare.
Totuși, interesul celor care caută cunoaștere și autocunoaștere evoluează într-un ritm ponderat, însă constant. Deci chiar dacă nu mai asistăm la un boom al interesului și căutărilor pentru sănătate emoțională și spirituală, există totuși o categorie bine conturată de oameni care continuă procesul evoluției lor emoționale și mentale.
Cei mai importanți factori care au contribuit la definirea nevoii de autocunoastere și de îmbunătățire a calității vieții sunt strâns legați de evoluția pieții muncii, a provocărilor acesteia și întregul mediu economic în permanentă schimbare și transformare. Altă categorie de factori se leagă de nevoia oamenilor pentru sens, semnificație pentru că au realizat că viața nu mai este doar despre a avea împlinite nevoile de baza de supraviețuire, ci și despre a lăsa ceva în urmă, a contribui cu ceva semnificativ pentru lumea în care trăiesc.
Comunicarea actuală
Efectele subtile ale comunicării exclusiv online sunt izolarea și reducerea capacității de empatie. Inteligenta emoțională este ”pusă pe hold” într-un context de distanțare social, rămânând astfel aproape ”analfabeți emotional”.
Cel mai grav aspect este când copii acestor adulți, neavând niciun fel de model sănătos de gestionare emoțională a diferitelor evenimente de viață. Cu cât ne vom îndepărta mai mult de latura noastră emoțională, crezând într-un mod magic că ”timpul le rezolvă pe toate”, cu atât vom fi mai puternic afectați de schimbările mediului exterior, făcându-ne adaptarea și mai grea, și mai puțin sănătoasă din punct de vedere psihic și emotional.
Stresul în 2020
Întâi de toate trebui să înțelegem că avem un psihism proiectat să facă față situațiilor periculoase (sau stresante) încâ din primii ani ai speciei umane. Problema reală a vremurilor noastre este că acum sursa tensiunii (stresului) are efecte pe o perioadă mult mai lungă decât avea în perioada omului din grotă. El era pe modul ”luptă sau fugi” cât trebuia să vâneze sau se apere de animalele feroce din natură, și nu trăia amențarea acestor pericole zile, sau chiar săptămâni întregi.
Deci trebuie să înțelegem care este cu adevărat pericolul în viața noastră și felul în care îl putem izola. Dacă nu facem asta, riscăm să fim în permanență victimele bolilor asociate stării ”de urgență”: nivel crescut al zăhărului în sânge, palpitații, tulburări de somn și de mâncare.
Așa că pentru a nu ne mai centra pe starea de stres, si a-l izola, cel mai potrivit cuvânt ar fi ”schimbare”. În felul acesta vom avea mai multe sanse de a găsi modalitatea de adaptare la respectiva schimbare.
Cuvântul anului pentru tine
Adaptare.
Activi online cât mai sănătos
Prin disciplină. Stabilindu-ne foarte clar cee ace vrem sa obtinem (obiectivele) de la acest mediu: promovare, socializare, informare, influentare, etc. Apoi este esential sa ne stabilim intervale clare de timp in care ne dedicam atentia specific pe obiectivele noastre asociate mediului online. Deci putem rămâne active online, dar nu dependenți, prin trasarea de limite sănătoase pentru noi însine, pentru sănătarea noastră emoțională și relațională.
Influența pozitivă a rețelelor de socializare
Influența pozitiva pentru adulți este legată de faptul că ei pot folosi rețelele de socializare pentru promovarea ideilor lor de business, venituri passive si apoi pentru conectarea cu prieteni si rude din străinatate. Ele îi mai pot ajuta pe adulți să se informeze pe diferse teme care îi pasionează și să își găsească grupuri de support în diverse problematici de familie, job sau viitoare proiecte de carieră.
Când vine vorba de copii, adolescenți, influența pozitivă este legată tot de impărtășirea surselor de informare atât pentru subiecte de școală cat si pentru cele de subiect personal. Rețelele de socializare îi mai pot ajuta să își găsească și să urmărească mentori într-un domeniu de interes profesional.
Obținerea unei informații, păreri, recomandări in timp real, precum și oportunitatea de expunere a propriei personalități și împărtășirea intereselor cu alți tineri având aceleași preocupări, interese, pasiuni. Nevoia adolescenților de a aparține unei comunități poate fi cu ușurință satisfăcută de rețelele de socializare.
Partea negativă
Influenta negativă pentru adulți își ”arată” cel mai puternic efectele în aria dezvoltării relațiilor romantice. Mulți adulți au așteptări foarte ridicate de la cei pe care îi întâlnesc online, și speră că prin intermediul lor vor găsi omul potrivit pentru familia pe care și-o doresc.
Nu aceleași așteptări se regăsesc și de partea cealaltă a ecranului, așa că sunt situații în care așteptările neîmplinite nasc dezamăgiri atât de mari încât încrederea de a mai găsi partenere/parteneri în mediul offline scade dramatic. Toate acestea pentru că mediul online prin rețelele de socializare crează o mască pe care omul din realitate nu o poate susține, dar nici nu depune efortul pentru a deveni omul pe care îl postează pe profil. Negativa este și consumarea excesivă a timpului pe rețelele de socializare, renunțând la conectarea fizică autentică, tot din lipsa încrederii în calitățile proprii, în calitatea umană și în planul vieții sale.
Când vine vorba de copii și adolescenți, influența negativă este în cea mai amre parte legată de timpul exclusive alocat interacțiunii online, în detrimental conexiunii fizice. De asemenea, am observat și influența negativă pe care o pot avea influencerii prezenti pe astfel de rețele de socializare, mai ales în situația promovării unor valori de o moralitate îndoielnică.
Însingurare sau instrument de socializare util
Cred că rețelele ne pot influenta în ambele moduri , depinde dacă trecem într-o extremă sau alta.
Dacă rămânem exclusiv la discuții și socilizare doar online, in final ne vom simți extrem de singuri. Invers, dacă vom continua să ținem legătura cu oamenii din viața noastră doar în formatul fizic, offline, fără să comunicăm intre timp si online, atunci, ne vom simți obosiți și extetnuați de atâtea întâlniri, ajungând sa simțim că nu putem face față.
Într-un final, oamenii din jurul nostru, simțind această presiune a întâlnirilor constante vor căuta să se îndepărteze de noi, ajungând in definitive să ne simtim singuri, abandonati, respinsi, reînțeleși și izolați.
Așadar, soluția este întotdeauna echilibrul, armonia dintre cele două variante: nici prea multă socializare online, dar nici respingerea acesteia.
Preocuparea excesivă de imagine
Există, într-adevăr, se promovează interesul pt aceasta zona de beauty, însă depinde despre ce categorie de oameni vorbim. Cei care au fost interesati exclusiv de aceasta latură a vieții lor, vor continua să fie, până când, poate vor simți, sau constientiza că pot exista și alte suste de implinire personală. Pentru alții, preocuparea nouă pentru imagine poate fi chiar semnul unei reveniri la sănătatea mentală și emoțională.
De exemplu, o persoană depresivă nu este interesată de imaginea proprie, nu se îngrijeste de corpul său pentru că în „povestea lui” nimic ”nu contează”. Însă, în momentul în care acesta intră într-o fază de recuperare, interesul față de propria imagine est eun semn bun. Din nou, problemele apar când e vorba de un comportament, extrem, excesiv, obsesiv. Altfel, preocuparea pentru propria imagine este binevenită, si trebuie menținută în parametri optimi adaptați la realitatea persoanelor la care ne referim.
Schimbări referitoare la statut & muncă
Din ce în ce mai mult observ orientarea oamenilor mai mult pe ceea ce îi împlinește în activitatea lor profesională și mai puțin asupra obținerii unui statut. Foarte mulți dintre clienții mei au obtinut deja statutul profesional pe care și-l doreau, însă acest fapt nu mai este împlinitior pentru ei, nu mai este important, așa că încep să se reorienteze spre ceea este important acum pentru ei. Poate că statutul a fost la un moment dat o motivație în carieră, dar se pare că nu mai este.
Ce lipsește în România, la capitolul sănătate mintală
Lipsește educația care să ne învețe ”cum” să gândim , și nu ”ce” să gândim. În felul acesta nu am mai fi manipulați prin toate informațiile transmise, și am găsi fiecare metode adaptative sănătoase pentru fiecare. Încă nu avem obișnuința unei gândiri independente de părerile formulate de unele canale de știri, la fel cum tindem să ne conformăm la cee ace face sau crede majoritatea caâd vine vorba de alegerea unei profesii, loc de muncă, sau accesul la educație a unor grupuri defavorizate.
Dacă nu reușește sistemul educational să ne ”întăreasca” autonomia gândirii, atunci va interveni dezvoltarea personală, profesională și emoțională pentru cei care au luat decizia de a face o diferență printer ceilalți.