A fost de ajuns pentru Andra Cristea sa priveasca o fotografie ca sa intelega stilul in care vrea sa fotografieze la randul ei. S-a specializat in fine art photography, cu executii in zona fotografiilor de maternitate si newborn. Fotografia care a convins-o avea accente renascentiste si i-a deschis un drum pe care ea il pregatise dinainte, prin studiile sale de pictura.
Nisa in care lucreaza este abia la inceput la noi, iar un semn de maturitate din pietele avansate este ca sunt suficiente 4-5 fotografii in urma unei sedinte de acest tip, costul lor fiind pe masura. Cu toate astea, Andra spune ca a invatat sa isi pretuiasca nivelul la care a ajuns:
"Fotografia finala pe care clientul o primeste nu este rezultatul unui click de aparat, ci a multor ani de studii de arta si investitii materiale substantiale in cea mai buna aparatura cu care sa-mi pot duce creatiile la bun sfarsit."
Continua sa isi gaseasca inspiratia in pictura si o poate surprinde oricand o lumina neasteptata, o culoare sau o combinatie de culori. Iar inspiratia o ajuta sa demonteze preconceptiilor multor femei care intra in studio cu teama ca nu arata ca niste modele. Andra crede ca este in puterea ei sa le faca sa se simta si sa arate asa.
Pasiunea pentru fotografie
Au fost mai multe etape. In copilarie, tata facea fotografie si ne transformase baia in camera obscura, asa ca intram si eu din cand in cand si vedeam cum apar imaginile ca prin magie pe hartie, dupa ce aceasta era trecuta prin fel de fel de solutii si expusa la lumina rosie.
Apoi, in liceu, am facut sectia de pictura la Tonitza si in ultimul an m-am gandit ca vreau sa fac fotografie la Universitatea de Arte, insa era o sectie nou infintata cu numai cinci locuri si mi s-a parut cam riscant, asa ca am continuat cu pictura. Terminand universitatea, mi-am dat seama ca trebuie sa ma reorientez profesional, deoarece, in acei ani, arta nu iti oferea mari perspective.
Primul curs ce l-am facut dupa facultate a fost tot spre acea directie, Photoshop, nici nu banuiam cat o sa ma ajute mai tarziu. Studioul l-am deschis de trei ani si de atunci a inceput si minunata mea aventura cu lumina de studio.
Primul tau aparat de fotografiat
Primul aparat a fost un Nikon 3000, acum vreo 10 ani, cu care mi-am prins urechile pentru ca mi se parea ca este mai usor sa conduci o nava spatiala decat sa lucrezi cu un DSLR.
Primele fotografii mi se pareau decente, sunt destul de critica si dupa aproape cinsprezece ani de studio de arta, stiam cum trebuie sa arate ceva de calitate, insa, imi era, tehnic, imposibil sa ajung acolo. Ceea ce mi s-a spus in facultate, ca talentul in pictura conteaza 20%, iar munca 80%, se aplica si in fotografie. Sincer, nu ma mai uit la ele, cred ca imi este putin frica.
Tehnica fotografiei
Pentru ca trebuia cineva efectiv sa ma invete ce inseamna aparatul acela din mana mea, am urmat cursurile de fotografie Ilbach cu Bogdan Zop, care este fotograf de eveniment ceea ce eu nu voiam sa fac, insa explica foarte bine tot ce este de stiut despre aparatura, deoarece a lucrat mult pentru F64 si avea toate raspunsurile la el.
Fotografia se invata permanent, sunt atatea tehnici noi, incat daca te opresti din cursuri sau documentare te plafonezi, fara sa iti dai seama. Am urmat cursurile Lolei Melani, a lui Felix Kunze, in prezent urmez cursurile minunatei Sue Bryce, care este o poveste si in paralel incerc sa conving o fotografa senzationala din Anglia pe care am descoperit-o recent sa isi produca cursuri online.
Lectii invatate pe parcurs
Sa fiu constienta de valoarea mea. , substantiale in cea mai buna aparatura cu care sa-mi pot duce creatiile la bun sfarsit.
Primii bani din fotografie
A fost un inceput urat, as putea spune. Lucram in paralel la o firma ce avea ca obiect de activitate distributia de produse alimentare, deci nicio legatura cu pregatirea mea, insa ajunsa intr-o functie de conducere imi era oarecum comod financiar, iar colectivul imi era ca o familie, asa ca nu ma gandeam sa plec.
Am inceput sa fac fotografie fiind in concediul de maternitate si m-am gandit ca fotografia de familie este o piata buna, insa nu imi placea deloc ceea ce faceam si nici lucrul cu copiii nu mi se parea ca este nisa spre care voiam sa merg.
Totul s-a schimbat de la o fotografie pe care am vazut-o si care arata ca o pictura, picturile acelea renascentiste pe care le studiasem in scoala de arte, in liceu si in facultate.
Am aprofundat putin si am gasit acest stil Fine Art care mi-a venit manusa. Am chemat o prietena ce era insarcinata, i-am facut o sedinta, am postat imaginile si de acolo nu m-am mai oprit.
Tip de fotografii
90% fotografie de maternitate si 10% newborn. Din pacate, in Romania nu se poate face fotografie Fine Art in toata complexitatea ei, insa de acolo imprumut elemente. In afara, acest stil pleaca de la cateva mii de dolari pe sedinta si o galerie contine 5, maxim 10 cadre. La un cadru se lucreaza si zile intregi precum la o pictura. La noi piata de fotografie fiind foarte joasa ca pret, este foarte greu sa oferi acest tip de serviciu.
Stilul tau
Inca ma inspira pictura… nu am ce face, insa, bineinteles si fotografia buna este o permanenta sursa de inspiratie, o lumina neasteptata, o culoare, o combinatie de culori. Daca ma documentez, imi gasesc si inspiratia negresit.
Aparatul tau foto despre tine
“I know you love me”.
Trick-uri pentru relaxarea subiectilor
Marea majoritate vin foarte stresate si imi spun ca ele nu arata ca fetele de pe pagina mea de Facebook, care probabil sunt modele. In viata mea, poate am avut 2-3 viitoare mamici modele care stiau sa pozeze, insa in rest este treaba mea sa le fac sa se simta si sa arate ca un model.
Cu indicatii de postura foarte precise, prin complimente, prin povestioare amuzante de la alte sedinte sau chiar despre perioadele mele de sarcina, pana la urma cele mai multe imi spun ca s-au simtit minunat si total neasteptat la sedinta.
Sesiunile foto de povestit
Lucruri amuzante mereu se intampla, sedinta decurge asa ca o intalnire intre prieteni la o cafea, ne spunem vrute si nevrute si radem de toate cele. Neobisnuita mi se pare o intamplare pe care am avut-o la o sedinta de newborn, in care surioara mai mare nu m-a lasat sa pun mana pe bebelusul mic pentru ca spunea ea “e a meu!!!”, acum mi se pare amuzant, atunci ma trecusera toate apele.
Fotografii preferate
Am ales o fotografie alb-negru pentru ca sunt fascinata de fotografia alb-negru si incerc sa introduc in fiecare galerie cateva imagini si de acest tip. Cadrul silueta, este intr-adevar unul dintre preferatele mele si a fost un accident fericit in care viitoarea mamica era putin nervoasa ca ii tot venea parul peste fata de la un jet de aer pe care il indreptasem spre ea si atunci din miscarea ei prin care incerca sa isi dea parul de pe fata a iesit acest cadru atat de frumos si dinamic.
A doua imagine, cu voalurile, este un cadru pe care il fac in diferite forme la toate sedintele deoarece viitoarele mamici sunt fascinate de imaginile cu voaluri si mi le cer de fiecare data. Acolo iarasi se creeaza imagini neasteptate, deloc plictisitoare si pline de miscare.
Relatia autor-public
Daca explici cat mai bine in ce consta tipul de fotografie pe care il faci si detaliezi produsul pe care il vei livra, nu trebuie sa existe mari neintelegeri. In principiu, publicul nu este educat, este un teren nou pentru ei si este datoria ta sa il faci bine inteles.
Am multe cereri care suna cam asa: “Te admir de mult timp si imi place ceea ce faci. Vreau sa te intreb daca ne poti ajuta cu fotografierea unei nunti”. Eu nu am postat niciodata pe pagina mea un eveniment, dar un client nu o sa stie ca un fotograf de eveniment este altceva decat un fotograf de studio. Sunt fotografi care fac mai multe tipuri de fotografie, insa foarte putini sunt si capabili sa le faca bine pe toate.
Ghid personal de etica
O noua profesie vine automat cu mari necunoscute, iar in fotografie este foarte subtire granita dintre profesie si pasiune, asa ca trebuie stabilite reguli clare si precise pentru ca sa poti transforma pasiunea intr-un business de succes. Este foarte important ca stilul sa fie unul constant si bine construit de la care sa nu faci rabat decat prin imbunatatirea lui permanenta.
Daca ai un stil bine definit, ceea ce din pacate este foarte greu de dobandit, atunci ai libertatea chiar si de a copia ideile altora pentru ca acestea transpuse in stilul tau, vor arata total diferit.
Din punct de vedere al clientului, cu siguranta trebuie sa ii cerem acordul pentru postarea oricaror cadre in spatiul online sau in orice alta forma de promovare. In cazul adultilor, acest lucru este permis, insa in cazul copiilor expunerea vietii private este destul de mult restrictionata de parinti.
Trenduri in fotografie
In acest moment, fotografia de eveniment este singura remunerata decent si din acest motiv multi fotografi merg pe acest drum. Nu trebuie sa uitam ca fotografia este o arta si chiar daca, din pacate, multe persoane neavizate s-au apucat sa o practice si o trag in jos printr-o executie precara, fotografii buni din Romania sunt inca pe o piata de inceput.
Chiar astazi am vorbit cu o fotografa din Germania care vanduse o galerie de 5 imagini cu 2700 Euro. Este extrem de frustrant sa vezi ca investitiile in aparatura si in studii sunt la acelasi nivel in toata lumea, insa aici o sedinta de studio este sub 1000 Ron. Cred si sper ca viitorul in fotografia din Romania sa mearga in directia de Personal Branding si Glamour. Sa investim in imaginea personala fie in scop profesional fie pentru propria placere.
Recomandari de albume foto
Ah…sunt multe… poate pe Annie Leibovitz si Joyce Tenneson le-as recomanda chiar daca opera lor te intimideaza ca fotograf.