Inconstientul este un loc ascuns al mintii, unde sunt stocate toate informatiile accesate si are 95% impact asupra vietii fiecarui individ, in timp ce constientul are un aport de 5%. Psihoterapeutul Simona Preda spune ca, atunci cand creierul este bombardat cu stiri negative, creste riscul instalarii anxietatii.
Mai ales in perioade provocatoare, este de preferat sa ne centram atentia pe lucruri amuzante și experiente pozitive. Asta nu inseamna ca vom cadea intr-o dulce ignoranta fata de tot ceea ce se traim, ci ca ne protejam de posibilele efecte ale junkfood-ului mental. Care vine din toate partile zilele astea.
”Oamenii au nevoie sa se simta in siguranta si sa isi scada nivelul de anxietate provocat de partea necunoscuta a acestei perioade. Nu stim ce va urma, iar acest lucru pentru mintea noastra este un pericol, asa functionam la nivel inconstient. Pe masura ce descoperim aceste ganduri uneori iraționale si le scoatem la lumina, gradul de anxietate fie scade fie dispare de tot.”
Simona Preda este prihoterapeut si formator in Asociatia Romana de Psihoterapie Integrativa, iar in prezent face parte din dintr-un proiect nou un Romania, NeuroPsy Experience. Povestim cu ea despre psihoterapie si invatam cateva instrumente cu care se poate lucra si acasa pentru controlul gandurilor negative si echilibru.
Profilul profesional
Numele meu este Paszka Preda Cristina Simona, sunt Formator si Psihoterapeut Integrativ. Am ajuns in zona dezvoltarii personale in urma pasiunii mele pentru psihologie aparuta la varsta de 17 ani. Am urmat Facultatea de Psihologie si Științele Educației in cadrul Universității din Bucuresti, apoi m-am format ca Psihoterapeut Integrativ in cadrul ARPI (Asociația Romana de Psihoterapie Integrativa), am studiat si Terapia Traumei si Terapie de Cuplu cu traineri din Romania, Marea Britanie, Franta.
Am urmat doua Mastere: unul in Psihologie Militara si Siguranta Naționala si unul in Comunicare mediatica si Publicitate. Drumul meu m-a dus in continuare alaturi de ARPI, unde in prezent sunt Psihoterapeut si Formator, iar in prezent fac parte si dintr-un proiect unic si foarte nou un Romania, NeuroPsy Experience. Aproape de scopul meu este NeuroPsy, pentru ca folosim metode cercetate stiintific, masuram rezultatele vindecarii creierului si inimii oamenilor prin instrumente precum BrainMap si HeartMath. Este chiar revolutionar.
Terapia pe care o practic este Integrativa, iar aceasta reunește tehnici din TerapiaGestalt, Psihanaliza, Terapie Relationala, Analiza Tranzactionala, Terapie Jungiana, in functie de nevoile clienților.
Lucrul cu un psihoterapeut
Sa lucrezi cu un psihoterapeut insemna sa te angajezi intr-un proces dedicat in primul rand tie însuți, unde timpul ședinței este o intalnire a ta cu tine. Dezvoltarea personală intr-un astfel de proces se intampla atat in relatia cu tine însuți, cat si in relațiile cu ceilalti. Este o forma de igiena interioară de care avem nevoie cu totii.
Practic, beneficiile psihoterapiei le putem privi holistic: din perspectiva fizica - lucrul cu corpul, perspectiva emoțională - lucrul cu lumea interioară si emotiile si perspectiva mentală - lucrul cu gândurile care practic ne schimba si chimia creierului si modul in care funcționează.
Cand este recomandat sa mergem la terapie
Din punctul meu de vedere, oricand! Eu sunt o persoana indragostita de dezvoltare si dornica sa imi depășesc limitele, asadar, pentru mine acest proces nu se va termina niciodata!
Dar, in cazul in care nu exista aceeasi pasiune, cred ca psihoterapia este potrivita atunci cand metodele deja cunoscute nu mai dau rezultate benefice pentru problemele de viata pe care le au oamenii. Atunci cred ca un profesionist poate ajuta la clarificarea si oferirea unor perspective noi. De asemenea, atunci cand fizic, emotional si mental nu ne mai simțim in armonie.
Un client poate face reseach online, in prima faza, in legatura cu terapeutul la care doreste sa mearga, sau poate primi recomandarea unei persoane care deja a avut rezultate.
Efectele perioadei curente
La nivel inconstient suntem afectați cu totii. Asta pentru ca aceasta situatie este una noua si posibil perioculoasa, iar creierul nostru tinde sa intre in starea de supraviețuire si sa producă substanțe chimice specifice stresului. Aceasta reactie este normala, insa este important cat de mult o pastram si ramanem in ea.
Pe termen lung daca este alimentata, poate produce efecte precum: dureri fizice, ganduri negative, lipsa de creativitate si ganduri noi, capacitatea de a invata ingreunata, chiar si boli.
Stresul vine din activarea partii noastre din creier care se ocupa cu supravituriea si este preocupat de nevoile de baza, iar neocortexul care se ocupa cu gandirea, constienta si procese mai complexe este in background intr-o perioada de genul acesta.
Nevoile clientilor care vin in terapie
Oamenii au nevoie sa se simta in siguranta si sa isi scada nivelul de anxietate provocat de partea necunoscuta a acestei perioade. Nu stim ce va urma, iar acest lucru pentru mintea noastra este un pericol, asa functionam la nivel inconstient. Pe masura ce descoperim aceste ganduri uneori iraționale si le scoatem la lumina, gradul de anxietate fie scade fie dispare de tot.
Numarul de clienti care vin in terapie a crescut in ultima perioada, insa nu pot spune neaparat ca izolarea este motivul.:)
De ce s-au plans oamenii in izolare
Oamenii s-au preocupat de necunoscuta situatiei, de starea lor de sanatate, lipsa vietii sociale si a contactului, gandurile negative si scenariile apocaliptice.
Comunicarea in pandemie
Faptul ca in aceasta perioada comunicarea a fost mai mult online, mie mi-a oferit o perspectiva interesanta asupra tehnologiei si cred ca ne-a adus un mare beneficiu. Am putut ramane in contact, am putut lucra in continuare, au exista mii de webinarii si acțiuni probono facute online pentru binele omenirii. Asadar, eu aleg sa vad partea plina a paharului - asta referitor la izolare.
In mod normal comunicarea virtuala are si un aport negativ: lipsa contactului autentic, poate evadarea in lumea virtuală si construirea unei imagini care nu are nicio legatura cu realitatea, lipsa concentrării si atenției in cadre sociale pentru ca exista dependente de telefon sau social media.
Activi online in siguranta
Filtrand informațiile pe care le citim. Daca ii dam creierului si corpului nostru știri negative sau porcarii, ne putem astepta ca asta sa aiba repercursiuni - devenim negativisti si umplem inconștientul cu porcarii. As sugera sa ne bazam mai mult pe stiri utile pentru viata noastra si pe comedie. Rasul este demonstrat științific ca ne poate ajuta si chiar vindeca.
Parti bune si mai putin bune ale online-ului
Părțile bune pentru adulti ar fi ca:
- Ne pun in contact.
- Ne pot reuni.
- Ne ofera informatii.
- Putem ajuge vizibili pentru foarte multi oameni.
- Putem împărtăși experiențe si altii pot beneficia de ele.
- Comunicam usor.
- Ne ofera multe facilitați profesionale.
Parti mai putin bune:
- Dedicam o parte importanta din viata in mediul online si ratam momente.
- Comunicarea poate deveni usor superficiala.
- Relațiile sar niste etape frumoase ca experienta.
- Putem deveni dependenți de el.
Partile bune pentru copii:
- Se informeaza.
- Comunica usor.
- Isi pot face prieteni noi.
- Pot invata lucruri noi.
Parti negative:
- Devin usor dependenti de mediul online.
- Poate sa existe o disociere de realitate pentru ca realitatea virtuala ofera satisfactie.
- Pot deveni superficiali in interacțiunea face to face.
- Poate dispărea dorinta de interacțiune.
- Pot fi tințele unor persoane rau intenționate.
- Pot invata lucruri care nu sunt benefice si ii pun in pericol.
Uneori retele de socializare ne insingurarea, alteori ne conecteaza. Este important sa fim conștienti si prezenti pentru a nu cadea in prima capcana.
Instrumente din psihoterapie accesibile si acasa
Cateva instrumente pentru aceasta perioada ar fi:
- Identificarea gandurilor negative pe care le ai si verificarea veridicitatii lor. Gandurile noastre ne crează realitatea, iar realitatea devine viata noastra. Asadar, este important sa vedem cum arata realitatea pe care o cream si cat este de adevarata.
- Recomand tehnici de relaxare precum respirații, mindfulness, meditații ghidate. Se gasesc foarte multe online pe YouTube, exista si aplicații pe telefon precum Calm si multe altele.
- Antrenarea creierului in a invata lucruri noi, prin diverse cursuri, filme, documentare
- Efectuarea unui plan zilnic cu lucruri care iti fac placere, diverse hobby-uri pentru care pana acum nu ti-ai alocat timp.
- Alcatuirea unei liste cu beneficiile pe care le-a adus izolarea: prețuirea unor momente sau lucruri pe care acum le privești diferit
La ce sa fim atenti in continuare
Ar fi minunat sa fim atenți la gandurile pe care le avem in cursul unei zile. Sa ne familiarizam cu inconstientul nostru pentru ca el guverneaza, are 95% aport, comparativ cu 5% ai conștientului. Unde este atenția noastra este si energia noastra si devine viata noastra.
Gandurile ne procura emotii, emotiile ne influenteaza starea fizica si din acest motiv as incepe cu ele.
Cred ca repercursiuni vor fi multe in aceasta perioada, atata timp cat suntem in starea de stres, pentru organism acest lucru inseamna lipsa de armonie si duce la dezechilibru - boli, simpatizari, lipsa de energie.
Preocuparea romanilor fata de sanatatea mintala
A evoluat foarte mult si la noi, eu prefer sa vad si sa investesc atenția mea in persoanele care au inceput sa caute raspunsuri si exista destule. Ignoranta este o alegere in vremurile noastre, nu mai exista scuze.
Ma bucur foarte mult sa vad la adolescenții care vin la terapie cat de multe stiu si cat sunt de informați!
Ce este stresul si cu ce cuvant l-ai inlocui
Stresul este un raspuns al creierului. Din pacate noi traim majoritatea tipului in stres, aproximativ 70%.
Oamenii inteleg gresit conceptul pentru ca au senzatia ca pot identifica imediat cand sunt stresați, însă nu este chiar asa. Noi suntem 95% inconstient si 5% conștient. Oricat am gandi pozitiv, uneori nu ajuta.
Oamenii pot scapa de stres daca il identifica, apoi daca il inlocuiesc cu o alta stare, astfel incat creierul sa treaca de la secretia de hormoni ai stresului: adrenalina, norepinefrina sau cortizolul, la dopamina, oxitocina, endorfine, melationina si alte substanțe care produc starea de bine.
Nu stiu daca l-as inlocui neaparat, cat as oferi mai multa educație din perspectiva neurostiintifica asupra stresului. Cu cat intelegem mai mult, cu atat putem schimba mai mult.
Cuvantul anului pentru tine
NeuroPsy - un proiect de transformare totala!
Atentia accentuate la imaginea de sine
Uneori oamenii confunda iubirea de sine cu investiția in imaginea corporala. Problema este ca ne uitam foarte mult la exterior, uitand ca Armonia vine in interior. Asta ne saboteaza in relatia cu corpul nostru.
Este in regula sa ne preocupe imaginea, important este cum ne preocupa. Care este percepția si sa nu fie una deformata sau sa ne obligam sa ne încadram in tipare pentru ca ele exista doar in mintea noastra. Eu cred ca in aceste timpuri in care dezvoltarea personala ia atata amploare, oamenii se educa in relatia cu corpul si isi intaresc si imagina de sine sanatoasa.
Schimbari referitoare la statut & munca
Ceea ce observ eu in terapie de exemplu, este ca multi clienti de-ai mei incep sa isi schimbe drumul profesional care nu le mai aduce implinire si sa isi urmeze visele.
Cred ca generațiile trecute au avut probleme cu siguranta, iar din dorinta de a isi proteja copiii, parintii au ales joburile safe pentru ei. Aici copiilor li s-a luat sansa sa isi aleaga propriul destin si sa faca ce le place. Acum paradigma se schimba si oamenii capata incredere in forțele proprii indiferent de varsta.
Ce lipsește in Romania la capitolul sanatate mintala
Cred ca nu mai avem multe scuze. Ca este Romania sau orice alt loc, putem sa fim preocupați de sanatatea noastra. Si in Romania in ultimii ani au aparut foarte multe Asociații, ONG-uri, terapeuți, centre, foarte multe resurse.
In prezent chiar, avem in Romania centrul NeuroPsy care lucreaza cu Institutul IFEN - colaboratori cu NASA si Institutul HeartMath in SUA, pentru cartografierea creierului si harta emoțiilor. Instrumente pe care multe tari in Europa nu le au.
Evident ca exista si lipsa, eu cea mai mare o vad in educație. Inca nu am aflat la nivel de tara ca alcoolismul sau obezitatea sunt boli si nu le tratam ca atare, nu decontam anumite servicii de Psihoterapie atat de utile sanatatii, insa asta nu poate pune neaparat o bariera de netrecut pentru oameni. Ar ajuta, dar repet: ignorata in zilele noastre este o alegere. Daca altii nu ne dau, de ce sa fim victime in loc sa ne ridicam si sa alegem noi ce e mai bun pentru ssanatatea noastra?