Poate că nu e ușor de înțeles faptul că lui Cosmin Stan îi plac compozițiile mai complexe, dar în același timp simple. Dar dacă amintim de Brâncuși, care a spus că simplitatea în artă este o complexitate rezolvată, întelegem mai ușor. Cosmin e adeptul fotografiei de peisaj, iar muzele îi sunt pădurile, cascadele, văile și munții.
El punctează faptul că în acest gen de fotografie e ușor să cazi pradă conformismului, mai ales dacă alegi locuri deja consacrate pentru frumusețea peisajelor sau dacă editezi în stilul în care apar cele mai multe fotografii pe Instagram. Poate că acest tip de gândire l-a ajutat să câștige locul 1 la categoria peisaj, în 2019, la Cewe Photo Award 2019. Fotografia se numește “Tărâmuri mistice” și o precede în topul preferințelor personale pe cea intitulată “Natura desenează”, câștigatoare și ea în cadrul The Snow and Ice Award.
”Imaginile pe care le-am facut la început, mi se par mediocre din punct de vedere al compoziției, al momentului, al mesajului, dar trezesc în mine amintiri frumoase și până la urmă acestea au definit stilul meu de fotografie.”
Discutam în continuare cu Cosmin despre aventurile lui și de ce crede el, că natura este, de fapt, artistul.
Pasiunea pentru fotografie
Eu am iubit mereu muntele și natura, astfel încât încă de mic copil mi-a plăcut să hoinăresc prin păduri, pe munți. Fotografia a venit ca un rol secundar în viața mea acum 10 ani de zile când am achiziționat un aparat de fotografiat compact pentru a-l avea la mine și pentru a imortaliza locurile prin care umblam și pentru a păstra amintiri din acele locuri.
Totul s-a schimbat după 2 ani când fotografia a început să câștige tot mai mult teren în inima mea astfel încât am început să studiez tot mai mult acest domeniu, iar fotografiile mele s-au transformat de la stadiul de amintiri la opere de artă ca să spun așa. Bineînțeles că acum nu mai folosesc același aparat de fotografiat. Cu fiecare ieșire în natură, prin studiu, prin cărți citite, prin vizualizarea multor fotografii mi-am dezvoltat capacitatea de ’’a vedea’’ altfel lucrurile și de a surprinde anumite scene. Pot spune că fotografia a venit în viața mea ca o extensie a iubirii pentru natură și pentru frumos.
Primul tău aparat de fotografiat
Primul aparat a fost un Nikon Coolpix L22, un aparat compact pe care l-am luat pentru a avea amintiri din locurile de unde umblam. Pe vremea aceea mi se parea un aparat deosebit. Primele fotografii au fost din turele mele pe munte si in natura. Vazandu-le acum, imaginile pe care le-am facut mi se par mediocre din punct de vedere al compozitiei, al momentului, al mesajului, dar trezesc in mine amintiri frumoase si pana la urma acestea au definit stilul meu de fotografie.
Tehnica fotografiei
Inca de cand am inceput sa cochetez cu fotografia de peisaj, era o platforma care se numea alpinet si acolo am vazut fotografiile lui Laurentiu Pavel, Dorin Bofan si ale lui Serban Simotelecan si imi placeau enorm. Peste un an chiar m-am intalnit cu acestia la o expozitie de fotografie de-a lor si peste inca un an am fost la un workshop realizat de Dorin Bofan si de Serban Simbotelecan, unde am inceput sa inteleg mai bine cum functioneaza acest tip de fotografie. Pe urma am devenit autodidact.
Lecții pe parcurs
Cea mai importanta lectie invatata ca fotograf este sa fii dedicat, implicat si sa faci lucrurile in stilul tau, sa nu-i copiezi pe ceilalti (este o diferenta intre a copia si a te inspira de la ceilalti), doar nu vrei sa fi ca toti ceilalti.
Primii bani din fotografie
Primii bani castigati au fost in anul 2013 cand am castigat un concurs organizat de F64 cu tema – Iarna. Premiul a fost unul destul de generos pe vremea aceea.
Stilul tău
Stilul meu de fotografie este unul provocator, imi plac compozitiile mai complexe, mai complicate, dar in acelasi timp simple; fiecare element se completeaza cu celalalt. Sunt multi fotografi straini care ma inspira si pe care ii urmaresc si bineinteles natura si starea de spirit in momentul in care sunt in acel loc.
Aparatul tău foto despre tine
Las-o mai usor si ai mai multa grija de mine, nu ma mai expune la toate pericolele. Aparatul cel vechi stie mai bine despre ce e vorba. Primul meu dslr a sfarsit intr-unul din lacurile din muntii Retezat, iar penultimul dslr a facut cunostiinta cu valtoarea apei, dar a supravietuit. In momentul de fata am un Mirrorless Fullframe despre care se pare ca am uitat cat de valoros este.
Fotografii preferate
Prima imagine este imaginea intitulata “Taramuri mistice” imagine cu care am castigat locul 1 la categoria peisaj in cadrul celui mai mare concurs de fotografie din lume, dupa numarul imaginilor inscrise in concurs, si anume Cewe Photo Award 2019.
Imaginea a fost realizată în România, Padiș - Parcul Natural Munții Apuseni într-o frumoasă dimineață de toamnă. Inițial tura aceasta nu a fost o tură pentru fotografie de peisaj, ci mai degrabă o tură în care am vrut să ascult boncănitul cerbilor și chiar să-i fotografiez. Am pornit dimineața devreme de la cabană și am urcat pe un vârf din apropiere (vârful Vărășoaia), nici urmă de cerbi; în momentul acela mi-am dat seama că mult dorita întâlnire cu aceștia nu avea să se întâmple, de pe acest vârf am avut parte de o priveliște minunată și jos pe platou ceața își făcuse apariția, era un moment de mult dorit, mi-am așezat trepiedul cu aparatul de fotografiat și am montat teleobiectivul deoarece scena pe care mi-o doream era destul de departe astfel încât să izolez o mică parte din peisaj, am încadrat și am tras câteva cadre; era ora albastră, cu mult înainte să răsară soarele de aceea și tenta aceasta albăstruie. Nu am văzut sau auzit cerbul, dar eram mulțumit și bucuros că am putut fotografia o scenă pe care o aveam de mult timp în minte.
Iar cea de a doua imagine preferata este imaginea intitulata ”Natura deseneaza” , imagine care de asemenea a castigat un premiu la un concurs international de fotografie numit The International Landscape Photographer of the year si anume premiul special The Snow and Ice Award 2017.
Imaginea a fost realizată în Parcul Natural Munții Ciucaș in iarna anului 2016. Natura s-a dezlănțuit, era o perioadă în care toată lumea ar fi stat in casă, eu eram în pădure si faceam fața vânturilor care depășeau 80 km/h. Am fost rasplatit cu aceasta minunata si originala imagine. A fost atât de spectaculos, natura este un artist desavarsit.
Intenția autorului
In fotografia de peisaj depinde foarte mult de subiectul fotografiat, spre exemplu un peisaj general care cuprinde o scena mai mare cu un cer super colorat sau cu acel element (un munte, un lac, un sat, un deal, etc.) care sa capteze atentia este foarte bine primit in comparatie cu un cadru mai intim, mai abstract pe care nu toata lumea il intelege, iar acesta este mai greu de priceput.
Publicul de fotografie din Romania a evoluat foarte bine, mai ales cu atatea platforme de socializare in care esti bombardat cu sute, poate chiar mii de poze zilnic; de aceea trebuie ca si imaginile tale sa fie destul de captivante astfel incat sa primeasca atentia cuvenita.
Trenduri în fotografie
Se poate vorbi despre anumite trenduri in fotografie, in special in fotografia de peisaj, in care, in ultimii ani, putini sunt acei fotografi care nu urmeaza turma, daca pot spune asa. Spre exemplu sunt cateva locuri foarte fotogenice care au devenit tot mai populare in mediul online datorita fotografiilor care au fost realizate in aceste locuri, pot numi doua astfel de locuri in care este mai greu sa fii original si sa nu faci clasicele cadre; acestea sunt Fundatura Ponorului si Dumestiul. Si mai sunt acele influente specifice Instagramului, imagini care se repeta si care au aceleasi filtre si mod de editare. Bineinteles ca mai sunt si fotografi care isi vad de treaba lor si care mai influenteaza si pe altii.
Recomandări
Prea multe albume foto de la fotografi de la noi din tara nu stiu, pot numi albumul meu foto intitulat Maretia naturii, un album care contine imagini realizate in muntii de la noi din tara in ultimii 6 ani, in toate cele patru anotimpuri. Imaginile au fost realizate in munti precum Apuseni, Retezat, Fagaras, Ciucas, Ceahlau, Surean; are 58 de pagini si 56 de fotografii. Este un coffe table book. Mai pot aminti albumul Quiet Light al lui Adam Gibbs, Vistas al lui Nigel Danson, etc.