Stefan Ciobanu (DJ Antenna): Pick & Play este o noua metoda de a comunica cu publicul din online

Stefan Ciobanu (DJ Antenna): Pick & Play este o noua metoda de a comunica cu publicul din online

Odata, a transformat un tramvai din Polonia intr-un party zone, care continua sa opreasca la semafoare si in statii, desi era plin de oameni care dansau. Alta data, in ciuda unei pene de curent de la un eveniment, a mentinut atmosfera si toata lumea a cantat acapella. Stefan Ciobanu, aka DJ Antenna, a adunat multe povesti de-a lungul celor peste 10 ani de cand mixeaza.

Pentru el, pandemia a fost un prilej bun pentru odihna, aprofundare muzicala si reinventarea  evenimentelor in mediul online.  Asa s-a nascut Pick & Play, care l-a prima editie a strans mai bine de 1000 de oameni.

Pick & Play este un DJ set facut live, pe stream, unde Stefan mixeaza piesele in functie de priza pe care o au la public. Pentru a doua editie, care va avea loc pe 6 Iunie, de la ora 18:00, publicul poate intra deja pe pagina lui, pentru a selecta si vota piesele in functie de care va fi construit setul. Adrian Despot, Deliric, R.O.A. si Macanache vor contribui la randul lor, cu propriile preferinte muzicale.

 

Inceputul

Muzica mi-a placut de mic si evolutia catre ce fac astazi s-a petrecut cu pasi marunti.
Nu am avut inclinatie catre a studia vreun instrument, nu am avut trupa sau formatie. Adolescenta a fost imparita intre baschet si tocit. Pot spune insa ca de fiecare daca cand eram inconjurat de muzica intram in transa, ma conectam la orice sunet si aproape orice ritm.

La facultate am decis sa aprofundez pasiunea pentru sunete si vibratii, in paralel cu activitatea de voluntariat, unde am si inceput sa ma ocup de primele petreceri. Job-urile pe care le-am avut au avut mici tangente cu domeniul muzical, si de acolo am avut cateva oportunitati.

 

Pasiunea pentru muzica/mixat 

In timpul facultatii, am facut parte dintr-o organizatie studenteasca, mai exact B.E.S.T. Bucuresti. Cu ei am facut mai multe conferinte, evenimente si petreceri. Pentru ca la petreceri nu exista o persoana responsabila care sa tina playlistul si sa inteleaga cum sa distreze oamenii, mi-am asumat eu acest rol, prin 2006.

Pana la sfarsitul facultatii intelegeam cum sa controlez masele de oameni, cum si in ce fel functioneaza piesele si asta doar din winamp si din selectia muzicala. Practic pana in acel moment eram selector.

 

Primele echipamente

Imediat dupa ce am terminat facultatea, m-am angajat si cu economiile cumparam lunar viniluri, apoi casti, mixer si in cele din urma platane. In tot acest timp invatam sa mixez de pe CDJ-200, un fel de CD-playere destul de versatile la momentul respectiv pentru un model de baza. Tot ce am invatat si studiat a fost pe cont propriu, iar din cand in cand mai ceream opinia unui coleg care era fost DJ si intra destul de dur in mine, asa ca preferam sa "ma prezint" doar atunci cand eram sigur ca ceea ce prezentam era ceva ce ii placea sa auda.

Foarte important pentru mine este sa fiu cat se poate de eclectic. Open format este stilul pe care il abordez si asta inseamna ca includ toate stilurile muzicale. Intr-un set de-al meu o sa poti asculta tech, hip hop, drum and bass, rock si inclusiv skit-uri, piese de teatru sau muzica interbelica. Totul este muzica, totul are mesaj si totul transmite un vibe. Trebuie fie sa te faci inteles, fie sa intelegi cu cine comunici.

 

Primele evenimente

Primele evenimente s-au desfasurat intr-un mediu sigur cu ai mei colegi din organizatie. Avantajul meu a fost ca eu nu ma imbatam la petreceri, pe mine ma bucura sa vad oamenii in delir. Era o organizatie internationala si am inceput cu petreceri locale, apoi in orase din tara, apoi am avut primele petreceri in afara si cumva am ajuns DJ-ul international al organizatiei, pentru ca eram invitat sa tin petreceri peste tot pe unde mergeam.

Preferam ca atunci cand eram invitat sa nu spun ca imi place sa ma ocup de treaba asta, pentru ca si eu voiam sa fiu de partea cealalta a pupitrului, insa in scurt timp se afla ca ma pricep la asta si inevitabil ajuneam sa ma distrez cu oamenii punand muzica. Desi la acel moment nu eram asa tehnic, puteai sa imi spui cateva versuri sau sa imi fredonezi piesa si eram un shazam in carne si oase.

 

Monetizarea

Primii bani i-am facut multumita fratelui meu, care m-a ajutat sa imi gasesc si primul rezidentiat, mai exact pe 26.02.2012 in Wings Club din Bucuresti. Cu un an inainte reuseam sa pic proba asta pentru simplul fapt ca, desi clubul era plin si lumea se distra, eu aveam pick-up-urile de 2 saptamani si inca mai tropaiam piesele.

Revenind la Wings, m-am pregatit temeinic, am ajuns la club cu 200 de viniluri, 2 pick-up-uri, un mixer si o mapa de CD-uri pentru ca muzica romaneasca o aveam doar pe CD-uri. Avand un numar mare de sustinatori si consumatori, am facut atmosfera, oamenii au epuizat stocul de cea mai ieftina bere, apoi a doua cea mai ieftina bere si tot asa.

La sfarsitul serii unul din managerii localului, care acum imi este si prieten, a venit mi-a zis: "Ia banii astia si sa nu te mai vad... Pana saptamana viitoare". Si am rasuflat usurat cu un zambet pe fata pe care il port de atunci. 

 

Stiluri preferate

Eu am invatat sa iubesc muzica asa cum e ea. Aproape toata muzica. Playlistul zboara in toate directiile, pe toate continentele si in general parcurge generatii si stiluri muzicale ample. E greu sa le identific pe toate, dar imi place sa arunc in set niste muzica romaneasca veche (alternative rock, hip hop, piese care au fost preluate, coveruri), trap, trapstep, rap, indie, rock, drum and bass, old school stuff din toate genurile (disco, funk, soul) si probabil ca am o inclinatie catre muzica urbana si datorita faptului ca pun de pe vinil si pe mediul asta am invatat tehnica de mixing si beatmatching. Cu siguranta in playlist o sa auzi Jackson 5, Beyonce, Vita de Vie, Two Door Cinema, Daft Punk si Kanye.

 

Cultura muzicala

La inceput imi dezvoltam si imi strangeam bagajul muzical prin experientele pe care le aveam iesind in club, urmarind filme, seriale sau jucand jocuri. E de prisos sa iti mentionez ca Fifa 98, Tony Hawk Pro Skater 2, Juiced, Need for Speed sau GTA Vice City au avut primele coloane sonore care te tineau lipt de tastatura.

Acum lucrurile s-au modificat, pentru ca si eu am evoluat. Am abonamente la diferite canale de muzica si in medie, saptamanal, ascult peste 2000 de piese, mash-up-uri, remixuri. Pe langa toata nebunia asta care imi mananca cel putin 2 zile din saptamana, cand am posibilitatea merg la concerte, pentru a ma familiariza cu playlistul trupelor, cu sunetul lor si cu publicul pe care il misca.

 

Inspiratia

Ascultand acest volum mare de muzica in toate mediile posibile, inevitabil iti vin idei. Din peste 2000 de piese raman cu o selectie de aproximativ 100 de piese din care doar 5 vor intra in playlist. Insa restul de 95 devin antrenament pentru urmatoarea saptamana sau luna si la ceva vreme se nasc idei noi.

Apoi, experientele muzicale noi si vii: concerte, club, silent disco, film, s.a.m.d., ma incarca nu doar musical, ci si spiritual, iar vibe-ul de acolo incerc sa il raportez la ce pot si ce stiu eu sa fac. Spre exemplu mash-up-ul cu Macanache si Beck s-a nascut dupa ce am ascultat piesa Ghinion interpretata de Macanache si The putreds. Mie asa mi s-a parut ca poate sa sune daca as avea o formatie care sa interpreteze piesa lui Macanache.

 

Nickname-ul DJ Antenna

Numele de ANTENNA, nu mi l-am ales eu, ci a fost o porecla primita in facultate, mai exact la prima sedinta din organizatia studenteasca. M-am prezentat ca fiind Stefan, insa pentru ca exista deja un Stefan acolo, trebuia sa primesc o porecla. Pentru ca am folosit destul de des expresia "fii antena" am primit porecla Antenna. Am preferat sa fie cu 2 de N ca in limba engleza pentru ca in aproape toate limbile acest obiect suna la fel, iar in fiecare tara exista minim un post TV sau un post de radio cu numele Antenna si asa reusesc sa creez o legatura mai apropiata cu oamenii.

 

Evenimente in locuri neconventionale 

Tot timpul am avut anturajul corect si pentru noi existau doar provocari, asa ca in Polonia am inchiriat timp de 3 ore un tramvai care in mod normal facea un tur turistic al orasului. Imagineaza-ti babele care isi faceau cruce vazand un tramvai plin de oameni care dansau si tipau, era plin cu fum, bubuia cu muzica si luminia in toate nunatele, in timp ce oprea in toate statiile sau se oprea la semafoare.

Oamenii isi scoteau telefonul sa faca poze si sa filmeze. Pe vapor desi a fost acelasi model, o parte din oameni au devenit prea euforici si s-au aruncat in Dunare, asa ca i-am pescuit si apoi, the party was over. Pe autobuz i-am dansat atat de tare incat s-au aburit geanurile, iar pentru ca oamenii dansau pe culoar, autobuzul incepuse sa intre in balans. E clar ca din acel punct a trebuit sa reduc volumul si ritmul, ca sa ajungem cu bine la destinatie. In tren am inchiriat cu mai multi oameni din Sud-Estul Europei un vagon, care a devenit un vagon de petrecere pe ruta Belgrad-Skopje. Vamesii au ramas socati si placut surprinsi. 

 

Sesiune de mixat diferite

Sunt foarte multe lucruri neobisnuite si amuzante culese pe parcursul acestor 10 ani de pus muzica cu public. O sa va povestesc despre 2 evenimente. Am pus muzica la silent disco in cadrul B'ESTFEST in 2013 cand din cauza ploilor a picat curentul si am tinut oamenii in cort distrandu-se, dar cantand la unison doar acapella piese care ne veneau in cap. Alta petrecere interesanta a fost cu Ambasada Israelului pe muzica de la Eurovision. Lumea s-a distrat pana dimineata. Pentru mine, muzica de Eurovision a fost ignorata complet pana sa ajung sa mixez la acest party. Trebuie sa recunosc ca nu ma asteptam sa am succes cu acel playlist.

 

Impactul pandemiei

Incerc sa privesc partea pozitiva a lucrurilor pe care le-a adus pandemia: odihna, aprofundare muzicala, mutatul evenimentelor in mediul online mi-a permis sa fac petreceri cu program redus sau cu un continut creativ ridicat. Am facut petreceri corporate, am binedispus prieteni care se simteau singuri sau erau tristi, am reusit sa dezvolt site-ul si prin intermediul lui sa creez cateva concepte de party: CARANTENNA care acum se transforma in Naughty Nights si Pick & Play.

Pot spune ca doar remixurile oficiale au avut de suferit pentru ca trebuie sa amanam lansarea lor, insa pe toate celelalte laturi am putut sa devin un spirit creativ mai bun.

 

Pick & Play

Pick & Play este un DJ set, facut live, pe stream, unde eu mixez piesele in functie de priza pe care o au la public. Cum stabilim ordinea? E simplu. Publicul intra pe pagina djantenna.ro/play incepand cu 03.06.2020, selecteaza si voteaza piesele favorite. In functie de asta eu construiesc setul, pe loc. E un fel de off the dome pentru DJ. Dar ceva mai greu, pentru ca il faci vorbind in limbi pe care nu le cunosti asa bine.

Conceptul din care deriva Pick & Play l-am intalnit prima data la o petrecere corporate si mi s-a parut ca ideea e perfecta pentru a antrena oamenii care au atentia orientata mai mult in telefon, pentru a antrena introvertitii sau oamenii care vin sa ma vada live in club sau la festival. Practic este o noua metoda de a comunica cu publicul ce se afla in on-line, dar si cel care este live, acolo cu tine. Avand in vedere limitarile pe care ni le impun normele de protectie in perioada de carantina, mi se pare o forma prietenoasa de a interactiona cu oamenii de acasa si de a te distra cu un grup de necunoscuti intr-un mediu sigur.

Pentru mine, prima editie a avut un real succes, strangand peste 1000 de oameni care au vizitat site-ul pe perioada anuntarii si desfasurarii evenimentului.

In prima editie am rugat colegi de breasla sa imi propuna piesele lor favorite pentru a face lumea sa danseze, asa ca: Bogdan Serban (Radio Guerrilla) s-a ocupat de Rock, DJ Oldskull (Bad & Boujie si Okapi) s-a ocupat de Hip Hop, DJ Heroo (Kulturhaus Bukarest) s-a ocupat de Drum and Bass si Dan Fintescu si OLiX (Partydul Kiss) s-au ocupat de Festival/House/EDM.

 

Noua editie

Pe 6 iunie am mărit miza și i-am invitat pe Adrian Despot, Deliric, băieții de la R.O.A. (Rise of Artificial) și Macanache să împărtășească cu mine și cu voi, câte 15 piese care le dau vibe-ul pozitiv și cheful de ieșit în club/la festival/la concert.

Editia a II-a de Pick & Play incepe sambata 06.06.2020 de la ora 18:00 și va avea 2 părți: 20 de minute de warm-up ca să ne strângem și să intrăm în film cu toții și apoi setul în sine ce va avea 100 de minute.

Tot ce trebuie să faci este să aterizezi pe secțiunea “evenimente” a paginii djantenna.ro și să nu uiți să votezi 3 piese favorite de pe pagina djantenna.ro/play începând cu 3.06.2020 și în timpul setului.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related