Harta artei se redeseneaza si se updateaza in timp real. Chiar daca multe din principii raman neschimbate, acestea trebuiesc implementate in noi contexte, crede Razvan Paun, participant la Uninterrupted GIF Festival by glo. Razvan a raspuns marii provocari digitale lansate de glo cu o lucrare care a experimentat cu geometria naturala.
Prima data cand am citit articolul am realizat ca nu am dat niciodata export in formatul gif. A fost ca o chemare la arme.
Sunt un foarte mare fan a tot ce inseamna geometrie in natura si m-am gandit sa aduc design-ul in aceasta directie.
Razvan Paun este un artist vizual autodidact, curios si perfectionist. El povesteste in randurile de mai jos care au fost etapele sale de formare, procesul sau de creatie, experimente, munca si inspiratie. Speram ca povestea lui sa va inspire sa intalniti arta cu gif-ul si sa va inscrieti in competitie.
Scurta biografie
Sunt Razvan, am 29 de ani. Sunt un artist vizual autodidact, curios si perfectionist. Am trecut prin toate etapele standard, cred. De la primele design-uri in care astazi imi oglindez evolutia a fost un drum lung de aproape zece ani presarat cu multe crash-uri, mult YouTube, multa cafea.
Laptop-ul pe care am inceput sa lucrez, probabil, nu ar putea deschide astazi 10 tab-uri intr-un browser. Imi amintesc de o scena mai complexa unde au fost nevoie de 48 de ore pentru a calcula imaginea finala. A urmat o perioada in care am investit tot mai mult din timpul liber in directia asta.
Usor, usor am reusit sa-mi conving eul critic ca putem aduna 10 lucrari sa incepem sa facem un portofoliu. Cu timpul au inceput sa vina si primele proiecte. Eram deja in punctul in care mi-am dat seama ca asta urmeaza sa fac, incepusem sa am si cunostintele necesare sa dau export tot mai usor la ce aveam in minte.
Inceputul artistic
Primul meu contact cu arta a fost prin scoala generala, cand am inceput sa scriu versuri. Atunci a fost si perioada in care mi s-a confirmat prin premiile castigate ca exista un talent pe partea de creatie care trebuie valorificat. Cu timpul m-am orientat spre design din dorinta de a exporta imaginatia in cea mai grafica forma a sa.
Am fost dintotdeauna atras de digital si voiam sa inteleg cum erau facute chestiile alea cool pe care le vedeam prin filme, reclame, reviste. Precum multi din generatia mea, am fost autodidact, iar procesul a fost unul 100% digital-diy. Nu as sti exact cand m-am apucat de design daca nu mi-as aminti prima versiune de software folosita si anume CorelDraw X5, deci undeva acum 10 ani.
Initial am plecat de la clasica grafica vectoriala, dupa care ma simteam putin limitat si voiam cumva sa ramific. Am inceput sa explorez cu tot felul de alte programe si plugin-uri pentru a-mi duce randa imaginatia cat mai liber.
Provocarea Uninterrupted GIF Festival by glo
Prima data cand am citit articolul am realizat ca nu am dat niciodata export in formatul gif. A fost ca o chemare la arme.
Fiind o persoana super deschisa la provocari, decizia a fost simpla si a venit natural.
Obisnuit mult cu ideea de gif = funny, mi s-a parut super interesanta alaturarea gif-arta.
Inscrierea & procesul de creatie
In prima faza am citit si recitit brieful pentru a intra in poveste si a-mi seta mood-ul. Ulterior am analizat si spart elementele ce urmau a fi implementate si m-am jucat putin cu ele pentru a prinde putina dexteritate.
Am observat ca butonul de boost glo are o geometrie pe care ma puteam juca si am ales sa experimentez in sensul acesta. Sunt un foarte mare fan a tot ce inseamna geometrie in natura si m-am gandit sa aduc design-ul in aceasta directie.
Brieful
Prima data am remarcat butonul de boost glo. Am decis atunci sa incerc sa il exploatez. Din punct de vedere cromatic am fost foare relaxat, paleta de culori mi s-a parut super ok si indeajuns de bogata sa pot aborda cu usurinta ideea de freshness.
Ce transmiti juriului si publicului
Juratilor le transmit ca aceasta lucrare nu a facut exceptie. Fisierul original contine in nume si terminatia the_finalest_final2 :)).
Sper ca publicul a gasit un moment de refresh in lucrarea mea. Am incercat sa nu fiu foarte evident, lucrarea finala sa aiba si putin loc de explorat. Imi place ori de cate ori e posibil sa folosesc o metafora, sau sa las loc de interpretare. Sunt constient ca ceea ce pentru cineva pare a fi o palarie, pentru altcineva pare a fi "un sarpe boa care mistuie un elefant".
Intersectia artei cu digitalul
Parerea mea este ca harta artei se redeseneaza si se updateaza in timp real. Chiar daca multe din principii raman neschimbate, acestea trebuiesc implementate in noi contexte. Procesul de creatie a devenit mai facil pe masura ce am obtinut tot mai mult acces la informatie si au aparut tot mai multe canale de socializare, research, e-learning.
Este mult mai usor acum sa iti urmaresti artistii preferati, sa gasesti inspiratie, sa creezi un moodboard, practic sa iti construiesti setup-ul perfect. Etapele raman insa aceleasi, parerea mea.
Menirea gif-urilor
Daca o imagine valoreaza cat o mie de cuvinte, cred ca un gif valoreaza uneori cat zece mii. Le folosesc fie cand un story are nevoie de o completare, sau cand trebuie sa transmit cat de cringe sau funny mi se pare ceva.
Ori de cate ori o reactie nu poate fi exprimata in cuvinte un gif va fi acolo sa salveze situatia. Sunt una din cele mai puternice unelte de visual/digital storytelling. Mi-ar placea sa le vad insa implementate mai des si pe alte platforme care au uitat cat de puternic si flexibil poate fi un gif.
[ vezi brief-ul competitiei glo Uninterrupted GIF Festival ]
Toate informatiile, inainte de a te inscrie in competitie, le poti citi aici.