Acasă. Cel mai sigur loc din univers. Asta spuneau în cor reclamele în vreme de pandemie. Îndemnuri am auzit de la toți. Și mai mult decât sfaturi am primit de la autorități. De stat... am stat acasă, dar au ieșit la suprafață mai multe realități în care se reflectă, ca într-o oglindă strâmbă, niște drame. Tot felul de drame. Fără exagerări.
Am împărtășit cu duhul și cu unele manifestări de activism civic, suferința celor care nu au casă. Am simțit, mulți dintre noi, cât de apăsătoare-i singurătatea. Am văzut neputința în toată amploarea sa: de la medici care petreceau nopți la rând prin spitale, până la femei pentru care „acasă” se trăiește pe jumătate.
În Federația Rusă, potrivit comisarului pentru drepturile omului, Tatyana Moskalkova, numărul de reclamații cu privire la violența domestică în perioada de izolare a crescut de 2,5 ori. În acest sens, organizația non-guvernamentală „Nu ești singură” a elaborat un filmuleț care prezintă pandemia dintr-o altă perspectivă.
„Dacă există măsuri pentru a preveni răspândirea infecției, ar trebui să existe măsuri adecvate împotriva violenței domestice”, spune organizația pe contul său de vk.com.
Prin acest manifest, ONG-ul atrage atenția asupra violenței în familie și solicită dezvoltarea și adoptarea de urgență a unei legi care să protejeze femeile de agresori. La momentul actual, astfel de legi există în 127 de țări. În timp ce în Rusia, violența se pedepsește cu o amendă aproape egală cu amenda pe care o primește un șofer ce a parcat neregulamentar.