Suntem la jumătatea lui 2020, dar parcă am trecut prin câteva vieți de la începutul acestui an. Istoria a arătat, însă, că oricare ar fi limitele, omenirea are darul de a le îmblânzi, de a se adapta și de a transforma condițiile austere în oportunități de reinventare. Iar arta îi este alături pe acest drum, punând supraviețuirea în context și dându-i rost prin narative noi.
Arta a fost alături de noi și în ultimele două luni, iar Uninterrupted GIF Festival by glo îi recunoaște acest merit, venind în întâmpinarea creatorilor români cu o mare provocare digitală: să întâlnească în moduri noi și surprinzătoare gif-ul cu arta. Competiția se adresează artiștilor vizuali, ilustratorilor, graphic designerilor și oricărui tip de creator în mediul digital. Îi așteptăm pe toți să ne arate măiestria în gif și să se înscrie în competiție.
Pentru a-i călăuzi mai bine pe drumul spre creație, venim cu poveștile juraților glo Uninterrupted GIF Festival. Bianca Dumitrașcu, graphic designer specializat în typography și membru al juriului, are un sfat pentru participanți: să nu se oprească la prima idee. Despre artă, design, litere, gif-uri și frumos, povestește Bianca în rândurile ce urmează:
Sfaturi & insighturi pentru participanți
Să citească cu atenție brief-ul, să țină cont de elementele brand-ului și să nu se oprească la prima idee.
Îmi doresc să văd lucrări originale, curate și cu un bun echilibru al compoziției și al culorilor.
Integrarea glo în lucrări
În cazul meu s-a potrivit să inserez butonul în interiorul unui O, însă toate elementele sunt foarte permisive și ușor de integrat.
Inspirație
Printre cele mai interesante animații care mi-au atras atenția aș menționa lucrările lui Alex Trochut, Mary Kate McDevitt, Malika Favre, Magoz sau ale studioului Daniel&Andrew.
Scurtă istorie personală
Sunt graphic designer specializat în typography, cu o experiență de peste 10 ani în comunicare și branding. În timpul anilor în care am lucrat ca art director și graphic designer am devenit tot mai interesată de litere și personalitatea lor. Așa am ajuns în Barcelona unde am urmat un master în Advanced Typography care mi-a oferit o baza solidă de cunoștințe și aptitudini.
Misiunea mea este să promovez importanța literelor și a utilizarii lor, atât în comunicare cât și în activitățile noastre de zi cu zi.
Până acum, am reușit sa fac asta prin diverse explorări și proiecte personale postate pe contul meu de instagram, workshop-uri și postari cu caracter educativ (pun intended) pe @caracter.cu.caracter, articole pe site și nu în ultimul rând, întâlnirile lunare TypeThursday Bucharest care (pentru moment) se vor transforma în interviuri și discuții online.
Arta în 2020
Până acum, 2020 este un an imprevizibil în care va trebui sa ne adaptăm la noi medii și platforme. Mă bucură faptul că am început să avansăm semnificativ în domenii ca graphic design-ul sau ilustrația, iar comunitățile sunt tot mai active și implicate în proiecte culturale, expoziții sau ateliere.
Un lucru care mă întristează ar fi faptul că majoritatea românilor nu știu încă să recunoască și să aprecieze calitatea sau frumosul.
Intersecția artei cu digitalul
Digitalul e o zonă deja foarte populată și populară. Avem mulți artiști români care explorează și stăpânesc noile tehnologii. Personal, cred că arta poate fi mult mai apreciată într-un mediu fizic. Mi-ar plăcea să ne dăm seama cât de importantă este strada și cum aceasta ne poate influența starea de spirit. Avem nevoie de mai multe murale și postere/outdoor-uri bine făcute, utile și care să ne înfrumusețeze orașele.
Menirea gif-urilor
Gif-urile sunt o formă de exprimare informală tot mai folosită sub forma de reacție în mesaje sau comentarii. Profesinal, le folosesc atunci când vreau să arăt procesul din spatele unui lettering într-o singură postare, sau când animația evidențiază conceptul din spatele lucrării.
[ vezi brief-ul competitiei glo Uninterrupted GIF Festival ]
Toate informatiile, inainte de a te inscrie in competitie, le poti citi aici.