Plan B, echipa de voluntari care creează echipamente open source. ”Când oamenii văd sens, lucrurile se întâmplă incredibil de repede în pofida haosului”

Plan B, echipa de voluntari care creează echipamente open source. ”Când oamenii văd sens, lucrurile se întâmplă incredibil de repede în pofida haosului”

Ingineri, medici, producători, oameni de HR, project manageri, comunicatori. O echipă de voluntari, creată adhoc, din diverse domenii, și-a unit eforturile pentru a contribui la lupta împotriva pandemiei. Totul a pornit de la Silviu Dovăncescu, inginer medtech, care a lucrat în ultimii 10 ani în domeniul inovației pentru soluții medicale, în divizia de cercetare a unei companii multinaționale, la universități și centre de cercetare medicală din Germania, Olanda, Anglia și SUA. Silviu a creat Plan B pentru a ajuta, cu expertiza pe care o avea, dotarea sistemului medical din România. După documentare și discuții cu specialiștii, a ajuns la soluția unei măști de snorkeling, cu două aplicații: una pentru cadrele medicale și una pentru pacienți. O firma de 3D printing locală a printat adaptoare după design-uri open source, iar echipa Plan B, ajunsă la aproape 50 de membri, vrea sa ajute dotarea mai multor spitale din Romania. Ei colaborează cu centre de cercetare, universități, Crucea Roșie, instituții medicale, asociații profesionale și industriale. 

Vorbim cu Silviu Dovăncescu și Ema Prisca, membră Plan B, care se ocupă de comunicare și branding, despre povestea organizației, cum ajută românii, haosul generator pe timp de criză și sensul autentic, acela care coagulează comunități și motivează oamenii să devină voluntari pentru o cauză importantă. 

 

Povestea Plan B

Silviu: În timp ce pericolul COVID-19 devenea tot mai amenințător, la mijlocul lui martie, mulți căutau să ajute ca voluntari. Sunt inginer cu specializare în tehnologii medicale și am avut ocazia să evaluez aparatură medicală ce trebuia achiziționată în cantități foarte mari de către stat, pentru dotarea rapidă a sistemul medical. Eram întors în țară, în Brasov, când a izbucnit pandemia. Vroiam sa ajut țintit cu expertiza pe care o am.

Dacă vă amintiți, în martie, țările vestice sistaseră deja exporturile, iar, în Asia, statele lumii concurau pentru stocurile de echipamentele ale producatorilor. Pentru a contracara lipsa de echipamente, acestea trebuiau realizate în țară, rapid. S-au conturat două nevoi majore: echipamente de protecție pentru cadrele medicale și ventilatoarele mecanice pentru un val de pacienți care ar fi ajuns în stare critică. 

Sunt susținător al strategiilor preventive și aici simțeam că pot aduce o contribuție. Se știe că este mai ușor și mai ieftin să previi decât să tratezi. Căutam metode simple și eficiente care ar fi putut fi aplicate la primele semne de degradare ale stării unui pacient COVID-19, înainte că aceștia să ajungă în stare critică. O posibilitate este ventilația non-invazivă cu presiune pozitivă.

Soluția trebuia realizată rapid fără a reinventată roată, fără a porni de la zero.

Am căutat produse aflate la un nivel avansat de maturitate în alte domenii care, cu mici adaptări, ar fi putut fi folosite în abordarea problemei. Am găsit ideea unui grup din Italia, Isinnova, care propunea utilizarea unei măști de snorkeling cu acoperire facială completă pentru a asista într-un mod non-invaziv respirația pacienților. Masca trebuia adaptată pentru a fi conectată la rețeaua de oxigen din spitale.

Trebuia să înțeleg infrastructură din spital și fluxul pacienților. Am mers la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Brașov, la UPU. Am avut noroc, lumea #stateaacasa, sala de așteptare era goală, pacienții erau puțini. Încă nu aveau pacienți COVID-19. Marea șansă a fost să-l cunosc pe medicul de gardă, dr. Romeo Boanca, care s-a dovedit foarte deschis și mi-a prezentat măsurile luate de către spital pentru a putea primi pacienți COVID-19. În următoarele zile am explorat împreună cu dr. Boanca și alți medici din țară diferite soluții care ar putea fi utile într-o situație de criză. 

Discutând cu prietenii despre faptul că, împreună cu medicii, voi evalua o masca de snorkeling care ar putea fi folosită pentru ventilația non-invazivă a pacienților, ei au înțeles că masca va fi purtată de medici. Așa am ajuns la două aplicații ale măștii de snorkeling: una pentru cadrele medicale și una pentru pacienți. În scurt timp, o firma de 3D printing locală, a printat adaptoare după design-uri open source și am revenit la spital cu cele două tipuri de mască.

Rezonanță cea mai mare a avut-o masca de prevenție pentru cadrele medicale.

 

Echipa 

Silviu: Suntem o echipă de voluntari, creată adhoc, din diverse domenii: ingineri, medici, producători, oameni de HR, project manageri, comunicatori. Ne-am unit eforturile pentru a contribui la o cauză.

Pe măsură ce identificăm cât de mare este nevoia de echipamente și tipul de expertiză de care mai aveam nevoie, voluntarii din echipă invitată alți voluntari: colegi de muncă, parteneri de afaceri, colegi din organizații de studenți, prieteni. Am ajuns în contact și cu grupuri voluntari care lucrau în paralel la proiecte asemănătoare.

Ne-am unit eforturile, am creat sinergii, iar acum fiecare dintre proiecte avansează mai rapid și nu dublăm munca. Colaborăm cu centre de cercetare, universități, Crucea Roșie, instituții medicale, asociații profesionale și industriale. Este greu de estimat câți, dar suntem peste 50. Pe o parte din noi ne puteți cunoaște pe platforma noastră.

 

 Ce face Plan B

Silviu: Identificăm nevoi de echipamente alternative din sistemul medical românesc, urmărim evoluția soluțiilor open source la nivel internațional, dezvoltăm și adaptăm soluții la nevoile locale, le validăm în mediu clinic, le documentăm și le punem la dispoziția voluntarilor care doresc să le realizeze.

Avem o platformă prin care primim solicitări de la cadrele medicale și unde voluntarii se pot înregistra, cea menționată mai sus.

Suntem o echipa foarte heterogenă din punct de vedere al background-ului și al timpului pe care îl poate alocă fiecare. Am crescut foarte repede iar acum definim procese pentru a ne crește eficientă și pentru a putea răspunde la toate cererile pe care le primim. 

 

Cum sunt realizate echipamentele open source

Ema: Open source a devenit o noțiune care transcede locul unde a fost ea generată, producția de software. Desemnează un mod de producție și de lucru bazat pe descentralizare și colaborare pentru găsirea de soluții în comunitate sau în diferite industrii.

Ce facem noi sunt echipamente alternative la cele omologate și relevante în context COVID-19. Când lucrătorii sanitari din prima linie COVID-19 nu au echipamente omologate necesare apelează la Plan B. De asta ne și numim Plan B, că suntem alternativă la planul oficial, planul A.

Echipamentele Plan B se realizează trecând mai întâi printr-un proces de R&D.

Sunt grupuri în Plan B care fac cercetare și dezvoltare: grupul din Brașov format din ingineri, medici și cercetători de la Institutul de Dezvoltare și Cercetare al Universității Transilvania, Makerii din Sibiu, inginerul de robotică, Roberto Moretti, de la Arad. Grupul Makerilor din Sibiu a participat cu un echipament gândit de ei, numit Fresh Air, la hackatonul organizat de UE pentru soluții anti-COVID-19 și au obținut locul 2 la categoria "Protecția cadrelor medicale".  

 

Soluțiile se prototipează, apoi se produc de către voluntari producători 3D sau producători industriali. Avem grupuri puternice de producători în București, Sibiu, Brașov și Arad, oamenii de la Aradul Civic. Odată produse, echipamentele se testează de către personalul medical.

Un test important a fost realizat în aprilie, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov de către medicul UPU, dr. Romeo Boanca, voluntar Plan B. Echipa medicului Boanca, care lucrează în cort COVID-19, unde se primesc și se triază pacienții suspecți de COVID-19, a purtat 14 zile exclusiv masca de prevenție Plan B. La testare au ieșit toți negativ. 

Feedbackul pe care îl primim de la utilizatorii echipamentelor duce la îmbunățirea lor și realizarea de protocoale de utilizare, sterilizare etc.

 Mai este o muncă titanică în Plan B de coordonare și comunicare. Vă dați seama că, toți oamenii aștia sunt răspândiți în toată țara, majoritatea nu se cunosc între ei și toți lucrează în condiții de carantină. Utilizarea tuturor echipamentelor oferite este urmărită. Cerem feedback de la fiecare utilizator. Sunt oameni în Plan B care de dimineață până seara centralizează feedbackul primit de la utilizatori, care este trimis spre grupurile de cercetare.

Partea de logistică e iar complexă. Materialele donate de diferite companii trebuie stocate undeva, ținută o evidență. Echipamentele când pleacă către utilizatori trebuie etichetate, împachetate. O mie de munculițe care se completează una pe alta, realizate de voluntari, care fac Plan B să funționeze.

Apoi, fiind o muncă voluntară nu toată lumea oferă aceeași stabilitate în proiect. Unii ies, alții intră, unii diminuează din aport, alții iși împart felia de activitate cu noi veniți. Pare un haos, dar e un haos generator de soluții, care cere din partea tuturor mare adaptibilitate și flexibilitate. Nu te poți supăra pe nimeni. :) Dacă ai apucat o zonă de acțiune, de activitate te ții de ea și implici pe cine crezi de cuviință că te poate ajuta. Nu sunt șefi, nu sunt regulamente. Sunt câteva valori care se trăiesc în această comunitate, neimpuse de cineva: claritate, funcționăm în proximitatea morții, suntem obligați să fim clari între noi, cu personalul medical pentru care producem echipamentele, cu toți colaboratorii și sponsorii, generozitate, între noi și cu toți cei cu care venim în contact și rapiditate, move fast.

 

Echipamente donate. Nevoi

Ema: În șase săptămâni de existență de Plan B, am oferit în jur de 600 de echipamente si accesorii cadrelor medicale din 16 unități medicale din toată țara. Echipamentul cel mai cerut este masca de prevenție, un kit format dintr-o mască de snorkeling full-face, un adaptor prototipat Plan B și un filtru ATI omologat.

Avem în acest moment peste 1.800 de cereri de echipamente. Ne lipsesc mășile de snorkeling. Rugăm comercianții de asemenea device-uri să ne ajute cu donații. 

 

Finantare

Ema: Avem în echipă un om de finanțe care se ocupă cu strângerea de bani. Am primit ajutor și niște donații de la ONG-uri zdravene care au experiență cu strânsul de bani. Pe site, există buton de donații, de asemenea, pentru marele public.

 

De ce e nevoie

Ema: Avem două tipuri de nevoi:

Materiale: consumabile medicale pentru ventilație pacient (filtre, tubulatură, conectori, tub oxigen, mască oxigen), policarbonat, adeziv, filament imprimare 3D, componente electronice, ventilatoare, filtre hepa sau ulpa,

Umane : voluntari producători 3D, producători de materiale. 

Bineînțeles că românii ajută. Evident că acele cauze sau ONG-uri cu brand awareness ridicat se bucură de mai multă mobilizare, e firesc.

 

Descoperiri de când ați pornit Plan B

Ema: Cea mai plăcută constatare pentru mine de când sunt cu oamenii ăștia de la Plan B este că atunci când oamenii văd sens, când sensul respectiv are legătură cu cine ești tu, cu valorile tale, lucrurile se întâmplă incredibil de repede în pofida haosului și a limitărilor. Sensul autentic, explicit al unei colectivități este cel mai mare motivator. Cred că au ceva de învățat din asta companiile, instituțiile angajatoare în condițiile în care jumătate din angajații lumii sunt unhappy cu their job.

 

Cum ai ajuns să faci parte din Plan B

Ema: La sfârșitul lui martie, unul dintre oameni din primul nucleu al comunității m-a intrebat dacă vreau să-i ajut cu brandingul, amprenta digitală a grupului site, pagina de Fb și comunicarea. Am zis da, și într-un minut eram aterizată pe un grup de whatsapp.

 

Cea mai mare greutate în promovarea faptelor bune

Toată lumea luptă pentru atenție, media, politicienii, brandurile. Atenția se câștigă cu dramatism. O faptă bună trebuie pusă într-un context dramatic exagerat. Media ne-a dresat să consumăm tensiune, polarizare, dușmani inventați, circ și draci. Fără acest arsenal, n-ai decât o șansă, să fii foarte relevant și să vorbească oamenii de tine în baza experienței lor cu tine.

Concret, eu trebuie să fac în așa fel ca Plan B să ajungă la cât mai multe cadre medicale, să afle că le putem ajuta gratuit, iar pe de altă parte, la cât mai mulți oameni care ar vrea să contribuie. Deci tre' să fac reach, brand awareness și trafic pe site. Nu pot să cheltui pe promovarea paginii de FB sau pe adwords că n-am ce, iar organic știm ce înseamnă, lent și e pe termen lung.

Cu personalul medical comunicăm și pe canalele lor specifice, pe grupuri. Altfel, eu încerc să motivez comunitatea deja strânsă in jurul nostru, peste 3.000 și ceva să aducă alți oameni și ne-au ajutat și unii lideri de opinie pe care îi știu personal să spread the news și Anca Ungureanu ne-a ajutat vorbind cu alți oameni cunoscuți. Le mulțumim tuturor! 

Pentru Plan B, am două reguli: claritate, ce spunem să fie recepționat fără bruiaje sau interpretări și incluziune, generozitate, vorbim la plural, dăm credit și un pic de tonus, de optimism.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Sectiune



Branded


Related