Dacă ai fi vrut să torturezi un creativ, ai fi crezut că e suficient să îl închizi în casă și eventual, să plătești niște vecini să foloseacă bormașina. Nu e suficient. Dimpotrivă, în cazul lui Ciprian Maxim, scenariul ăsta n-a făcut decât să îl inspire. Povestea cu bormașina s-a întâmplat mai demult, când a înregistrat sunetele și bătăile în perete, pe care le-a mixat într-o piesă. Acum, fiind în izolare, a repetat experimentul, doar că s-a folosit de sunetele pe care le-a produs el prin casă. Dacă cei mai mulți ne întrebăm ce avem la micul dejun, Ciprian s-a întrebat cum sună micul dejun. Sau cum sună atunci când faci cafea. Sau curățenie. A mai adăugat câteva și le-a numit #StayHomeBeats.
Ciprian e freelance art director, dar a lucrat și în agenție. Așa că vorbim cu el despre diferențele dintre cele două experiențe, despre stilul său de lucru și despre cum percepe creativitatea. Uneori, ea poate însemna să devoalezi magia festivalurilor de muzică, schimbându-le denumirea în română. Și dacă asta nu vă convinge, ne spune și despre cum a fost în tur, timp de 2 ani prin țară cu prietenii lui de la The Kryptonite Sparks, pentru care a semnat și animația unui lyric video.
Starea de spirit în izolare
Nu cred că m-a schimbat nicicum, sunt destul de introvertit încât să nu mă deranjeze deloc statul în casă. Într-un mod ironic, izolarea m-a adus chiar mai aproape de oameni, am mai vorbit cu unele persoane cu care nu conversam prea des, ceea ce e drăguț. Optimismul e mai greu de găsit, mai ales dacă te uiți la toate părerile și teoriile conspirației ce se împrăștie de peste tot, așa că îl caut prin casă, iar energia o iau prin 5G, hihi.
Resurse
Dintr-o dată sunt foarte multe resurse puse pe net, e puțin overwhelming cât de mult content se postează și câte poți învăța, dacă vrei să treci prin toate ai nevoie de un planning serios. În ultima perioadă m-am uitat mai mult la documentare, concerte și teatru online, dar în general îmi place să mă uit și la lucruri care nu au legătură în mod direct cu sfera mea de lucru, pentru că afli lucruri total noi, descoperi alte moduri de gândire și sigur poți găsi vreo idee care să te ajute în domeniul tău. Mix ’em up!
Descoperirea pasiunii
Pasiunea asta se tot modifică în timp, dar am început din liceu, acu vreo 10 ani, cu editare video, am făcut niște filmulețe, la unul din ele am avut nevoie de niște efecte și am început să învăț After Effects, am mai participat la câteva concursuri, apoi am început să editez poze și tot așa. Încet, am învățat de toate, foarte mult online, din tutoriale. Practic dacă am avut nevoie de o soluție la o problemă, am învățat să o rezolv singur. Am și prieteni pasionați de muzică, foto, video cu care să schimb idei, articole, și de la ei am învățat multe.
Viața de agenție
Primul job 9-to-5 a fost în agenție, la Free Communication. Mi-a trimis un prieten anunțul, am aplicat din curiozitate și am intrat “în sistem”. Interviul a fost mai relaxat decât credeam, eu neavând experiență prea mare în interviuri. Am fost sincer cu ce și cât știu să fac și că sunt dispus să învăț și cred că e bine să fii sincer în situații de genul, sau dacă spui că știi și nu știi, te apuci repede să înveți.
După 4 ani, am învățat multe din viața în agenție, fiind și mare fan al principiului “learn as you do it”, înveți și evoluezi mult mai repede când există o presiune, oricât de mică, iar deadline-urile în agenție sunt niște presiuni multe și constante. E drăguț să lucrezi în echipă, să schimbi idei, dinamica de agenție e destul de diferită de freelancing, te ajută să le experimentezi pe ambele.
Freelancing
De mult voiam să mă ocup mai mult de proiecte personale, pentru că aveam idei, dar nu aveam suficient timp și energie să le dedic și picau în planul 2. Am vrut și să îmi manageriez singur timpul, chiar dacă programul e mai random la început, dar lucrurile se așează – cum zice o altă vorbă, “start before you’re ready”. Clienții vin din recomandări, în cea mai mare măsură.
Principii de design
Less is more, clar. Câteodată trebuie să te dai puțin mai în spate să vezi că ai făcut ceva prea aglomerat și să mai tai, dar target-ul ăla e, cu cât mai simplu și curat, cu atât mai bine.
Briefurile
După ce te asiguri clar că ai înțeles ce vrea clientul, încerci să mai bagi din condimentele tale, și dacă nu îi place începi să diluezi cu apă. Poftă bună!
Stil de lucru
Am o idee și sunt entuziasmat de ea - I overthink it și nu îmi mai place - trag de mine din toate părțile să încep să lucrez - când se leagă lucrurile revine entuziasmul - proiect finalizat. Cam așa merge de fiecare dată.
Inspirație
Mă inspiră în general persoanele care își fac treaba indiferent de context, își caută un stil și apoi evoluează “pe filmul lor” ca să zic așa. Ce îmi vine în minte acum sunt @paulfuentes_design, @vlad_sorescu, @combophoto, @mad.animator, @liviafalcaru, ceva mai tehnic pe @stevegiralt care reinventează moduri de filmare și face chestii foarte tari, @daniel.schiffer și @bodi_imita care e foarte amuzant.
Blocajele de idei
Înainte le evitam prin mers pe jos hai-hui, acum intru într-un YouTube wormhole și sigur se leagă ceva.
Creativitatea
Probabil creativitatea nu trebuie încadrată într-o definiție, e mai mult procesul de a trece o idee prin filtrul de experiențe personal, iar rezultatul ar trebui mai puțin comentat critic și mai mult înțeles.
Evoluția design-ului din România
Mi se pare că s-a diluat concepția de “arată ca afară, zici că e făcut afară”, și e totul din ce în ce mai bine din ce în ce mai des. Cu toate că mai vezi câte un magazin cu logo-ul scris cu Comic Sans, dar ce să-i faci, unii sunt mai nostalgici.
The Kryptonite Sparks
Am fost cu The Kryptonite Sparks prin concerte vreo 2 ani, i-am ajutat pe partea de lumini și tehnic, a fost o perioadă foarte faină. Sunt prieten cu ei cu muult timp înainte să existe trupa și evident am avut multe momente fun, dar se și muncește foarte mult. Lăsând prietenia deoparte, oamenii sunt foarte buni pe ceea ce fac, mereu puși pe creație, improvizează foarte mult live (în atâția ani încă nu am văzut două concerte la fel, ceea ce spune multe), iar eu am învățat foarte multe de la ei cu privire la cum să îți dezvolți și susții craft-ul. Check them out.
Stay Home Beats
Ideea mi-a venit, o să vă surprindă… stând în casă! Practic făcusem ceva asemănător în 2015, când niște vecini renovau încontinuu, iar într-o zi i-am înregistrat și am făcut o piesă din sunete de bormașini și bătăi în perete, iar acum m-am gândit să o duc la următorul nivel. Tot citeam că lumea “se plictisește în casă” și nu înțelegeam, așa că m-am gândit cum să demonstrez că activitățile “de zi cu zi” pot fi distractive și poți face muzică din orice. E și un exercițiu pentru mine, să încerc să scot un clip funny din ce am la îndemână și cu ocazia asta mai învăț lucruri, mai ales că încerc să fac fiecare clip diferit.
În plus, voiam de ceva vreme să învăț să lucrez în Ableton, iar acum mi-am dat ocazia. E foarte bun, recomand. Categoriile clipurilor au fost alese să fie cât mai generale, cu ce are/face toată lumea prin casă – mâncare, cafea, curățenie și alcool. Am mai făcut și unul special de 1 mai, cel mai probabil o să mai scot două până se termină oficial carantina.
Planuri
O să continui să încerc idei amuzante de clipuri și poze, iar după ce se termină pandemia poate facem un Stay Outside Beats, cine știe - ne vedem pe YT, IG, FB și alte abrevieri. Stay safe!