Adi Hadean: Criza asta scoate brutarul din om. Pana la urma, gatitul ne ajuta sa ramanem sanatosi la cap

Adi Hadean: Criza asta scoate brutarul din om. Pana la urma, gatitul ne ajuta sa ramanem sanatosi la cap
Foto: Asociatia Adi Hadean

De peste o luna, Adi Hadean are restaurantul inchis, dar chef-ul nu a putut sa stea departe nici de bucatarie, nici de faptele bune, asa ca a devenit Activ Social. De luni pana vineri gateste si duce zilnic 240 de kilograme de mancare calda personalului medical din spitalele care lupta cu coronavirusul in Bucuresti. Totul se intampla cu ajutorul unei echipe de 50 de persoane si a parteneriatului Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 6. Stupefactie, functioneaza si parteneriatele cu statul.

#LoveAllFeedAll e moto-ul pe care il afiseaza in toate postarile lui Adi Hadean si in perioada pandemiei a decis sa aduca un confort cum stie el mai bine cadrelor medicale din prima linie a luptei impotriva coronavirusului. In trei saptamani Adi Hadean si echipa lui au livrat aproape 16.000 de portii de mancare delicioasa. Cateva sute de livrari se opresc si la familiile nevoiase din sectorul 6.  L-am intrebat pe Adi Hadean ce le gateste cadrelor medicale, ce presupune munca asta si ce fel donatii se pot face pe platforma activsocial.ro, dar am vorbit cu el si despre toate painile care au invadat Facebookul zilele acestea, terapia prin mancare si cum a scos criza bucatarul din om. 

 

Comfort food pentru medici si asistente

Meniul variaza in functie de donatiile facute de furnizori. Facem mancare la cuptor in cantitati mari. Nu stam sa gatim vegan sau gluten free. Am pregatit carne la cuptor, patiserie pe care o punem in cuptor si se face rapid, ciorbe iarasi pregatite in cantitati mari sau piureuri o mamaliga si niste carnati. Am primit recent o donatie de carnati proaspeti si am facut un balmos la cuptor cu de toate. Am pus acolo smantana, iaurt si telemea pentru ca asta primisem. Nu cerem ingrediente anume, ne bucuram de orice primim de la furnizorii nostri si ne adaptam.

Urmeaza sa primim niste legume proaspete, zarzavaturi proaspete care ne vor ajuta sa dam gust mancarii si a mai anuntat cineva ca va trimite niste carne zilele astea. Suntem bine, dar avem nevoie de ajutor constant pentru ca estimez ca toata perioada asta va mai dura cel putin o luna sau doua. Asa ca pe plaftorma noastra, activsocial.ro,  puteti dona bani, care ne ajuta pentru a cumpara echipamente de protectie pentru 45 de oameni si voluntari, puteti dona din timpul vostru sau puteti dona alimente.

 Foto: Asociatia Adi Hadean

 

Toti putem ajuta

Munca incepe dimineata la 7 si se termina seara la 19 sau chiar mai tarziu. Lucrez alaturi de echipa mea formata din 45 de oameni care include pe langa bucatari si livratori si colegele de la contabilitate care tin legatura cu furnizorii si donatorii. Eu merg sa si livrez si din fericire ne mai ajuta si voluntarii. Sunt domenii din astea care nu suna atat de eroic precum doctor in spital, politist sau sofer pe ambulanta sau pe elicopter la SMURD, dar toti avem de fapt meserii necesare in perioada asta: de la gunoieri la brutari sau bucatari. Toti putem ajuta intr-un anume fel.

 Foto: Asociatia Adi Hadean

 

Masuri de siguranta

Protocoalele noastre de siguranta au trezit invidia unor medici in momentul in care ne-au vazut dezinfectandu-ne dupa ce am terminat livrarea. "Mamă, dacă am putea să ne dezinfectăm și noi în halul ăsta de fiecare dată, ar fi chiar bine", i-am auzit spunand si atunci am avut certitudinea ca folosim protocoale de siguranta avansate. Facem tot ce tine de noi sa fim safe atat personalul nostru cat si voluntarii care ne ajuta. Asa ca da, ma simt cat pot sa fiu de protejat in ziua de azi.

 

Placintele dupa reteta mamei mele sunt cele mai cautate pe blog 

In perioda asta oamenii cauta cu precadere si mai abitir tot ce-i bogat in carbohidrati. Daca ar fi sa fac un top as pune reteta de paine pe primul loc. Apoi ii urmeaza natural pizza, pastele si 2 deserturi: chocolate lava si tiramisu. Toate fac valori mari de trafic.

Placintele dupa reteta mamei mele  au avut sute de distribuiri in story-urile de Instagram ale oamenilor care au vazut reteta la mine si apoi au facut placintele acasa, unii dintre ei chiar in acea zi, altii si de doua ori in doua zile. Cred ca criza asta scoate brutarul din om. Reteta asta se face cu drojdie sau cu maia, dar in loc sa dati 40 de lei pe un kilogram in supermarket, ceea ce nu este chiar normal, mai degraba o cautati la magazinele mici din cartier. Eu de acolo am luat saptamana trecuta cand mi-a fost pofta sa fac gogosi.

 Foto: Asociatia Adi Hadean

 

Terapia din bucatarie

Gatitul e o activitate care iti ofera foarte mult confort pentru o perioada in care esti extrem de stresat. Ai zice ca e foarte usor sa stai in casa si sa nu faci nimic. Te mai relaxezi si tu, te mai conectezi cu ai tai, dar stii ca in realitate daca obligi oamenii sa petreaca foarte mult timp in acelasi spatiu, inevitabil se mai calca pe degete. Fiecare isi gaseste refugiu sau alinare sau confort unde poate.  Habar n-am,  unii fac cursuri online de yoga, altii pregatesc mancare pentru familia lor.

 

Nu mai postati fotografii cu ce gatiti!

Gatitul te ajuta sa ramai sanatos la cap si e clar o terapie, dar cei care incep acum sa gateasca, ar trebui sa se abtina de la a posta in social media poze cu mancarea. Sa ne scuteasca si sa ne ierte, deja avem destule necazuri. Da, sa gateasca. Si sa si faca poze, daca le vine, dar sa le pastreze doua-trei luni inainte de a le posta si sa decida atunci.

Eu n-am avut de la cine sa primesc sfatul asta cand am inceput sa postez poze cu mancare prin online si mi-am luat multa batjocura pornind de la ele, ceea ce-i cu atat mai periculos pentru moralul omului acum, cand mai trebuie sa stai la ordin, sa te misti cu fereala si sa lupti pentru fiecare gram de drojdie:). E mai prudent sa te validezi singur pentru o vreme.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Oameni

Subiecte

Sectiune



Branded


Related