Doru împreună cu ai lui, om la lună, pregăteau o lansare și abia așteptau să-și ia în brațe fanii, când pacea le-a fost tulburată de virus. S-au adaptat în cel mai scurt timp, iar săptămâna trecută au venit cu single-ul Pace direct din izolare și un clip ce va rămâne ca un document din vremea marii boli.
“Cred că eram restanți grav în o mulțime de lucruri de făcut pentru noi. Așa e și cântecul: știu ce simți și eu simt la fel, nu ești singur. Mai sunt o mulțime ca tine și ca mine. Ce-ar fi să-ncepem cu începutul nou?
Printre protagoniștii autofilmați o să-i recunoști pe Ana Coman, Vlad alui Gheorghe de la Adam's Nest sau Bogdan Mezofi /Grimus. Despre pace, izolare si ce putem invata din toata perioada asta, povestim cu Doru Puscasu după cum urmează:
Ce face om la lună în izolare
Sunt bine și suntem bine, stăm cuminți acasă, facem ce trebuie să facem în perioada asta. În izolare experimentăm un mare de dor de o mulțime de oameni și de lucruri. Ne e foarte dor. Și învățăm să ne descurcăm cu el. Mai mult decât atât, descoperim lucruri noi, și despre noi înșine și despre cum putem duce mai departe muzica noastră în vremurile astea. Deși pare ciudat, pentru noi perioada asta a fost o bună ocazie să ne depășim niște limite. Ne-am expus mai mult, am găsit noi metode de a ajunge la oameni, izolarea noastră individuală a dus de fapt la o expunere mai mare decât înainte.
Despre ce e Pace și când crezi că va veni cu adevărat
Pace este unul dintre cele mai frumoase cuvinte care există. Și cred că este lucrul acela de care avem nevoie și la nivel personal și la nivel de specie. În cazul cântecului nostru este vorba despre pacea pe care trebuie să o faci cu tine și cu ceilalți pentru a putea merge mai departe.
Are Răzvan Exarhu o vorbă – “cu toții greșim, dar mai ales ceilalți.” Suntem foarte predispuși spre a da vina pe ceilalți pentru neajunsurile noastre. De cele mai multe ori noi suntem responsabili pentru deciziile și drumul nostru. Dar și în acest caz tot trebuie să ne asumăm lucrurile pe care le-am făcut, bune sau rele, pentru a putea merge mai departe cu ele sau pentru a schimba ceva. Fă pace ca să poți merge mai departe. Că la tâmpenii făcute nu ne întrece nimeni.
Ați compus-o special în perioada asta sau e o piesă mai veche?
E o piesă mai veche, am compus-o la prima întâlnire cu băieții din trupă, la prima repetiție împreună, prin august anul trecut. A fost cântecul care ne-a dat încrederea că suntem foarte potriviți unii pentru ceilalți, că ne-am găsit. Și e, cred, cel mai prețios cântec pentru noi.
Urma să îl lansăm în perioada asta și odată cu el să anunțăm apariția primului nostru album printr-un concert mare pe care îl plănuiam de mult. L-am lansat pur și simplu pentru că ni s-a părut că poate fi de mare ajutor pentru oameni, acum mai mult decât oricând altcândva.
Cum ar arăta clipul daca nu ar fi pandemia
Nu cred că ar arăta diferit de ceea ce este acum. Oamenii sunt tentați să arate lumii lucrurile frumoase care li se întâmplă. Bucuria pe care o trăiesc alături de cei dragi, acasă. De aceea în clipul nostru sunt ori momente amuzante, ori emoționante.
Sunt convins însă că sunt o mulțime de momente grele pe care le trăim cu toții, multă nesiguranță, chiar frică, anxietate și așa mai departe. Dar miza acestui demers a fost să dăm oamenilor un mesaj de bine, de curaj, de încredere. Că putem trece împreună prin această perioadă, că putem schimba perspectiva asupra a ce se întâmplă. Dacă am judeca lucrul ăsta ca pe o pauză pe care ne-o doream cu toții? Ca o dorință secretă pe care nu am spus-o niciodată cu voce tare. Și putem, odată asumat acest lucru, să redescoperim ceea ce ne plăcea odată să facem, să ne bucurăm de timpul petrecut cu ai noștri, să citim mai mult, să dormim mai mult.
Cred că eram restanți grav în o mulțime de lucruri de făcut pentru noi. Așa e și cântecul: știu ce simți și eu simt la fel, nu ești singur. Mai sunt o mulțime ca tine și ca mine. Ce-ar fi să-ncepem cu începutul nou?
Cum te bați cu singurătatea
Eu sunt un caz fericit de izolare la domiciliu cu întreaga familie. Așa că nu am experimentat deloc singurătatea în această perioadă. Pot să spun că am redescoperit bucuria timpului din belșug, fără gândul că întârzii undeva sau că trebuie musai să fac ceva urgent. A dispărut urgentul din viața mea. Și după două săptămâni în care mă simțeam ca un leu în cușcă, fiind obișnuit și chiar puțin dependent de agitația fiecărei zile, am început să mă relaxez și să mă bucur de timp. Îmi lipsesc o mulțime de lucruri, ca fiecăruia dintre noi, dar compensează timpul frumos petrecut cu ai mei.
Foto: Shamrockraver Photography
Ce pregătiți pentru perioada de după criză ?
Îmi e greu să mă gândesc la ce va fi după. Trăiesc cu impresia că nu va mai fi niciodată la fel. Că se vor redefini o mulțime de lucruri. Asta nu e neapărat rău, ci pur și simplu va fi diferit de ce știam noi. Așa, planuri am avea din belșug. Concerte, turneu, lansare de album și tot așa. Așa cum știam că se făceau lucrurile înainte.
Foto: Ruxandra Scripcariu
Să te vezi cu oamenii la concert, să simți vibrația aia minunată, bucuria și emoția, să îi strângi în brațe după. Lucrul ăsta nu va putea fi niciodată obținut online, evident. Deci dacă lucrurile vor sta așa cum ne dorim, noi vom pregăti un concert mare în care să încapă toată lumea, iar concertul se va termina cu o sesiune de îmbrățișări toată lumea cu toată lumea. :)
Venituri, supraviețuire
Eu fac parte din categoria muzicienilor care nu au trăit niciodată din muzică. Nu știu dacă e bine sau rău, dar pentru mine muzica nu a fost niciodată o sursă de venit, cel puțin până acum. Tot ce am obținut financiar din muzică eu am dat mai departe unor cauze în care am crezut sau am investit tot în muzică, pentru un sunet mai bun și o experiență mai bună. Deci nu am dus bani acasă.
Am o meserie care îmi place foarte mult și din fericire am putut să trăiesc din meseria mea, lucru care nu s-a schimbat nici în perioada acestei crize. Nu știu ce va fi în viitor, dar eu fac parte din generația aia care a fost învățată să știe mai multe lucruri pentru a supraviețui. Cum era vorba aia: învață, mamă, și asta, că nu știi când îți va fi de folos. Așa că, mi se pare că oamenii din generația mea sunt foarte adaptabili la schimbare și pot oricând să facă altceva, ce e nevoie. Nu o să murim de foame.
Cum crezi că va afecta criza scena locală
Cred că va dura ceva până oamenii vor recăpăta încrederea în ieșitul în mulțime. Și să nu se mai trezească din somn ca să se spele pe mâini douăzeci de secunde. Cred că varianta cu concertele live online va fi din ce în ce mai prezentă. Și-așa oamenii au început să trăiască pe internet, contactul social fiind din ce în ce mai restrâns, așa că și concertele vor urma trendul ăsta.
Eu îmi doresc tare mult să ne întoarcem cât mai repede la live-urile pe bune. Și îmi doresc, ca exercițiu, atunci când se va întâmpla asta, pentru că am luat toți o mega supradoză de online, să nu mai văd pe nimeni atunci cu telefoanele filmând. Mi-ar plăcea să se uite cu ochii și să se bucure de ce văd. Ca pe vremuri.
Foto: Sorina Miron
Un mesaj și o piesă anti covid pentru lumea din fața laptopului
Cred că putem supraviețui cu mult umor și cu gânduri bune. So, don’t go to the dark side, prea des... Așa că aș recomanda în perioada asta să facem multe lucruri care ne plac, să găsim lucruri noi de făcut care să ne țină mintea ocupată. Și o să fie bine.
Iar piesa ar fi asta: Monty Python - Always look on the bright side of life, cu clipul de mai jos: