Orașele nu vor fi niciodată pustii

Orașele nu vor fi niciodată pustii
Ilustratie: Gabriela Preda Alina Lipotchi, Diana Marchis, Anca Prisacariu, Iulia Mitea

În izolare, unii oameni devin mai spontani și mai creativi. Deși inspirația scade pentru toți cu fiecare zi petrecută pe drumul îngust dintre bucătărie și living, 7 oameni care iubesc fotografia au scos un proiect numai bun pentru aceste vremuri. Pentru că avem nevoie de artă și culoare mai mult ca oricând.

Fiecare de la casa lui, artiștii fotografi de la Komiti s-au adunat laolaltă cu ilustratori din Cluj și București și au trezit la viață străzile și parcurile celor două orașe. De la câteva ilustrații, albumurile au ajuns acum la aproape 50 de fotografii  și tot mai mulți oameni se alătură demersului. Iar noi, cei de acasă, visăm la zilele când ne vom plimba din nou liberi.

Nu am vrut să arătăm imaginea unui oraș părăsit și post-apocaliptic. Ne-am propus să transmitem un sentiment mai liniștitor prin fotografii, arătând că străzile goale sunt așa de pline de culoare și emană optimismul de care avem nevoie acum”. 

Am vorbit cu Vlad Cupșa despre orașele colorate, despre cât de greu se simte această perioadă în munca artiștilor și am încercat să vedem cum se adaptează ei vremurilor.

 

Echipa din spatele orașelor colorate

Câțiva oameni cu aparate de fotografiat în mână care, tot plimbându-se împreună pe la concerte și festivaluri, și-au dat seama că lucrează bine în echipă. Legătura care s-a format între noi nu a fost nici una intenționată, nici forțată. S-a întâmplat. După câteva zeci de evenimente la care am fotografiat și dansat împreună, am decis să fondăm ceea ce astăzi numim KOMITI, care nu vine de la inițialele noastre, ci de la scrierea fonetică a cuvântului „committee”.

Suntem un comitet de fotografi dedicați celor două pasiuni comune – fotografia și muzica, șapte tineri care și-au dat seama că „pe cont propriu” e bine doar dacă nu ai găsit oamenii potriviți, care să te ajute să vezi „împreună” altfel.

Acest ”împreună” suntem noi: Vlad Cupșa, Gabriel Aldea, Andrei Giurgiuman, Anita Jambor, Marius Mariș, Vizaknai David, Mihnea Ratte.

 

Contextul actual și munca voastră

Este un impact direct, deoarece noi colaborăm cel mai des cu instituții și organizații culturale, organizatori de evenimente și promoteri sau agenții. Pe scurt, nu mai avem niciun venit în lunile următoare. Credem că după ce trece orice criză, nimic nu mai este la fel ca înainte, iar asta ne motivează și mai mult să ne adaptăm încă de pe acum. Cel mai mult ne lipsește fotografiatul și încercăm să gândim proiecte cu fotografiile pe care deja le avem. 

 

 

Lecțiile pandemiei, până acum

Credem că ce ne-a învățat cel mai mult este că putem trece prin multe împreună. Deși am schimbat modul în care operăm între noi, tot am reușit să ne menținem un nivel constant de muncă. Ba mai mult, am putut să descoperim cum putem fi mai eficienți chiar și atunci când nu ne putem întâlni.

Perioadele de repaus în care nu ești în focul joburilor îți permit să îți relaxezi creierul pentru a putea fi creativ „din instinct”, și nu din necesitate. Acest lucru ar fi de adăugat în tolba fiecărui creativ. 

Foto: Mihnea Ratte
Ilustrație: Romulus Boicu

 

Inspirația în izolare și creativitatea

Situația actuală ne-a pus în alertă, nu am avut timp să ne plictisim. Am simțit nevoia să ajutăm în această perioadă cu măcar un zâmbet, oferind speranța că va fi bine. Am simțit că timing-ul e mai important acum decât perfecțiunea. Toate proiectele create în această perioadă au venit din discuții interne și au pornit de la idei lăsate de mult timp în stand-by, pe principiul că „va veni și vremea lor”.

 

Orașele goale desenate

Mesajul #staiacasă sau #stămacasă este foarte ușor de înțeles și a fost adoptat de toți cei care vor să facă o diferență. Noi ne-am hotărât să îl abordăm într-un mod mai creativ, punând laolaltă competențele noastre cu cele ale ilustratorilor.

Nu am vrut să arătăm imaginea unui oraș părăsit și post-apocaliptic. Ne-am propus să transmitem un sentiment mai liniștitor prin fotografii, arătând că străzile goale sunt așa de pline de culoare și emană optimismul de care avem nevoie acum.

Foto: Gabriel Aldea
Ilustrație: Alex Cioflica

Urmărim diferiți artiști din Cluj cât și din România, nu numai fotografi, încercând să îi susținem. Pentru acest proiect, am contactat câțiva ilustratori de la care am primit răspunsurile foarte rapid, așa că în câteva zile am adunat 5 ilustrații.

După încă două zile, am adăugat încă 3, apoi încă 10 și tot așa, albumul având acum 35 de imagini. Mulți s-au alăturat proiectului văzându-l în social media și le mulțumim pentru deschidere. Așa am descoperit multe persoane talentate cu care ne-ar face plăcere să mai colaborăm.

Proiectul se desfășoară în Cluj și București pentru că doar în aceste orașe suntem prezenți și dorim să folosim doar pozele noastre. Ne-am bucura să vedem ideea preluată în alte orașe și chiar îi încurajăm pe cei care vor să pornească un proiect asemănător; le putem fi de ajutor cu sfaturi. Deja ne-a scris cineva să ne întrebe dacă pot face asta.

Foto: Mihnea Ratte
Ilustrație: Adela Calistru

 

Artiștii ilustratori

Avem o listă destul de mare de artiști ce s-au alăturat deja: Ciora Andreea, Andreea Stan, Pojum Edith, Lia Cucuianu, Alexandra Filimon, József Vass, Matei Iacob, Marius Mariș, Andra Karina Duca, Iulia Mitea, Rue Atelier, Smash Studio, Paul Alexandru, Alina Lipotchi, Ștefania Ștefănescu, Tatiana Rozdovanu, Gabriela Nicolae, Andreea Ilisăi, Bianca Mocan, Ana Coroi, Anita Jambor, Alex Cioflica, Colorita, Diana Marchis, Gabriela Preda, Mihai Bold, Robert Leonte, Roxana Oroian, Teodora Gabi, Raluca Băraru, Adela Calistru, Oana Cuzuc, Romulus Boicu, Camelia Puiulet, Ionut Costea, Ilinca Văleanu, Ioana Teodoroiu, Lidia Macov, Anca Prisacariu.

Foto: Mihnea Ratte
Ilustrație: Romulus Boicu

Vom continua doar pe București o perioadă. Pentru Cluj ne oprim aici, dar ne gândim la alte idei pe care să le dezvoltăm în perioada următoare.

Foto: Mihnea Ratte
Ilustrație: Raluca Băraru

Foto: Mihnea Ratte
Ilustrație: Anca Prisacariu

 

Impactul  

Credem că impactul cel mai mare este că reușim să „rupem” câte un zâmbet de pe chipul celor ce văd albumul. Am primit feedback pozitiv și susținerea foarte multor oameni; cu ajutorul lor, galeriile cu ilustrații au ajuns să fie privite de peste 300 000 de oameni. Printre cele mai populare desene, sunt cele de mai jos:

Foto: Vlad Cupșa
Ilustrație: Rue Atelier  

Foto: David Vizi
Ilustrație: Iulia Mitea

Foto: Mihnea Ratte
Ilustrație: Ioana Teodoroiu

 

Finanțarea    

Ne finanțăm din entuziasm. Totul a fost făcut pro bono, incluzând timpul tuturor implicați în proiect.

 

Proiecte creative de fapte bune pe timp de pandemie

Pe lângă susținerea pe care o oferim inițiativei #stămacasă, ne propunem să sprijinim festivalurile din țară prin campania #savethesummer. Pentru aceasta, am colaborat cu designeri de toate nivelurile pentru a încuraja publicul care participă la festivaluri să adopte atitudinea #stămacasă.

Urmează să organizăm o campanie de donații pentru asociația din Cluj ce a demarat mişcarea civică „Vă ajutăm din Cluj”. Ei sprijină cetățenii din Cluj-Napoca în lupta cu virusul Covid-19. Noi plănuim să le donăm sumele câștigate de pe urma vânzării online a printurilor ediție limitată cu ilustrațiile #stămacasă.

 

De asemenea, am lansat site-ul potiesidincasa.ro. Cei ce îl accesează pot vedea pe lângă răspunsul „Nu”, sugestii de activități ce le putem face cât timp stăm în casă, link-uri către cele 2 campanii ale noastre mai sus menționate, pe prietenii noștrii de la COPII vs PANDEMII, precum și stirioficiale.ro.

 

Când vremurile grele vor trece

Ne-ar plăcea ca oamenii care au văzut proiectul nostru să perceapă industria creativă ca pe o industrie necesară indiferent de situație, și să susțină mai departe artiști din România. Considerăm că arta are un rol foarte important în general, dar mai ales în aceste vremuri când simțim o nevoie și mai mare de a ne înconjura de ea.

Perioada aceasta ar fi foarte dificilă dacă nu am avea muzică, filme, cărți, fotografii. Putem să sperăm că măcar unii dintre cei ce au interacționat cu proiectele noastre, se vor simți inspirați să creeze la rândul lor cât timp #stămacasă.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related