Există o sclipire de ochi rezervată doar pentru momentele când te răsfeți cu ceva de care te-ai putea lipsi cu desăvârșire. Să plătești de două ori mai mult pentru un unt franțuzesc. Să cumperi o sticlă veche de vin pe care alții ar pune-o la păstrat, dar să o desfaci într-o seară de marți, ca oricare alta. Să îți cumperi un buchet din florile preferate în extrasezon. Un moment de neascultare pentru toate vocile din capul tău care spuneau Nu, când, dintr-un Poate timid, a ieșit un Da sfidător.
Pe Emma Dita o inspiră aceeași răzvrătire când lucrează la semnele de carte Couture Bookmarks. Pe masa ei de lucru: piele Saffiano - inventată de Prada, panglici de mătase, foiță de aur, perle, pene și alte texturi care îți fură ochii, ca într-un atelier de modă în pregătiri pentru o colecție haute couture. Prima colecție de semne de carte a Emmei, Pardon my french, a apărut din nevoia sa de a-și completa ritualul cititului cu un obiect la fel de prețios ca pasiunea pentru povești. A călătorit virtual în șapte țări pentru a aduna materialele perfecte și, cu ajutorul întregii familii, au apărut zece modele de semne de carte, atât de unicate că nici nu există într-un stoc. Despre cum apar ele, totuși, în existența celor care vor un mic moment de răsfăț.
Viața înainte de Couture Bookmarks
Nu-mi amintesc o periodă în care să nu mă fii preocupat, măcar la nivel de idee, ceva din sfera artizanatului. Am început cu goblenurile cusute alături de bunica și bijuteriile din mărgele și biluțe pe care le imaginam și vindeam colegelor de școală. Prin liceu îmi confecționam tot felul de accesorii de păr și nu numai și tot cam atunci am început să născocesc modele de pulovere pe care mama mi le tricota și încă le mai tricotează cu multă îndemânare, ea fiind maestră în tot ceea ce înseamnă lucru de mână – cusut, tricotat, croșetat etc.
Chiar ideea semnelor de carte mi-a inspirat-o mama acum câțiva ani, când s-a jucat făcând unele pe etamină, iar eu m-am gândit că mi-ar plăcea să creez o variantă sofisticată și prețioasă, așa cum este pentru mine timpul petrecut citind.
Deși aș fi avut mult mai mult timp înainte, nu am reușit să dau contur acestei idei decât anul trecut, aflată fiind în concediu post natal. Eu sunt PR manager în UK de aproape trei ani, dupa șase petrecuți în familia McCann PR, în România.
Din pasiune în business
Nu am nici o pregătire teoretică în domeniul artizanatului, aș spune că am numai ceva îndemânare și pasiune moștenite din familie. De asemenea, am multă inspirație când vine vorba despre orice are legatură cu universul cărților. Pentru mine cititul este de fapt cea mai mare pasiune, un răsfăț pentru minte așa cum este un tratament de înfrumusețare pentru față, o investiție în mine însămi, un ritual de self-care și luxul de a-mi permite să-mi petrec astfel timpul, cea mai prețioasă resursă pe care o am.
Bineînțeles, experiența din zona profesională m-a ajutat mult să gândesc totul în termeni de business, un business mic, însă care este deja unul profitabil.
Câteva sfaturi și multe teste mai târziu
Primele două - trei luni am facut mult research, căutând materialele și furnizorii potriviți, dar și încercând să înteleg tehnica din spatele unor elemente pe care știam că îmi doresc să le integrez în design. Nu aveam habar cum se lucrează cu piele, nici măcar cu ce se taie, nu mai vorbesc despre a embossa un logo cu foiță de aur, însă am căutat informații și tutoriale și am intrat pe diverse grupuri de artizani din România și din alte țări, am pus multe întrebări și apoi am făcut și mai multe teste, până când am găsit formula potrivită. Cred că acestea au fost cele mai mari provocări – să adun din diferite țări materialele dorite și să le împletesc pentru a crea imaginea pe care o aveam eu în minte.
Tata m-a ajutat și încă mă mai ajută mult, cu teste, idei și diverse instrumente, la fel și soțul,cu tot felul de sugestii, drumuri, poze etc. În momentul în care am definitivat conceptul și primele semne din colecția Pardon my French, am început să mă preocup de partea de promovare. Însă pentru că semnele Couture Bookmarks sunt în serie limitată și realizate 100% manual, nu am creat ‘un stoc’. Pentru fiecare nouă comandă trec prin întreg procesul creativ, iar în perioada aglomerată dinainte de Crăciun, au fost momente în care toata lumea din casa - mama, tata și soțul – mă ajutau cu câte ceva, astfel încât să fie totul gata la timp.
Procesul creativ
Prima colecție Couture Bookmarks s-a născut din dorința mea de a avea un semn de carte frumos, care să-mi completeze ritualul și plăcerea cititului. Astfel că am știut că vreau să fie all black cu accente aurii și că vreau să folosesc materiale speciale, prețioase - de la pielea Saffiano, inventată de Prada și folosită acum de multe branduri mari pentru poșete, portmonnaies și alte accesorii, până la panglica de mătase vopsită manual și elementele metalice atașate ciucurilor, care sunt foarte deosebite și rare, aduse din India, via New York.
Mă inspiră ideea unui obiect prețios, sofisticat, dar de care în esență te poti lipsi cu desăvârșire. Mă gândesc la plăcerea de a-mi cumpăra florile preferate – frezii sau bujori – deși prețul este ridicol în extrasezon, și uneori chiar și în timpul acestuia, la plăcerea de a cumpăra un al doilea, al treilea etc. exemplar al unei cărți pe care o am deja, numai pentru că imi place ediția descoperită și cred că va arăta bine pe rafturile bibliotecii mele, la plăcerea de a achiziționa un obiect, în cazul meu cel mai probabil ceva vintage, gasit într-un targ, cu scop pur decorativ. Toate acestea mai au un aspect în comun cu un semn de carte prețios ca o bijuterie – cu mici excepții, le vei vedea doar tu, deci sunt niște plăceri intime, chiar egoiste.
Cu gândul la un atelier
Nu am încă un atelier al meu, l-am folosit în parte pe cel al tatălui meu, care ‘meșterește’ electronice și rar găsește ceva ce nu poate repara. Acolo am găsit mai toate instrumentele de care am avut nevoie, iar ce nu am avut am confecționat sau adaptat noi. Pentru că urmează să mă întorc curând în UK, îmi doresc ca în noua căsuță să am un colț al meu pentru a lucra la noile semne Couture Bookmarks. Visez la un conservator în grădină sau pur și simplu la o masă frumoasă așezată într-o clasică bay window englezească.
Și semnele de carte au super-puteri
Mi-am dorit ca semnele Couture Bookmarks să fie sofisticate și prețioase și am cutreierat virtual întreaga lume pentru a aduna în final materialele ideale din șapte țări, de pe trei continente diferite. Din acest motiv, fiecare vine însoțit de un certificat de autenticitate care descrie acest obiect special, ce în definitiv ar putea fi la fel de banal precum un bon fiscal, un ambalaj sau un bilet de metrou.
Cadouri pentru alții sau pentru sine
Majoritatea celor care au comandat semne Couture Bookmarks mi-au spus foarte entuziasmați că va fi cadoul perfect pentru o persoană specială din viața lor, dar căreia nu știu niciodată ce să îi cumpere, care are sau își cumpără singură cam tot ce își dorește și care este, bineînțeles, pasionată de citit. Destinatarele au fost în mare majoritate femei, însă am avut și comenzi pentru domni. Preferatele mele însă au fost doamnele care mi-au spus că își vor face singure acest cadou.
Pentru că am scos în lume semnele Couture Bookmarks cu mai puțin de două saptămâni înainte de Crăciun, totul s-a întâmplat online, pe Facebook și Instagram, site-ul fiind încă în lucru.
Promovare prin comunități
Până acum am avut prezență exclusiv online – pe Facebook și Instagram, iar singura promovare făcută a fost să ofer câteva semne unor persoane care au comunități faine pe diverse rețele, pe care și eu le urmăresc cu drag de mult timp și care am considerat că le vor aprecia. M-am bucurat mult să văd că intuiția nu m-a înșelat și am primit feedback și review-uri foarte pozitive. De asemenea, am oferit un preț promoțional membrelor unui grup de Facebook – Nu mai port - a cărei evoluție mi-a placut mult, și din care fac parte multe doamne care mi-au stârnit admirația și m-au inspirat.
De unde nevoia de artizanat?
În research-ul meu am descoperit câteva comunități online de artizani specializați și am observat că sunt foarte primitoare, iar membrii cu experiență sunt dornici să ajute și să încurajeze începătorii. Nu știu însă cum se translatează experiența aceasta în offline, întrucât nu am avut ocazia să interacționez decât foarte puțin cu una-două persoane de la care am achiziționat unele materiale sau instrumente.
Deși încă nu am participat la nici un târg, am observat această creștere în primul rând din ipostaza de cumpărător și cred că se datorează faptului că ne dorim din ce în ce mai mult lucruri inedite sau chiar unice, obiecte cu poveste și creatori cu anumite valori comune cu ale noastre, fie că vorbim despre sustenabilitate, fie că vorbim despre estetică sau artă.
Rezoluții pentru 2020
Îmi plac mult numerele rotunde și începuturile, astfel încât aș vrea să celebrez anul 2020 și noul deceniu cu o colecție specială de 20 de semne de carte unice, realizate cu materiale dintre cele mai alese, de la pielea Saffiano care probabil va rămâne una dintre semnăturile brandului, la foița de aur și mărgele de cristal cu inserție de argint, pene de păun și alte excentricități inspirate de anii ’20. De asemenea, pentru că foarte multe persoane m-au întrebat, mă gândesc să creez și o variantă sau o colecție de semne ce pot fi personalizate.
Pe lista este și finalizarea site-ului și mă gândesc cum aș putea adăuga opțiunea de a-ți primi semnul comandat alături de o carte recomandată de mine. Nu în ultimul rând, vreau să povestesc despre Couture Bookmarks și în UK și alte câteva țări în care, la fel ca și în România, sunt persoane pe care le urmăresc care știu că ar aprecia acest obiect creat de mine.