E plină de viață, te întâmpină cu un zâmbet larg impecabil și împletește accentul britanic cu tușe moldovenești în timp ce îți povestește despre viața ei în România. Dialogul e cu atât mai savuros cu cât are loc într-o romgleză care ar face orice creativ să simtă că în sfârșit vorbește cu cineva în limba maternă.
Într-o perioadă în care tot mai mulți români pleacă la muncă în Marea Britanie Sara s-a mutat în România din dragoste. S-a îndrăgostit de George, un român care are o afacere în construcții în UK. De la el a luat dulcele grai moldovenesc și iubirea de România. A venit în vacanță aici, s-a simțit ca acasă și au decis să se stabilească la București pentru a-și crește cei doi copii.
Pentru că vorbim de o familie de antreprenori, Sara și-a deschis o afacere locală despre care povestește cu naturalețea expaților care știu să-și vândă foarte bine produsul. A făcut firma din pasiune, o pasiune în care a investit foarte multă muncă. Iar nișa aleasă este într-un domeniu prolific – stomatologia. Cum turismul dentar este pe val de câțiva ani buni, Sara a văzut o oportunitate în meseria ei de asistent dentar și s-a lansat în afaceri cu zâmbete curate.
Un sondaj Eurobarometru arăta în 2018 că românii sunt cei mai triști cetațeni din UE. Pe mulți îi deprimă situația personală, alții nu zâmbesc din cauza...problemelor dentare. În prag de Brexit, Sara Adumitroaie a plecat din țara ei și a venit aici ca ne facă să zâmbim mai mult și să ne redea încrederea în noi.
România, țara în care îmi cresc copiii și afacerea
M-a îndrăgostit de România când l-am cunoscut pe soțul meu. Prin intermediul am ajuns să îi cunosc țara în vacanțele petrecute aici. Veneam destul de des până când, în iarna lui 2015 George a profitat de entuziasmul meu și mi-a propus să ne creștem copiii aici.
După ce am petrecut un an acasă, am decis că e timpul să fac ceva cu viața mea. Lucrasem în estetică dentară la Londra așa că am importat franciza Enlighten Smiles din UK și am început să introduc în cabinetele stomatologice kit-ul profesional de albire dentară care acționează în 14 zile. Total neintruziv și sub atenta coordonare a medicului dentist.
Doi ani mai târziu am decis să lansez pe piață un kit profesional de albire a dinților din moment ce nu exista nimic similar cu Enlighten Smiles. Părea complicat, dar pasiunea mea pentru subiect era mai mare decât provocarea, așa că am mers înainte. Acum sunt distrubitor in România și Moldova al produsului.
De la zero la 1000 de zâmbete
Am pornit din interiorul companiei. Eram asistenta dentară pentru unul dintre directori și m-au trimis la o conferință de estetică dentară de unde m-am întors foarte încântată! O săptămână mai târziu m-am mutat în divizia de vânzări unde directorul de marketing, Doctorul Langroudi mi-a oferit know-how-ul de care aveam nevoie. Am învățat de la unul dintre cei mai buni stomatologi din Londra, cel care este de altfel și responsabil de strategia de marketing a brandului. Am luat-o de la zero și acum pot spune că a fost una dintre cel mai bune experiențe din viața mea.
Business la Londra vs business la București
În România stomatologii au un nivel de pregătire mai bun. Învață foarte mult, dar nu au susținere din partea statului și a instituțiilor de resort. Cred că dacă ar exista investiții mai mari în domeniul dentar, România ar fi în topul țărilor care excelează pe nișa de stomatologie. Prin comparație cu Marea Britanie aveți stomatologi de calibru care vor să inoveze și în general, vor mai mult de la ei.
La Londra totul e pus la punct iar procedurile sunt reglementate clar. Chiar și asistentele din cabinete sunt verificate în legătură cu pregătirea lor academică. Avem o comisie de sănătate care face verificări random așa că atunci când se înregistrează nereguli sau accidente acestea sunt identificate rapid și corectate.
“And I’m like Aoleu”
Vorbesc un amestec între română și engleză și greșesc gramatica, dar încerc cât pot să exersez mai mult cu copiii mei și mă ajută mult. Clienții mă întreabă mereu de unde sunt când încep să vorbesc în română și termin fraza în engleză. E o poveste frumoasă care mă ajută să sparg gheața de fiecare dată. Cu copiii vorbesc în 3 limbi: română, engleză și din când în când arabă.