Traim in lumea in care e mai usor sa inlocuim decat sa reparam. Iar obiectele stricate, de care nu ne putem desprinde inca, stau uitate in cine stie ce loc, asteptand sa ajunga pe mainile vreunui salvator. Dar salvatorii astia sunt pe cale de disparitie.
In Bucuresti, mestesugarii buni sunt greu de gasit in toata aglomeratia urbana, pentru ca stau ascunsi in spatii mici, ticsite de obiecte, care asteapta la rand sa fie resuscitate. Si-apoi, cati dintre noi mai cautam pe strada direct, in loc sa apelam la atoatestiutorul Google?
Raluca si Elena, o artista vizuala si o scenarista, iubitoare de sustenabilitate, s-au gandit sa aduca intr-o comunitate virtuala cat mai multi mestesugari la un loc. Au pus intr-un proiect toate ideile lor bune, au castigat o bursa de la European Cultural Foundation si asa a aparut Palier.ro.
”Noi speram ca initiativa noastra sa aduca in primul rand mai multa vizibilitate mestesugarilor si atelierelor lor. Pana sa lansam site-ul si seria de portrete pe Facebook, multi dintre ei s-au bucurat de interactiunea noastra directa, de curiozitatea de a vorbi cu ei si de a ii cunoaste. Au simtit ca ceea ce fac are importanta in continuare”.
Unde gasim ateliere de reparatii si mesterii, cum functioneaza Palier.ro si ce vor sa faca mai departe, ne spun Raluca Croitoru si Elena Butică.
Fetele din Palier
Aici Raluca Croitoru si Elena Butică. Profilurile noastre sunt un amalgam care se intampla sa se potriveasca de minune pe toate planurile. Raluca Croitoru este artista vizuala si performer, cu resedinta in Rotterdam, si care calatoreste cu tot felul de rezidente prin lume. A terminat foto-video la UNARTE Bucuresti si apoi masterul la Piet Zwart Institute in Rotterdam. Elena Butica scrie scenarii, este ghid in Bucuresti sau mai face asistenta de costume si a terminat engleza la Universitate Bucuresti.
Credits Andrei Butica
Contextul si ideea Palier.ro
Ideea a venit din mai multe directii, insa nevoia principala pe care noi am simtit-o a fost “Cum dai de atelierele astea atunci cand ai nevoie de ele?”. Pentru ca la o cautare simpla pe Google nu gasesti un rezultat multumitor. Pe langa asta, a mai contat si precuparea noastra comuna de a consuma mai putin, curiozitatea noastra legata de lumea si istoria acestor ateliere si dorinta de a descoperi mestesugul din spate.
Credits: Raluca Croitoru
In faza initiala, ni s-au dus departe gandurile, dar le-am domolit pe parcurs. Am trecut de la idei legate de interventii la fatada, la sculpturi in piete, la punte intre mestesugari si artisti, la workshopuri pentru pasionati. Subiectul e foarte ofertant si tocmai de aceea la un moment dat ne-am dat seama ca trebuie sa pornim cu pasi mici. Asa am hotarat ca cel mai important pentru inceput este sa lucram la o platforma accesibila, care sa adune toate atelierele astea la un loc, si care a ajuns sa fie palier.ro .
Reactiile celor apropiati
Ai noștri stiu de proiect, ca ne-au tot vazut sau auzit lucrand la el in ultimul an si jumatate. Insa de nicio parte nu sunt genul de persoane care sa fie interesate sa inteleaga foarte clar proiectele si preocuparile noastre. Plus ca nu vad atat de clar necesitatea ideii, pentru ca au alte moduri prin care isi iau informatia asta.
De exemplu, in cazul Ralucai, mama si cele doua matusi ale ei, care locuiesc in Constanta, frecventeaza de zeci de ani atelierele de reparatii sa isi repare sau modifice haine si pantofi. Deci ele au deja o retea de cunostinte si informatii legata de aceste ateliere, pe care si-au construit-o singure de-a lungul timpului, prin obicei si din vorba in vorba. Insa toti ceilalti membrii ai familiei, sa zicem din generatiile mai tinere, frati, surori, verisori etc sunt foarte incantati, dau tot timpul share la posturi, intra pe site si suna sa mai intrebe de un atelier sau altul.
Bursa European Cultural Foundation
Pasul esential a fost ca un prieten ne-a trimis apelul la proiecte de la European Cultural Foundation, numit Courageous Citizens, pentru ca a crezut ca se potriveste cu ideea noastra. Am citit apelul, am vazut ca indeplinim criteriile necesare si apoi ne-am pus pe completat formularul. Intrebarile din el erau foarte bine adresate si practic ne-au si ajutat sa ne structuram foarte clar ideile si intentiile in scris si in limita de cuvinte. Din 500 de aplicatii, 33 au fost selectate, printre care si noi.
Courageous Citizens e o bursa de cercetare si dezvoltare, care ne-a acordat o suma fixa pentru a pune bazele proiectului nostru in 14 luni. Partea de munca de teren nu a implicat costuri mari, asa ca noi am folosit bursa pentru tot ce a tinut de programarea site-ului, de imagine, de documentare fotografica, de prezenta noastra la Street Delivery Quinet din 2019.
Faptul ca am castigat aceasta bursa ne-a dat un impuls initial foarte mare, pentru ca a venit cu multa flexibilitate si independenta, dar si cu responsabilitate mare. Iar cele 14 luni ne-au ajutat sa coagulam toate ideile pe care le-am avut in ceva concret si fezabil, de la care sa putem sa dezvoltam pe parcurs.
Cum functioneaza, mai concret
Palier.ro vrem sa functioneze si sa se dezvolte ca o comunitate: clientii sa gaseasca usor ateliere de care au nevoie, sa fie activi in a recenza locurile respective, in a spune atat ce le-a placut, cat si ce nu le-a placut. Pe site exista sectiunea de “Sugereaza o locatie”, pentru ca ne dorim ca harta sa devina cat mai cuprinzatoare in viitor. Aici utilizatorii vor putea sa ne zica o locatie de care stiu, dar care nu e inca pe harta.
Noi inca lucram la acoperirea tuturor zonele din Bucuresti si e mult mai usor daca stim deja de un atelier intr-o zona inainte de a merge acolo. Plus ca unele ateliere sunt pur si simplu ascunse, stiute doar de cei din cartier.
Ne mai dorim ca proiectul sa functioneze ca un loc unde mestesugarii sa afle unii de altii, pentru ca, in momentul de fata, ei nu sunt organizati in niciun fel, fiecare e pe cont propriu.
Pe site mai avem si o zona de biblioteca/blog, pe care am rezervat-o pentru tot ce inseamna parcurs al proiectului nostru, dar si pentru articole, interviuri si resurse foto/video pe tema consumului responsabil, sustenabilitate, etica reparatiilor, cercetari antropologice si sociologice, etc.
Palier in social media
Pe conturile de Facebook si Instagram ne-am propus pentru inceput sa promovam mestesugarii si atelierele lor. Pentru asta publicam saptamanal mini-portrete cu descrieri scurte ale mesterilor si fotografii cu ei si/sau din locatii. Speram ca asta sa aduca atelierele mai aproape de utilizatori de toate varstele si sa ii faca curiosi sa mearga sa vada cu ochii lor locurile respective.
Ne bucuram sa vedem ca reactiile sunt pozitive si ca exista deschidere si interes fata de acest subiect din partea multor persoane. De acum incolo vrem sa ne concentram si pe promovarea site-ului, pe distribuirea de materiale scrise si vizuale legate de sfera reparatiilor si pe promovarea altor proiecte conexe de care aflam.
Mestesugarii si povestile
Mestesugarii sunt foarte diferiti intre ei, nu exista o tipologie anume cu care am pornit in gand. Planul nostru a fost sa mergem la atelierele pe care le stiam, pe care le vazuseram pur si simplu mergand pe strada, apoi in cele pe care ni le-au recomandat prietenii. Dupa ce s-au epuizat aceste variante am atacat zona pietelor, care e foarte vie si unde am gasit multe ateliere concentrate intr-o arie mica. Cand am inceput proiectul, ne-am imaginat ca nu pot fi atat de multe, dar ne-am dat repede seama pe parcurs ca ne-am inselat cumplit. Chiar si dupa 14 luni nu am reusit sa vorbim cu toti mestesugarii.
Atelierele ne-au tot iesit in cale, intr-un fel sau altul, si nu a fost deloc nevoie sa facem eforturi sa le gasim. Plus ca de cand am zis ca facem proiectul asta, toti prietenii nosti au inceput sa fie foarte atenti si sa vada numai ateliere in jur. Nu era nevoie decat de un heads-up, se pare.
Sunt foarte multi mestesugari cu care am interactionat si care ne-au surprins prin buna dispozitie, stoicism, darzenia, cu care isi practica in continuare meseria sau felul in care se raporteaza ei la mestesugul lor. Ne e foarte greu sa alegem pe cineva anume, asta si pentru ca toti sunt foare diferiti si toate povestile lor sunt interesante intr-un fel sau altul. De aceea am decis sa le dam tuturor acelasi spatiu de prezentare prin portretele pe care le publicam pe canalele de social media.
Noi speram ca initiativa noastra sa aduca in primul rand mai multa vizibilitate mestesugarilor si atelierelor lor. Pana sa lansam site-ul si seria de portrete pe Facebook, multi dintre ei s-au bucurat de interactiunea noastra directa, de curiozitatea de a vorbi cu ei si de a ii cunoaste. Au simtit ca ceea ce fac are importanta in continuare si ca exista persoane tinere care vor sa afle mai multe despre ce se petrece in atelierul lor. Si asta i-a bucurat.
In plus, credem ca le va fi foarte utila usurinta cu care pot fi gasiti acum, cu toate detaliile de contact la un loc: nume, poze, orar, adresa exacta. Toate astea sunt elemente importante atunci cand cineva are deja o zi aglomerata si vrea sa duca ceva la reparat sau cand e prima data cand intra intr-un astfel de atelier sa repare ceva.
Ce spun mesterii despre social media
Noi am gasit pana in prezent 150 de ateliere, dintre care 70 sunt pe listate pe site-ul nostru. Prin asta vrem sa spunem ca am fost primite foarte diferit de la atelier la atelier. Unii s-au bucurat de initiativa noastra, au fost foarte receptivi si ne-au impulsionat sa mergem mai departe cu proiectul, in timp ce altii au fost suspiciosi sau reticenti la idee si au refuzat sa auda mai multe detalii.
Din punctul unora de vedere, nu a existat foarte mult interes de-a lungul timpului nici din partea statului, nici din partea tinerilor (care sa vina sa invete meseria). De aici si suspiciunea. Iar o parte din ateliere ne-au refuzat pentru ca urmau sa inchida spatiul permanent.
Multi mesteri au o anumita varsta si nu inteleg foarte bine cum functioneaza internetul sau social media. Altii stiu foarte bine si au site si pagina de Facebook pentru atelierul lor. La fiecare in parte, noi am incercat sa le explicam cat mai clar, cu exemple si cu vizite mai dese, ca lucram la o harta in care vrem sa aducem impreuna toate atelierele de reparatii si prin care vrem sa popularizam atelierele si meseriile lor. Ei ne-au povestit de-ale lor, noi de-ale noastre. Cu unii am discutat mai mult, cu altii mai putin, in functie de disponibilitatea lor si de cati clienti intrau in atelier.
Unde gasim mestesugari in Bucuresti
Cel mai simplu se gasesc pe site-ul palier.ro. :) Dar e bine de stiut ca zona pietelor abunda in astfel de locuri, cum e Piata Moghioros sau Piata Norilor. Iar Calea Mosilor le are pe toate, inca.
Asteptari si dorinte
Asteptarile noastre erau destul de plapande cand am pornit cu Palier, pentru ca nu stiam exact care este situatia: cate ateliere mai sunt, cate din cele existente ar vrea sa colaboreze cu noi, daca si ce anume mai repara oamenii, daca de fapt aceste locuri sunt ale trecutului sau daca pot fi si ale viitorului.
Noi am inceput acest proiect fiind constiente de nevoia globala de a crea si de a sprijni obiceiuri sustenabile, axate pe ideea de a repara si de a refolosi. Pentru noi aceste ateliere reprezinta o alternativa deja existenta si viabila la problemele cu care ne confruntam la scara globala, si tocmai de aceea credem ca e foarte important sa ajutam la continuitatea lor si la transmiterea mestesugului catre generatiile urmatoare. Mentalitatile se schimba greu si schimbarea vine in timp, insa tot trebuie sa porneasca de undeva. Si noi asta speram, ca am redeschis poate o posibilitate.
In sensul asta, ne bucuram sa primim reactii pozitive, mesaje de incurajare sau idei de colaborare de la oamenii din jur care dau de Palier, deoarece pare ca foarte multe persoane au o curiozitate specifica legata de astfel de locuri.
Ce urmeaza
Ne-ar placea daca site-ul palier.ro ar incepe sa prinda aer de comunitate, cu activitate din partea celor care merg in ateliere, cu comentarii si recenzii si cu mai multe ateliere adaugate.
Credits: Raluca Croitoru
Credits: Ioana Gheorghiu
Avem tot felul de idei pentru viitor, insa pentru multe avem nevoie de sprijin de diferite feluri pentru a le realiza si tocmai de aceea credem ca le vom face incetul cu incetul. De exemplu, ne gandim cum putem sa continuam partea de tururi ghidate participative. Vara trecuta am dezvoltat un tur ghidat in zona Universitatii, care cuprinde trei ateliere de reparatii din zona, parte din Street Delivery Quinet. Ne-ar placea sa sa realizam tururi ghidate si in alte cartiere din Bucuresti, pentru locuitorii din zona respectiva. Pe termen lung, vrem foarte mult sa impulsionam ucenicia, dar asta cu siguranta va dura.