Vasile a pornit in aventura de regizor de clipuri in urma cu vreo 10 ani cu un act electronic. A plecat din underground la propriu, dintr-un beci, iar acum a ajuns sa regizeze proiecte pentru Vama sau Coma, printre altii. E foarte atent la story-urile din clipuri si e de parere ca romanii nu stau cel mai bine la capitolul originalitate si efecte speciale. Are si un ritual inainte de a trece la treaba:
“Mai intai ascult piesa de cateva zeci de ori pentru ca vreau sa o simt cat mai aproape si sa urmaresc fiecare inflexiune, vers, schimbare de ritm. Trebuie sa stiu piesa la perfectie inainte de a incepe sa pun pe hartie prima idee”, Vasile Alboiu.
La final, spune ca un clip poate ajunge la 3000 de euro, dar sa nu luam asta ca o regula, pentru ca lucrurile variaza mai mereu. Important e sa fim vrajiti de poveste, iar trupa / artistul sa mai adauge un layer muzicii sale, cu fiecare video release.
Prima dubla
Primul clip a fost mai mult un experiment facut acum mai bine de 10 ani. Pe-atunci faceam primele incercari cu animatii stop-motion asa ca m-am gandit sa le combin cumva. Am vorbit cu Yvat (unul dintre cei mai buni producatori de muzica electro din Romania) si impreuna am facut videoclipul piesei "Oar":
A fost probabil unul dintre cele mai interesante proiecte la care am lucrat pentru ca am facut exact ce am vrut. intreg videoclipul e filmat in subsolul casei lui Yvat. Am testat o multime de lucruri, inclusiv stop motion cu gel pe o radiografie veche :). Libertate maxima si o multime de chestii dubioase facute pentru prima data.
Calitate vs. cantitate
Nu-mi aleg intotdeauna artistii, se mai intampla si invers. Conteaza insa foarte tare sa-mi placa piesa. Pentru ca nu fac videoclipuri pe banda rulanta, pentru mine e foarte important sa ma apropii de piesa respectiva, sa imi placa si sa vad o latura a ei pe care s-o explorez atat vizual, cat mai ales din punct de vedere story.
Piata romaneasca de video
Vad uneori clipuri foarte bune facute la noi. Sunt din ce in ce mai multe videoclipuri care tehnic se compara cu cele de afara. Din pacate insa nu suntem "acolo" in ceea ce priveste povestea, efectele speciale si originalitatea. Presupun ca e un proces de invatare si o sa ajungem la un moment dat sa fim cel putin la acelasi nivel cu cei din Vest.
Trupele isi doresc din ce in ce mai mult sa vina cu videoclipuri cand lanseaza o piesa noua sau un album. Facebook si YouTube au impins destul de mult in directia asta. Ajuta mult sa ai un clip bun care sa sustina piesa, sa arate vizual bine si sa arate o latura nevazuta poate a versurilor.
Trending
Nu stiu daca se poate vorbi neaparat de o "moda". Eu am incercat in clipurile mele sa nu urmez neaparat vreo moda ci sa arat o interpretare vizuala personala a melodiei. Un videoclip cred ca trebuie sa fie ca orice alt produs artistic - foarte personal si sa te duca intr-o poveste pe care n-ai fi crezut-o posibila.
Nu cred ca scopul unui videoclip este sa iti arate la modul cel mai simplu ce spune piesa. Un videoclip nu este o interpretare vizuala si doar atat a versurilor ci trebuie sa treaca "dincolo" si sa exploreze laturi ascunse.
Care ar fi 3 reguli de baza ale unui clip?
Nu m-am ganditi niciodata pana acum la aceste 3 criterii insa nu e tarziu sa o fac :) Cea mai importanta e povestea pentru ca fara ea clipul nu e decat o insiruire de imagini. Chiar daca ai o poveste buna, al doilea lucru important e sa stii sa o spui suficient de simplu si de puternic. Al treilea criteriu, din punctul meu de vedere, este originalitatea.
Music vs. Video
De fiecare data cand lucrez la un videoclip am un anume "ritual". Mai intai ascult piesa de cateva zeci de ori pentru ca vreau sa o simt cat mai aproape si sa urmaresc fiecare inflexiune, vers, schimbare de ritm. Trebuie sa stiu piesa la perfectie inainte de a incepe sa pun pe hartie prima idee. Apoi, vorbesc cu cel care a scris versurile si incerc sa descopar lucruri ascunse pe care poate nici el nu le-a vazut de la inceput. Urmeaza una sau mai multe discutii cu trupa pentru ca e la fel de important sa inteleg cum au interpretat ei muzical versurile. De-abia dupa ce trec de acesti pasi incep sa schitez pe hartie un scenariu si cateva desene care sunt menite sa clarifice directia vizuala.
La videoclipul Vama - in tara-n care m-am nascut am plecat de la un scenariu deja existent insa am dus totul spre acea ploaie rosie care da cheia intregului clip.
Unul dintre videoclipurile in care eu ma regasesc cel mai tare este Vezi - Coma. Aici am explorat cel mai tare zone deloc placute, imagini pe care le-am asociat uneori psihanalitic cu versurile.
Cat costa un clip
...e o intrebare pe cat de simpla pe atat de complicata :) Videoclipurile in Romania sunt un mix in care fiecare vine cu ce are si ce poate. Un prieten aduce camera, altul care e DOP vine cu lumini si lentile, trupa vine cu o multime de voluntari dornici sa se implice... si tot asa. Este poate exemplul cel mai bun de "socialism" in muzica :) De-asta e si greu sa pui un cost pe un videoclip pentru ca, de fapt, acel cost nu e real. Sa zicem ca la final de zi trupa plateste 3000 de euro din buzunar insa pe langa acesti bani sunt o multime de cheltuieli facute de prieteni care nu se regasesc in acea suma.
Cea mai scumpa productie din punct de vedere echipa, echipament si ore de filmare a fost clipul Vama - in tara-n care m-am nascut - urmat de Coma - Icar
Cu cine ai vrea sa lucrezi
De la noi as vrea sa fac un clip pentru Jurjak - imi place foarte mult sound-ul si felul in care isi aranjeaza piesele.
De-afara, visul meu e sa pot face un clip pentru The Residents - ma regasesc destul de tare in zona lor experimentala si plina de intelesuri psihanalitice. E o reprezentare a omului pe care n-am regasit-o la nicio alta trupa.
Top 3 – Dragoste la primul play
Depeche Mode - Walking in my shoes - regizat de Anton Corbijn
Radiohead - Street Spirit - regizat de Jonathan Glazer
Garbage - Milk - regizat de Stephane Sednaoui
Imi plac aproape toate clipurile Laibach insa in special Whistleblowers.
Imi plac, mai ales din punct de vedere vizual clipurile Die Antwoord - I fink u freeky', pentru ca se vede colaborarea cu Roger Ballen - unul dintre cei mai buni artisti foto contemporani. Lumea lui Roger Ballen e o poveste in sine :)
Mai au trupele nevoie de clip in 2020?
Raspunsul nu e neaparat un "Da" automat... dar este clar un "Da". Clipul care insoteste o piesa nu este doar un instrument de promovare ci un fel de a vizualiza piesa. Este, daca vreti, ca filmul facut dupa o carte - adauga noi perspective povestii initiale, o imbogateste si o duce mai departe. Cred ca necesitatea unui clip nu trebuie sa vina doar din promovare, ci din dorinta de a extinde piesa, de a explora zone mai putin accesibile.
Ce ne asteapta
Atata timp cat vor exista filme, fotografii, instalatii video... clipul muzical isi va gasi un loc al lui. Sigur ca sunt o multime de inovatii tehnologice care ofera noi perspective tehnice de transpunere vizuala a melodiilor insa dincolo de toate ramane aceeasi poveste care ajunge sau nu la privitor. Si asta nu cred ca se va schimba vreodata. Indiferent ca ne uitam la un film sau la un videoclip, vrem sa fim "vrajiti" de poveste, sa ne lasam dusi de ea, uimiti, contrariati si poate uneori speriati si chinuiti de mesajul pe care-l transmite.