[Producția Moldovei] Radu Boișteanu, TRIO Film Studio: Foarte multe companii nu înțeleg costurile reale și faptul că ceva calitativ costă

[Producția Moldovei] Radu Boișteanu, TRIO Film Studio: Foarte multe companii nu înțeleg costurile reale și faptul că ceva calitativ costă

Pe mulți ne irită reclamele care apar fără bun simț în mijlocul unui video tare interesant, care dau peste noi, atunci când citim o știre pe vreo platformă media sau când privim vreun film la TV. Și vine ea. Publicitatea. Multe zile ne-a mai mâncat în copilărie, atunci când ne uitam la desene animate. Dar nu se aplică acest adevăr și pentru spoturile cărora, cu mintea trează și de bunăvoie, le creștem vizualizările. 

De dragul lor am pornit să colindăm casele de producție din R. Moldova, ca să vedem cum arată culisele producției publicitare din Moldova. Dăm startul cu Radu Boișteanu, producător la TRIO Film Studio. Pe Radu l-a agățat această pasiune de când stătea cuminte (sau nu) pe băncile liceului. A urmat Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, stagieri, proiecte și oameni noi, care îl apropiau tot mai mult de propriul său studio. Iar astăzi, cu o experiență de câteva zeci de clienți și spoturi filmate, Radu ne-a povestit cum se plămădesc spoturile publicitare în R. Moldova, de ce se ține cont, cum sună brief-urile, feedback-urile și ce fel de spoturi sunt pe gustul lui.

 

Începuturi

Sunt Radu Boișteanu și sunt producător video. De la început am încercat mai multe ce ține de industria video, dar în ultimii 4 ani m-am concentrat pe funcția de producător. 

Am început de la vreo 16 ani să fac fotografii, prima dată cu telefonul, apoi am primit cadou o cameră foto și mă numeam fotograf. Așa a început să mă cunoască lumea și tot așa au apărut și primii bani câștigați. 

În liceu căutam unde să îmi continui studiile și am aflat de Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, și anume - Catedra Multimedia, unde puteam să învăț ceea ce îmi place. Îndată după liceu, până a intra la academie, am fost implicat în proiectul cinematografic „Cinemaliga”. Acolo, fiind parte din echipa de organizare, am început să învăț tot mai multe și să cunosc oamenii din domeniu. După proiect, am rămas în echipa casei de producție, unde am participat la producții de spoturi publicitare, sociale, videoclipuri și chiar la pre-producția unui film de lung metraj. Asta se întâmpla încă în 2012, iar apoi au urmat diferite oportunități și provocări pe care eu nu ezitam să le accept. 

 

Prin greutăți spre TRIO Film Studio

Gândul de a crea un logo, o denumire și o pagină de facebook, sub care să facem proiectele foto, video pe care le aveam atunci, a apărut încă din primul an de facultate. Împreună cu doi colegi de la academie discutam despre ideea de a face o echipă pentru a lucra la proiecte video sau foto. În scurt timp după asta, colegilor le-au apărut alte viziuni și planuri. Astfel, am rămas singur pentru a dezvolta proiectul. Cam așa a apărut casa de producție TRIO Film Studio

Prima perioadă a fost destul de dificilă, nu aveam nici echipament și proiecte erau puține, dar era ok pentru anii de studenție. Fiind și student, și implicat în organizația AIESEC Chișinău, nu reușeam să investesc mult timp în dezvoltarea proiectului. Partea bună, însă, era că datorită activității mele de voluntariat în diferite proiecte, cunoșteam foarte multă lume care ulterior apela la serviciile noastre. 

 

Primul contact cu lumea advertisingului

L-am avut fiind membru în departamentul de Marketing și Comunicare în organizația AIESEC Chișinău. Acolo am învățat și puțin design grafic și cum se face o campanie, dar și management și vânzări, abilități care mi-au fost de folos apoi în dezvoltarea casei de producție. Tot în anii de studenție am lucrat la Atelierul Sergiu Prodan, în calitate de asistent de producție. Acolo am participat la producții mari de publicitate și am învățat multe lucruri noi. A fost o experiență foarte bună pentru mine de a lucra în una din cele mai mari echipe de producție video din Moldova. Atunci am simțit cu adevărat cât de multă muncă stă în spatele unui produs video calitativ. 

 

Proiectele cele dintâi

Am început cu proiecte mici, unele le făceam chiar gratis sau cu bugete reduse pentru a câștiga încredere și a construi un portofoliu. Proiecte mai mari au început să apară în timp, după ce am absolvit academia și dezvoltarea casei de producție era prioritară. Deja de vreo 2-3 ani colaborăm și cu agențiile de la noi. Am reușit să avem și clienți din afara țării, iar la moment încercăm să mergem și pe alte piețe.

Chiar dacă la început luam aproape orice proiect, mai târziu ne-am permis să nu acceptăm proiecte cu bugete prea mici, care uneori nu pot nici să acopere cheltuielile. De fapt, asta este o problemă pe piața noastră. Foarte multe companii nu înțeleg costurile reale și faptul că ceva calitativ costă. Acesta este un factor datorită căruia vrem să încercăm și alte piețe. 

 

De-ale casei

Suntem încă o echipă tânără și mai avem mult de crescut, dar avem și câte ceva cu care am rămas satisfăcuți. 

Toamna asta am lansat un videoclip făcut pentru un artist din Germania. Chris Sonic este un compozitor de muzică electronică. El a compus o piesă cu elemente conectate cumva de Europa de Est și în felul acesta a găsit Moldova pe hartă. Piesa a numit-o Moldavia, iar ulterior căuta o echipă locală ca să filmeze un videoclip. Ne-a găsit pe noi, am planificat totul împreună cu colegul meu Radu Zaporojan, regizor, și am făcut o producție interesantă, zic eu.

  

Au fost și producții de spoturi publicitare care au fost făcute prin intermediul agențiilor și la care ne-a făcut deosebită plăcere să contribuim.

 

Clienți cu și fără brief-uri

În mare parte, clienții noștri sunt companii mici și mijlocii, artiști și companii care vin din colaborările cu agențiile. Brief-urile nu mereu sunt foarte descriptive, unele companii chiar nu știu ce este un brief, dar noi ajutăm clienții noștri să ne dea toată informația necesară pentru a presta serviciul nostru.

Încercăm să implicăm cât de mult posibil și necesar clienții noștri în procesul de filmare. Dar ne place când clientul ne oferă încredere și libertatea de a fi creativi. Un client mulțumit ne face și pe noi fericiți.

 

Momente dificile

La filmări au fost momente când clienții se implică prea mult și asta cumva ne poate încurca să realizăm ce avem planificat. Pe parcursul experienței noastre, momente dificile au fost diferite, atunci când filmezi exterioare, deseori pot apărea probleme ce țin de locație sau vremea care se poate schimba pe parcursul unei zile de filmare. Mereu ne concentrăm pe soluții, dar cheia unei producții bune este și o planificare foarte bine pusă la punct. 

 

Feedback

La fiecare producție apreciem feedback-ul clientului, fie el constructiv sau nu. Încercăm să comunicăm cu clienții noștri mereu toate aspectele, cerințele, schimbările și mereu livrăm totul în cât mai scurt timp. Un brief bun aproape mereu va duce la un feedback bun.

 

De la naștere, la livrare

După ce apare ideea sau necesitatea clientului se elaborează un brief, în baza lui noi elaborăm un scenariu sau câteva variante de scenarii. Clientul trebuie să aprobe final scenariul la care vom lucra în continuare, după aprobare se creează un storyboard și deja începe etapa de pre-producție în care au loc toate pregătirile necesare până în ziua de filmare. După ce au loc filmările, produsul trece în etapa de post-producție. Acolo produsul trece prin montaj, corecție de culori, efecte grafice, editare, mixaj sunet și voiceover. 

Când avem prima variantă finalizată, o trimitem clientului pentru feedback. După ce se fac rectificările în urma unui feedback, se aprobă varianta finală și se livrează produsul final. 

Pentru noi este foarte important ca produsul final să fie mereu așa cum a fost planificat la început, chiar și mai bun. 

 

Piața de publicitate video în RM

Este mică. Foarte multe companii nu folosesc producția video ca un instrument de marketing și foarte puțin se ia în considerare că un mesaj video poate transmite mult mai mult decât un text sau un banner. Trăim în era vizualului și multimedia, totul se consumă video. Foarte puțin se ține cont de cât de valoros este internetul și cât de mult ne poate ajuta să ajungem la consumatori.

 

Lipsește

Îndrăzneala în mesaje publicitare, dar asta este și din motiv că publicul încă nu acceptă ceva mai diferit. Oricum, cât de puțin, se schimbă și la noi lucrurile, însă, ca de obicei, mult mai lent decât la alții. 

 

Demni de laudă

Îmi plac foarte mult producțiile Atelierului Sergiu Prodan, sunt cu bun gust, mesaj intens și mereu autentice. Iar spoturile regizate de regretatul Viorel Mardare, cu care am avut șansa să lucrez, sunt geniale.

 

 

De altfel, ideile și producțiile studioului TGM și regizorului Macar Severin îmi plac mult. Mereu ceva nou și la nivel înalt. Ei știu cum să folosească efectele speciale în așa fel ca să adauge valoare producției video.  

 

La nivel internațional îmi plac campaniile pentru sărbătorile de iarnă. Mai jos, o listă de spoturi care mi-au plăcut. 

 

 

 

 

Spoturile video în RM

Cresc tot mai mult în calitate și creativitate. În Moldova există echipament de ultimă generație, există profesioniști, de exemplu, în efecte speciale, și asta a ajutat ca să apară spoturi la un nivel foarte bun care pot concura cu spoturi internaționale. Asta bucură mult și sperăm, de ce nu, să creștem în așa mod ca să avem branduri internaționale pentru care vom filma producții video în Moldova, așa cum la moment se filmează în Ucraina.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Branduri

Sectiune



Branded


Related