[Videoclip Oficial] Cristian Văduva: În momentul acesta, videoul are cel mai puternic impact în spațiul virtual

[Videoclip Oficial] Cristian Văduva: În momentul acesta, videoul are cel mai puternic impact în spațiul virtual

Mai e important clipul pentru artiști în 2020? Totuși ne batem pe formatul ăsta de vreo 40 de ani, de la apariția MTV-ului și dincolo de calitatea imaginii, multe chestii nu s-au schimbat. Cristian Văduva bagă în ele de prin 2012, atunci când a făcut primul clip pentru Implant Pentru Refuz. E de părere că video-ul e  în prezent mai valabil ca oricând :

"Videoclipurile cred că pot fi detronate doar de experiența trăită la un concert live produs bine. Videoclipurile cred că vor rămîne de interes întotdeauna sau cel puțin cât timp vom avea liber acces la internet", Cristian Vaduva.

A fugit  înainte să se scufunde vaporul pe care muncea ca fotograf și nu ar lucra  nicicând pe piese despre somnul de vară sau pierderea buletinului. Pentru el e important mesajul, ideea, conceptul. Urmează sa faca vreo 5 clipuri noi in 2020, asa ca toti ochii sunt pe el.

 

Prima dublă  

Primele videoclipuri muzicale le-am produs pentru Implant Pentru Refuz prin 2012, odată cu lansarea primului lor concert acustic (Transplant Acustic). Pe vremea aceea înființasem un studio de productie video, animatie, sound design si altele împreună cu Eugen Neacșu, Octavian (Vita) Horvath și Eveline Krall. Mi-am cumpărat prima cameră ''profi'' (Canon 5D Mark2) la final de 2011 după aproape jumătate de an petrecut pe un vapor de croazieră unde am lucrat ca fotograf.

Am scăpat cu mult noroc de o posibilă nenorocire, am făcut apendicită și am debarcat cu câteva luni înainte ca acel vapor să se scufunde (Costa Concordia). Pe lângă acea cameră, am mai moștenit cateva obiective de prin anii 70-80 de la un unchi și m-am apucat de treabă. În aproape toate producțiile am avut parte de ajutor și videoclipurile sunt rezultatul unei munci în echipă. Eu filmez și editez, Eugen Neacșu de obicei se ocupă de post productie, Octavian Horvath are și atribuții de regie iar la concept lucrăm toți împreună. De la sfârșitul lui 2013 suntem într-o nouă formulă, alături de noi venind și Adrian Marian și de atunci funcționăm sub numele Electronic Resistance, unde facem lucruri minunate ;)

 

Calitate si cantitate

Cel mai important e să existe o rezonanță între mine și muzica lor. Trebuie să îmi excite măcar puțin creierul. Dacă îmi cânți despre cum ți-ai pierdut buletinul sau despre faptul că tu nu dormi vara, există șansa să îți vomit în freză.

Muzica trebuie să aibă mesaj, să transmită ceva, ceva puternic, ceva frumos, ceva revoltător, să te facă să îți pui întrebări, să te relaxeze...ceva, dar ceva calitativ. În medie lucrez la 4-5 videoclipuri pe an. 2020 se anunță mai plin, având în vedere că doar pentru cei de la IPR urmează să producem 5-6 videoclipuri.

 

Piata romaneasca de video

Sincer nu știu cum se prezintă piața românească, urmăresc doar câteva trupe din România. Nu urmăresc posturile muzicale de la TV, doar accidental, daca nimeresc într-o cafenea sau birt unde e un tv pornit pe aceste posturi... de obicei mă umflă râsul dar și plânsul când văd ce a ajuns această industrie. Din păcate oamenilor li se bagă incultura în cap fără să își dea seama. Acest heavy rotation și la tv si la radio spală creiere și din punctul meu de vedere e foarte grav. Sunt convins că și afară e aceeasi situație.

Diferența majoră cred că e de buget... afară și o trupă mai underground își permite un clip cu 3 sau poate chiar 4 zerouri... la noi e mai dificil, și trebuie să scoți cumva un produs cât mai calitativ cu buget cât mai redus. ''Fă rai din ce ai''.

 

Trending

Nici la capitolul ''modă'' nu stau prea bine. Să zicem că prefer filmul european independent în favoarea producțiilor de tip Hollywood. Nu mă dau pe spate efectele speciale dacă per total clipul sau filmul nu transmite mare lucru. I hate "pretty pictures". Prefer ceva minimalist filmat cu telefonul dar care să aibă concept și să transmită ceva.

 

Care ar fi 3 reguli de baza ale unui clip?

Concept, realizare, ritm.

 

Music vs. video

Sunt câteva clipuri care s-au născut accidental sau la care am avut surprize să nu corespundă realitatea cu ce speram noi să găsim la locul faptei. De exemplu, seria de videoclipuri live facute pentru IPR la albumul acustic (Unirii5) a fost la fel ca și înregistrarea audio a acestui album un accident fericit. Ne-am hotărât să filmăm concertu integral deoarece avea loc chiar în curtea interioară a spațiului în care aveam și noi studioul, iar concertul era parte dintr-un eveniment la care noi făceam aftermovie (Typopassage). Uțu Pascu, sunetistul celor de la IPR a înregistrat tot concertul fără sa spună cuiva și așa a apărut acest album, și până acum 5 videoclipuri.

 

O altă întâplare neașteptată a fost la filmarea videoclipului IPR Cer-Pământ (feat. Cătălin – COMA) unde aveam programată o zi de filmare cu Ovidiu Mihăiță pe un câmp de lângă Vršac în Serbia, unde speram să găsim un câmp celebru plin de gunoaie. Am avut însă surpriza ca locul să fie proaspăt curățat...am căutat câmpul până am rămas împotmoliți, așa că am filmat pe primul câmp accesibil după ce am reușit să ieșim cu mașina din noroaie.

 

Cat costa un clip

Nu cred că există o limită de buget nici în sus, nici în jos. Cea mai scumpă producție ar fi producția videoclipului IPR - Nori de gând, dar nu de natură financiară, ci din punct de vedere al consumului de energie și a timpului de producție. Clipul e un rezumat al turneului de promovare pentru albumul Cartography. A fost filmat pe parcursul a 12 concerte. A fost intens pentru că eu am făcut și documentarea foto a turneului dar a fost și foarte frumos. Pot spune că e "videoclipul meu de suflet".

 

 

  

Cu cine ai vrea sa lucrezi

Sunt câteva trupe și artiști din România cu care aș colabora cu mare drag, dar e o trupă specială care sper să se "trezească" cât de repede pentru că sunt mulți cei care ar vrea să le audă ultimul album (la care se lucrează de ceva vreme...) Blazzaj. De afară la fel, sunt multe trupe cu care mi-ar plăcea să lucrez dar câștigătoare ar fi The Brian Jonestown Massacre. Pur și simplu au prea puține clipuri pentru cât sunt de buni.

 

Top 5 - Dragoste la primul play

Tool – Sober 

 

Depeche Mode - Where's the Revolution 

 

Justice – Stress 

 

Nine Inch Nails – Closer 

 

VOLA – Smartfriend 

 

Iar mai neconventionale ar fi:

Max Cooper - Repetition (și altele) 

 

OK Go - Obsession (și altele) 

 

Mai au trupele nevoie de clip in 2020?

Răspunsul e un "da" sincer. Cred că e foarte important...la ora actuală, mai ales pentru trupe sau artiști din zona underground sau la început de drum, care nu au acces la o distribuire pe canalele clasice de media, internetul devine vital și în momentul acesta, videoul are cel mai puternic impact în spațul virtual.

 

Ce ne asteapta

Videoclipurile cred că pot fi detronate doar de experiența trăită la un concert live produs bine. Videoclipurile cred că vor rămîne de interes întotdeauna sau cel puțin cât timp vom avea liber acces la internet.

 

*Pe lângă videoclipurile mai sus menționate, Cristian Văduva a mai lucrat la cateva productii interesante:

Impant Pentru refuz - Între-deschis (feat. Adrian Despot - Vița de Vie)

 

Sub Straturi (feat. Nick Făgădar - Luna Amară) 

 

Seven Shades 

 

A Singular Call

 

Diluviu 

 

Rock'n Ghenă - Vieți Pierdute

 

Sunset In The 12th House - Desert's Eschaton

 

Persona - 100 Lies 

 

Negura Bunget - ZI (Regia Daniel Dorobantu)

 

Thy Veils - Adâncime (Regia Daniel Dorobanțu)

 

Ordinul Negru - Killing Tristan (Regia Mihai Surdea)

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Subiecte

Sectiune



Branded


Related