Bogdan Doltu a facut de toate. De la BTL si marketing la Impact Hub, de la un boutique de creatie de bijuterii, la organizarea mai multor festivaluri de food. In 2017, insa, s-a hotarat sa isi concetreze eforturile asupra a ceea ce ii place ce mai mult. Gastronomia. A infiintat alaturi de un prieten Maidan Events, iar anul acesta a deschis Statia Universitate. In paralel cu toate aceste planuri, a pornit si A la Diud, alaturi de Andrei Gheorghe: o serie de interviuri cu profesionisti romani din industria culinara.
Mi-am dorit sa spun povesti autentice cu oameni misto, care se chinuie in fiecare zi sa ofere lucruri de calitate si care nu-si dau la o parte principiile cu care au inceput drumul. Mi-am dorit sa spun povestea oamenilor care ”construiesc” gusturi si experiente.
Intervievatii lui sunt chefi, dar si patiseri, bacani si chiar un producator de branza de capra. Toti au avut cariere in alte domenii, reusind sa ajunga experti in gust. Ce a descoperit in urma interviurilor cu ei despre traditii, mancare, gusturi si obiceiurile romanilor, povesteste Bogdan Doltu mai jos.
Începutul
Cred ca e stereotip deja... dar, din fericire, bunica mi-a insuflat aceasta pasiune.
Imi placea sa stau cu ea in bucatarie, sa simt mirosul mancarii si sa o gust, degust... sa o mananc
Cred ca domeniul m-a ales usor, usor si sunt printre putinii norocosi care au reusit sa monetizeze o pasiune si sa o transpuna intr-un business.
Povestea A la Diud
Sunt un mare consumator de informatie despre gastronomie si mi-am dat seama ca noi, romanii, nu spunem povesti despre oamenii care incearca sa invie traditii si gusturi uitate. Contentul pe care il gaseam erau mici fragmente povesti de 2-3 min, fara emotie, doar relatari si foarte multe retete.
Mi-am dorit sa spun povesti autentice cu oameni misto, care se chinuie in fiecare zi sa ofere lucruri de calitate si care nu-siu dau la o parte principiile cu care au inceput drumul. Mi-am dorit sa spun povestea oamenilor care ”construiesc” gusturi si experiente.
Aveam ideea, stiam ca e faina, dar nu aveam cu cine sa o implementez si din vorba-n vorba am ajuns sa-i povestesc lui Andrei Gheorghe, care are Diud, un butique de video content, care chiar isi dorea sa aiba un asfel de format in portofoliu.
Si usor usor am inceput sa punem dezvoltam ideea.
Semnificatia numelui este alaturarea noastra Diud si Bogi si a iesit un titlu un mic iz gastronomic.
Roșii cu usturoi
Mi-am dorit sa spunem povestile mai multor actori din domeniu, nu doar bucatari de aceea am pus pe acelasi afis numele:
- Alex Petricean - chef
- Tony Godeanu - chef
- Ana Consulea - patiser cofetar
- Marius Tudosiei - bacan modern
- Mihai Preotescu - producator branza de capra
- Radu Dumitrescu – chef
Rezultatul poate fi urmarit aici:
Echipa: Director - Andrei Gheorghe | Producer - Mădălina Martin | Copywriter - Mihai Pascu | DP - Marius Besu | Additional footage - Andrei Rosca | 3rd Camera - Stefan Kano | Foto: Andreea Călina | Editor & Colorizare - Georgiana Surugiu
Implementarea
Drumul de la idee la implementare a fost usor, pentru ca ne-am asumat ca primul sezon sa fie facut din resurse proprii, Andrei punand la bataie toate resursele companiei, iar eu timpul si relatiile din domeniu.
A durat un an de zile sa avem produsul dorit pentru ca ne-am dorit ceva de calitate, care sa arate bine din multe puncte de vedere: storytelling, imagine, culoare, compozitie, dialog... toate ingredientele sa fie la locul lor.
Realizarea unui episod
Am filmat in medie 2 zile cu fiecare invitat si ne-am dorit sa surpindem locurile si oamenii care ii inspira.
Am filmat in padure cu Alex de unde isi culege plante pentru preparate, cu Tony am fost la bunicul lui si am vazut unde a primit primele gusturi care l-au dus pe calea bucatariei, cu Marius am fost la cativa din producatorii cu care lucreaza.
Fiecare episod spune povestea omului si pasiunii pe care o are, care a reusit sa o transforme intr-o meserie pe care o face cu desavarsire si pentru care este recunoscut in toata tara.
Pentru prima serie ne-am dorit sa fie din jurul nostru, Bucuresti si proximitate.
Sa fie oameni care au un renume pentru ceea ce fac sau sunt pe val.
Ce ai descoperit despre noii bucatari din Romania
Mi-am dat seama ca suntem pe maini bune, ca gastronomia in urmatorii ani va deveni un ambasador bun al Romaniei. Sunt oameni care nu se multumesc cu lucruri facute doar de dragul de a face ceva, isi depasesc limitele si pun echipele in afara zonei de confort. Exploreaza noi tehnici de gatire, noi gusturi si noi experiente culinare.
Cred ca noul val de artizani au realizat ca impreuna se poate - daca e fiecare pentru el, nu ajungem nicaieri. Vedem colaborari tot timpul intre ei si se formeaza o comunitae dornica sa faca lucruri faine.
Ce ai invatat despre mancare
Seria asta nu a fost neaparat despre a manca, cat despre povestile din jurul mancarii.
De la fiecare am avut ceva de invatat si fiecare in felului lui mi-a aratat lucruri si gusturi noi. Nu mancasem niciodata desert din pastarnac, sau icre prajite in unt. Cel mai bun desert mancat de mine ramane Sensation Blanche al Anei. Cea mai buna pranza de capra de la Mihai, iar Toni mi-a trezit amintiri faine cu bunica, cand mi-a pus sa mananc cartofi prajiti cu oua :)
Experti in gust
Am vrut sa arat ca daca iti doresti ceva ai pasiune poti sa reusesti - si este valabil atat pentru proiect, cat si pentru oamenii care au reusit in domeniile lor.
Toti au avut cariere in alte domenii reusind sa ajunga experti in gust :)
Mi-ar placea sa existe si sezoane ulterioare, dar deocamdata suntem in cautarea unui partener impreuna cu care sa putem continua proiectul si sa il facem sustenabil.
Obiceiurile romanilor
Cred ca am inceput sa ne uitam la calitate si nu la cantitate. Am invatat sa ne saturam cu mancare de calitate si sa nu mai aruncam gunoaie in noi. Inca nu este general valabil, dar de undeva trebuie sa inceapa.
Faptul ca avem deschidere si ca e din ce in ce mai ieftin sa calatorim ne face sa fim mai deschisi catre nou si sa exploram noi zone.
O reteta de Craciun
Pentru mine cea mai delicioasa reteta de Craciun este familia la masa. Putem manca si paine goala.
Energia si bucuria de a-i avea alaturi fac cat toate gusturile la un loc :)