Undeva in Snagov se gaseste o gradina secreta unde zboara o vulpe. Am glumit. Cum sa zboare vulpea? Sau, mai stii? Ce stim sigur este ca doi oameni creativi, Cristina si Victor Pateșan, cu ani de corporatie la activ si zero experienta in evenimente, si-au deschis un business de familie croit dupa asemanarea lor. O gradina secreta numita Flying Fox, unde oameni mari si oameni mici isi pot sarbatori momentele importante intr-un cadru intim, relaxat.
Dar sa vedem ce este cu vulpea zburatoare. Cand s-au gandit la acest proiect antreprenorial, Cristina si Victor si-au imaginat ca vor gazdui in spatiul lor doar petreceri pentru copii. Asa incat, au cautat un personaj care sa se potriveasca locului. Intr-un moment de maxima inspiratie s-au gandit la vulpe. Si li s-a parut ca ar fi cea mai potrivita pentru a reprezenta spiritul gradinii secrete fiindca este un animal istet, jucaus, de poveste. Care poate sa si zboare in povesti.
Intre timp, pentru ca vremurile si oamenii se schimba, printre clienti au aparut si adulti, dintre cei care isi doresc o nunta de zi, relaxata, intima. Sau antreprenori care organizeaza ateliere, sedinte de strategie si workshopuri pentru grupuri restranse. Vulpea a ramas in peisaj, iar Cristina si Victor Patesan povestesc in randurile care urmeaza despre spatiul lor de evenimente altfel, Flying Fox.
De la corporate la un business de familie
Flying Fox este un mic business de familie, iar in spatele lui suntem noi, Cristina si Victor Pateșan. Suntem casatoriti de 11 ani si avem impreuna 2 baieti, 1 pisica si 2 business-uri. Avem amandoi ani buni de experienta corporate, Victor in domeniul bancar si imobiliar, iar Cristina in marketing, in zona de telecom. Si zero experienta in horeca sau organizarea de evenimente.
Flying Fox este o reprezentare a pasiunilor noastre: iubim sa facem amenajari (ne renovam apartamentul de acasa in fiecare an), Victor e pasionat de prelucrarea lemnului si gatit, iar amandurora, dintotdeauna, ne-a placut sa primim oaspeti la noi acasa. Lucrurile au mers bine pentru noi pentru ca rolurile noastre au fost foarte clar impartite: Cristina s-a ocupat de marketing si vanzare, iar Victor de partea de amenajari, constructii, design. Uneori, fiecare face pe ucenicul in domeniile celuilalt, dar nu prea ne iese.
Contextul aparitiei gradinii secrete
La finalul lui 2017 Victor a intrat intr-un an sabatic - o perioada care sa-i dea timp si spatiu sa-si dea seama ce i-ar placea cu adevarat sa faca in zona profesionala. Multa lume isi doreste si romanteaza acest sabatic, si-l imagineaza ca o perioada foarte relaxata si zen, eliberata de griji si munca. Nu-ti povesteste nimeni cum te loveste depresia dupa cateva luni. Intr-un astfel de moment s-a nascut Flying Fox - Secret Garden.
O idee mai veche, de a folosi cumva casa de la Snagov a mamei lui Victor, a prins viata la momentul potrivit. De altfel, gradina casei de la Snagov gazduise deja de-a lungul anilor evenimente importante pentru familie: botezul nepotelului nostru in 2005, nunta noastra din 2008, nenumarate petreceri cu prietenii si familia. Nu aveam experienta deloc, aveam insa un spatiu foarte frumos, mult entuziasm si oameni minunati in jurul nostru care ne-au ajutat, in doar cateva luni, sa punem pe picioare acest mic business. Familia si prietenii au venit si ne-au ajutat sa construim, sa vopsim, sa aranjam si sa promovam ideea. La inceputul lunii mai 2018 am gazduit prima petrecere - sa spunem ca eram nepregatiti nu ar descrie cu adevarat panica acelui moment.
Photo credit: Alina Dobro Photography
Conceptul spatiului
Spatiul avea deja o linie de design pe care am continuat-o: un design simplu, aproape minimalist, care lasa in prim plan ce avem mai frumos si mai de pret - natura verde, vie, care ne lipseste atat de mult in oras. Apoi, tot ce am facut si facem trebuie sa aiba mereu si un rol functional, sa fie frumos, dar sa aiba si utilitate - ne uitam constant la cum folosesc oaspetii spatiul nostru si adaugam/modificam in functie de nevoile lor si ale noastre.
Cu totul, spatiul are 2000 mp - in mare parte iarba si spatiu verde, dar si o bucatarie de vara, un pavilion acoperit ce poate gazdui pana la 60 persoane, un loc de joaca pentru copii, o piscina si multe coltisoare bune de stat la vorba in grupuri mai mici. La noi totul se poate folosi: se poate calca pe iarba, se poate sari in piscina, se poate dansa in picioarele goale oriunde.
Photo credit: Mihai Anghel
Cand am deschis locatia am avut in minte, ca principal tip de eveniment, petrecerile pentru copii si am cautat un personaj care sa intrupeze cumva spiritul locului. Asa am gasit vulpea: un animal istet, jucaus, de poveste. Ascunsi cumva intr-o zona rezidentiala a Snagovului, cu vegetatie bogata, crescuta in 18 ani, am vrut sa aducem in nume si ideea aceasta de care suntem indragostiti si pe care am vrut sa o pastram in identitate - cea de secret garden. La crearea brand-ului si logo-ului ne-a ajutat o buna prietena, Simona Hancu si a ei agentie, Pattern.
Photo credit: Mihai Anghel
Am creat spatiul pentru cei care isi doresc o petrecere ca la ei acasa, intr-un spatiu intim si natural, cu mancare delicioasa, cocktail-uri bine facute, muzica in surdina si decoratiuni simple si frumoase. Toate astea, fara durerile de cap pe care ti le da organizarea unei petreceri. Apoi, ne-am dorit foarte mult ca de spatiul acesta sa se bucure in egala masura si copiii si adultii. Foarte de curand de la deschidere am amenajat si interiorul casei pentru grupuri mici, de maxim 10 persoane, pentru ateliere, sedinte de strategie, workshop-uri sau alte asfel tipuri de evenimente.
Nuntile de zi devin un obicei si in sudul tarii
In primul an, cand ni s-a cerut sa organizam primul botez, ne-am panicat ingrozitor la gandul ca pur si simplu nu stim sa facem asta. Am descoperit ca, de fapt, acesta este evenimentul perfect pentru spatiul nostru - este un eveniment mai relaxat si mai mic, este un eveniment de zi (suntem in zona rezidentiala si dupa ora 22 nu mai facem galagie) si mai ales, este un eveniment la care invitatii vin impreuna cu copiii, iar la noi sunt multe variante pentru a-i distra: casuta, leaganele, toboganul, tiroliana, pisicina pentru balaceala si multa iarba verde pe care pot alerga in voie.
In 2019 am gazduit si cateva nunti si am primit deja multe cereri pentru vara care vine - incet, incet prinde si la noi ideea unei nunti de zi, cu invitati mai putini si cu o atmosfera mai relaxata.
In timpul saptamanii gazduim evenimente de business, workshop-uri sau teambuilding-uri. Noroc sau nu, pana acum am avut clienti grozavi - cu multi dintre ei ne-am imprietenit si am pastrat legatura chiar si dupa eveniment.
Promovarea
In cei doi ani de cand exista spatiul nu am folosit decat canalele de social media pentru promovare - Facebook si Instagram - unde spunem cat de autentic posibil povestea noastra si a evenimentelor pe care le organizam. Ne uimeste si ne bucura cat de multi dintre cei care ne-au calcat pragul au ramas alaturi de noi in social media - ne urmaresc, ne scriu, ne distribuie postarile. Suntem super recunoscatori pentru acesta sustinere si ne motiveaza sa facem lucrurile din ce in ce mai bine. Apoi, tot acesti clienti sunt cei care reprezinta un canal foarte important de promovare - ei povestesc experienta lor si ne recomanda mai departe.
Photo credit: Mihai Anghel
Foarte importante sunt si recomandarile celor care ne trec pragul ca fotografi, DJ, animatori, cantareti, cofetari sau floristi - ne straduim sa-i tratam pe fiecare cu respect si sa-i ajutam sa isi faca treaba cat mai usor - pana la urma lucram pentru acelasi client si ne dorim cu totii ca petrecerea sa fie o reusita.
Photo credit: Lilebuba Family
De unde vin clientii
Cei mai multi clienti ne-au contactat direct, iar pentru acesti clienti am suplinit uneori, macar partial, rolul de organizator de evenimente, incercand sa acoperim cat mai mult din nevoile lor, de la mancare, bautura, muzica, pana la decor si mici surprize pentru a incanta oaspetii.
Am lucrat destul de putin cu organizatorii de evenimente si atunci cand am facut-o am incercat sa ii ajutam cat de mult posibil in a aduce ceva nou, in a personaliza evenimentul de care se ocupa. Iubim provocarile si cu cat au idei mai traznite cu atat mai tare ne entuziasmam si noi!
O altfel de experienta, o evadare din rutina si sabloane, un spatiu in care sa respire si sa se bucure alaturi de cei dragi. Foarte importanta este si relatia pe care o cream cu fiecare dintre ei, punem mult suflet si organizam fiecare eveniment asa cum am face-o pentru noi.
Provocarile
Pentru noi totul a fost o provocare, avand zero experienta in acest domeniu. Am facut lucrurile cat de bine am putut, cu mult entuziasm si multa munca, cu urechile mereu deschise pentru a primi feedback si pentru a ne face si mai bine treaba. Si mai ales am fost mereu sinceri, autentici, am povestit experientele noastre, cu bune si cu rele, iar asta ne-a adus multa sustinere.
Ce urmeaza in anul care vine
Vrem sa continuam ceea ce am inceput si sa facem lucrurile din ce in ce mai bine. Avem o lista lunga cu lucruri pe care le putem imbunatati sau crea pentru 2020. Si chiar daca suna a cliseu, pentru anul care vine, foarte importanti sunt oamenii pe care ii avem in jurul nostru si cu care lucram la intreaga experienta Flying Fox. Avem noroc de oameni muncitori si talentati, care lucreaza cot la cot cu noi, pe care ne dorim sa ii pastram alaturi de noi, in gradina secreta.