[Povești de bine] Ei au nevoie de un loc unde să se simtă în siguranță

[Povești de bine] Ei au nevoie de un loc unde să se simtă în siguranță

La doi ani după Revoluția din ’89, Organizația Umanitară CONCORDIA își începea misiunea în România, venind să sprijine copii și tineri proveniți din familii aflate în situații dificile. Realitatea acelor vremuri era cruntă: centre de plasament în care copiii erau tratați inuman, minori care trăiau pe străzi, familii sărace și adolescenți fără vreo perspectivă, la tot pasul. Multă vreme, CONCORDIA a depins de ajutorul donatorilor din Germania și Austria, însă, cu trecerea anilor, au început să vină fonduri și de la donatori locali, persoane fizice sau companii private.

Astăzi, organizația înseamnă o echipă de oameni pregătiți în serviciile sociale, o comunitate notabilă de donatori și voluntari, iar în proiecte: 6 case de tip familial, 2 centre de zi pentru copii și familie, 1 școală de meserii și 3 bussiness-uri sociale. Peste 2000 de persoane din București, Ploiești și Ariceștii Rahtivani, Prahova sunt anual sprijinite de CONCORDIA. Diana Certan, director de comunicare și fundraising al CONCORDIA, spune în rândurile ce urmează povestea uneia dintre primele organizații non-profit din România.

 

Contextul

Anul acesta aniversăm 30 de ani de la revoluția din 1989, o perioadă în care am celebrat libertatea, dar și o perioadă în care situația copiilor abandonați din orfelinate nu a mai putut fi trecută sub tăcere. Soluția identificată ca fiind salvatoare a fost  închiderea acelor centre, dar, din păcate, o soluție nesustenabilă pentru acei copii. O mare parte din acei copii au ajuns în stradă, în București.

CONCORDIA și-a început activitatea în 1991 luând, unul câte unul, copii din stradă, care nu știau unde le sunt părinții și, de cele mai multe ori, fără acte de identitate, și a încercat să îi ducă departe de mirajul străzii în primele case pentru copiii străzii. 

De atunci venim în sprijinul copiilor, tinerilor și a familiilor aflate în dificultate prin servicii sociale care vizează integrarea socială, familială, școlară și profesională a acestora, ajutându-i să devină independenți.

 

Ce a urmat

În 1992 a fost deschisă prima casă pentru copiii străzii și, în paralel, asistenții noștri sociali au început munca de asistență în stradă. De atunci, timp de 28 de ani, CONCORDIA a adaptat constant proiectele și serviciile în funcție de vârsta, nevoile și gradul de independență a beneficiarilor. Dacă la început serviciile erau destinate preponderent copiilor, ulterior s-au adăugat servicii pentru tineri și, în ultimii ani, servicii pentru familii vulnerabile.

Prin programele noastre au trecut peste 10.000 de suflete în acești ani și am reușit să transformăm multe povești triste în unele cu final fericit.

Astfel, în 2019 avem: 6 case de tip familial, 2 centre de zi pentru copii și familie, 1 școală de meserii, peste 80 de locuri în locuințe sociale, programe de consiliere vocațională și angajare, centre pentru femei și bărbați cu dizabilități care provin din mediu stradal și 3 bussiness-uri sociale (brutărie, hostel și cafenea) unde lucrează beneficiarii noștri.

 

Perspectiva personală

Eu am avut onoarea și bucuria să mă alătur organizației acum 5 ani și poate că lecția cea mai grea pe care am învațat-o a fost să nu spun niciodată ”nu” atunci când întampin o provocare, ci mai degrabă să gândesc cum aș putea să fac lucrul acela să se întâmple.

În ceea ce privește experiența mea în CONCORDIA pot doar să spun că sunt mândră de echipa pe care o avem, de la care învăț în fiecare zi ce înseamnă munca în domeniul social. Mă bucur de succesele lor, dar le și împărtășesc tristețea atunci când rezultatul nu este cel așteptat. CONCORDIA este o organizație complexă și am crescut mult ca profesionist în acești 5 ani petrecuți în mijlocul ei.

 

Realitatea vremurilor trecute

Realitatea socială cu care ne-am confruntat în primii ani a fost destul de dureroasă, depășindu-ne de multe ori puterea de a acționa. Minori trăind pe străzi, fără un acoperiș deasupra capului, flămânzi, cu o sănătate precară, luptând pentru supraviețuire aveau nevoie de ajutorul nostru. Ei aveau nevoie de un loc unde să doarmă, de hrană, de protecție, siguranță, educație și, de multe ori, de acte.

Ne era greu să îi ajutăm să își dea seama cine sunt și din ce familii provin și să căutăm mulți ani părinții lor aceasta fiind cea mai mare dorință a lor, de a-si găsi originea și familia. De multe ori am reușit, dar au fost și cazuri în care rezultatele căutării nu au dat roade. Cea mai mare provocare a constat în lipsa sprijinului financiar, atât de la autoritățile de stat, cât și din partea companiilor sau donatorilor români. Mulți ani am depins de sprijinul donatorilor din Austria și Germania.

În continuare ne-am dori ca românii să conștientizeze mai mult că avem încă 17.000 de copii în centre de plasament, că 1 din 3 copii din sistemul de protecție a copilului își petrece 90% din viață în acest sistem, și că 1 din 11 copii se culcă seara flămând. Ei sunt ai noștri și suntem responsabili pentru soarta fiecăruia dintre ei.

 

Puterea binelui

De-a lungul timpului, tot mai mulți oameni de bine ni s-au alăturat și, datorită lor, am crescut și am reușit să acoperim cât mai multe nevoi ale comunității în care activăm. Recent am facut un studiu de impact pe Brutăria CONCORDIA, unul dintre business-urile noastre social, care a aratat ca 90% din tinerii dezavantajați, care au fost angajati de-a lungul celor 8 ani de existență, sunt în continuare angajați pe piața de muncă și 50% dintre ei lucrează chiar ca brutari.

Anual ajutăm 2000 de copii, tineri și familiile acestora în București și Prahova și ne bucurăm de fiecare mic pas pe care îl fac spre independență, fie că vorbim de rata de promovabilitate la BAC de 100%, de intrarea la facultate a celor câțiva care pot să o urmeze, de premiile copiilor din centre de zi și casele de tip familial, de corul CONCORDIA, de cei 200 de tineri dezavantajați, pe care îi sprijinim anual să își găsească un loc de muncă sau de cei pe care îi formăm și calificăm în școala noastră de meserii. Acestea sunt rezultatele care contează și pentru care noi ne străduim, în fiecare zi.

Anul acesta, pe 15 octombrie, am inaugurat Casa de tip familial Elisabeth în Ariceștii Rahtivani. Acest moment a marcat încheierea procesului de dezinstituţionalizare a centrelor de plasament mari, finalizând cu succes un proces care a durat patru ani şi în care siguranţa, echilibrul şi starea de bine copilului au fost pe primul loc. În ultimii doi ani, CONCORDIA a inaugurat trei case de tip familial de dimensiuni mici în Ariceștii Rahtivani, în care copiii trăiesc în grupuri de 6-8 în fiecare casă, ca în mijlocul unei familii naturale.

De asemenea, începând din anul 2013, am sprijinit familiile afectate de sărăcie din comunitățile din Ploiești. Am susținut și am dezvoltat activitățile a două centre de zi din Ploiești, pentru ca toți copiii care ne trec pragul să aibă acces la educație, consiliere și activități care să le dezvolte abilitățile necesare pentru creșterea șanselor de a reuși. Părinții sunt susținuți pentru a se implica în educația copiilor, consiliați și sprijiniți pentru a-și găsi un loc de muncă.  Ne dorim sa replicam acest model de centru de zi pentru copil și famillie și în alte județe pentru că serviciile sociale integrate reprezintă soluția cea mai potrivită pentru lupta împotriva saraciei și a abandonului școlar și familial.

 

Provocări & satisfacții

Evolutia frumoasă a copiilor și tinerilor care își găsesc propriul drum în viață precum si momentele în care ei se întorc și îi ajută pe frații lor mai mici sau pe cei rămași în urmă sau pentru a le mulțumi celor care le-au fost mentori, este cea mai frumoasă parte a muncii noastre, pentru care ne continuăm lupta.

Partea grea este asigurarea susținerii financiare a tuturor programelor noastre. Doar întreținerea unei case de tip familial ce îngrijeste 8 copii are un cost anual de 100 000 de euro. Avem nevoie mare de susținerea proiectelor noastre. Este realitatea noastră iar participarea activă a comunității, fie prin susținere financiară, fie prin implicare directă în activitățile noastre, este un sprijin important pentru care suntem recunoscători.

Cei care doresc să ne fie alaturi, o pot face prin redirecționarea a 20% din impozitul pe profit în cazul companiilor sau redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit, comenzi de produse de la Brutăria CONCORDIA, organizarea de evenimente la cafeneaua noastră socială „Brutăria cu Povești”, proiecte CSR, proiecte de voluntariat corporativ.

 

Oamenii din spate

Oamenii din spate sunt profesioniști ai serviciilor sociale care pun suflet în fiecare zi pentru a crea sentimentul de acasă pentru copiii și tinerii pe care îi susținem. CONCORDIA merge acolo unde nevoia este mai mare, iar pentru fiecare beneficiar este gândit un plan de intervenție cu obiective comun agreate atât de către beneficiar, cât și de membrii echipei noastre și cu monitorizate constantă. Unicul scop este transformarea lor în contributori ai societății și în oameni fericiți, care își construiesc propriile familii și reusesc să aibă o viață echilibrată și independentă. Pe lângă echipa noastră sunt și mulți prieteni și parteneri, care ne dau putere să continuăm prin votul lor de încredere în noi și în ceea ce facem.

Misiunea CONCORDIA în România este posibilă datorită efortului comun pe care îl fac donatorii, voluntarii și partenerii noștri. Nu am fi astazi aici fără sprijinul unor parteneri strategici firme private din diverse domenii, care prețuiesc și înțeleg importanța responsabilității sociale. Suntem recunoscători tuturor pentru contribuția adusă și, pe această cale, le mulțumim. 

Promovarea

Deși lucrăm  de 28 de ani în servicii sociale la cele mai înalte standarde și avem o organizație atât de mare, nu am reușit să ne spunem povestea, sau mai bine zis poveștile beneficiarilor nostri, astfel încât publicul larg să le cunoască suficient de bine pentru a le susține. Avem nevoie de profesioniști în comunicare și chiar de o agenție de publicitate care să se alăture eforturilor noastre, astfel încât să reușim să împărtășim lucrurile minunate pe care le facem și schimbările sociale pe care le producem.

Eforturile noastre au fost susținute de-a lungul timpului de partenerii noștri media locali și centrali, care au vorbit despre proiectele Organizației Umanitare CONCORDIA, și evenimentele de promovare a serviciilor sociale, maratoanele anuale organizate de Bucharest Running Club sau întâlnirile cu reprezentanți ai autorităților pe diverse teme privind serviciile sociale. De asemenea, CONCORDIA este susținător al Galei Naționale a Excelenței în Asistență Socială și membră în federațiile și grupurile de asistență educațională din Ploiești și Prahova.

În fiecare toamnă, ne facem cunoscute eforturile prin principalul eveniment de strângere de fonduri Concertul Caritabil „Pentru ca poveștile triste să aibă un final fericit!“, sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principesa Maria a României și  Ambasadei Austria la Bucuresti, care este găzduit de jurnalista Irina Păcurariu cu sprijinul domnului Cristian Șofron, directorul Teatrului Odeon.

 

Ce urmează

În anul 2020 vom inaugura Școala Primară CONCORDIA, unul din proiectele de amploare ale organizației prin care ne dorim să oferim o șansă la educație de calitate copiilor proveniți din familii aflate în dificultate. Acest proiect este realizat în parteneriat cu Ministerul Educației din Austria garantul calității dezvoltării unui model educațional de top la nivel internațional și adaptat contextului din România, care îmbină intervenția socială cu cea educațională și care duce la incluziunea socială a acestor copii.

CONCORDIA Academia este un alt serviciu al Organizatiei Umanitare CONCORDIA prin care ne asumam rolul de a ajuta la profesionalizarea meseriilor din servicii sociale, venind astfel în sprijinul furnizorilor de servicii sociale cu produse de formare orientate către creșterea calității intervențiilor sociale în România.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Subiecte

Sectiune



Branded


Related