Ce își dorește Dragoș Cristache, Head of Web Development la Web Ventures: o bucătărie dotată profesionist și un loc unde să își invite apropiații la dinner parties și degustări de finețuri culinare. Dragoș gătește, postează pe Instagram când călătorește și scrie pe blog când își aduce aminte. Pe termen lung, își dorește să își deschidă un loc prietenos, fără meniu & fără dotări extravagante, doar cu mâncare pe care să o gătească în funcție de cum se simte/cum simt vizitatorii.
Nu am luat lecții de gătit. Am învățat făcând teste cu tot felul de rețete, am adaptat rețetele în funcție de ingrediente - uneori îmi lipseau. Mult, mult trial and error și multă răbdare. Desigur de fiecare dată am avut degustători în apropiere care să îmi confirme dacă sunt pe drumul cel bun sau nu, povestește Dragoș
Mai jos, despre rețetele bunicii, pachetele pe care le duce la birou și cum se schimbă gustul mâncării gătite pentru prieteni și familie.
Începutul
Întâmplarea face că mi-am ales drumul spre o carieră în Web Development acum mai bine de 10 ani jucându-mă cu mai multe programe în care puteai să construiești site-uri cu tool-uri drag & drop - no coding required.
Totul a început ca o joacă dar sunt o persoană curioasă și autodidactă așa că am avansat încet încet: tool-uri drag & drop, copy & paste bucăți de cod de pe forumuri de specialitate, am învățat HTML & CSS, am vrut să fac site-urile mai interactive așa că am învățat JavaScript și jQuery, apoi am început să manipulez mai multe date așa că am învătat WordPress (un Content Management System), iar acum mă îndrept spre Full Stack - adică tot ce se poate face în WWW: design, coding, server OPS, optimizări de performanță și scalabilitate, puțin marketing și Conversion Rate Optimization.
Context & inspirație
Sămânța care a crescut în pasiunea pentru gătit a fost plantată de bunica mea, o gospodină și bucătăreasă grozavă. Am copilărit cu bunicii așa că aveam 2 activități din care să aleg după grădiniță/școală: desen sau să stau în bucatărie cu bunica. Mai târziu am descoperit că sunt un mare gurmand și am început să mă uit la toate emisiunile și show-urile posibile despre gătit: tot ce se putea de pe Paprika TV, o sumedenie de canale de pe YouTube și cel mai bun show despre gătit - marea pregătire pentru Crăciun în fiecare an.
Ce a urmat
Am luat baza despre gătit de la bunica, inspirație din toate rețetele pe care le-am descoperit în show-uri, tehnica despre pregătirile din bucătărie dintr-un MasterClass al lui Ramsay, mirodenii și rețete netradiționale românilor și am început să experimentez cu câte o bucătărie: italiană, europeană, asiatică, americană.
Toate felurile de mâncare preparate deveneau pachet pentru a doua zi sau atunci când aveam ocazia îmi delectam prietenii și familia cu descoperirile mele.
Cum ai învățat
Nu am luat lecții de gătit. Am învățat făcând teste cu tot felul de rețete, am adaptat rețetele în funcție de ingrediente - uneori îmi lipseau. De exemplu acum câțiva ani era foarte greu să găsești pastă de curry sau lapte de cocos în România, așa că îmi făceam eu pastă de curry din usturoi, arde și condimente care se găseau în comerț sau înlocuiam laptele de cocos cu smântână pentru gătit.
Mult, mult trial and error și multă răbdare. Desigur de fiecare dată am avut degustători în apropiere care să îmi confirme dacă sunt pe drumul cel bun sau nu.
Transformări
Pasiunea mea pentru bucătărie a devenit un fel de party trick și un motiv suplimentar pentru care să se adune lumea la mine acasă. Am descoperit că mâncarea iese mult, mult mai bună atunci când gătesc pentru alți oameni comparativ cu mâncarea pe care o gătesc pentru mine. Am crescut singur la părinți și astfel am dezvoltat o trăsătură foarte nesănătoasă - zgârcenia, dar mă bucur extraordinar de mult atunci când gătesc pentru alți oameni și le văd reacțiile după prima lingură.
Pe termen lung, îmi doresc să deschid un loc foarte prietenos unde să servesc mâncarea gătită de mine. Fără meniu, fără dotări extravagante - mâncare pe care o gătesc în funcție de cum mă simt/cum simt vizitatorii. Dacă eu visez despre sandvișuri o să fac croque madame la micul dejun și cubano la prânz, dacă vizitatorii visează sosuri și tăiței o să fac noodles cu toate combinațiile posibile de carne și legume, dacă eu visez sosuri și pâine o să fac pizza napoletană. You get the point :)
Timp & efort
Timpul pe care îl dedic variază foarte mult în funcție de starea mea și de timpul pe care îl am la dispoziție. Dacă e duminică și am timp de un fel de mâncare îmi pregătesc pachetul pentru următoarele 2-3 zile. Dacă în weekend vremea este nefavorabilă mă apuc de mai multe rețete de vineri seara/sâmbătă dimineața și termin duminică seara. Nu îmi trece prin minte un moment greu și cred că explicația este simplă: atunci când faci ce îți place nu prea ai de ce să te plângi. Cel mai mișto e atunci când am pentru cine să gătesc și lumea așteaptă un dish savuros de la mine - pentru mine ăsta este cel mai frumos sentiment și îmi place să îl trăiesc la maximum.
De ce e nevoie
Plănuiesc să mă mut cât de curând posibil și din acest proces o mare parte din timp o să fie dedicat pregătirii unei bucătării. Open space, multă lumină, suprafețe din inox și o hotă puternică. Cât despre disciplină, consider că e nevoie de același nivel ca în armată. Timpul este un element foarte important în bucătărie, iar disciplina & curățenia sunt și mai importante. Curăț după mine și îmi țin spațiul de lucru ordonat - astfel pot să mă mișc repede și respect prima componentă, timpul.
Momente în care ai vrut să renunți
Nu am vrut să renunț, dar se întâmplă să iau pauze vara când este prea cald ca să folosesc aragazul/cuptorul - atunci încerc să fac tot posibilul fără foc.
Descoperiri
Gătind mi-am dat seama că îmi place să lucrez cu mâinile, îmi place să fac ceva cu un rezultat palpabil. La birou lucrez pe proiecte cu rezultate vizibile după mai multe zile/săptămâni. În bucătărie poți să vezi și să guști rezultatele după câteva minute/ore.
Punctul de intersecție
Acum cele două nu se întâlnesc, dar în curând ne mutăm într-un birou nou, echipat cu bucătărie și îmi doresc să gătesc pentru colegi. De fiecare dată când gătesc ceva mai special și postez pe social media mă întreabă dacă am adus și pentru ei - eu sper să gătesc direct la birou și să le dau să guste.