În căutarea străinului perfect. Un student din Piatra Neamț a lansat o platformă pentru colegii de apartament

În căutarea străinului perfect. Un student din Piatra Neamț a lansat o platformă pentru colegii de apartament

De patru ani, de când a venit în București pentru studii, Toma Rareș a avut ocazia să împartă locuința cu mai mulți colegi de apartament, mai mult sau mai puțin potriviți. Așa i-a venit ideea să creeze o platformă gratuită prin care utilizatorii pot găsi un colegul de apartament potrivit, cineva care nu va da muzica la maxim atunci când avem examen a doua zi, sau care nu va sparge ușa pe la trei dimineața, amețit și buimac, fiindcă nu-și găsește cheile. 

Până anul trecut, am împărțit chiria cu doi prieteni, însă după ce s-au mutat fiecare la apartamentul lor, am început să-mi caut alți colegi cu care aș putea locui. Mai mult decât detaliile apartamentului, aș fi vrut să știu mai multe despre persoana sau persoanele cu care va urma, probabil, să locuiesc.

Cu ajutorul unui prieten designer, a dezvoltat platforma roombuddy.co, un loc unde candidații la poziția de coleg de apartament sunt trecuți prin niște filtre, reducând riscul de a te pricopsi cu persoane care vin la pachet cu obiceiuri care-ți vor da viața peste cap.

 

Tânărul provincial, venit în Capitală pentru studii 

Numele meu este Toma Rareș, m-am născut în Piatra Neamț și acum sunt student în anul 4 la  Facultatea de Matematică și Informatică, specializarea “Calculatoare și Tehnologia Informației”, în cadrul Universității din București. În timpul liceului am început să studiez programarea și să înțeleg mai în detaliu în ce constă acest domeniu. Mereu mă întrebam cum funcționează platformele online, ce se întâmplă mai exact în spate și cum ajunge un site să interacționeze cu oamenii fără să apară erori. 

Până anul trecut, am împărțit chiria cu doi prieteni, însă după ce s-au mutat fiecare la apartamentul lor, am început să-mi caut alți colegi cu care aș putea locui. Mai mult decât detaliile apartamentului, aș fi vrut să știu mai multe despre persoana sau persoanele cu care va urma, probabil, să locuiesc. De exemplu, fiind nefumător, aș fi vrut să aflu printr-o metodă simplă dacă persoana cu care urmează să mă mut, fumează sau nu. Sau, având în vedere că am un program destul de încărcat, aș vrea ca și colegul meu să fie o persoană liniștită, care nu dă petreceri frecvent. Pentru aceste tipuri de probleme, la completarea anunțului sunt câmpuri unde se pot completa detalii despre stilul de viață, precum programul de muncă, ora de culcare sau preferințele culinare.

De asemenea, am văzut de foarte multe ori și anunțuri în care lumea deține animale de companie și au o problemă în a-și găsi un apartament de închiriat, așa că, pe roombuddy.co a fost introdusă și o secțiune „Animale de companie”, unde utilizatorul este întrebat dacă deține sau dacă este de acord că noul coleg să aibă un animal de companie.

 

De la idee la implementare 

Ideea platformei a fost discutată la începutul acestui an, iar primele linii de cod au început să fie scrise pe data de 2 iulie. Proiectul roombuddy.co a fost început de mine și de Alexis, un prieten cu peste 7 ani experiență în Web Design și programare. Partea de design a platformei a fost făcută prin intermediul unei teme realizate de Alexis, așa că, pentru dezvoltarea platformei a rămas să facem paginile cu așezarea elementelor și partea de back-end. Am stabilit că structura elementelor în pagină să fie făcută de mine, rămânând să începem împreună partea de back-end atunci când suntem siguri că interfața este în cea mai bună formă. Între timp, de comun acord, am rămas singur pe acest proiect, începând să dezvolt și partea din spate a aplicației cu toate detaliile acesteia.    

Platforma a fost lansată după 3 luni, pe data de 9 septembrie. Cea mai grea parte a fost și este cea a promovării și a găsirii metodelor prin care să ajungem la cei care au nevoie de această platformă.

M-am gândit că cea mai sigură metodă de a afla dacă ideea este bună și utilă oamenilor este să o testez direct pe cei care urmau să folosească platforma. Cum era de așteptat, primii utilizatori au avut probleme în completarea detaliilor și nu înțelegeau de ce aveau anumite restricții pe câmpurile de la adăugarea anunțului. De exemplu, la început, platforma cerea utilizatorului, în momentul adăugării anunțului, să completeze titlul cu un număr minim de 40 de caractere. Acest lucru i-a încurcat pe primii utilizatori, neînțelegând de ce ar exista o restricție pentru așa ceva. A fost o problemă ușor de rezolvat, dar despre care nu aș fi aflat dacă nu aveam contact direct cu cei care foloseau platforma. Așadar, etapele au fost documentarea, testarea și implementarea ideilor cerute de utilizatori.   

 

Modalități de promovare și monetizare 

Până acum am folosit Facebook și Google Ads, însă bugetul este mic, așa că reclamele nu pot acoperi numărul de oameni care au nevoie de platformă. O altă sursă prin care lumea mai află de platformă sunt paginile roombuddy de Facebook, Instagram și Twitter. Pe Facebook, sunt postate regulat anunțurile de pe site, precum și aparițiile în diverse articole, iar pe pagina de Instagram se promovează un conținut creat din perspectiva studenților, cu diferite glume, în care colegii de apartament se pot regăsi în viața de zi cu zi. 

Am plecat pe acest drum cu gândul că roombuddy.co va fi cea mai mare platformă gratuită prin care oamenii își vor găsi coleg de apartament. În momentul de față, nu am o idee clară despre cum se va monetiza această idee, însă, sunt conștient că va fi nevoie să se găsească o metodă prin care să producă bani, ce vor servi drept combustibil pentru planurile pe care le am pe viitor. O posibilitate de a monetiza acest proiect ar fi crearea unui magazin online cu accesorii pentru colegi de apartament sau distribuirea de reclame.      

 

Rețelele sociale, prima sursă de informare

Atunci când mi-am căutat coleg de apartament, paginile de Facebook au reprezentat principala sursă. E un mediu transparent, în care poți afla cele mai multe informații despre oameni, însă micile detalii care contează nu sunt prezente acolo.

Câmpurile cu detalii despre stilul de viață nu sunt obligatorii, însă până acum, peste 50% dintre utilizatori au ales să le completeze. Majoritatea oamenilor doresc ca timpul de la accesarea site-ului, până la postarea anunțului, să fie cât mai scurt. Pentru a-i convinge să completeze toate detaliile, după informațiile obligatorii, oamenii sunt conduși prin intermediul unui text să completeze și următoarele câmpuri ce îi vor ajuta să-și găsească colegii cu caracteristici asemănătoare.

 

Reacțiile utilizatorilor

După aproximativ două luni de la implementare, platforma are în jur de 100 de unici. Utilizatorii sunt încântați că platforma este ușor de folosit și că este adaptată pentru mobil. 

Feedback-ul primit pentru roombuddy.co este super bun, utilizatorii sunt încântați de structura, interfața și ușurința modului de utilizare a platformei. Au început să apară primele postări din orașe universitare, ceea ce mă bucură foarte mult.  Am primit și multe sugestii care ar ajuta mai mult pe cei care își caută coleg de apartament, cum ar fi un filtru prin care să cauți în funcție de gen:

„Deseori mă lovesc de problema unui apartament/cameră super, la preț bun și cu oferta exclusivă pentru fete”.  

Una dintre cele mai interesante reacții este răspunsul dat de o fată dezamăgită că nu și-a găsit coleg de apartament nicăieri:

„Nici așa nu cred că găsesc, deci nu are rost.”

Sunt foarte mulți oameni care își caută apartament/coleg de apartament, însă problema principala e că toate anunțurile sunt răsfirate și nu poți ajunge la ele dintr-un singur loc.

Am primit și feed-back din partea unei asociații de studenți: „Și noi suntem de aceeași părere cu ceilalți utilizatori, în sensul că platforma este foarte ușor de utilizat și, de asemenea, este accesibilă tuturor. Este foarte bine gândită, în detaliu. Ceea ce ni se pare foarte interesant este că oamenii pot comunica direct din aplicație, existența filtrelor pentru căutări și toate detaliile legate despre obiceiurile locatarilor. În concluzie, suntem de părere că platforma este super utilă și nu doar pentru studenți”.

 

Obiceiuri de viață la comun

Colegu' după 2 sticle de vin: "Hai, încă un pahar că încep să amețesc”

Colegu' care nu spală niciodată vasele: "Las că spăl mâine vasele"

Colegu' care transformă proiectul în petrecere: "Bă, deseară vin cu un coleg de facultate să lucrăm la un proiect"

Colegu' care se întoarce cu 2 beri și o pungă de chipsuri: Mă duc până la magazin să iau niște apă

Colegu' care în weekend pleacă acasă: "Mă, vezi că sâmbătă facem curățenie"

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Oameni

Sectiune



Branded


Related