Andrei Stan si Collage Festival: Incepe o miscare coerenta si perceptibila a artistilor de colaje in Romania

Andrei Stan si Collage Festival: Incepe o miscare coerenta si perceptibila a artistilor de colaje in Romania

Daca o sa cauti pe Facebook Collage Festival '19 o sa vezi ca in dreptul eventului scrie Happening Now. Asta inseamna ca poti sa dai inca o fuga pana la Casa Monteoru din Bucuresti, pe Calea Victoriei, cand vrei tu, pana duminica seara. Collage Fest '19 reuneste “comunitatea artiștilor imaginitivi și creativi din București”, iar din program nu lipsesc teatrul senzorial, live music sau momente poetice.

Pentru si mai mult insight l-am abordat pe Andrei Stan, initiator al proiectului si artist exponant in cadrul festivalului, prins intre aranjatul lucrarilor si optimismul unui val care pare sa ia amploare si la noi.

 

De ce un festival al colajului 

Un festival al colajului a aparut pentru ca era o nevoie in Bucuresti si Romania. Nu exista nici unul sau cel putin nu asa cum am vrea noi sa fie. Ideea este de acum ceva timp, cand am pornit un proiect pe Instagram numit Dreaming in Collages. Acest proiect promoveaza colaje ale artistilor din toata lumea, iar eu fiind la randul meu un artist de colaje, am vrut sa explorez, sa studiez si dau si o mana de ajutor, atat cat pot, acestei comunitatii legata de o tehnica speciala din arta.

Asa am inceput sa descopar multi artisti foarte talentati printre care si artisti romani. Am luat legatura cu ei, am colaborat si m-am gandit ca ar fi un bun pas urmator sa ne mutam si in lumea reala, nu doar in digital. Varianta actuala a proiectului a inceput sa prinda contur intr-o seara de august vara trecuta, cand am stat la povesti cu Andrei Hancu de la Open Monteoru. I-am propus, i-a placut conceptul si acum ne-am pus pe treaba.

 

Andrei Stan – Let Your Creativity Run Free

 

Cui se adreseaza festivalul

Festivalul se adreseaza tuturor iubitorilor de frumos, de arta moderna si ne asteptam la un public variat, precum un colaj. Programul este eclectic si cred ca este acesibil oricarei varste. Collage Festival este un eveniment conceput sa te poti simti bine in compania unor artisti si oameni creativi.

Am invitat iubitorii de arta, am invitat artisti, creativi, oameni talentati si oameni dornici sa experimenteze un alt fel de festival de arta. Veti vedea o expozitie de colaje atat digitale cat si de mana, semnata de artisti precum Cristiana Bucureci de la Creionetica, Alexandra Grigore de la 1001 Arte, Jurjak aka George Petrosel, care ne delecteaza si ca muzician si ca artist de colaje, evident ca voi expune si eu Andrei Stan, Larisa Murariu, Ada Moisa, Livia Marinescu, Alice Goidea, Lucian Harbada, Ramona Iacob care este si regizor de teatru, Alexandra Jitarel, Andreea Bara, Adrian Lazar si ilustratoarea Maria Bortoi.

Colajele artistei Alice Goidea Algo7Art

Vizitatorii vor putea vedea piesa de teatru “Barbatul Nr. 2” cu Irina Luana Stan si Laurentiu Stan, regia Iulian Glita, Teatru senzorial, Poetry Therapy cu Georgiana Danila, Cozy Poetry Night, Poetry Performance by Irina Luana Stan cu Alexandru Ionescu, Lavinia Cosma, Laurentiu Stan si Irina Luana Stan, concept de Iulian Glita.

 

Colajul din ultimi ani

Colajul este, pentru mine, un mod de a vedea si de a interactiona cu lumea exterioara. Esenta colajului este sa transformi; transformi uratul in frumos, neinteresantul in fascinant, banalul in particular, concretul in abstract. Colajul, la fel ca arta in general, permite omului sa-si exprime idei si trairi pe care cuvintele nu le pot contine. Un colaj poate transmite enorm de mult, atat cognitive, cat si emotional. La fel ca si in cazul acestui festival, fiecare artist vine cu unicitatea sa stilistica.

In ultimii ani arta colajului a inceput sa prinda un avant mare pe plan international datorita Photoshop-ului. A devenit mult mai simplu sa integrezi imagini din surse diferite pe un canvas digital. In ziua de azi poti face un colaj digital pe telefon, pe tableta, laptop sau te poti juca analog cu foarfeca, cutitul, lipiciul ziare, reviste, scrisori, carti. Optiunile sunt nelimitate.

 

Nivelul local

Eu simt ca acum incepe o miscare coerenta si perceptibila a artistilor de colaje in Romania. Exista artisti absolut fascinanti care au suces international precum Ion Barladeanu, il avem in Romania si pe Ovidiu Solcan, care este vizibil. Dar nu consider ca tehnica colajului este suficient de apreciata si simtita in lumea artei din tara noastra. Nu cred ca a fost prezentat inca suficient de mult, asadar necunoscatorii nu au reusit sa devina curiosi, sa isi doreasca sa exploreze.

Colajul este accesibil oricui, pentru ca este un timp petrecut cu tine in care redevii din nou copil, te joci, iti folosesti imaginatia, schimbi perspectiva. Singura limita este intotdeauna imaginatia ta. Fireste, tehnica si profunzimea lucrarilor evoluaza in timp, dar spre deosebire de alte arte precum pictura, regia, actoria, unde pregatirea formala dureaza ani buni, poti face un colaj doar exersand, nu neaparat cu pregatire. Trebuie doar sa vrei si sa iti lasi imaginatia libera.

 

Piata in formare

Pentru piata artei, colajul este in formare acum, iar in Romania este mai mult prezent in Bucuresti si Cluj. Chiar avem in expozitie pe Lucian care este din Cluj. Vanzarea lucrarilor de orice tip necesita si este favorizata de un context bun, in care acestea sa fie puse in valoare la nivel cultural national. Pana acum, nu consider ca am avut suficiente astfel de contexte pentru arta colajului. Romania are multi artisti talentati, de care publicul insa, inca trebuie sa afle.

 

Logistica, organizare

Sunt unele proiecte care au o energie aparte. Collage Festival a fost genul de proiect care astepta sa fie facut. Precum intr-un colaj, piesele erau deja pregatite, aveam doar nevoie de un context in care sa reunim pentru a spune povestea. Organizarea nu este un proces simplu, dar daca ai norocul sa gasesti o echipa, lucrurile merg de la sine.

Tot festivalul a fost un lucru in echipa, fiecare artist a participat pentru ca experienta sa fie cat mai placuta pentru public si colectiv. Chiar simt cum se leaga prietenii si o comunitate. Am vrut sa adunam in acelasi loc oameni care pun suflet in arta lor, care sunt dornici sa impartaseasca ce fac, incepand de la artistii de colaj, ilustratori, poeti pana la actori si muzicieni.

Romania are mare nevoie sa fie mai creativa, si sa dea frau liber la imaginative. Ma gandesc ca noi ca artisti, trebuie sa ajutam procesul cum putem mai bine, prin arta.

 

Muzica si teatru senzorial

Da, avem un line-up colaj: vineri un live-set al baietilor de la NEON, sambata concerte Jurjak, Ana Coman, Norunegru, Tourette Roulette si Harlequin_Jack, iar duminica Acoustic Lovers, Cozy Poetry Night si hip-hop cu Dilimanjaro. Deci da ne asteptam sa fie cu de toate si sa placa la toata lumea :)

Teatrul senzorial chiar este o experienta greu de descris in cuvinte, se traieste si se simte. Este o calatorie, o provocare, un performance, un dialog, o traire.

Eu recomand cu mare caldura sa veniti, sa traiti si sa ma ajutati dupa sa explic mai bine.

 

Recomandari

Sincer, este un mix atat de interesant de momente artistice incat este dificil sa aleg. Eu va recomand sa le vedeti pe toate, daca puteti bineinteles. Dar nu uitati ca avem oameni care se juxtapun intre roluri de artisti de colaje muzicieni prezenti in mai multe dintre trupe, teatru, poezie si performance. Adica va asiguram ca nu exista cale de a va plictisi doar sa va starnim curiozitatea sa ii redescoperiti pe artisti si de acasa de pe internet.

Colajele Ramonei Iacob “Strașnik Brasil”

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related