Locul de întâlnire al tuturor celor cu frică de zbor

Locul de întâlnire al tuturor celor cu frică de zbor

În loc să trecem direct la subiect, trecem direct la proiect. Pentru că subiectul l-am abordat într-un interviu precedent. Proiectul lui Sebastian Radu se numește Frica de zbor. S-a născut din pasiune și a devenit un portal adresat tuturor aviafobilor din România. Prin intermediul platformei, Sebastian și echipa lui prezinta cum se desfășoară o cursă aeriană, cum se pregătesc piloții de-a lungul carierei sau cum influențează condițiile meteo o cursă aeriană. De asemenea, îi conectează pe utilizatori cu specialiști la care se pot programa pentru consultații individuale, și publică povești ale oamenilor din aviație.

În paralel, Sebastian a susținut seminarii pe aceasta temă, unele oficiale, altele “la o bere în oraș”, în București și Iași. Platforma include și o componentă dedicată drepturilor pasagerilor. Pe parcurs, proiectului i s-au alaturat parteneri precum Aeroclubul României, TAROM, Școala Superioară de Aviație Civilă sau ROMAERO.

”Am întâlnit oameni care ar fi fost dispuși să divorțeze dacă ar fi fost obligați să plece cu avionul în vacanță, de către partener.”

Studiile arată că 1 din 4 persoane se tem sa zboare cu avionul. Care sunt motivele, cum se manifesta frica de zbor și ce trucuri există pentru a scapa de ea, ne povestește în continuare, Sebastian Radu.

 

Motivații personale

De peste 12 ani sunt pasionat de aviație, am petrecut aproape tot timpul liber pe aeroporturi, aerodromuri, am promovat această activitate și domeniu. De-a lungul timpului, am constatat că mulți au o percepție greșită despre tot ceea ce înseamnă zbor și aviație, dar mai ales că se tem de ele. Din necunoscut, din lipsă de încredere în mentenanță și pregătirea piloților, din cauze meteorologice. Așa că odată cu lucrarea de disertație, am zis că vreau să realizez ceva diferit, care să fie de folos celor din jur și pasiunii mele, nu un alt dosar care să sfârșească prăfuit…

Există un banc care spune: “de unde știi că a intrat un pilot în cameră? Îți spune el, înainte de a afla cum îl cheamă”. Lăsând miștocăreala deoparte, ce vreau să spun cu această anectodă este că nouă, celor din aviație și pasionaților ne place să le povestim celor din jur despre activitatea noastră. Deci, în cazul de față, facem ceea ce ne place, ajutând totodată pe cei din jur. 

 

Primul seminar

Astfel, prin 2017, am pus la cale un seminar, alături de Aeroclubul României, în care le-am povestit oamenilor cu frică de zbor cum se desfășoară o cursă aeriană, cum se pregătesc piloții de-a lungul carierei, dar le-am răspuns și la întrebările pe care le adunaseră, de-a lungul timpului.

 

Dezvoltarea proiectului

Feedback-ul lor a fost atât de încurajator, încât a doua zi am zis că seminariile (pe care le plănuiam a le organiza periodic) nu sunt suficiente, și am luat și un domeniu web: fricadezbor.ro. Aici, am încercat să adunăm expertiza mai multor specialiști, într-un site unic în lume.

El povestește cum decurge o cursă aeriană, toate sunetele pe care pasagerii le vor auzi, toate mișcările aparent nefirești ale aeronavei, cum influențează condițiile meteo cursa aeriană, îi ajută pe aviofobi să identifice specialiști la care se pot programa pentru consultații individuale, dar are și un blog, unde publicăm povești ale oamenilor din aviație, pentru a ilustra cât mai bine pasiunea și determinarea lor, sau știri de interes pentru publicul larg. 

 

Provocări

Păi chiar nu am avut. Să spunem însă că identificarea unui mod de a vorbi despre Aviație pe înțelesul tuturor. Aceasta a fost și este provocarea noastră zilnică. 

 

Startul proiectului 

Proiectul l-am demarat, inițial, alături de Aeroclubul României - în cazul primei ediții a seminarului, webisite-ul l-am dezvoltat cu ajutorul unui prieten priceput la web development (mulțumesc, Johny!). Pe parcurs, s-au alăturat proiectului mai multe instituții, dintre care: TAROM, Școala Superioară de Aviație Civilă, ROMAERO, Furtună și Asociații.

Azi, după 2 ani, suntem o echipă de 4, întrucât am cooptat și alte persoane care au rezonat cu acest proiect: Luminița Constantin - învățătoare, Ioana Blaj - psihiatru, Cătălin Prală - copilot. 

 

De ce se tem oamenii să zboare

Prin intermediul website-ului și a seminariilor, am tras concluzia, la o scară destul de redusă ce este drept, că aproximativ 1 din 4 români se tem să zboare. Concluzia nu este însă una superficială, ci este susținută de studiile la nivel global care prezintă același procent. 

De ce se tem? Am constatat, discutând cu participanții la seminarii, că principalele cauze sunt: “golurile de aer” (by the way, nu există așa ceva, aerul nu dispare de sub un avion cum nici apa nu dispare de sub o barcă ce se clatină pe valuri), teama de slabă pregătire a personalului navigant, de mentenanța defectuasă a aeronavelor.

Teama de zbor însă, generic, vine de multe ori din necunoscut, lucru cu care putem ajuta noi, dar și din lipsa de control pe care o resimt unii aviofobi. 

 

Manifestarea fricii de zbor

Am întâlnit oameni care ar fi fost dispuși să divorțeze dacă ar fi fost obligați să plece cu avionul în vacanță, de către partener. În forma ei severă, frica de zbor se manifestă prin refuzul de a zbura cu avionul. Într-o formă mai puțin severă, prin administrarea de medicamente anxiolitice (pe care nu le recomandăm), de alcool (nici pe el nu îl recomandăm). 

Este important de menționat că frica de zbor, de multe ori, vine ca răspuns la un eveniment avut de către aviofobi. Cum ar fi un zbor mai turbulent, care a lăsat sechele. 

 

Trucuri pentru a scăpa de frică

Am să ofer aceleași sfaturi pe care le oferim la seminarii: Cercetarea - din orice surse. De pe site-ul nostru, de la seminarii, clipuri, articole, etc. Tot ce ajută pt a înțelege mai bine lucrurile. Informarea personalului navigant cu privire la problema pe care o au pasagerii. La îmbarcare, este recomandat să le spuneți că vă este teamă de zbor, iar ei vor căuta să aibă grijă de voi să vă ofere mai multă atenție, etc. 

Alte trucuri: lasă-ți corpul să fie legănat de mișcările aeronavei. Numeroase studii au arătat că, dacă tratezi turbulențele ca pe micile gropi pe care le întâlnești pe drum, când mergi cu mașina, vei fi mai relaxat. A sta tensionat în scaun nu îți aduce, în mod cert, o diminuare a nivelului de anxietate..

Distragerea. Cu un elastic la mână, atunci când gânduri negative apar, în timpul zborului. Experiența durerii te va trimite la acțiune, la ceea ce vrea mintea rațională. Este deja cunoscut faptul că atunci când experimentăm durerea, alungăm instantaneu alte preocupări. 

Ascultă muzica preferată, vezi un film.

 

Fricadezbor.ro

Pe site, aviofobii își pot crea o linie directoare pentru călătorii aeriene mai liniștite, pe viitor. Pot înțelege la ce să se aștepte, pot găsi răspunsuri la întrebări pe care le-au avut cu privire al călătoriile aeriene. Pot, de asemenea, să descopere pasiunea celor din aviație pentru domeniu, faptul că își fac treaba cu profesionalism. Iar când se întâmplă acest lucru, și rezultatele muncii lor sunt pe măsură. 

Offline, ei pot descoperi aceleași lucruri, componenta importantă fiind faptul că totul se întâmplă alături de alți aviofobi. Iar când vezi că nu ești singur, capeți curaj.

 

Conținutul blog-ului 

Interviuri cu oameni din aviație - de la piloți la tehnici sau controlori de trafic sol, știri. Lucruri și povești pe care cei din jurul nostru merită să le știe, prezentate într-o manieră corectă, obiectivă. 

 

Seminariile

Până acum, am organizat 8 ediții - unele oficiale, altele “la o bere în oraș”, în București și Iași. În cadrul lor, au participat peste 300 de aviofobi și, spre surprinderea noastră, peste 50 de tineri dornici să afle mai multe despre ce presupune o carieră la manșă.

Seminariile reprezintă o întâlnire cu alți aviofobi, față în față cu specialiști gata să le arate necunoscutul din domeniu, să le răspundă la întrebări și să îi încurajeze. 

Dealtfel, am organizat seminarii la simulatorul de zbor, unde participanții au avut ocazia să vadă o călătorie aeriană din cockpit, să piloteze avionul și să înțeleagă o mulțime de proceduri. Sau, la hangarul de mentenanță, pentru a înțelege că aeronavele sunt întreținute atent și corespunzător. 

Legat de alte experiențe practice, întotdeauna am încurajat zborul alături de un instructor, pentru a îi ajuta să capete încredere în aeronave, piloți, ei înșiși (preluând comenzile aparatului de zbor câteva minute), și de a descoperi astfel farmecul zborului. 

 

Feedback-ul participaților

Acesta este cea mai mare răsplată a noastră. Am primit o mulțime de mesaje sau de comentarii ulterior seminariilor, iar unul dintre cele mai motivante a fost despre o pasageră care și-a găsit curajul de a sta lângă geam, a admira și fotografia peisajul. Ulterior, a devenit pasionată, revenind la seminarii pentru a afla și mai multe și de a se bucura de atmosfera din cadul lor. 

 

Drepturile pasagerilor

Pentru că cea mai “periculoasă” componentă a unei călătorii aeriene este pierderea bagajului, întârzierea cursei și pierderea unei conexiuni, ori anularea zborului. Cei de la Furtună și Asociații, specializați în Drept Aeronautic, sunt partenerii noștri încă de la prima ediție, întrucât interesul publicului cu privire la acest aspect este unul destul de mare.  

 

Costurile proiectului

Pentru nivelul actual, nu sunt unele mari. Pentru a evolua însă, acestea vor crește direct proporțional. DIn punct de vedere al finanțării, am avut norocul să găsim parteneri și oameni care au rezonat cu această cauză, și implicit să ne ajutăm și susținem unii pe alții. Pe viitor însă, așa cum spuneam, ne dorim să evoluăm și pregătim câteva surprize.

 

Planuri

Înainte de toate, am regândit întreaga organizare. Plecând de la ideea promovării aviației și a zborului în rândul publicului larg, proiectului fricadezbor.ro i se va mai adăuga unul, împreună cu un serviciu prin intermediul căruia primele două se vor finanța. Pentru că ne dorim ca ceea ce le împărtășim celor din jurul nostru să fie făcut, în continuare, cu aceeași pasiune cu care le povestim și prietenilor, la o bere în oraș, despre acest domeniu fascinant. 

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related