[Videoclip Oficial] Hypno: Trebuie sa rezonez cu piesa si sa-mi dea ceva ca sa-i pot da ceva inapoi

[Videoclip Oficial] Hypno: Trebuie sa rezonez cu piesa si sa-mi dea ceva ca sa-i pot da ceva inapoi

Incepem azi o serie noua de interviuri, dedicata oamenilor care prin natura meseriei pun imagine peste sunet: regizorii de videoclipuri. Primul pe lista e Hypno aka Bogdan Moldoveanu, iar daca sunteti fani OCS, Coma sau Parov Stelar, sunt sanse mari sa va fi uitat la clipurile lui. A inceput in epoca Bruzli il bate pe Van Damme, iar mai nou se tine de productii care stau bine-mersi in picioare langa video-uri internationale. Am retinut ceva ce e bine de stiut: clipul sa nu depaseasca piesa, ca atunci se duce totul pe... apa youtube-ului.

“Pana la urma e un videoclip muzical si trebuie sa ajute piesa. Trebuie sa stii foarte bine pentru cine faci clipul. Nu faci film de arta, ci un clip muzical”

Dati-i cu incredere un scroll sa vedeti cat mai costa un cip decent sau de ce crede el ca videoclipul mai are inca multe views de facut. A, si ca sa vezi pe bune ce face, e musai sa intri pe canalul lui de vimeo. 

 

Prima dubla

Prima interactiune cu videoclipurile muzicale a fost prin 2000 -2001, la Libra Film, cu Tudor Giurgiu. Am bagat multe videoclipuri alaturi de el, fie ca asistent de regie sau asistent de productie... era o perioada “romantica” in care oamenii chiar veneau de placere la o filmare de clip muzical.

Tin minte ca se deschideau usile locatiilor mult mai usor si cateodata era chiar gratis pentru ca era o mandrie pentru cei care detineau locatia. Actorii sau figuratia, chiar dacă nu veneau gratis, cereau niste sume modice etc. Multe se aranjau cand ziceai ca faci clip pentru 3 Sud Est, Animal X sau orice alta trupa care facea senzatie in perioada aia.

Prima mea experienta ca regizor a fost clipul celor de la Coma - Bruzli vs. Vandam, iar apoi OCS - Moksha! După aia, am mai făcut cateva clipuri si apoi am inceput sa lucrez la alta casa de producție, ca producator, pana in 2008 cand am revenit la regie.

 

Calitate si cantitate

Muzica dicteaza tot si alegerea mea se bazeaza pe acest aspect. Trebuie sa rezonez cu piesa si sa-mi dea ceva ca sa-i pot da ceva inapoi. Fac cam doua, trei clipuri pe an si mi-ar placea sa fac mai multe, insă constant am o problema cu timingurile.

 

Piata romaneasca de video

Nu stiu foarte multe date despre piata romaneasca de videoclipuri, pentru ca nu am legatura directa cu ea. Trupele cu care lucrez vin direct, fara o casa de discuri si negocierile sunt cu ei. Daca e sa vorbim despre ceea ce vedem pe YouTube, sa zicem ca piata e constanta.

La fel de multe clipuri mai proaste decât clipurile proaste dupa care au fost copiate si din cand in cand apar oameni noi care fac clipuri tari; fete si baieti tineri, videographeri care iși filmeaza vecinul de aceeasi varsta care a facut un bedroom pop.

Cred ca piata de regizori trebuie sa se deschida cat mai mult spre pustii care s-ar putea sa aducă un suflu total nou asupra videoclipurilor. Același lucru se poate aplica si la vecinii nostri pentru ca din ceea ce am vazut, situatia pietei muzicale este cam la fel.

 

Trending

“Everything is ART” cum zicea o replica intr-un film. Nu cred ca mai exista parametri sau mijloace de exprimare, care sa nu fie experimentate in zilele noastre.

Orice poate fi hip sau trendy atat timp cat ai o idee in spate si executia video este foarte buna. Poti filma de la 8mm alb-negru pana la ultima camera de filmare pentru 3D... numai daca ne uitam la Vimeo staff picks o sa vezi ca filmele selectionate sunt foarte diferite.

Si asa este si la noi. Fiecare cauta de la proiect la proiect un alt stil de exprimare. Cine nu face asta, cred ca dispare după o perioada. Referitor la amprenta noastră nationala... nu cred ca avem o greutate atat de mare incât sa ne punem amprenta foarte clar. E un cool al locului asta, insa nu-mi dau seama cat de mult se aplica pe gusturile celor din vest; daca vorbim despre o comparatie cu ei. Trupele romanești care au iesit prin piata vestica au făcut-o cu piese in engleza sau alta limba, fara nici o influenta locală. N-as spune ca suntem, încă, jucatori in domeniul Music Videos.

 

Reguli de baza

Cel mai important este sa nu fie peste piesa. Pana la urma e un videoclip muzical si trebuie sa ajute piesa. Trebuie sa stii foarte bine pentru cine faci clipul. Nu faci film de arta, ci un clip muzical.

Nu ma gandesc ce sa fac, ci, mai degraba, ce am la dispozitie si apoi incerc sa combin elementele intr-o poveste sau situatie pentru acea piesa. Suntem intr-o piata destul de limitata ca resurse estetice si nu-mi permit sa-mi imaginez lucruri care nu se vor putea transpune cat mai grafic pe ecran. Mereu urmaresc sa spun lucruri pe care le simt, intr-un limbaj cat mai universal, ca sa poata fi inteles in cat mai multe locuri.

 

Music vs. video

Ideile casatigatoare sunt alea care se potrivesc cel mai bine in capul tau. Pentru altul poate fi total alta direcție. Aceleasi versuri mie imi pot spune crima, iar altuia dragoste... e interesant sa dai perspective noi asupra unei piese pe care cineva a ascultat-o deja si sa-l surprinzi; restul sunt doar comentarii pe YouTube :)

 

Cat costa un clip

Cu eforturi din partea echipei de productie undeva in jur de 15 mii de euro.

 

Buget de top

Din punct de vedere muzical cred ca Parov Stelar a fost cea mai scumpa productie la care am lucrat.

 

Top 3 - Dragoste la primul play

UNKLE - rabbit in your headlights 

 

 

Thom Yorke - Anima - e pe Netflix.

 

Private island - Drugs 

 

Doar trei din multe altele.

 

Un sfat pentru muzicieni

Suntem intr-o industrie in care trebuie sa atragem atentia in orice fel. Sunt foarte multi oameni buni in domeniile lor, muzica, film, foto etc. Fiecare artist trebuie sa stie foarte clar care ii sunt pasii. Eu cred ca un videoclip face pachetul de emotii sa fie complet. Dar fiecare stie cat si cum sa vanda.

 

Ce ne asteapta

Clipul muzical nu va disparea pentru ca serveste artistilor, regizorilor, industriei si nu in ultimul rand, publicului. Va fi din ce in ce mai greu sa faci un wonder video si nu vei sti niciodata dinainte daca va merge sau nu. Primele 5 secunde vor cântari din ce in ce mai mult si din momentul ala totul e permis :) Pe de alta parte, clipurile vor fi din ce in ce mai nisate, dar nisele vor fi si ele din ce in ce mai largi... suntem aproape 8 miliarde si e doar un google.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Companii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related