[Regizorii realității] Dragoș Turea: Documentarul este un puzzle care se rezolvă cu multă răbdare și pasiune

[Regizorii realității] Dragoș Turea: Documentarul este un puzzle care se rezolvă cu multă răbdare și pasiune

Când vrei să portretizezi realitățile dintr-o societate, o iei pe drumul documentarelor. Te pornești așa, pur și simplu, fără scenarii și replici în buzunar. Ai doar o istorie „care trebuie documentată în timp util”. Dar până unde te duce acest drum și ce provocări îți ies în față, ne vor povesti producătorii filmelor documentare.

Începem cu Dragoș Turea, regizor și producător din Republica Moldova. Un homo documentarus veritabil. A dedicat 10 ani unui documentar pentru a aduce pe marile ecrane experimentele secrete din grădinăritul atomic din perioada sovietică. Scump la vorbă, dar generos cu publicul său. E reciproc? Vedem mai jos.

 

Biografie. Una scurtă

M-am născut la Chișinău și provin dintr-o familie de jurnaliști. Am făcut studii de Comunicare Audiovizuală la Academia de Teatru  și Film la București, apoi am absolvit facultatea de Regie Film la Chișinău.

 

Pe calea documentarului

Am înțeles că documentarul este direcția pe care doresc să o iau, atunci când am realizat că sunt foarte multe istorii reale în Moldova care trebuie documentate în timp util, subiecte care se pot pierde odată cu trecerea vremii.

 

Primele creații

Primul meu documentar l-am realizat cu 15 ani în urmă. Se numește „Vasile Mămăligă” și povestește viața și aventurile unui basarabean din sec XIX care s-a aliat cu triburile indoneziene de pe insula Bali, pentru a lupta contra colonizatorilor Olandezi, film premiat în 2007 de Uniunea Cineaștilor.

 

Despre industrie

Industria filmului documentar în Republica Moldova este tot mai prezentă. Mai nou, documentarele regizorilor autohtoni sunt proiectate chiar și pe marile ecrane.

 

Publicul

Din feedback-ul pe care-l avem față de „Grădina Sovietică”, observ că publicul se arată a fi interesat de filmele documentare locale. Dacă să vorbim despre prejudecăți, eu nu le-am observat, iar interesul, pe care-l manifestă publicul, față de documentarele autohtone, este o dovadă a acestui fapt. 

 

Provocări

Cel mai greu în procesul de producție este obținerea permisiunii de a filma în diverse locații cu acces limitat, locații în care nu s-a filmat până în prezent. O altă provocare a fost să conving protagoniștii filmului să se confeseze în fața camerei de luat vederi. 

 

Avantaje

Filmul documentar din Moldova are un avantaj: exclusivitatea materialului în raport cu cinematografia altor țări.

 

Grădina sovietică”

Documentarul este o provocare pentru mine este un puzzle care se rezolvă cu multă răbdare și pasiune. Cu această abordare am purces la realizarea filmului „Grădina Sovietică” la care am lucrat mai bine de 10 ani. 

 

Cui spunem „mulțumesc”

Filmul a fost realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei din Republica Moldova, Centrului Național al Cinematografiei din România și TVR - Societatea Română de Televiziune. Este o Producție Parmis Film Studio - Moldova, producător Dragoș Turea și Rova Film - Romania, producător Marian Crișan.

 

În câteva cuvinte despre film

În „Grădina Sovietică” încerc să aflu adevărul despre experimentele secrete în grădinăritul atomic, investighez planul secret a lui Nikita Hrușciov de a transforma Moldova în centrul experimental pentru aplicarea radiației în agricultură.

 

Pe la festivaluri

Premiera mondială a documentarului „Grădina Sovietică” a avut loc duminică, 18 august, la cea de-a 25-a ediție a Festivalului de Film din Sarajevo, Bosnia și Herțegovina, unde a participat în competiția oficială la categoria documentar alături de alte 16 pelicule selectate în concurs printre care și documentarul lui Goran Bregovic „Trei scrisori din Sarajevo”. Mă bucur să constat că sala a fost aproape plină și am răspuns numeroaselor întrebări mult timp după încheierea documentarului. 

 

Mai e loc de documentar

Faptul că documentarul lui Dragoș Turea din Chișinău a fost acceptat pentru a participa în competiție la un festival de asemenea anvergură este un mesaj clar că ușile sunt deschise și pentru cineaștii din Moldova. Rămâne doar să fie livrat un conținut care ar putea face față cerințelor selectorilor de filme și juriului festivalurilor internaționale.

 

Vor urma proiecții

Documentarul „Grădina Sovietică” va fi proiectat pe marele ecrane atât în Moldova, cât și în România în toamna – iarna acestui an. Pe 10 septembrie „Grădina Sovietică” va fi filmul de deschidere la Festivalul de Film Documentar de la Cahul „Moldox”. Pentru cei interesați în proiecții ulterioare îi îndemn să urmărească pagina noastră de facebook Grădina Sovietică, unde vor fi publicate restul proiecțiilor.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Subiecte

Sectiune



Branded


Related