Avem nevoie de arta si Bucurestiul are nevoie de mai multa culoare. Culoare, arta si perspective proaspete cauta si competitia de arta stradala Future Artists @ George Street Gallery. Artistii care vor sa isi puna amprenta asupra orasului sunt asteptati: patru stalpi au fost rezervati pentru castigatori pe podul Aurel Vlaicu din zona Pipera, transformat in galeria #GeorgeStreetArt, prin lucrarile unor artisti de seama.
Georgiana Oltenescu (Head Marketing & Communication, Globalworth) face parte din juriul competitiei si aduce cateva insighturi valoroase pentru participanti. Ea vorbeste in randurile ce urmeaza despre proiectele companiei si relatia lor cu arta, nevoia constanta a oraselor si a locuitorilor lor de arta.
E important sa explorezi acest oras, sa-i simti vibratia, si astfel cred ca e mai usor sa intelegi ce poveste trebuie spusa, ce-i lipseste Bucurestiului pentru a-si continua transformarea intr-un oras modern.
Globalworth si arta
Inovatia si noile tehnologii isi pun amprenta asupra modului in care ne raportam si interactionam cu mediul inconjurator. Ca lideri in domeniul in care activam, acest lucru este o prioritate pentru noi, de la integrarea tehnologiilor in procesul de constructie la modul in care oamenii interactioneaza cu spatiile noastre. De asemenea, face parte din filosofia noastra ca dezvoltator sa ne concentram in toate proiectele pe crearea unei comunitati. Incurajam interactiunea dintre angajatii care vin in fiecare zi in cladirile noastre prin zonele de relaxare si spatiile conexe pe care le cream, facilitatile pe care le punem la dispozitie si evenimentele pe care le organizam.
Si astfel a aparut Globalworth District, care defineste minunata noastra comunitate de peste 100.000 de oameni, majoritatea cu interese si pasiuni comune. In luna februarie a acestui an, am lansat oficial Globalworth District, primul „cartier” de arta si tehnologie din Romania. Prin acest proiect ne propunem sa promovam tanara generatii de artisti romani cu ajutorul tehnologiilor emergente si sa aducem evenimentele culturale mai aproape de comunitate, transformand cladirile de birouri in spatii neconventionale care gazduiesc si sustin arta si tehnologia. Evenimentele Globalworth District sunt construite in jurul a trei piloni: muzica, arte vizuale si design vestimentar.
Comunitatea sta la baza proiectului nostru, iar evenimentele sunt un mijloc de interconectare a oamenilor prin experiente personalizate. Cel mai recent eveniment a avut loc in luna iulie, cand cladirea noastra Globalworth Green Court a fost gazda unei expozitii colective de arta stradala.
Colaborari
Parteneriatul cu Universitatea de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu” a inceput in 2017, iar de atunci sustinem, prin Fundatia Globalworth, diverse activitati ale universitatii. Dezvoltam impreuna un program de practica pentru studenti si schimb de experienta si oferim burse de cercetare si participare la diverse evenimente de profil.
De asemenea, investim in infrastructura universitatii. Spre exemplu, am sustinut financiar refacerea unor galerii de arta. Credem foarte mult ca investitia in educatie trebuie sa fie o prioritate pentru toti, pentru ca este o investitie in viitorul nostru.
Ideea competitiei de arta stradala
Prin specificul activitatii Globalworth, suntem parte din transformarea orasului.
Anul acesta am mers mers mai departe, si am lansat Globalworth District, prin care am schimbat destinatia principala a cladirilor noastre de birouri si le-am transformat in galerii de arta si tehnologie.
Ne-am bucurat cand BCR a decis sa faca acelasi lucru cu podul Aurel Vlaicu, din zona de Nord a capitalei, unde se afla si majoritatea cladirilor noastre. Podul este acum o expozitie de arta stradala, o expozitie deschisa pentru ca ii invitam pe cei care doresc sa fie parte din aceasta schimbare sa-si inscrie lucrarile in competitie.
Si credem ca locuitorii acestui oras sunt foarte deschisi sa fie parte din schimbare. La cea mai recenta editie Globalworth District, cea dedicata artelor vizuale, am oferit angajatilor din cladirile noastre oportunitatea sa-si exploreze latura artistica si sa-si expuna lucrarile la eveniment. Iar feedbackul primit de la ei a fost pozitiv, multi dintre ei au decis sa-si inscrie creatiile, o sansa pe care multi o asteptau de ceva vreme.
Sfat pentru participanti
Dincolo de elemente din brief pe care trebuie sa le respecte, cred ca este important sa-si gaseasca un unghi prin care sa se integreaza in galeria outdoor de arta contemporana in care s-a transformat podul Aurel Vlaicu.
Daca ar fi sa ofer o abordare personala, cred ca inspiratia poate sa vina mai usor din explorarea orasului cu ochi de turist. In acest fel, obti cel mai usor experiente reale, experiente care pot deveni oricand surse de inspiratie artistica.
Asteptari
Lucrarile stradale reprezinta o forma de arta moderna, diferita de multe alte zone artistice. Astfel, ne asteptam ca lucrarile sa fie creative, sa ne ofere unghiuri noi prin care sa privim o poveste si sa se integreze in spatiul unde urmeaza sa fie expuse.
Ponturi & insights
Cum mentionam anterior, cred ca e important sa explorezi acest oras, sa-i simti vibratia, si astfel cred ca e mai usor sa intelegi ce poveste trebuie spusa, ce-i lipseste Bucurestiului pentru a-si continua transformarea intr-un oras modern.
Criterii de evaluare
Pe langa criteriile oficiale care trebuie respectate, mai ales din considerente de ordin tehnic, as mai adauga o unitate de masura: impactul asupra orasului si asupra privitorului. In viziunea mea, artistul este un fel de magician, un vrajitor de suflete.
Relatia ta cu arta stradala
Bucurestiul este un oras care continua sa ma surprinda, pentru ca nu ni se dezvaluie din prima clipa. Imi place sa explorez constant acest labirint urban, sa ma plimb pe strazi si sa ma bucur de fiecare nou colt magic descoperit. Intr-unul din aceste momente, am descoperit arta stradala din oras, si ma bucur de fiecare data de povestile pe care aceste lucrari le spun.
Ce are unic arta de strada
Adaptabilitatea in functie de spatiu si uneori efemeritatea sunt elementele care o fac diferita de alte arte. Atunci cand o realizeaza, artistii sunt constienti ca, de multe ori, aceasta are o durata scurta de viata, dar acest lucru nu-i impiedica sa-si spuna povestea. Arta stradala este a tuturor locuitorilor unui oras, pe care il transforma intr-o galerie de arta.
O lucrare care ti-a atras atentia
Pe strada Eremia Grigorescu din Bucuresti, o tanara fata foarte concentrata te intampina. Ea tine un geam in mana pe care isi deseneaza viziunea, visurile, intregul univers. Lucrare te introduce in lumea artistilor si te invita sa visezi alaturi de personaj. Pictura este semnata de echipa Sweet Damage Crew, cunoscuta pentru lucrarile care dau culoare orasului.
Ne-am bucurat mult sa-i gazduim si noi pe doi dintre ei, Recis si Lost Optics, la editia Globalworth District dedicata artelor vizuale. Lucrarile lor au transformat curtea interioara a complexului de birouri Globalworth Green Court intr-o galerie de arta.
O lucrare din afara
Imi plac foarte mult lucrarile care transmit un mesaj. Berlinul are o istorie plina de evenimente, istorie care a influentat foarte mult modul in care artistii si-au gandit lucrarile stradale din oras. Iar comunitatea nu este deloc mica, este chiar una dintre cele mai mari, de aceea putem admira astfel de opere in tot orasul, mai ales in cartierele distruse de razboi. Imi este foarte greu sa aleg doar una, dar voi mentiona de aceasta data lucrare „Astronaut/Cosmonaut”, realizata in 2007 de Victor Ash, care poate fi gasita in Kreuzberg.