[Obsesii part-time] Fotbalul american si comunicarea... E simplu: ambele sunt “sporturi” de echipa

[Obsesii part-time] Fotbalul american si comunicarea... E simplu: ambele sunt “sporturi” de echipa

Pentru Andrei Bilan, art director la Kubis Interactive, fotbalul american e un mod de a-si limpezi gandurile dupa o zi de munca. Pentru Marius Goleanu, colegul lui, tot art, este mentinerea echilibrului: birou vs. personal, work vs. sport. Andrei era pasionat de sporturile din America din liceu, iar acum 5 ani a descoperit fotbalul american.

De cand am jucat prima data, nu ne-am mai putut opri. A trebuit sa ma rog 2 saptamani de Marius sa vina la primul meci si de atunci e nelipsit.

Erau deja colegi si prieteni, acum sunt si coechipieri. Au luat-o de la zero si au invatat singuri. Recent, au castigat cupa Ligii de Flag Football Sud, o liga in care au participat aproximativ 8 echipe. Cea mai frumoasa parte? Raspunde Marius:

Cred ca nu este despre destinatie, este despre calatorie. Pentru mine tot progresul acesta este partea care ma bucura cel mai tare.

 

In marcom

Andrei: Se intampla acum 16 ani cand am inceput lucrul la o agentie din Iasi. Nimeni nu stia ce face, dar entuziasmul era la maxim si ne traiam visul.

Marius: Am inceput acum aproximativ 11 ani, la client. Imi doream sa muncesc si ma pricepeam la art direction. O buna perioada am facut mix intre design si marketing pentru o companie de sports betting. Apoi am facut switchul catre agentie. Best decision.

 

La fotbal (american)

Andrei: Pasiunea pentru sporturile din America a inceput in liceu. Acum 5 ani am descoperit fotbalul american, si de cand am jucat prima data, nu ne-am mai putut opri. A trebuit sa ma rog 2 saptamani de Marius sa vina la primul meci si de atunci e nelipsit.

Marius: M-am lasat mai greu convins. Stiu ca ma prind foarte tare sporturile si nu eram convins ca in programul deja ocupat mai am loc de o pasiune.

 

Ce a urmat

Andrei: 4 oameni care jucau pe unde apucau, in principiu in parcuri, Plumbuita si Izvor, in special.

Marius: Eu m-am alaturat un pic mai tarziu, cred ca al 4-lea membru al echipei. Deja ne intalneam pe terenul de rugby din Tei. In mod clar Andrei a avut un mare aport in aceasta pasiune si ma bucur ca am inceput acest drum impreuna. Eram deja colegi, prieteni, acum suntem si coechipieri :)

Andrei: Am invatat singuri, a fost un proces lent, dar foarte fun. Cred ca mai mult ne trebuia niste miscare, caci altfel stam in fata unor laptopuri 10 ore pe zi minim. In 2017 am avut primele noastre meciuri oficiale si nu am inscris niciun punct in 3 meciuri; dar am realizat atunci ca ala e momentul cel mai de jos al unei pante crescatoare, mai jos de atat nu se putea oricum :)

Marius: Eu am invatat in prima faza de la colegii de echipa mai experimentati. Dar asa cum ziceam, m-a prins suficient de tare incat sa ajung acasa si sa ma uit pe tot internetul, de la antrenamente la meciuri.

Cam ce vedeam pe net incercam sa pun in practica pe teren. Au urmat si multe sesiuni de antrenamente si am luat-o de la 0, si cam singura directie in care puteam merge era in sus.

 

Transformari

Andrei: Pasiunea a ramas la fel de mare si anul asta s-a si concretizat in ceea ce ne doream, sa castigam primele noastre meciuri oficiale, impotriva altor echipe de amatori din Romania.

Marius: Chiar de curand am castigat cupa Ligii de Flag Football Sud, o liga in care au participat aproximativ 8 echipe. Unele cu mai multa experienta, unele cu mai putina. Cred ca desi eram departe de a fi cei mai experimentati, am fost categoric cei mai perseverenti. A fost multa munca in echipa, and we always had our backs. Concluzia dupa acest turneu a fost ca perseverenta si teamwork-ul au contat mai mult decat experienta.

 

Timp & efort

Andrei: Avem antrenamente de 2-3 ori pe saptamana. Nimic nu e mandatory. Unii dintre noi ajung la toate antrenamentele, altii la niciunul, dar stim ca ne place si ca daca am putea, am ajunge cat de des. Cea mai frumoasa parte e cu siguranta faptul ca progresam, si e exciting sa nu mai iesi ultimul la turnee.

Marius: Ca in orice sport, antrenamentele sunt de baza. Fie ca iesi la alergat, sala, pase, antrenamente cu echipa, vizionat meciuri de pe Youtube sau NFL, tot un soi de antrenamente sunt. Este greu sa calculez cat timp am dedicat acestei pasiuni, insa ce pot spune e ca nu il simt absolut deloc ca o pierdere de timp.

Cea mai frumoasa parte? Cred ca nu este despre destinatie, este despre calatorie. Pentru mine tot progresul acesta este partea care ma bucura cel mai tare.

 

De ce e nevoie 

Andrei: In primul rand suntem o echipa de amatori, o gasca de prieteni care inteleg ca vin la teren sa faca miscare si sa mai rada unii de altii. Incercam sa pastram totul cu cat mai putine reguli, tocmai ca sa nu devina dificil sa ajungem la antrenamente sau la meciuri.

Marius: Regulile sunt mai mult autoimpuse. As putea sa zic ca cei de la Subcarpati au sumarizat destul de bine prin versurile astea: “Pune mana si lupta, stai focusat, ai de castigat un campionat.”

 

Momente in care ai vrut sa renunti

Andrei: Cea mai grea parte pentru mine a fost cu siguranta momentul in care la un antrenament am alunecat si am cazut peste propria mana, urmarea fiind o tripla fractura a incheieturii mainii. Am continuat pur si simplu pentru ca imi place prea mult; e exciting sa vezi progresul si in plus imi plac provocarile.

Marius: Au fost momente in care mi-a fost dificil sa continui. Nu a fost gand de abandon, insa in mod sigur au fost duminici in care as fi dormit pana la 10 in loc sa ma trezesc devreme pentru antrenament. Au fost antrenamente pe -15 grade, antrenamente pe 35 grade.

Ah, si a fost si prima accidentare dar departe de cea a lui Andrei. Am scapat cu un nas rupt si 8 ore la Coltea.

Daca ai citit pana aici sigur ai inteles ca we are not quitters :D

 

Descoperiri

Andrei: Am descoperit ca poti sa pui 12 oameni intr-o echipa si sa nu se certe intre ei, chiar daca e greu si in plus ne-am facut o gramada de prieteni noi, oameni care impart aceeasi pasiune

Marius: Am descoperit o multime de oameni faini. Fiind un sport mai putin dezvoltat in Romania, putem spune ca reprezentam o comunitate. Fie ca suntem in aceeasi echipa sau in echipe diferite, we all share same passion and we are all in the same boat.

Iar legat de noi, am descoperit ca uneori nu trebuie sa fii cel mai bun ca sa reusesti. Trebuie sa ai dorinta si sa fii perseverent. Si sa ai persoane in jur gata sa te ridice atunci cand pici (Big up pentru Andrei).

 

Punctul de intersectie

Andrei: Fotbalul american nu e my second job, este doar un mod de a-ti limpezi gandurile dupa o zi-doua de munca din greu. As zice ca nu imi impart timpul intre ele, ci ca am nevoie de ambele ca sa functionez :)

Marius: Fotbalul american si comunicarea... pai e simplu. Amandoua sunt “sporturi” de echipa. In fotbal inveti sa lucrezi in echipa, sa te bazezi pe coechipieri si sa ajuti unde este nevoie. Sa ai disciplina. Toate astea se aplica si in industria noastra :)

Pentru mine echilibrul este unul dintre cele mai importante lucruri. Echilibrul dintre birou vs personal, work vs sport. Sunt complementare si sunt absolut convins ca una fara cealalta nu exista. Nu pentru mine.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Kubis

KUBIS is a creative agency led by curiosity. Vigilant and open-minded, we feed our minds with science and our hearts with fiction. We like to go bold, we want to go big, and we like to go first. Our ideas are... vezi detalii »

Dosare editoriale

Companii

Branduri

Subiecte

Sectiune



Branded


Related