Și totuși, unii reușesc să nu se prăbușească pe canapea după o astfel de zi, ci sa își urmeze obsesiile benefice. La ce visează oamenii de comunicare când pleacă de la birou? Ce meșteresc, ce obsesii îi frământă, căror pasiuni își dedică timpul liber? De la astfel de întrebări a pornit seria Obsesii part-time, unde Anca Marcu Iana, Managing Supervisor RANEvents, pune pe hartă alergatul și dansul.
În PR lucrează de 8 ani, după un parcurs ca la carte: Facultatea de Relații Publice, internship într-o agenție importantă, etape de creștere în agenții și, de 4 ani, la RANEvents. Pe de altă parte, pasiunea pentru dans a avut-o dintotdeauna, iar sportul l-a preluat de la tatăl ei.
Se spune că trebuie să îți găsești trei hobby-uri : unul care să îți aducă venituri, unul care să îți dezvolte și susțină creativitatea, iar al treilea care să te mențină în formă.
Anca spune că pentru a funcționa la capacitate maximă are nevoie de energie. Iar aceasta vine din mâncare sănătoasă (este vegetariană de 8 ani), sport constant, dans, călătorii și timp petrecut alături de cei dragi.
În marcom
Îmi amintesc că atunci când eram mică îmi doream să devin profesoară de limba franceză. Evident, se datora faptului că profesoara mea de franceză din școala generală era extraordinară, diferită de toți ceilalți profesori pe care îi avusesem până atunci. În multe feluri, a fost o inspirație pentru mine.
Apoi, în liceu, organizând diferite campanii în structurile de tineret din care am făcut parte, mi-am dat seama că mi-ar plăcea foarte mult să mă dezvolt într-un domeniu similar, dinamic, creativ, cu oameni pasionați și dornici să livreze mai mult decât scrie pe fișa postului. Facultatea de Relații Publice, Universitate, a fost apoi o alegere firească. Eram atât de sigură încât abia am fost convinsă să am și a doua opțiune la înscrieri.
Am avut noroc ca în ultimul an de facultate să câștig un program de Internship în cadrul unei agenții mari de relații publice din București and it was love at first sight cu ceea ce însemnau, în practică, relațiile publice. Astăzi, 8 ani mai târziu, sunt tot om de agenție (nu se putea altfel, I love the rush). De 4 ani și jumătate fac ce îmi place, muncesc, râd, mă enervez, mă bucur alături de cele pe care le consider a doua familie, colegele de la RANEvents. The best is yet to come and I am thrilled to see what’s next.
Context & inspirație
Pasiunea pentru dans am avut-o dintotdeauna. De la rolul de „entertainer” la petrecerile părinților mei când eram mică, la petrecerile latino la care mergem pentru a ne relaxa la sfârșit de săptămână. Cum auzi ritmurile, e imposibil să nu mergi pe ringul de dans. Sunt și norocoasă pentru că soțul meu și mare parte din prieteni au făcut diverse cursuri de dans sau au această pasiune. We are never too tired to dance.
Sportul este ceva ce am preluat de la tatăl meu. El a făcut culturism mult timp și a avut o viață activă mereu, așa că am avut un exemplu foarte bun.
Se spune că trebuie să îți găsești trei hobby-uri : unul care să îți aducă venituri, unul care să îți dezvolte și susțină creativitatea, iar al treilea care să te mențină în formă. Primele două au fost bifate prin ceea ce fac zi de zi, iar al treilea hobby este alergatul de distanță, nu de viteză. Îmi place să îmi depășesc limitele cu fiecare antrenament. Și, pe lângă starea foarte bună pe care o am după fiecare alergare, cel mai mult îmi place faptul că este timpul dedicat mie. Așa mă relaxez și mă deconectez cel mai ușor.
Pentru a reuși să fac tot ceea ce îmi propun și a funcționa la capacitate maximă am nevoie de energie. Iar energia mea vine din mâncare sănătoasă (sunt vegetariană de 8 ani), sport constant, dans, călătorii și timp petrecut alături de cei dragi.
Cum ai învățat
Legat de dans, cred că ritmul trebuie simțit, în primul rând, apoi vin și lucrurile tehnice. Am fost norocoasă să învăț mișcările de salsa, bachata, kizomba de la soțul meu, dar înainte am urmărit numeroase coregrafii și îmi plăcea să merg în cluburile de salsa doar să le studiez pe dansatoare. Au o feminitate și o expresivitate extraordinare.
În ceea ce privește alergatul, am o prietenă cu experiență în competiții, care mi-a ghidat cumva parcursul și antrenamentul pentru Semimaraton, de exemplu. Îi sunt recunoscătoare. Chiar ai nevoie de un specialist care să te ajute să îți îndeplinești obiectivul și să eviți accidentările sau șocurile pe care le poți cauza corpului.
Transformări
Alergatul m-a disciplinat și m-a făcut să îmi dau seama că dacă îmi setez un obiectiv clar, voi face tot ce pot pentru a-l îndeplini.
Îmi doresc să particip la mai multe competiții de running, inclusiv un maraton până anul viitor. Aș vrea să încerc și trail run în viitorul apropiat.
Și aș mai vrea să particip la un semi sau maraton în afară - Africa de Sud, Boston. Și ar mai fi… Îmi plac provocările, v-am spus.
Dansul va fi mereu una dintre pasiunile mele preferate. M-a învățat să mă bucur de viață cu brațele deschise și să mă redescopăr în relație cu partenerul de dans.
Timp și efort
De fiecara dată, cel mai dificil este primul pas sau să te ridici de pe canapea, mai ales după o zi solicitantă. Dar odată ce reușesc să trec de bariera pe care mi-o setez involuntar, antrenamentul începe. După 5 minute nici nu îmi amintesc de ce mi-a fost așa greu să încep. Acum alerg de 4-5 ori pe săptămână și alternez cu alte antrenamente cardio pentru a-mi crește rezistența.
Pentru dans aloc weekend-urile sau petrecerile prietenilor.
De ce e nevoie
Când vine vorba despre orice pasiune cred că cel mai important este să i te dedici și să fii dispus să îți faci timp pentru ceea ce îți place. Pe lângă aceste lucruri, e foarte important să îți setezi obiective pentru a te menține motivat și constant. În rest, just have fun and the right equipment.
Never go for more than 2 days without working-out.
Momente în care ai vrut să renunți
Da, de fiecare dată când este o perioadă aglomerată la birou, cu multe deplasări în țară sau evenimente. Mi se pare aproape imposibil să mai integrezi și un program de mâncare sănătoasă și antrenament. Dar mi-am dat seama că este vorba doar despre organizare și prioritizare. Trebuie să ne facem timp pentru cele trei hobby-uri despre care spuneam mai sus. Less Netflix after work, more running.
Surprize. Descoperiri
Cel mai important a fost să înțeleg faptul că limitele erau doar în mintea mea.
În ceea ce privește surprizele, știți cum înainte de a începe ceva, ești convins că știi totul despre acel lucru. Odată ce începi efectiv să faci sportul pe care ți-l doreai, să dansezi la concursuri, să mănânci sănătos, îți dai seama că, de fapt, nu știi nimic. Înainte când „știam” totul despre alergare, fără ca măcar să fi încercat vreodată, aveam această idee despre ce ar trebui să poarte, care ar trebui să fie poziția corectă de alergat, ce ar trebui să mănânce, cât ar trebui să se antreneze un alergător. Evident, nu avea nicio legătură cu ceea ce se întâmplă în realitate. It’s not glamorous but it’s so rewarding.
Punctul de intersecție
Pasiunile sunt catalizatorul a ceea ce fac la birou. Pe lângă energia și buna dispoziție care sunt bonus, determinarea și dorința de a fi în fiecare zi mai bun și de a aduce rezultate din ce în ce mai bune clienților sunt modurile prin care se reflectă acestea, zi de zi, în activitatea mea. „Avem timp pentru toate”, cum spune Octavian Paler. Trebuie doar să ne dorim :)