[Coworkingul la români] Anastasia Staicu (Seneca Anticafe): Ne confruntăm cu dificultățile unei case primitoare, pe care o vizitează zilnic cel puțin 70 de musafiri

[Coworkingul la români] Anastasia Staicu (Seneca Anticafe): Ne confruntăm cu dificultățile unei case primitoare, pe care o vizitează zilnic cel puțin 70 de musafiri

"Vii pur și simplu. Poți să stai o oră sau 12 ore. Dacă stai mai mult de 5 ore înseamnă că lucrezi la un proiect greu sau nu te poți desprinde de o carte, așa că după a cincea oră nu mai plătești".  Iar dacă te hotarăști să vii mai des, Anastasia Staicu, fondator Editura Seneca & Seneca Anticafe, ne spune și despre 3 opțiuni de pachete definite avantajos pe 10, 20 sau 30 de zile.

Seneca Anticafe există deja de 4 ani, pornita în extensia editurii cu același nume. Comunicarea lansării s-a petrecut așa: "Am deschis pe 1 noiembrie 2014 și am așteptat". Vestea conceptului de loc unde plătești doar timpul s-a rostogolit rapid după ce doi musafiri au scris un articol pe spottedbylocals.com.

În timp, spațiul a ajuns la 130 de locuri, împărțite într-un spațiu de lucru, o librărie, o sală de liniște, un spațiu de evenimente și o bucătărie mare. Tot acolo se află și una dintre cele mai complete biblioteci de ecologie din oraș, în timp ce derularea întregul business se face în armonie cu mediul (de la produsele de curățenie și colectarea selectivă).

În planul proiectelor viitoare se arată un centru de educație ecologică (Seneca Ecologos) și un focus pe dezvoltarea direcției de evenimente proprii, parte din misiunea popularizării stoicismului, totul în paralel cu gestionarea continuă a editurii.

 Ne-am propus să creăm un spațiu în care musafirul descoperă că responsabilitatea față de timpul personal (a se citi viața) aduce cele mai valoroase beneficii - mulțumirea pentru ceea ce ți se întâmplă și bucuria momentului prezent.

O bucată din spiritul Seneca Anticafe stă în povestioara potrivit căreia cafeaua nu a fost introdusă mai devreme în selecția de la bufet din prietenie față de vecini - exact lângă anticafe stătea o cafenea. Azi, cafeaua e inclusă, pentru că vecinii s-au mutat.

 

Începutul

La început a fost cuvântul. Mai exact, o carte: "Rămâi cu bine. Scrisorile lui Seneca către Lucilius". Se poate spune că Seneca Anticafe a început cu primele volume ale Editurii Seneca. Cum am ieșit din spațiul cărții într-unul imobiliar? Printr-o simulare făcută la Salonul de carte Bookfest din 2014, fără să știm pe atunci că standul nostru de 6 mp era o minimachetă a viitorului Seneca Anticafe.

Concret: cărțile noastre sunt ilustrate de artiști tineri, ei traduc pentru Editura Seneca filosofia în imagini. Astfel la stand am creat un spațiu în care s-a desenat, s-a discutat despre stoicism, s-au organizat concursuri. Așa că am vrut să existe un asemenea loc permanent. Și acum este pe strada Ion Mincu nr. 1, deschis zilnic de la 9 dimineața la 9 seara.

De la început ne-a susținut un adevărat Mecena, care a crezut în capacitatea noastră de a construi un spațiu în care musafirul va putea găsi cărți alese de filosofie și timp, loc, pe care să le dedice studiului. Acelui studiu de care niciodată nu e târziu să te apuci: să trăiești bine :)

Așa am creat spațiul Seneca Anticafe - ca o intersecție a Frumosului și Utilului, cu resursele necesare pentru dezvoltarea personală.

 

Primii pași concreți 

Primul pas a fost un research pe teren. Am vizitat cel puțin 10 anticafenele și coworkinguri din Moscova, mici și mari, cu bugete și fără, centrale și de la marginea orașului, specializate în artă și cele în tehnologie. Concluzia importantă: cele mai bune au fost unele cu caracter personal și o prezență caldă a echipei.

Iar pasul doi a fost cerere de ajutor de la prieteni și cunoștințe - arhitecți, artiști, contabili, librari, constructori. Și ei nu te lasă la greu, mai ales dacă se construiește ceva frumos.

 

Echipa

Cum am mai spus, echipa era cheia. Oamenii care să creadă că o carte poate schimba o viață, care să fie gata să primească musafirii și cu ceai, și cu o discuție și cu un zâmbet sincer indiferent de starea vremii :)) La început eram 4. Trei lucraseră și până atunci în librării, al patrulea editase cărți.

Pe măsură ce am început să dezvoltăm noi proiecte, precum Seneca Ecologos (centru de educație ecologică), Kultivă (o grădina urbană) și în continuare Editura Seneca, am ajuns 9. Și sperăm să avem motive în viitor ca acest număr să crească. 

Fiecare om este Omul-Departament: suntem și gazde, și distribuția și comunicarea editurii, departamentul de selecție și achiziție pentru miile de cărți, comunicarea, promovarea, trainerii pentru atelierele de ecologie, editori pentru cărți. Totodată, fiecare are o poveste interesantă în spate. Povești pe care oamenii care vin frecvent sunt curioși să le afle și noi dornici să le spunem.

Fiecare a adus ceva din joburile precedente aici, de asta Seneca are ceva din toate. 

 

Diferențiatori 

Musafirii noștri spun că suntem diferiți prin atmosferă, biblioteca excepțională și prin echipă. Ce ne diferențiază, după părerea noastră, este multifuncționalitatea spațiului. Nu am putea să-l definim printr-un cuvânt ca un coworking space. Mai degrabă, spațiu de lucru într-un centru cultural.

Facem eforturi constante să avem lucruri pe care nu le găsim în altă parte. Azi avem una din cele mai complete biblioteci de ecologie: sute de cărți despre orașe verzi, agricultură sustenabilă, economia mediului, reciclare și regenerare, sfaturi și informații.

Apoi, simplitatea procesului. Fără programare în prealabil, fără plată înainte, fără program diferit în weekend. Poți să-ți strângi lucrurile și să vii în orice zi între 9 și 21, dacă acasă nu te concentrezi bine sau la birou nu merge aerul condiționat.

Ce vrem să fim este casa celor curajoși care vor să aducă la realitate lucrurile pe care le-au gândit. Și ni se confirmă zeci de astfel de povești. Am descoperit, de exemplu, că omul din spatele brutăriei noastre preferate este Cristian, care venea la Seneca, stătea mereu la geam și ne povestea despre businessul la care lucra atunci. Acum, noi nu mai mâncăm gogoși din altă parte.

 

Piața și provocările

S-au deschis multe spații de coworking și fiecare își poate găsi cuibul potrivit. Ni s-a întâmplat să facem parte din acel research inițial prin care treci când vrei să deschizi un astfel de loc; ne bucurăm de fiecare dată. Încă nu am dat nicio franciză, dar sfaturi, câteva mii. Cu cât mai cunoscut conceptul, cu atât mai câștigați suntem toți , pentru că sunt foarte diferite. Singurul anticafe de care știam noi în București s-a închis după un an, din păcate. 

Provocări? Nu mai suntem singurii și nu suntem în centru. Trebuie să vrei să vii la Seneca, nu prea te împiedici întâmplător de ea. Pentru cei care vin să lucreze 5-10 ore, nu e o problemă. Dar pentru o singură oră cele 7 minute prin parcul Kiseleff pot să pară o deturnare de traseu. 

De jucătorii din piață ne “lovim” mai des ca librărie. De ceva timp primează siteurile de vânzare online și nu librăriile mici și personale. Ca editură nu avem suficientă vizibilitate și poți să ratezi un autor excepțional, cum este jurnalistul Tiziano Terzani, doar pentru că te-ai obișnuit să citești doar anumite edituri.

 

Servicii. Evoluția ofertei

De la o sala la 3.
De la 1.000 de titluri de cărți din librărie până la 11.000.
De la 5 feluri de ceai la plic la zeci de infuzii de plante, diverse limonade și cafea.
De la 1 sortiment de biscuiți la gustări dulci, sărate, fructe și legume.
De la evenimentele noastre la găzduit zeci de altele, de la firmele mari până la echipe mici care vor să lucreze o zi în altfel de spațiu.

 

Spațiul

Este cam de două ori și ceva mai mare decât la început; avem în jur de 125-130 de locuri. Am adăugat o sală la scurt timp după deschidere și apoi încă una la începutul anului. Acum putem găzdui un eveniment de până la 70 de persoane, având și locuri de lectură sau de lucru în bibliotecă, în anticafe și în sala de liniște.

Eforturile care țin de spațiu sunt cele prozaice de întreținere. Repari, cureți, înlocuiești. Ținem mult la armonia cu natura, la produsele prietenoase cu mediul: de la cele de curățenie până la izolația clădirii și aeratoarele montate pe fiecare robinet pentru a reduce amprenta ecologică a spațiului.

Colectarea selectivă a deșeurilor este și ea un efort aparte pe care îl facem de la început. Și oamenii sunt foarte receptivi, ba chiar sunt mai degrabă curioși să povestim despre cele 8 coșuri de gunoi separate.

 

Planul tarifar

Seneca Anticafe trebuie să vină în întâmpinarea cunoașterii și a dezvoltării. Vrem să ai acces, într-un spațiu plăcut, la cărți și resurse multe pe care să nu trebuiască să le cumperi. Ne doream să venim și în întâmpinarea studenților, așa ca inițial am ales cel mai mic tarif posibil cu care să ne putem acoperi cheltuielile: 8 lei/ oră. Se plăteau maximum 5 ore într-o zi.

După mai mult de 4 ani și două camere în plus, o bucătărie mult mai mare (în care este inclusă acum și cafeaua mult dorită), plus inflația care a început să se simtă, am ajustat prețul. Acum este 12 lei/oră tariful normal și 10 lei/oră pentru elevi, studenți și donatori de sânge.

În continuare se plătesc maxim 5 ore pe zi și avem, pentru cei care vin regulat, o serie de pachete mai avantajoase: 350 lei/ 10 zile; 600 lei/ 20 zile; 850 lei/ 30 zile.

 

Dificultăți?

Cam cum sunt cele ale unei case primitoare pe care o vizitează zilnic cel puțin 70 de musafiri. Ne închipuim, da? :) Îi aștepți cu drag și vrei să vă simțiți bine împreună. Deci, casa trebuie să fie curată cu masa pusă, cu locuri potrivite pentru fiecare, răcoroasă vară, caldă iarnă, potrivită atât pentru studiu cât și pentru Skype, și pentru lucru individual, dar și pentru grupuri mari.

 

Gradul de ocupare

Depinde mult de sezon. Când nu e vreme bună să lucrezi la terasă, Seneca Anticafe e cea mai bună alternativă și asta se cunoaște în gradul de ocupare. După a doua zi de ploaie vedem fețe noi.

Altfel, spre deosebire de început, când diferențele de anotimp erau vizibile, acum avem și un public constant, cei care și-au mutat biroul la Seneca. Zilnic sunt oameni care lucrează remote și vin conștiincios câte 8- 10 ore. Gradul de ocupare de acum este la 50%, fiind vară. Dacă e zi cu eveniment, suntem la 80%. Deci aveți loc :)

 

Comunicarea

Promovarea noastră la început a fost aproape inexistentă. Am deschis pe 1 noiembrie 2014 și am așteptat. După o săptămână ne-au călcat pragul niște musafiri foarte drăguți care au scris un articol despre noi pe spottedbylocals.com. După aceea s-a dus vestea rapid. Peste alte două săptămâni veneau mai multe publicații scrise și televiziuni să ne ia interviuri despre conceptul inedit, iar în decembrie 2014 aveam zile în care lumea stătea la coadă ca să intre în locul acela nou unde plătești doar timpul.

De atunci și până acum lucrurile nu s-au schimbat prea mult, în sensul că ne bazăm în continuare pe recomandările musafirilor și doar suplimentăm cu conținutul nostru în online, pe canalele clasice.

E mai firesc așa, oamenii se aduc unii pe ceilalți și, când ajungi aici, simți că e un loc prietenos și prielnic lucrului, în care fiecare respectă nevoie de spațiu, liniște sau ordine a celuilalt.

 

Publicul

Masa albă poate fi loc de întâlnire pentru arhitecți, software engineers, UX designers sau specialiști în social media. Sălii de liniște i s-au atribuit multe examene promovate cu brio. Studenții de medicină, Drept și psihologie au pachete sezoniere și îți dai seama ușor dacă e perioadă de sesiune sau nu.

Toate astea sunt posibile doar pentru că există și opțiunea să nu vorbești cu nimeni dacă ai un termen-limită presant și socializatul nu e punctul tău forte într-o zi anume. 

Câteva exemple concrete: în 2014 veneau la noi doi oameni, aveau startupul lor și urmau să angajeze al 3-lea coleg. Aveau și alte joburi, le plăcea că închidem târziu seara. Acum, la mijloc de 2019 sunt 12 colegi, vin periodic la Seneca, îi cunoaștem pe nume, deși lucratul la Seneca e complet anonim, și sunt împrăștiați pe câteva continente.

De la un alt oaspete, Alex, am învățat cum calculezi viteza unui avion în funcție de dimensiune, direcția vântului și încărcătură. Acum este pilot și ne vizitează când are escale.

 

Direcții pe mai departe 

Ne gândim la un manual de franciză :))

Am vrea să deschidem un muzeu interactiv de mediu Seneca Ecologos cu spații de lucru. În prezent el există sub forma unui centru de educație care ține traininguri în companii, universități și scoli.

Am dori să dezvoltăm direcția de evenimente marca Seneca Anticafe cu invitați de valoare de la care ai ce învăța - cum am avut în primii doi ani cu profesorii de filosofie ai Asociației Române de Filosofie Practică. Ne-ar plăcea colaborarea și mai strânsă cu cei din breaslă editorială - lansări de carte mai animate, cluburi de carte, expoziții de ilustratori - ai cărților noastre și nu numai.

Vrem să popularizăm stoicismul în continuare; ne-am propus să creăm un spațiu în care musafirul descoperă că responsabilitatea față de timpul personal (a se citi viața) aduce cele mai valoroase beneficii - mulțumirea pentru ceea ce ți se întâmplă și bucuria momentului prezent.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Companii

Campanii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related