Într-o situație de bullying, toți participanții sunt victime. Conform ultimului studiu sociologic la nivel național realizat de Organizația Salvați Copiii România, dintre cei aproximativ 1.300.000 de copii aparținând ciclurilor gimnazial si liceal, 400.000 sunt excluși din grupul de colegi, 325.000 sunt umiliți în public, 390.000 sunt amenintați cu bătaia sau cu lovirea, iar 220.000 sunt bătuți în mod repetat de către colegii lor. Așa arată înfricoșătoarea statistică directă a cazurilor de bullying - un fenomen complex, ale cărui consecințe afectează deopotrivă victima, agresorul și martorul tacut. Așadar, indiferent de ce parte a baricadei ne aflăm, este timpul ca în sfârșit să înțelegem gravitatea bullying-ului în școli, să luăm măsuri și să scăpăm de mentalitatea conform căreia bullying-ul este doar o joacă de copii sau o strategie de supraviețuire, de afirmare. În astfel de cazuri, ignoranța și pasivitatea se pot demonstra a fi cele mai periculoase practici. Este timpul să alegem să fim eroi!
Salvați Copiii România revine și în 2019 cu planul curajos de a opri hărțuirile fizice, psihice și verbale în școli, între elevi și profesori, prin noua campanie „Alege să te opui bullying-ului. Școli fără bullying”. Astfel, scopul principal este acela de conștientizare a nivelului crescut de manifestare a comportamentelor de bullying între copiii, precum și a consecințelor negative dramatice. Pentru că da, acest fenomen trist există, se strecoară în tot mai multe școli, iar faptul că închidem ochii în fața efectelor acestuia nu îl va face să dispară. România se află pe locul 3, la nivel european, în clasamentul celor 42 de țări în care a fost investigat fenomenul, potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
„Campania Salvați Copiii - Alege să te opui bullying-ului!” pornește de la o statistică: în 90% din cazuri, atunci când un martor intervine, bullying-ul se oprește. Nici o altă formă de intervenție, din partea părinților, a profesorilor etc, nu se apropie ca eficiență de această cifră. Problema e că sunt prea puțini martori care intervin în favoarea victimei, atunci când asistă la un act de bullying. Cei mai mulți se fac că plouă, câțiva se fac frate cu agresorul și devin, la rândul lor, bully și doar câțiva au curajul de a lua atitudine. Campania noastră încearcă să convingă martorii pasivi că pot și trebuie să intervină și că alegerea pe care o fac, pasivitate, oportunism sau intervenție, e ceea ce îi definește.”, Dragoș Popescu (Creative Director Creative Laboratories).
Campania „Alege să te opui bullying-ului!” nu se axează pe găsirea vinovatului, ci pe identificarea eroului. Cum? Îndemându-i pe toți cei care au fost sau sunt martori la cazuri de bullying să intervină. Să nu aleagă calea simplă – cea de a deveni agresor – ci să aibă curajul de a spune „NU”, de a se opune, de a ajuta, de a salva. Este adevărat, copiii se ceartă și se împacă, conflictul este o parte naturală a oricărei relații. Bullying-ul este însă altceva! Nu este despre copii răi sau despre copii slabi, nu este despre vinovat și victimă, ci despre relații lipsite de grijă, toleranță, respect și empatie. Bullying-ul este despre răni sufletești ce vor rămâne deschise mult timp de la actul agresiunii, este despre frica de a merge a doua zi la școală, despre suprimarea încrederii, despre umilință, despre suferință și lipsa de speranță.
Nu de puține ori auzim în jurul nostru că elevii se tem de școală, locul în care aceștia ar trebui să se simtă cel mai în singuranță, înțeleși și respectați. Locul în care ar trebui să se dezvolte armonios și să construiască relații de prietenie poate chiar pentru întreaga viață. Realitatea, din păcate, este alta. La școală, copiii își întâlnesc de obicei primul agresor. Fie că acesta este un alt elev, un profesor sau chiar un părinte, masca de bully poate fi purtată de oricine. În astfel de situații, este esențial să avem curaj să intervenim. Ce alegi să faci? Să fii pasiv, să te alături agresorului sau să fii erou? Campania Salvați Copiii vorbește despre consecințele fiecărei alegeri în parte.
„Bullying-ul poate fi definit ca acel comportament agresiv, intenționat, menit să provoace suferință emoțională, care se manifestă în mod repetat și care implică un dezechilibru de putere între agresor și victimă. Deoarece bullying-ul este un factor de risc major pentru dezvoltarea emoțională și socială a copiilor, acțiunile de prevenție și intervenție implementate la nivelul școlilor sunt absolut necesare. În general, combaterea fenomenului de bullying presupune crearea unui climat social pozitiv bazat pe un set concret de principii și valori, cum ar fi: toleranța, respectul, grija, curajul, implicare etc. Aceste principii și valori trebuie stabilite de comun acord de către copii, părinți, cadre didactice și personal auxiliar, iar sensul lor profund va fi reliefat de toate comportamentele, acțiunile sau atitudinile manifestate deopotrivă de copii și de adulți, acasă, la școală și în societate. Doar prin alegerea și promovarea unor valori sociale pozitive, fenomenul de bullying poate fi eradicat.” , Marius Rusu (psiholog clinician Salvați Copiii România).
Pentru că este de la sine înțeles că nu este nevoie de curaj să faci bullying, este nevoie de curaj pentr a-l opri, agenția de PR RAN Events Communication s-a alăturat, din nou și cu toată încrederea, demersului inițiat de Salvați Copiii pentru a alege echipa eroilor. Pentru a transmite mai departe că pasivitatea nu rezolvă problema și pentru a transforma din nou școala într-un mediu sigur, prietenos, unde toți copiii au șanse egale de a se dezvolta armonios.
„Am ales să facem parte din echipa eroilor, alături de Salvați Copiii, și să încercăm să convingem în număr cât mai mare, că implicarea directă și ajutarea victimei într-o situație de bullying, poate fi soluția, salvarea mult așteptată. Fiecare dintre noi, mai mult ca sigur, ne-am aflat într-una dintre cele trei ipostaze: agresor, victimă sau martor. Încercați să vă amintiți cum ați reacționat atunci. Ce ați simțit și ce ați schimba la voi. Campania Salvați Copiii „Alege să te opui bullying-ului!” ne-a făcut să ne punem atât de multe întrebări și să ne gândim de două ori înainte să alegem să fim pasivi, înainte să spunem „Mie nu mi s-a întâmplat, deci nu mă implic.” Încercăm să convingem părinții și profesorii să își încurajeze copiii și elevii să ia atitudine, să fie curajoși, să nu se lase intimidați. Iar copiilor vrem să le demonstrăm că suntem alături de ei. Atât copilul bully cât și copilul victimă pot primi ajutor, nicio parte nu trebuie învinuită.”, Lorena Vasile (PR Manager RAN Events Communication).
Pe data de 16 aprilie 2019, campania „Alege să te opui bullying-ului!” a demarat printr-o conferință de presă susținută de specialiști în domeniu la Colegiul Național „Tudor Vianu”, unde au participat Gabriela Alexandrescu (Președinte executiv Salvați Copiii România), Marius Rusu (Psiholog clinician Salvați Copiii România), Radu Shekely (Director de Cabinet al Ministrului Educației Naționale, consilier cu privire la viziunea asupra sistemului educational), Aura Stănculescu (Director general Centrul Municipiului Bucureşti de Resurse şi Asistenţă Educaţională), Rebeca Cercel (Vicepreședinte, Consiliul Național al Elevilor), Iulian Cristache (Președinte, Federația Națională a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar), specialiști în educație, dar și elevi și părinți. Acestora li s-au alăturat părinți cunoscuți publicului larg, dar și alți susținători care vor ajuta Salvați Copiii să avanseze mesajul campaniei, precum Anca Serea, Andrei Leonte, Alice Năstase-Buciuta, Giulia Anghelescu Huidu, Șerban Copoț, Vladimir Drăghia și Alice Cavaleru, Bianca Pena Ioniță.
„Indiferent de care parte a barigadei se află copilul tău, agresat sau agresor, copilul tău are o problemă. Cel agresat va alege să nu mai meargă la școală pentru a nu mai suferi umilințele publice, iar agresorul, în adâncul sufletului lui, poartă și el o rană. Prea multe zile de mâine ratate doar pentru că noi nu am ales să spunem la timp „Stop bullying în școli!” Haideți să ne salvăm copiii!”, Teo Trandafir, susținător al campaniei.
Ca de obicei, acțiunile Salvați Copiii de oprire a bullying-ului sunt definite prin perseverență și muncă de lungă durată, așadar campania „Alege să te opui bullying-ului!” se va face auzită în perioada următoare prin intervenții televizate și radio, prin vocile influențatorilor care s-au arătat interesați să susțină cauza, proiecte online și offline, dezbateri, workshop-uri, întâlniri cu profesorii, consilierii școlari și elevii, totul într-o strânsă legătură cu Ministerul Educației. Comunitățile puternice sunt elementele cheie ale răspândirii mesajului nostru. Este esențial să alegem să fim eroi.