Primul lor concert a fost intr-o casa de pe Pache Protopopescu. Se intampla in 2009, cand peisajul era efervescent, trupele se lansau pe MySpace, cluburile erau underground, biletele erau ieftine si se vindeau la intrare, "la un baiat". Anul acesta, Toulouse Lautrec aniverseaza 10 ani de activitate. Sarbatoresc cu un nou album, care se intituleaza simplu „X", un vin bun care le poarta numele, „Toulouse Lautrec X", realizat in parteneriat cu Alira, si o lansare in Control pe 23 mai.
Albumul X este cum este si viata: iesim in piata la proteste, facem revolutie, ne intoarcem acasa, bem, facem dragoste, a doua zi calatorim, plecam in vacante, contemplam locurile si oamenii din jur, radem si ne distram... cam asa e si albumul.
Catalin Rulea, solistul trupei, povesteste despre ce s-a intamplat in acesti 10 ani cu trupa si cu muzica romaneasca, cu bune si cu rele, cu festivaluri multe si mai putina poezie underground, cum s-au maturizat de la un album la altul si de cat vin a fost nevoie pentru asta.
Inceputurile Touluse Lautrec
2009 era inca un an efervescent in muzica, in zona creatiei. Trupele se lansau pe Myspace, cluburile erau underground, biletele erau ieftine si se vindeau la intrare, "la un baiat". Se repeta tot in foste fabrici, dar treaba era mai putin organizata. Concertele nu aveau nici anvergura si nici marketing... cred ca inca se zvonea ca se naste ceva in zona aia de muzica alternativa, indie.
Primul concert a fost intr-o casa pe Pache Protopopescu. Trupa asta a avut energie de la inceput si asa a ramas si acum. La inceput nu ne-am pus problema cum trebuie sa fie muzica, cantam ce ne placea sa cantam. Nu a fost o trupa de tip "proiect", a fost si este o trupa pe bune, like in good old times.
Schimbari
Au fost niste trepte clare, unele mergand in sus, altele coborand. Primele clipuri pentru Apartman si Porno au fost explozia initiala. Eram patru baieti dintre care unul era Henri Septimiu Petrache... well, a fost inceputul Toulouse Lautrec. Dupa care, in scurt timp, am devenit 3 baieti si urmatoarea treapta a fost "Te spun" si live-urile la Radio Guerrilla.
"3 casute inapoi" a fost cand basistul Dizzy a plecat din trupa. Pe langa faptul ca era sufletul petrecerii, era si cel mai vechi. Odata cu plecarea lui am lasat-o mai moale cu betiile, cu pokerul...
Am revenit la patru baieti si am crescut usor ajungand la ceea ce suntem astazi. In drumul asta am bifat Aur, Nu se termina asa, Camera 203 si acest album nou pe care il lansam pe 23 mai.
Aniversarea
Vine un moment in viata fiecaruia cand cam incepe sa numere pe degete. Intr-o zi in care cred ca ne plictiseam ne-a iesit 10 la numaratoarea asta si am zis ca e aiurea sa nu ne serbam ziua. Si iata-ne aici, band iar cate o sticla de vin pe zi (de data asta din vinul nostru) si cantand mai pasionati ca niciodata. Albumul era cam gata deci cumva planetele s-au aliniat.
X
Ultimul album (Dejun pe iarba) l-am lansat in 2015 deci putem spune ca am lucrat patru ani la noul album, fara sa ne grabim.
La productia lui unitara lucram de la sfarsitul lui 2018. Albumul X este cum este si viata: iesim in piata la proteste, facem revolutie, ne intoarcem acasa, bem, facem dragoste, a doua zi calatorim, plecam in vacante, contemplam locurile si oamenii din jur, radem si ne distram... cam asa e si albumul.
Numele X este cum e si telefonul si alte smecherii contemporane dar de fapt el inseamna "zece". Nu am avut nici o alta varianta decat cateva nume de piese cum ar fi "Lansam speranta" sau "La inceput".
Vinul „Toulouse Lautrec X"
Vinul „Toulouse Lautrec X" a fost lansat din pasiune. In trupa asta s-a baut foarte mult vin rosu in zece ani. Consumand atata vin, am ajuns sa avem pretentii si sa fim foarte selectivi... Am gustat cateva vinuri de la vinificatori locali cu experienta pe care ii apreciam si am ales ce ni s-a parut mai bun. El este un vin care nu exista pe piata interna, este un Cuvee produs de Alira, baricat 3 ani, din 2015 de 13,5%.
Desi este tare, nu este un vin taninos si poate fi baut usor, il recomand in compania unor branzeturi albastre, brie, saucisson, fuet si bineinteles struguri, nuci si stafide. La ce calitate ofera acest vin, noi am obtinut un pret de piata foarte bun. Pe siteul ToulouseLautrec il gasiti la 45 de lei.
Am vrut neaparat eticheta noastra si am vrut un vin pe care sa ni-l insusim. Nu am vrut sa schimbam doar eticheta unui vin de pe piata.
Schimbari pe piata de muzica din Romania
O sa fiu destul de punctual pentru ca e mult de vorbit:
1. A disparut myspace
2. A aparut facebook
3. Bestival, Bestfest
4. Radio Guerilla
5. Radio Tananana
6. Gold FM, radio 7, RFI
7. fiscalizare - bilete online
8. Club Control
9. Club Expirat
10. Electric Castle
11. Festivaluri din ce in ce mai multe
12. A murit CD-ul
13. Cel mai important - COLECTIV.
Cu bune si cu rele
Sunt foarte multe festivaluri si asta e bine. In festivaluri investesc atat autoritati locale cat si investitori privati din zona food&drink sau alte industrii.
Partea mai putin buna este ca sunt mai putine cluburi cu muzica live si ca poezia aia a undergroundului nu o mai regasim in mod "organizat".
Oportunitatea aici este fix in mana artistului, pentru ca el are puterea de a crea ceva iesit din tipare in ceea ce priveste "live"-urile. Johnny Cash live in penitenciar, Pink Floyd la Pompei, Beatless pe rooftop... asta e poezia pe care un artist trebuie sa o genereze.
Procesul de creatie
Nu s-a schimbat nimic in creatia de baza. Compun piesele cu o chitara si cu un creion si un caietel. Cateodata folosesc si recorderul. Ce s-a schimbat destul de mult este felul in care producem piesele.
Avem mai multe optiuni, cunoastem mai multi oameni, cateodata bat la tobe, cant la bas ca sa caut dezvoltari ale liniilor melodice. Avem doua studiouri in care dezvoltam compozitiile: creativelaboratories.ro si Greenvillemusic.ro.
Solist si art director
Nu am facut niciodata o demarcatie. Ori ca incep sa desenez, ori ca incep sa scriu versuri si sa cant la chitara, mi-e tot una. Pop-culture at its best. Se imbina foarte bine. Fac clipuri si fotografii pentru trupa, mai bag cate o piesa pe reclame.
Echilibrul se rupe cand ma apuc de proiecte artistice, acolo ma cam desprind si nu prea pot face ambele lucruri de odata, in general lucrez cu pauze si cred ca se intampla pe ani nu neaparat pe zile. Anul asta a cam fost anul Toulouse Lautrec, la anu' vom vedea :-).