În perioada 18-21 aprilie, One Night Gallery participă la Festivalul Internațional al Luminii București – Spotlight – un eveniment organizat de Primăria Capitalei prin ARCUB – cu o instalație ce pune în lumină compoziția culturală și artistică a societății, printr-o asemănare a acesteia cu un stup de albine. O metaforă ce poate fi descoperită la parterul Blocului Rosenthal, pe Calea Victoriei 22-24.
Instalația dezvoltată in-house, în parteneriat cu 360Revolution, propune o Europă abstractă, transformată în faguri abundenți în miere și albine harnice și invită privitorul să reflecte asupra ideii de comunitate și colaborare într-un plan mai amplu.
Așa cum albinele sunt călăuzite de alternanța ciclurilor luminii, oamenii sunt atrași pe străzile din București cu ocazia strălucirii anuale oferite de Spotlight. Folosindu-se de acest pretext, One Night Gallery extinde o invitație simbolică înțeleptei Albine și o declară gazdă a instalației, la Festivalul Luminii.
Trecătorii vor putea contempla etapele construcției stupului, remarcabil edificiu al lumii naturale, printr-o matrice de ecrane video separate și interconectate, ce permit o iluzie credibilă a intrării în stup.
Instalația profită de profilul distins al Blocului Rosenthal si adaugă un strat de lumină aurie care recontextualizează intrarea în edificiu, sub supravegherea atentă a albinelor - santinela digitală.
Construită înaintea celui de-al doilea Război Mondial, clădirea a fost înălțată în locul fostului magazin cu porțelanuri fine Rosenthal, de unde și denumirea actuală, și a fost primul bloc care permitea pietonilor să circule pe sub arcade.
Cea de-a cincea ediție a Festivalului Internațional al Luminii București - Spotlight marchează două evenimente importante în 2019: Președinția României la Consiliul Uniunii Europene și deschiderea Sezonului România-Franța la București, care se vor reflecta în tema ediției, intitulată: EuropeLights.
EuropeLights celebrează rolul pe care România îl joacă în Europa în această perioadă și va include instalații de lumină ale artiștilor locali și internaționali, ce vor transforma orașul într-o expoziție de artă digitală.
În acest context, One Night Gallery invocă valori specifice lumii albinelor, precum inventivitatea, autodeterminarea și colectivitatea și subliniază vizual tema acestui an - fagurele filigranat al identității Europene, care accentuează rolul important pe care fiecare dintre noi, cetățeni ai stupului, îl jucăm în modelarea structurii colective.
One Night Gallery este prima galerie de new media art din România care îmbină arta și tehnologia într-un nou concept de expoziție ad-hoc, susținând tinerii artiști și designerii români prin crearea unor experiențe artistice alternative, completate de inovație și tehnologie. Punte între artiști și tehnologie, One Night Gallery a facilitat crearea celei mai cuprinzătoare platforme de artă în realitate virtuală și augmentată, promovată până acum în cadrul a nouă ediții, patru galerii pop-up și două expoziții colective.