Adrian Popescu a trecut prin tot felul de incercari pe YouTube, cautand formatul care sa il reprezinte cel mai bine. Trucuri de magie, tutoriale, filmari cu drona, vlogging pe scuter. A descoperit daily vlogging-ul chiar in perioada in care astepta un copil si acela a fost momentul potrivit sa inceapa canalul Adrian POV, care are in prezent peste 500.000 de abonati.
Am inceput sa filmez in diverse vacante, vorbeam foarte greu, imi era dificil sa-mi gasesc locul, dar imi placea si asta m-a facut sa nu renunt. Odata cu aparitia fetitei noastre parca am prins aripi, povesteste Adrian
In ultimul an, Adrian a castigat din YouTube intre 600 si 2000 de euro pe luna. Important e, crede el, sa fii natural, sa asculti si parerile altora si sa nu te astepti la succes peste noapte.
Începutul
M-am apucat sa filmez si sa editez in perioada liceului, era inca de atunci o mare pasiune pentru mine. Eram intr-o cautare continua de idei si subiecte, imi placea sa editez, dar nu aveam ce filma.
Dupa foarte multe incercari, de la trucuri de magie la tutoriale, filmari cu drona si vlogging pe scuter, am descoperit daily vlogging-ul care a coincis cu faptul ca asteptam un copil si a fost momentul potrivit sa pornesc canalul Adrian POV.
Cred ca eram printre primii daily vloggeri si mai ales family vlogger. Atunci am inceput si eu sa descopar youtuberi noi, urmaream doar nume mari pana atunci.
Sursa: YouTube
Primele video-uri
Am inceput sa filmez in diverse vacante, vorbeam foarte greu, imi era dificil sa-mi gasesc locul, dar imi placea si asta m-a facut sa nu renunt. Odata cu aparitia fetitei noastre parca am prins aripi, am inceput sa postez zilnic video-uri din ce in ce mai lungi si mai bine editate.
Cand le privesc acum imi dau seama cat de nepriceput eram, dar imi face placere sa retraiesc acele momente, lucru care sper sa-l faca si Eva cand va creste mare.
Evolutie
Formatul a ramas relativ acelasi, am fost autodidact si am incercat sa evoluez de la video la video. Odata cu cresterea in abonati am incercat sa tin cont si de cererile si parerile lor, pentru ca mi-am dat seama ca nu mai fac video-urile acestea doar pentru noi.
Cu timpul mi-a fost din ce in ce mai greu sa pastrez constanta de postare pentru ca dupa sute de videouri, ideile vin din ce in ce mai greu si ai impresia ca te repeti. Am incercat sa nu ies din formatul initial, dar in acelasi timp sa ma reinventez si sa ma adaptez pentru ca pe internet lucrurile se misca foarte rapid.
Vizualizari
Am avut o crestere organica si practic am crescut o data cu Youtube-ul in Romania. Bineinteles am avut si etape in care am crescut brusc ajutat de anumite video-uri care s-au viralizat sau apreciat de vloggeri mai mari pentru ceea ce faceam (fara sa le cer eu o promovare).
Sursa: SocialBlade
Prima crestere semnificativa, de la 10.000 de abonati la vreo 40-50 de mii mi-a adus-o un video in care comparam niste ape din comert. Video-ul este momentan pe privat pentru ca multi oameni nu l-au interpretat cum am crezut eu si nici nu ma asteptam sa aiba un asemenea impact.
Am mai avut o crestere care mi-a adus cateva mii de abonati atunci cand am fost promovat de Ilie's Vlogs intr-unul din vlogurile lui.
Poate e un paradox, dar pentru a ajunge sa faci vizualizari trebuie sa nu te gandesti la vizualizari atunci cand esti la inceput. In timp iti dai seama singur cum sa combini ceea ce iti place cu ceea ce se cere pentru a face vizualizari.
Ce functioneaza
Functioneaza sa fii natural, sa asculti si parerile altora, sa nu te astepti la succes peste noapte, sa faci ceea ce iti place. Din fericire nu am pierdut timpul cu lucruri care nu functioneaza.
Cum te-a influentat numarul de vizualizari
M-a facut sa fiu mai atent la ce postez, imi dau seama ca sunt multi oameni care vad ceea ce transmitem noi si vreau sa ramana cu un zambet, cu un lucru bun atunci cand vizioneaza un clip de-al nostru.
Logistica
Eu filmez, eu editez, eu vin in mare parte cu ideile. Bineinteles ca sotia mea ma sustine moral, ceea ce e super important pentru mine si ma sfatuiesc cu ea cand am nevoie de ajutor.
Pe partea de management ma ajuta cei de la Global Records.
Realizarea unui video poate dura de la o zi intreaga la o ora, depinde de complexitatea lui si de modul de abordare. In general filmez pe tot parcusul zilei si e greu sa estimez un timp anume.
De ce nevoie
Multe idei, capacitatea de a invata singur si timp. Cand spun timp ma refer si la faptul ca trebuie sa-ti acorzi timp, sa nu ai pretentii prea mari de la tine la inceput.
Diversele provocari pe care le fac impreuna cu familia le consider super usor de facut si ne si super distram in acelasi timp. Cel mai mult am stat la realizarea video-urilor din seria "O zi din viata Evei" pentru ca e super greu sa lucrezi cu un copil.
Cum te faci remarcat pe YouTube
Eu sunt mai introvertit de fel si desi am prieteni care erau destul de mari pe internet la momentul in care eu m-am apucat, nu am vrut sa apelez la ei pentru a ma promova.
Sunt constient ca este din ce in ce mai greu sa iesi in evidenta, sa-l faci pe om sa aleaga video-ul tau din sutele care-i sunt recomandate de Youtube. Incerc sa fac un thumbnail cat mai atractiv, un titlu care consider ca este interesant pentru acel video, incercand sa nu exagerez si toate acestea sa fie impotriva mea.
Teme
Incerc sa arat viata unei familii moderne din Romania. Evit sa dau sfaturi.
Experienta pe YouTube
Am devenit mai deschis, mai tolerant si am invatat sa filtrez foarte bine informatiile primite.
Se fac bani din YouTube?
De la un anumit nivel, bineinteles. Este destul de greu sa ajungi la nivelul la care poti face o suma decenta. Strict din reclamele de la YouTube in Romania se castiga destul de putin, dar suficient incat sa te motiveze. In ultimul an am castigat intre 600 si 2000 de euro pe luna. Ca in orice business sunt luni mai bune si luni mai putin bune. Pe langa reclamele de la YouTube, veniturile le poti dubla sau tripla prin colaborari cu branduri.
Pe langa intelegerea financiara, trebuie sa rezonez un pic cu brandul, cu produsul respectiv. Dar, in principiu, si cei care cauta un influencer pentru produsul lor cauta pe cineva care sa se potriveasca cu produsul.
YouTube-ul din Romania cu bune si cu rele
YouTube-ul din Romania este in plina dezvoltare si aparand atat de multi creatori este greu sa-i gasesti pe cei care merita.
Inteleg ca divertismentul este cel mai consumat pe aici, dar nu-mi place felul celui care are cel mai mult succes.
Doua recomandari
Familia Mates sunt niste prieteni care s-au apucat recent si vad in ei cum eram noi la inceput. Cu siguranta vor ajunge sus.
Shonduras este tot un vlogger de familie care a inceput cam in acelasi timp cu mine si il urmaresc foarte des.
Planuri
Vreau sa continui sa fac ceea ce-mi place incercand in acelasi timp sa ma acomodez trendurilor. Nu vreau sa fiu numarul unu, dar vreau sa raman relevant pe termen lung.
Incerc sa ma implic si in alte proiecte online in afara de propriul canal, tocmai pentru a nu-mi transforma vlogul in alt ceva.
Cred ca in urmatorii 10 ani, YouTube-ul se va cerne foarte mult si ne va fi mai usor sa gasim continut de calitate.