Pentru a crea noi punși de experiență între vizitator și lucrările expuse, One Night Gallery își propune ca la prima ediție din 2019 să aducă printre tehnologiile folosite și transferul artistic, o tehnică de inteligență artificială care va fi folosită live în expoziția imersivă de new media art.
One Night Gallery #9 o aduce în prim-plan pe Ana Bănică, designer și artist vizual, iar creaturile mitologice și animalele sălbatice ilustrate de Ana vor pune stăpânire pe Casa Monteoru (Calea Victoriei 115) mâine, 30 martie, de la ora 20.
Pentru un preview al rezultatului obținut de IA prin scanarea lucrărilor Anei Bănică și transferul de stil artistic, cei curioși pot scana afișul evenimentului folosind aplicația dARe by Samsung (disponibilă gratuit în Google Play și App Store). De asemenea, tot folosind aplicația dARe by Samsung, vizitatorii vor putea scana lucrările din expoziție, iar pe lângă ilustrațiile analog care vor prinde viață în realitate augmentată, pentru prima oara creaturile Anei vor fi animate tridimensional.
Transferul de stil artistic este prima tehnică de inteligență artificială care își face apariția în expozițiile ONG. Această tehnică se bazează pe deep learning și rețele neuronale, adică software capabil să învețe singur din exemple. AI-ul folosit în transfer de stil artistic învață în primă instanță stilul artistic transferat din lucrările artistice alese. În această etapă softul încercă să distingă și să memoreze trăsături mai mult sau mai puțin evidente ce țin de stilul artistic al lucrării analizate: culori, forme, tușe, accente. Procesul de învățare poate dura zile sau săptămâni și necesită calculatoare puternice, iar rezultatele sunt imprevizibile ( uneori e nevoie ca procesul să fie repetat cu diferite imagini, la diferite rezoluții și parametrii). În etapa următoare, AI-ul poate fi folosit pentru a prelucra alte imagini, pe care să le redeseneze în stilul învățat. De exemplu, poate să învețe după un tablou de Picasso, un afiș al lui Shepherd Fairey sau o ilustrație a Anei Bănică și ulterior să aplice stilul astfel învățat pe o poză, un selfie sau o altă lucrare. Transferul de stil artistic se regăsește în mai multe aplicații mobile apărute în ultimii ani pentru a "stiliza" poze luate cu camera. Însă AI-ul folosit de ONG este o soluție dezvoltată in-house, care permite folosirea sa în timp real pe imagini video, cu stiluri customizate, bazate pe lucrări ale artiștilor expuși. Astfel, la eveniment, vizitatorii vor putea să își facă fotografii și să se filmeze în timp ce sunt transpuși din punct de vedere stilistic în una dintre lucrările Anei Bănică.
De asemenea, vizitatorii vor putea cerceta jungla colorată, înconjurați de video proiecții semnate de Aural Eye și instalații interactive de H3. O plimbare pe aleea din Globalworth District, o cursă cu Uber Green în mijlocul naturii, o întâlnire în realitate virtuală cu centarui, păsări și girafe sau o vizită subacvatică sunt doar câteva dintre experiențele pe care vizitatorii le pot descoperi la eveniment.
Vernisajul va fi urmat de un after party care va amplifica experiența multisenzorială prin VRTW Artists. După eveniment, parte din expoziție va fi expusă în Globalworth District, într-o galerie interactivă de două săptămâni.