Catalin Tenita e transant in legatura cu civismul, asa cum il stim de pe Facebook. Tocmai de aceea este implicat si in competiția Convinge Romania ca Fiecare Vot Conteaza!, initiata de Geeks for Democracy, Funky Citizens, Expert Forum, Forum Apulum si Declic si sustinuta de IQads.
Ne dorim prin ea ca românii, în număr cât mai mare, să voteze. Și să fie siguri că voturile sunt numărate corect. Urmează patru repere importante pentru natura democrației din România: alegerile europarlamentare din mai 2019, alegerile prezidentiale din noiembrie 2019, alegerile locale din mai 2020 si alegerile parlamentare din noiembrie 2020.
De ce sunt importante? Pentru ca agenda clasei politice este indreptata in directia celor care participa la vot, spune Catalin Tenita: “La ce bun sa ne chinuim pentru interesele voastre de vreme ce oricum voi nu votati.”
Cine nu voteaza în România
Conform statisticilor populatia tanara, grupul 18-24 ani, voteaza aproape de doua ori mai putin decat parintii lor. Avem 29% pe grupul tinerilor si 59% pe categoria de varsta 45-65 an.
Daca ne uitam pe medii vom vedea ca Romania se afla printre tarile cu cea mai mica prezenta la vot, inclusiv cand comparam cu vecinii. De pilda media la europarlamentarele din 2014 a fost la nivelul Uniunii in jur de 45% in vreme ce noi am fost la 32%. Ca o regula generala prezenta la vot in Romania este la doua treimi din media europeana sau mai putin de jumatate fata de tarile din nucleul initial al Uniunii (Franta, Belgia, Olanda, Germania, Italia).
Efecte
E suficient sa ne uitam la temele pe care le abordeaza partidele mari si televiziunile de stiri. Cat de mare e timpul alocat discutiilor si cat de mare e timpul alocat cresterii nivelului de educatie in randul tinerilor?
Dupa mine o votare disproportionate intre categoriile de varsta, faca ca agenda clasei politice sa fie indreptata in directia celor care participa la vot. “La ce bun sa ne chinuim pentru interesele voastre de vreme ce oricum voi nu votati.”
Cum se poate încuraja votul
Cred ca e nevoie ca influencerii sa isi puna credibilitatea la bataie. Sa lupte pentru ideea de participare la vot. Pentru ca o societate vibranta si prospera functioneaza doar cu o democratie vibranta.
Observam din ce in ce mai multe asociatii civice care fac actiuni de educatie civica. In minte imi vin repede Forum Apulum, Funky Citizens, Expert Forum, Centrul pentru Jurnalism Independent, dar sunt si altele. Cred ca eforturile lor conteaza. Si cred ca cei care le pot oferi o tribuna de expresie pentru a le spori efectul/reachul trebuie sa o faca.
Campanii care ti-au placut
Mi-a placut acel clip cu “Don’t vote!”.
Cred ca “Votul” e o categorie foarte emotionala. Si care merge de multe ori cu emotiile negative. Furie, nemultumire, polarizare. De aceea cred ca sunt mai eficiente campaniile care isi aleg un grup tinta bine definit si ii spun acestuia ce se va intampla daca grupul nu va vota. Daca tu nu votezi, va vota altcineva pentru tine si efectele votului lui le vei resimti si tu.
Demersuri necesare
As spune mai degraba ca s-au facut creative-uri de incurajare a votului si mai putin campanii. Cred ca multe eforturi in directia asta nu au avut parte de sustinerea medie necesara. Ca au fost apreciate pentru creativitate, dar mai putin pentru eficienta. Si aici revin la ce spuneam mai devreme: trebuie sa vedem influenceri, comunitati nisate, grupuri de presa care sa sustina aceste campanii.
Când cei care nu votează sunt arătați cu degetul
Sincer? Nu le pasa. Nu cred ca se simt ostracizati. Nu cred ca ii motiveaza sa voteze. Cred ca natura umana e destul de rigida cand vine vorba de rationalizarea propriilor decizii. Sigur, poate vom vedea oameni care nu au votat la ultimele alegeri si care o vor face acum. Dar am retineri fata de ideea ca acum vom vedea o prezenta la vot covarsitoare.
Cum te raportezi la cei care nu votează
Nu ii culpabilizez. Cred ca dreptul la vot include si dreptul de a nu vota. Nu prea am apropiati care nu voteaza, dar stiu ca unii dintre non-votanti o fac pentru ca nu au mutatiile in locul unde locuiesc de obicei. Altii nu voteaza pentru ca nu cred ca votul lor conteaza. Am avut si un sodaj relevant statistic pe tema asta la Geeks For Democracy anul trecut.
De ce e important pentru tine să votezi
E important pentru ca e decizia cea mai costisitoare in termini financiari pe care o face sau nu o face cineva. O parte substantiala din munca noastra, probabil in jur de 45% daca adunam impozitele directe, contributiile sociale si TVA-ul ajunge la stat. Depinde de cei alesi ce se intampla cu banii astia. Asa cum suntem atenti unde ne putem economiile, trebuie sa fim atenti si la modul in care ii selectam pe cei care ne decid viitorul. Nu e o decizie fara relevanta pe plan personal.
Am votat de fiecare data din 1996 (cand aveam 18 ani) cu exceptia a 3 runde): turul al II-lea la prezidentialele din 2000 cand nu am vrut sa decid intre Vadim Tudor si Ion Iliescu, alegerile locale din 2012 cand nu am vrut sa decid intre Blaga si Oprescu, referendumul pentru schimbarea Constitutiei din octombrie 2018.
Îndemn la vot
Daca voi nu votati, ceilalti – inclusiv oamenii de care nu aveti o parere foarte buna - vor vota! Si o vor face pentru interesele lor. Interesele voastre nu vor fi reprezentata. Si munca voastra va fi folosita pentru a satisface alte interese. Asta e realitatea.
Iar daca veti vota pe cineva si ii veti trimite acelui om ulterior un email cu "te-am votat, dar nu sunt multumit de ce faci", poate acel om va avea temerea ca isi va pierde scaunul in runda viitoare. Si va incerca sa rezolve si din problemele voastre.