In atelierul ei, se lucreaza mult de mana, se finiseaza fiecare produs dupa numeroase probe, se ajusteaza detaliile pe parcurs. Este un proces ce implica migala si timp, spune Isabelle Vijiiac. Tot timpul este pus primul pe lista nevoilor unui designer. Timp si perseverenta. Acestea sunt cele mai de pret investitii pe care le poate face un designer la inceput.
Indiferent de ce plan mi-am trasat pe hartie, l-am dus la bun sfarsit intotdeauna si nu m-am lasat descurajata de obstacole. Consider ca e mai intelept sa regreti ce nu ti-a iesit cum iti imaginai tu decat sa abandonezi pe parcurs de frica unui esec.
Isabelle Vijiiac nu a avut un capital foarte mare la inceput, dar a reinvestit mereu profitul, a intuit ce lipsea pe piata si apoi a venit cu o oferta. Atelierul ei. Povestea s-a lansat cu un blog, apoi cu o pagina de Facebook/Instagram, un site si, de sase ani, a deschis usile atelierului.
Inceputul
Nu as sti ce moment a fost definitoriu in parcursul meu profesional, dar inca din copilarie am fost atrasa de culori, de a-mi schita ideile pe hartie si ulterior de a le pune in practica. Bunica din partea mamei a cochetat in tinerete cu croitoria si posibil sa imi fi transmis ceva din pasiunea ei pentru frumos.
Mereu ii redescopar rochiile cand o vizitez si sunt fascinata de tesaturile si imprimeurile alese. Sunt atat de actuale si deosebite, au acel aer retro dar contemporan, si iti dau senzatia ca fac parte din personalitatea persoanei care le imbraca.
Acelasi sentiment caut sa-l transmit si eu mai departe clientelor ce imi trec pragul atelierului, nevoia de a-si simti haina ca o extensie a personalitatii lor, ca o completare estetica a interiorului.
Etape
Am ales sa urmez Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti abia spre sfarsitul anilor de liceu, a fost o decizie impulsiva si nebuneasca cum credeau apropiatii. Nu am pornit cu asteptari ci cu entuziasm si pe parcurs am invatat ca si in arta disciplina este importanta, nu poti sa fii mereu boem si visator.
Cele mai importante lectii despre profesia asta le-am invatat insa dupa terminarea studiilor, din greseli. Primele tesaturi pe care mi-am testat ideile, adaptarea la cerintele pietei si relatiile cu clientii. Le-am facut pe toate inca de la inceput singura si am avut ocazia sa inteleg multe aspecte ale acestui business.
Momentan am externalizat productia pieselor made to measure pentru ca volumul comenzilor a crescut si nu puteam sa tinem pasul cu predarile, dar eu ma ocup in continuare de multe detalii ce tin de tipare, realizarea prototipurilor pentru piesele din colectie, promovarea si estetica brandului.
Un lucru pe care l-am invatat si acceptat cu greu in tot acest timp a fost ca cea mai pretioasa investitie este timpul tau, un capital fara de care nu porti porni pe acest drum. Mie imi place sa cred ca daca esti pasionat de ceea ce faci momentele grele trec mai usor si poti pastra o doza de optimism chiar si cand nu e totul roz.
De ce are nevoie un designer din Romania, la inceput
De perseverenta si timp. Acestea sunt cele mai de pret investitii pe care le vei face. Nu am avut un capital foarte mare la inceput de drum dar am reinvestit mereu profitul si am intuit cumva ce lipsea pe piata iar apoi am venit cu o oferta.
Daca esti onest si oferi produse de calitate oamenii te tin minte si te recomanda. Pentru mine banii nu au reprezentat niciodata cel mai important aspect, prefer sa lucrez la relatia cu clientii si sa dezvolt de acolo imaginea brandului.
Imi place sa fiu partasa la bucuria clientelor atunci cand imbraca produsul finit iar acest lucru este cea mai minunata rasplata a muncii mele. Pe parcursul celor noua ani de cand am pornit business-ul am colaborat cu multe persoane din online pentru diferite proiecte si am simtit mai mereu oamenii care se apropie de filosofia imaginii pe care eu imi doresc sa o promovez. De multi ma leaga prietenii si amintiri frumoase.
Primul proiect
Mi-a placut dintotdeauna sa plasez hainele create intr-un context vizual, fiindca mereu imi imaginez si povestea din jurul lor atunci cand le schitez. Am avut noroc inca de la inceput sa colaborez cu fotografi care mi-au intregit si inteles viziunea.
Prima mea sedinta foto a fost cu Catalin Margescu la palatul Mogosoaia iar detaliile logistice mi-au dat ceva batai de cap, fiind si la prima mea experienta de genul acesta. Catalin nu era axat pe fashion photography dar se pare ca proiectul a fost pe placul lui fiindca ulterior am mai colaborat pe inca trei proiecte foto.
Apoi prima prezentare pe care am avut-o in cadrul Soirees de la Mode, unde atmosfera din culise era complet diferita fata de cea dintr-un studio foto.
Dar indiferent de ce plan mi-am trasat pe hartie, l-am dus la bun sfarsit intotdeauna si nu m-am lasat descurajata de obstacole. Consider ca e mai intelept sa regreti ce nu ti-a iesit cum iti imaginai tu decat sa abandonezi pe parcurs de frica unui esec.
Targetul
Mi-a placut dintotdeauna ideea de produs sur mesure, care sa imbrace perfect corpul femeii si sa ii puna in evidenta formele. Am incercat sa pastrez partea aceasta de colectii cu piese in editii limitate si rochii cinematice, inspirate de personajele filmelor vechi pe care le indragesc atat de mult. Unicitatea pieselor este in continuare filosofia dupa care ma ghidez in mare parte iar clientele ce imi trec pragul atelierului apreciaza acest lucru si ideea de a nu se alinia trendurilor.
Povestea s-a lansat cu un blog, apoi cu o pagina de Facebook/Instagram, un site iar acum sase ani am deschis usile atelierului.
De aici totul a evoluat diferit fiindca puteam sa implic si clientele in etapele de lucru ale unei comenzi, cum ar fi alegerea unei tesaturi pentru rochia mult dorita si probele atat de necesare realizarii unui produs finit impecabil.
Eu sunt prezenta si acum la toate probele de pe parcurs si supervizez realizarea tiparului. In curand voi lansa si o platforma online de unde produsele ce imi poarta semnatura vor putea fi comandate made to measure pastrand in acelasi timp ideea de serii limitate pentru fiecare model in parte.
Trenduri
Nu mi-am dorit niciodata sa fiu in trend, sa creez dupa directiile date de prezentarile anuale de moda. Urmaresc in linii mari cromatica si siluete propuse, dar nu ma aliniez lor. Pentru mine o colectie sau mai bine zis piesele emblematice ale sezonului sunt inspirate de cele mai multe ori de personaje care au lasat o amprenta estetica asupra lumii artistice, de culorile si formele naturii sau de emotiile si amintirle unei calatorii recente.
Am cautat mereu ca hainele ce imi poarta semnatura sa fie feminine, sa evidentieze atuurile unei femei, sa se simta frumoasa si increzatoare cand imbraca o rochie realizata in atelier. Un material prinde viata doar atunci cand il pui in contextul potrivit. Iar transformarea de la idee la produsul finit este partea mea preferata a procesului creativ.
Romanii si estetica personala
Personal simt ca lumea este de ceva timp mult mai recepiva fata de produsele realizate sur mesure si intelege atuul acestora fata de cele de serie. In atelier se lucreaza mult de mana, se finiseaza fiecare produs dupa numeroase probe, se ajusteaza detaliile pe parcurs. Este un proces ce implica migala si timp.
Eu am incercat sa readuc inca de la inceput in atentia publicului aceasta experienta personala in realizarea unui produs pe comanda. Cred ca am pierdut un pic din farmecul si experienta achizitionarii unei rochii noi acum cand totul se produce in serie. Eu sunt increzatoare in apetitul romanilor de a reincepe sa aprecieze si sa cumpere produse locale fiindca oferta s-a diversificat mult in ultimii ani si sunt multe afeceri ce ofera produse de calitate ca alternativa la cele mass market.